İçeriğe atla

Namazgah-Tepe

Namazgah-Tepe
Türkmenistan'daki konumu
Türkmenistan'daki konumu
Türkmenistan'daki konumu
Tarihçe
Devir(ler)Tunç Çağı
Kültür(ler)BMAB

Namazgah-Tepe veya Namazga-depe, Türkmenistan'ın Aşkabat iline yaklaşık 100 km mesafede, İran sınırına yakın bir konumda yer alan ve Tunç Çağı'na (BMAB) tarihlenen bir arkeolojik sit alanıdır. 1950'lerden itibaren Vadim Mikhailovich Masson, Viktor Sarianidi ve I. N. Khlopin tarafından kazılan site, Türkmenistan'daki Tunç Çağı siteleri (Namazgah III-VI) için kronoloji oluşturması açısından (tarihi belgelemesi açısından) önemlidir.

Namazgah kültüründen önce Ceytun kültürü bölgede varlık sürdürmekteydi.

Kronoloji

Türkmenya Anav kültürünün bölgedeki Namazgah kültüründen çok daha önce bölgede varlığını sürdürdüğüne inanılmaktadır. Namazgah I dönemi (MÖ 4000-3500),[1] Anav IB2 dönemi ile çağdaş kabul edilir.[] Geç Kalkolitik Çağ'da bir köy yerleşimi olarak Namazga III (yaklaşık olarak MÖ 3200-2800) ve proto-kentsel bir alan olarak Namazgah IV (yaklaşık olarak MÖ 2800-2400), Geç Bölgeselleşme Dönemi'ne aittir.[1]

Namazgah V (yaklaşık olarak MÖ 2400-2000),[1] çok az sulama yapılan veya hiç sulama yapılmayan Anadolu modelini takip eden Entegrasyon Dönemi'ne veya "kentsel devrim" dönemine tarihlenmektedir. Namazgah-Tepe, yaklaşık 60 hektarı kapsayan üretim ve muhtemel hükûmet merkezi olarak ortaya çıkmaktadır ve Altıntepe ile birlikte muhtemelen ikincil bir başkenttir. MÖ 1600 yıllarında Altıntepe terk edilmiş ve Namazgah-Tepe eski boyutuna göre küçülmüştür.

Geç Tunç Çağı'nda Namazgah VI (MÖ 1800–1500),[1] Yerelleşme Çağının bir parçası olarak, göçebe Andronovo kültüründen ve/veya Srubna kültüründen göçebe pastoralistlerin saldırısı ile karakterizedir.

Sitede detaylı boyalı çanak çömlekler bulunmaktadır.[2]

Aşağıdaki tablo Namazgah kültürünün kronolojisini açıklamaktadır.

Türkmenistan ve Güney Orta Asya için kültürel kronoloji [3]
dönem Tarih
Ceytun tipi neolitik MÖ 6200-5000
Proto-Kalkolitik (Anav Ia) MÖ 5200-4800
Erken Kalkolitik (Namazgah I) MÖ 4800-4000
Orta Kalkolitik (Namazgah II) MÖ 4000-3500
Geç Kalkolitik (Namazgah III) MÖ 3500-3000
Erken Tunç (Namazgah IV) MÖ 3000-2500
Orta Bronz (Namazgah V) MÖ 2500-2200
Geç Bronz (Namazgah VI) MÖ 2200-1500
Geç Bronz (Margiyana, Gonur aşaması) MÖ 2200-1800
Geç Bronz (Margiyana, Togolok aşaması) MÖ 1800-1500
Erken Demir (Yaz I) MÖ 1500-1100
Arkaik Dehistan (GB Türkmenistan) MÖ 1300-500
Ön-Ahameniş ve Ahameniş (Yaz II-III) MÖ 1100-329

Kaynakça

  1. ^ a b c d Vidale, Massimo, (2017). Treasures from the Oxus. 19 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., p. 9, Table 1.
  2. ^ An Encyclopedia of World History. 5th. Boston, MA: Houghton Mifflin Company. 1972. s. 17. ISBN 0-395-13592-3. 
  3. ^ Lecomte, Olivier, (2011)."Ulug-depe: 4000 Years of Evolution between Plain and Desert" 23 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in Historical and Cultural Sites of Turkmenistan, p. 223.

Bibliyografya

  • V. M. Masson and V. I. Sarianidi, Central Asia: Turkmenia before the Achaemenids (trans. Tringham, 1972); review: Charles C. Kolb, American Anthropologist (1973), 1945-1948.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tarih öncesi veya Prehistorya, insanlığın yazının bulunmasından önceki dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Çağı</span> Tarihsel dönem (yaklaşık MÖ 3300-1200)

Tunç Çağı veya Bronz Çağı, bölgeden bölgeye fark etmekle birlikte yaklaşık olarak MÖ 3300'den MÖ 1200'e kadar süren, bronz kullanımı, bazı bölgelerde yazı'nın varlığı ve diğer erken kentsel uygarlığın özellikleriyle tanımlanan tarihi bir dönemdir.

Anadolu ve Trakya'da yaklaşık MÖ 3000-2000 yılları arasına tarihlendirilen Erken Tunç Çağı, genel karakteri ile üzerinde tapınak ve idari binaların da bulunduğu organize, tahkimli, bağımsız şehir devletlerinden oluşan bir dönemi kapsar. Sosyal, dinsel ve teknolojik değişime tanıklık eder.

<span class="mw-page-title-main">Andronovo kültürü</span>

Andronovo kültürü, MÖ 2000-900 yılları arasında Altay ve Tanrı dağları, Batı Sibirya ve Hazar'ın kuzeydoğusuna kadar uzanan bölgede yaşamış Tunç Çağı toplumları için kullanılan terim. Afanasiyevo kültürü ile başlayan ve İskit, Hunlar, Moğollara devam eden bozkır konfederasyonu yönetiminin temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Baktria-Margiyana Arkeoloji Bölgesi</span> Baktria-Margiyana Arkeoloji Bölgesi

Baktria- Margiyana Arkeoloji Bölgesi günümüzde Türkmenistan, kuzey Afganistan, güney Özbekistan ve batı Tacikistan'da ve Ceyhun (Oxus) ırmağının üst kısımlarını kapsayan, MÖ 2200–1700 tarihleri arasında var olan, Orta Asya'nın Tunç Çağı kültürü için yapılan modern bir arkeolojik tanımlamadır. Yerleşim yerlerinin keşfi ve isimlendirmeleri Sovyet arkeolog Viktor Sarianidi tarafından (1976) yapıldı. Baktria bugün Afganistan'da bulunan Baktra denilen bölgenin Yunanca adıydı ve Margiyana bugün Türkmenistan'daki Merv şehrinin başkenti olduğu Pers satraplığı Margu'nun Yunanca adıydı.

Domuztepe Höyüğü, Osmaniye il merkezinin 35 km. güneydoğusunda yer alan bir höyüktür. Günümüzde Aslantaş Barajı kıyısında yer alan höyüğü tarihöncesi yerleşim katları su altında kalmıştır.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Ziyaret Tepe Höyüğü, Diyarbakır ilinin Bismil ilçesi güneydoğusunda, Dicle ve Batman Çayı'nın birleşme noktasının 20 km. batısında, Dicle'nin güney kıyısında yer alan bir höyüktür. Bölgedeki büyük höyüklerden biri olup, ovadan 22 metre yükseklikte 3 hektarlık bir alandır. Kuzey taraftaki höyüğün (akropol) üç tarafında uzanan "aşağı şehir" ise 29 hektarlık bir alana yayılmıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi tarafından Tepe Höyüğü adıyla tescil edilmiştir.

Ilıpınar Höyüğü, Bursa İl merkezinin kuzeydoğusunda, Orhangazi İlçesi'nin yaklaşık 2 km. güneyinde, İznik Gölü'nün 2 km. batısında yer alan bir höyüktür. Yerleşim alanı 2,5 hektar olup tepenin çağı 250 metredir. Yüksekliği 3 metreden 10 metreye değişmektedir. Höyükte ilk yerleşmenin günümüzden 8 bin yıl önce gerçekleştiği ileri sürülmektedir. İlk yerleşimcilerin Orta Anadolu'dan 10-15 aile olarak gelip yerleştikleri düşünülmektedir. Höyüğün ilk yerleşmede dahi eksiksiz bir tarım ekonomisine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Şimdilik, bölgede tarıma başlanılan ilk yerleşim olarak görülmektedir.

Büyüktepe Höyük, Bayburt İl merkezinin 35 km. güneybatısında, Demirözü İlçesi'nin 5 km. kuzeyinde, Çiftetaş Köyü'nün 1 km. kuzeyinde yer alan bir höyüktür. bölgenin en önemli höyüğü olarak görülmektedir. Höyük semer biçiminde bir boyunla birleşen iki tepeden oluşmakta olup su kaynakları yönünden zengin olan Beşpınar Vadisi'nde bulunmaktadır. Büyük olan tepe 180 x 25 metre boyutlarındadır ve vadi tabanından 20 metre yüksekliktedir. Erozyon nedeniyle kültür toprağı süpürülmüş ve yer yer ana kaya ortaya çıkmıştır.

Karaoğlan Höyüğü, Ankara İl merkezinin 25 km. güneyinde, Mogan Gölü'nün güneydoğu ucunda yer alan bir höyüktür. Bulunduğu bölge Ankara bölgesinden güneydoğu ve güneybatı yönlerine uzanan ana ticaret yollarının kavşağı durumundaydı. Tepe, 260 x 180 metre boyutlarında ve 18-20 metre yüksekliğindedir. Höyük Ankara – Konya kara yolu üzerindedir.

Hirbemerdon Tepe, Diyarbakır İli Bismil İlçesi'nin kabaca 40 km. doğusunda, Yukarı Dicle Vadisi ile Raman Dağı arasında, Batman Çayı ile Dicle Nehri'nin birleştiği bölgede, Dicle'nin batı kıyısında yer alan bir höyüktür. Yerleşme, 4 hektarlık yüksek bir höyük, kuzeybatı tarafta 3,5 hektarlık bir alana yayılmış bir dış şehir ve 3 hektara yayılmış bir aşağı şehirden oluşmaktadır.

Kilise Tepe Höyüğü, Mersin İl merkezinin batısında, Mut İlçesi'nin kabaca 20–21 km. güneydoğusunda, Silifke'nin 36 km. kuzeybatısında Kışlaköy Köyü'nün 1 km. kuzeyinde yer alan bir höyüktür. Göksu Nehri üzerinde yapımı planlanan Kayraktepe Barajı su toplama sahası içinde kalacak olan höyük Maltepe Höyüğü olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaz kültürü</span>

Yaz kültürü, Margiyana, Baktriya ve Soğdiana'da yaklaşık MÖ 1500-500 yılları arasında var olmuş Erken Demir Çağı kültürüdür.. Kültür adını Baýramaly, Türkmenistan'da bulunan Yaz Tepe arkeolojik alanından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altıntepe, Türkmenistan</span>

Altıntepe, Türkmenistan'da Aşkabat yakınlarındaki bir Tunç Çağı (BMAB) sitesidir ve ilk olarak Geç Bölgeselleşme Dönemi'nde yaklaşık olarak M.Ö. 3200 ila M.Ö. 2400 ve daha sonra tam bir şehirleşme dönemi olan Entegrasyon Dönemi'nde yaklaşık olarak M.Ö. 2400 ile M.Ö.2000 yılları arasında yerleşim görmüş bir arkeolojik sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konur Tepe</span>

Konur Tepe, Türkmenistan'ın Marı ilinin 60 kilometre kuzeyinde yer alan büyük bir Tunç Çağı yerleşimidir. MÖ 2400-1600 tarihli Baktriya-Margiana Arkeoloji Bölgesi'nin (BMAB) "başkenti" ya da ana yerleşim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ceytun</span>

Ceytun (Djeitun) Güney Türkmenistan'ın, Aşkabat ilinin yaklaşık 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Kopet-Dağ Sıradağları'nda bulunan yer alan Neolitik döneme ait bir arkeolojik sit alanıdır. Yerleşim, muhtemelen kısa kesintilerle M.Ö. 7200- M.Ö. 4500 yılları arasında yerleşim görmüştür. Ceytun, Kopet Dağının eteklerindeki tüm Neolitik döneme adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boncuklu Tepe</span>

Boncuklu Tepe, Güney Türkmenistan'da, Kopet Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Kazılar, bölgenin M.Ö. 6200'den itibaren geç Neolitik dönemden erken Kalkolitik döneme kadar yerleşim gördüğünü göstermektedir. En eski katmanlar Türkmenistan'ın Ceytun kültürüne aittir.

Uluğ Tepe, Güneydoğu Türkmenistan'ın Ahal ilindeki Kaka İlçesinde (Kaahka), Karakum Çölü'ndeki Kopet Dağ Dağları'nın eteklerinde bulunan ve Bronz Çağa tarihlenen bir antik sitedir. Yaklaşık 13 hektarlık bir alanı kaplar ve yaklaşık 30 metre yükseklikte bir höyük üzerinde uzanır ve Ceytun kültürüyle temsil edilen Geç Neolitik dönemden Akhameniş öncesi döneme kadar Orta Asya'nın en uzun stratigrafik silsilesini belgeler.