İçeriğe atla

Nam Nehri Muharebesi (1950)

Nam Nehri Muharebesi
Kore Savaşı

ABD'nin 35. Piyade askerleri Nam Nehri'nde bulunmuş bir Kuzey Kore bayrağını sergiliyorlar
Tarih31 Ağustos - 19 Eylül 1950
Bölge
Nam Nehri, Güney Kore
Sonuç Birleşmiş Milletler zaferi
Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Güney Kore Güney Kore
Kuzey Kore Kuzey Kore
Komutanlar ve liderler
Amerika Birleşik Devletleri William B. KeanKuzey Kore Pang Ho San
Kuzey Kore Paek Nak Chil
Çatışan birlikler

Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Bölüğü

  • 27. Piyade Alayı
  • 35. Piyade Alayı
Güney Kore Ulusal Polis

Kuzey Kore 6. Bölük

  • 13. Piyade Alayı
  • 14. Piyade Alayı
  • 15. Piyade Alayı

Kuzey Kore 7. Bölük

  • 30. Piyade Alayı
  • 31. Piyade Alayı
  • 32. Piyade Alayı
Güçler
~15,000 20,000
Kayıplar
~275 ölü
~625 yaralı
~11,000 ölü ve kaçak

Nam Nehri Muharebesi, Güney Kore'de Nam Nehri ve Naktong Nehri çevresinde 31 Ağustos 19 Eylül 1950'de Kore Savaşı'nın başlarında Birleşmiş Milletler (BM) ve Kuzey Kore (KK) kuvvetleri arasında yapılan bir angaje idi. Pusan Çevre Savaşı'nın bir parçasıydı ve eşzamanlı olarak savaşan birkaç büyük angajmandan biriydi. Savaş, Birleşik Devletler (ABD) ve Kore Cumhuriyeti (KC) birliklerinin nehir üzerindeki Kuzey Kore saldırısını püskürtmelerinin ardından Birleşmiş Milletler için bir zaferle sonuçlandı.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı</span>

Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından yaptırılmış olan şehitliktir. Kore Savaşı'nda ölmüş BM Çokuluslu Gücü'nün askerleri için yaptırılmıştır. Şehitlik içerisinde Türk askerlerinin yattığı kısıma "Pusan Türk Şehitliği" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ban Ki-mun</span> 8. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Ban Ki-moon, Güney Koreli politikacı ve Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri. 1 Ocak 2007 tarihinden 1 Ocak 2017 tarihine kadar sekreterlik görevini sürdürmüş olan Ban Ki-moon, bu görevinden önce Güney Kore'nin Dışişleri Bakanlığı'nda ve Birleşmiş Milletler'de diplomat olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas MacArthur</span> Amerikalı general (1880 – 1964)

Douglas MacArthur, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikalı 5-yıldızlı "Ordu Generali". Savaş sonrasında Japonya'daki Müttefik işgal kuvvetlerinin komutanı olarak bu ülkeyi yönetmiş ve Kore Savaşı'nın ilk dokuz ayında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı, Asya kıtasına yayılan Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan adasına yayılan Çin Cumhuriyeti arasındaki hükümranlık sorunudur.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 82 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 82 sayılı kararı 25 Haziran 1950 tarihinde kabul edilmiş ve Güney Kore'ye Kuzey Kore tarafından düzenlenen saldırıyı kınamıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 293 sayılı kararıyla kurulan Kore Cumhuriyeti yönetiminin bölgede tek söz sahibi olduğunu anımsatan karar metni, adı geçen saldırının barışı sekteye uğrattığını vurgulamış ve tutsakların ivedilikle salıverilmesini istemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vietnam</span> Güneydoğu Asyada eski devlet (1945-1976)

Kuzey Vietnam, resmî adıyla Vietnam Demokratik Cumhuriyeti, 1945-1976 yılları arasında Güneydoğu Asya'da var olmuş komünist devlet.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom</span> Kuzey Hwanghae, Kuzey Korede bir Yer

Panmunjom, Kuzey Hwanghae eyaletinde bulunan, Kore Savaşı'nı duraklatan, "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü. Askeri Çizimi hattı üzerinde ateşkes imzalanan bina halen durmakta ve buna tarafsız bölgenin ortasından geçmektedir. Soğuk Savaş'ın son izlerinin biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Tarafsız Bölgesi</span> Kore Yarımadası boyunca 250 km uzanan, askerden arındırılmış sınır bölgesi

Kore Tarafsız Bölgesi, Kuzey Kore ile Güney Kore sınırında yer alan ve Kore Yarımadası'nı ikiye bölen 250 km uzunlukta ve 4 km genişlikte sınır bölgesidir. Bölge Kore Savaşı'nın ardından 1953 yılında Kuzey Kore, Çin ve Birleşmiş Milletler arasında bir anlaşma ile kurulmuştur. Kore Tarafsız Bölgesi Dünya'nın en sıkı korunan sınırlarından biri olup geçiş yalnızca özel bir izinle belli sınır istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Kore-Türkiye ilişkileri, Güney Kore ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Seul'da bir elçiliği, Güney Kore'nin ise Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunur. Her iki ülke de G20 üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom Ateşkes Antlaşması</span>

Panmunjom Ateşkes Antlaşması, 27 Temmuz 1953 tarihinde Birleşmiş Milletler ile Kuzey Kore ve Çin arasında yapılan ve Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nı temsilen Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Korgenerali William Harrison, Jr. ile Kore Halk Ordusu'nu temsilen General Nam Il tarafından imzalanmıştır. Antlaşma "son barışçıl bir çözüm sağlanıncaya kadar, Kore'deki düşmanlıkların ve silahlı eylemlerinin durdurulmasını sağlamak" amacıyla yapılmış olup henüz nihai barışçı bir çözüm gerçekleşmemiştir. Bu ateşkes ile birlikte 38. kuzey enleminde iki ülke arasında fiili sınır olan Kore Tarafsız Bölgesi kuruldu ve savaş esirleri ülkelerine geri gönderildiler.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kuzey Kore</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, olimpiyatlara ilk kez 1964 yılında katılmıştır. Kuzey Kore Olimpiyat Komitesi 1953'te kurulmuş ve 1957'de resmen tanınmıştır.