İçeriğe atla

Namur ayaklı mızrak dövüşü

Stilt jousters in Namur
Namur'da Uzunbacaklı mızrak dövüşçüleri
Painting (~1720) representing a joust on stilts in Namur. Decorative Art Museum, Namur.
Namur'da ayaklıklar üzerinde bir mızrak dövüşünü temsil eden resim (~ 1720). Dekoratif Sanat Müzesi, Namur.

Uzunbacaklı mızrak dövüşü, Belçika'nın Namur şehrine ait 600 yıllık, kostümlü insanların ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü yaptığı bir gelenektir.[1]

Uzunbacak yürüyüşçüleri iki takıma ayrılır :

- Sarı ve siyah ayaklıklar üzerinde “Mélans” mızrak dövüşü. Bunlar eski şehri temsil ediyorlar.

- Kırmızı ve beyaz ayaklıklar üzerinde “Avresses” mızrak dövüşü. Bunlar ise yeni şehri ve banliyöleri temsil ediyorlar

Bir mızrak dövüşçüsünün amacı, diğer takımın tüm mızrak dövüşçülerini yere indirmektir (Düşürülmüş bir uzunbacaklı dövüşçüsü ayaklıklarının üzerine geri dönemez).

UNESCO, 16 Aralık 2021'de Uzunbacaklı mızrak dövüşü (Namur) geleneğini insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine resmen kaydetti.

Tarih

Namur'da ayaklı mızrak dövüşünü belgeleyen en eski resmi belge 8 Aralık 1411 tarihli yasaktır. Namur lordu, geleneğin uygulanmasını bu belgeyle13 yaşından büyükler için yasakladı.[2]

Ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü, yüzyıllar boyunca Namur'daki büyük popüler festivallerin merkezinde yer aldı. Karnaval (17. ve 18. yüzyıllar) büyük mızrak dövüşleri ile birlikte, ayaklıklar üzerinde 2000 kadar mızrak dövüşçüsünü bir araya getirebilirdi.

Aynı zamanda, ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü Namur halkının seçkin ziyaretçilerine sunduğu bir karşılama hediyesiydi. Bu, tarihteki büyük isimlerin neden Namur'da ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü geleneğine katıldığını açıklar nitelikte:[3]

Namur uzunbacak mızrak dövüşleri bugünlerde

Ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü hala Namur'da uygulanmaktadır.

Joust on stilts in Namur (2015)
Namur'da ayaklıklar üzerinde mızrak dövüşü (2015)

"Les Echasseurs Namurois" (tam kelime anlamı olarak "Namur'un uzun bacaklı mızrak dövüşleri") adı verilen mızrak dövüşleri, büyük Namur festivallerinin bir parçasıdır. Wallonia Festivali vesilesiyle Eylül ayının üçüncü Pazar günü yapılan Altın uzunbacak mızrak dövüşü yıl içinde önemli bir yere sahiptir. Olaya karışan elli kadar ayaklı yürüyüşçüyü desteklemek için katedralin önünde 6.000 ila 8.000 kişi toplanırdı.[4]

Övgüler

2004: Wallonia-Brüksel Federasyonu'nun somut olmayan mirası olarak tanındı ("Chef-d'œuvre du patrimoine oral et immatériel de la Communauté Francaise" )[5]

2016: Walloon liyakat memuru[6]

2021: Namur uzunbacaklı mızrak dövüşü UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde kayıtlıdır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "The Stilt Walkers of Namur, joust on stilts. Since 1411". Les Echasseurs Namurois. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Discover the Namur stilts jousts". Les Echasseurs Namurois (İngilizce). 6 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  3. ^ Les Echasseurs Namurois - The stilt walkers of Namur. Luc Pire. 2016. ISBN 2507054247.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "The Golden Stilt, highlight of Namur folklore at the heart of the Festival of Wallonia". Les Echasseurs Namurois (İngilizce). 6 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Inventaire des Chefs-d'oeuvre du Patrimoine oral et immatériel". Communauté Francaise de Belgique. Wallonia Brussels Federation. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Distinction du Mérite wallon". Connaitre la Wallonie. Service Public de Wallonie. 7 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  7. ^ "UNESCO - Namur stilt jousting". ich.unesco.org (İngilizce). 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz</span> Güneybatı Avrupada bir ülke

Portekiz, resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti, Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdansa Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu'nun kuzey yarım küredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz'in birer parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir</span> Eskişehir ilinin merkezi olan şehir

Eskişehir, Türkiye'nin Eskişehir ilinin merkezi olan şehirdir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Ortasından Porsuk Çayı geçen şehir, Avrupai tarzdadır. Ayrıca içerisinde Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin bulunması nedeniyle bir öğrenci kenti görünümündedir.

<span class="mw-page-title-main">Valensiya</span> İspanyanın Valencia ilinde belediye

Valensiya, resmî adı València,, İspanya'da Valensiya özerk bölgesinin başkentidir ve 792.492 nüfusuyla İspanya'nın en kalabalık üçüncü belediyesidir. Aynı adı taşıyan ilin başkentidir. Komşu belediyeleri kapsayan daha geniş kentsel alan yaklaşık 1,6 milyon nüfusa sahiptir ve Akdeniz'in Avrupa yakasındaki en büyük kentsel alanlardan birini oluşturmaktadır. Turia Nehri kıyısında, İber Yarımadası'nın doğu kıyısında, Valensiya Körfezi'nde, Albufera lagününün kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimmerler</span> Hint-Avrupa, Kafkasyalı veya Türk kökenli göçebe kavim

Kimmerler MÖ 8. yüzyılın ilk yarısına kadar Kimmerya olarak da tabir edilen İdil Nehri'inden Karadeniz'in kuzeyine doğru uzanan geniş bir alanda yaşamış büyük olasılıkla Hint-Avrupa kökenli oldukları varsayılan göçebe ve savaşçı bir ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma</span> İlk Çağın en büyük ve en güçlü medeniyeti

Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası'nda kurulan Roma şehir devletinden doğarak tüm Akdeniz'i çevreleyen bir imparatorluk hâline gelen medeniyetin adıdır. Yaklaşık 2.200 yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Roma uygarlığı bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin bileşimi bir demokrasiye ve daha sonra da otokratik bir imparatorluğa dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Trajan</span> 13. Roma İmparatoru

Marcus Ulpius Nerva Traianus, yaygın adıyla Trajan, Roma İmparatorluğu'nun Beş İyi İmparatorundan ikincisidir. Tahta çıktığı MS 98 yılından öldüğü 117 yılına kadar Roma İmparatorluğu’na altın çağını yaşatmıştır. Mütevazı ve filantropik kişiliği sayesinde hem halk hem de ordu tarafından sevilmiştir. Ortaya koyduğu politikalar ve savaşçı kişiliği sayesinde Roma İmparatorluğu'nu tarihinin gördüğü en geniş topraklarına ulaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helena Bonham Carter</span> İngiliz oyuncu

Helena Bonham Carter, İngiliz oyuncu. Oyuncu olarak ilk çıkışını K. M. Peyton'ın A Pattern of Roses adlı eserinin televizyon uyarlamasında, sinema kariyerindeki çıkışını ise Lady Jane filminde başrolde yer alarak gerçekleştirdi. Manzaralı Oda, Dövüş Kulübü, Zoraki Kral ve Harry Potter serisinde canlandırdığı Bellatrix Lestrange gibi çeşitli rollerde oynadı. Yönetmen Tim Burton'la sık sık işbirliği içinde bulundu ve onunla birlikte Maymunlar Gezegeni, Büyük Balık, Ölü Gelin, Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi, Alis Harikalar Diyarında ve Karanlık Gölgeler gibi filmlerde çalıştı. 2012'de Büyük Umutlar'da Bayan Havisham rolünü üstlendi, Sefiller'de Madame Thénardier ve Sindirella'da (2015) Peri Anne karakterlerini canlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî</span> Türk tasavvuf âlimi ve şair (1207–1273)

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi, ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. Mevlana'nın etkisi ulusal sınırları ve etnik ayrımları aşar: onun manevi mirası son yedi yüzyıldır İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları tarafından büyük ölçüde takdir edilmektedir. Şiirleri dünya dillerinin çoğuna geniş çapta çevrilmiş ve çeşitli biçimlere aktarılmıştır. Mevlana, Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler şair" ve "en çok satan şair" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Şövalye</span>

Şövalye Orta Çağ Avrupa'sında seçkin ve profesyonel bir süvari sınıfı. Şövalyelik günümüzde, bazı ülkelerde önemli bir hizmet nedeniyle verilen bir unvana dönüşmüştür ve geleneksel olarak devam ettirilmektedir. Avrupa dillerinin çoğunda şövalye için kullanılan chevalier, caballero, cavaliere ve Ritter gibi sözcüklerse genel olarak atlar ve binicilik ile ilişkilidir.

Sir Dinadan Kral Arthur efsanesinin şövalye romantizm geleneğinde bir Yuvarlak Masa Şövalyesidir. Prose Tristan'da ve Le Morte d'Arthur'un bir bölümü de dahil olmak üzere uyarlamalarında yer almıştır. Mizahı ve pragmatizmiyle tanınan Dinadan, ana karakter Tristan'ın yakın arkadaşıdır.

Alay devleri ve ejderhalar; Belçika ve Fransa'nın, ilk olarak Kasım 2005'te ilan edilen, 2008'de UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listelerine eklenen törensel devleri içeren bir dizi folklorik tezahürüdür

<span class="mw-page-title-main">Sebiba</span>

Sebiba Cezayir'de bir festivali belirtmek için kullanılan terimdir ve bu vesileyle Tuareg halkının dansı kadın davulcular eşliğinde Cezayir'in güneyindeki Tassili n'Ajjer bölgesindeki Djanet'in Sahra vahasında yapılır. Dans, siyah Afrikalı kölelerin torunları arasında ortaya çıktı ve İslami Aşure Festivali kutlamalarının bir parçası. Dans, insanlığın somut olmayan kültürel mirasına olan önemi nedeniyle 2014 yılında UNESCO tarafından kabul edildi.