İçeriğe atla

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi

Namık Kemal

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir müzedir.

Namık Kemal, potansiyel bir devrimci ve imparatorluğa tehdit olarak görüldü. 9 Nisan 1873'te İstanbul’daki Gedik Paşa Tiyatrosu’nda "Vatan yahut Silistre" adlı oyununun ilk gösteriminden kısa bir süre sonra Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderildi. Oyun, milliyetçilik ve liberalizmi teşvik ettiği için tehlikeli kabul edildi.

Namık Kemal'in sürgün edildiği yer aslında Venedik Sarayı'nin bir parçasıydı, ancak şu anda bulunduğu kodes, Osmanlı döneminde yıkık bir sarayın köşesine inşa edilmiştir. Binanın alt katında Lüzinyan mimarisi, üst katında ise belirgin bir Osmanlı tarzı görülmekte. Zemin kat, Venedik Sarayı'nın avlusuna açılan düşük kemerli giriş kapısı ve demir parmaklıklı penceresi ile dikkat çekiyor.

Namık Kemal ilk geldiğinde zemin katta kalmış, ancak daha sonra Kıbrıs Valisi Veysi Paşa'nın izniyle üst kata nakledilmiş. Üst kat, dik taş merdivenler, büyük pencereler ve mermer zeminle öne çıkıyor.

Abdülaziz tahttan indirildiğinde, Namık Kemal affedildi ve 29 Haziran 1876'da İstanbul'a döndü. Gazimağusa zindanındaGülnihal, Akif Bey, Zavallı Çocuk ve Kara Bela oyunlarını yazdı. İntibah romanı da bu zindanda yazıldı. Namık Kemal, Cezmi romanını da burada yazmaya başlamış ancak Midilli Adası'nda tamamlayabilmiştir.[1]

Zindanın doksanlı yıllardaki restorasyonu ile yazarın eşyalarını ve belgelerini barındıran bir müze haline getirildi. Zindan, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz yetkililer tarafından da kullanıldığı söylenen bir geçmişe sahip.

Günümüzde Namık Kemal'in bronz bir büstü, kendi adını taşıyan meydana bakıyor. Atatürk'ün eserlerine ilham kaynağı olmasıyla bilinen yazar, hala Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta edebi kahraman olarak kabul ediliyor.[2]

Kaynakça

  1. ^ Yard. Doç. Dr. Bedri AYDOĞAN. "Namık Kemal'in Magosa Sürgünlüğü". dergipark. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "NamIk Kemal Zindanı". Visit North Cyprus. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Murad</span> 33. Osmanlı padişahı (1840–1904)

V. Murad, 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir. 93 gün tahtta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Paşa</span> Osmanlı Türkü şair, mütefekkir ve devlet adamı

Ziya Paşa doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa</span>

Gazimağusa ya da Mağusa, Kıbrıs Adası'nda bir liman kenti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazası'nın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nin yönetim merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Suavi</span> Osmanlı düşünürü ve yazarı (1839-1878)

Ali Suavi Osmanlı düşünür ve yazardır. Türkçülük fikrinin ilk eylemcisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Ebüzziya Tevfik Bey</span> yazar, gazeteci

Ebüzziya Mehmet Tevfik Bey, Türk gazeteci, yazar, yayıncı, hattat.

<i>Vatan yahut Silistre</i> Namık Kemal tarafından yazılan tiyatro oyunu (1872)

Vatan yahut Silistre, Namık Kemal’in 1872’de kaleme aldığı dört perdelik tiyatro yapıtıdır.

<i>Cezmi</i> II. Selim döneminde İranlılarla yapılan savaştaki asker Cezminin başından geçenleri anlatan, ilk basımı 1880de yapılmış Namık Kemal romanı

Cezmi, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal tarafından Gazimağusa'da sürgündeyken yazılan roman. İlk basımı 1880'de yapılan roman, Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır. Kitapta II. Selim döneminde İranlılarla yapılan savaşta yer alan vatansever asker Cezmi'nin başından geçenler anlatılmaktadır.

Yıldız Mahkemesi, 27 Haziran- 29 Haziran 1881 tarihleri arasında Yıldız Sarayı'nın bahçesinde kurulan bir çadırda yapılan, Osmanlı padişahı Abdülaziz'i öldürmekle suçlanan sanıkların yargılandığı özel amaçlı bir mahkemeydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Venedik Savaşı (1570-1573)</span> 1570den 1573e kadar Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Birlik arasında yaşanan çatışma

Osmanlı-Venedik Savaşı veya Kıbrıs Seferi, Osmanlı-Venedik savaşlarının dördüncüsüdür. 1570-73 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında yapılmıştır. Savaşın ilerleyen döneminde Venedik saflarına dâhil olan devletler olmuştur. Papa V. Pius'un girişimleriyle oluşturulan Kutsal İttifaka Venedik Cumhuriyeti, İspanyol İmparatorluğu, Papalık Devleti, Ceneviz Cumhuriyeti, Savoya Dükalığı ve Hospitalier Şövalyeleri katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Fazıl Paşa</span> Mısırlı prens

Mustafa Fazıl Paşa, Mısırlı prens ve Türk siyaset adamıdır.

Yusuf Paşazâde (Menâpirzâde) Nuri Bey, Reji Komiseri Nuri Bey, Gürcü asıllı Osmanlı siyasetçi, müzisyen.

<i>Gülnihâl</i>

Gülnihâl, Namık Kemal tarafından 1875'te Gazimağusa'da sürgündeyken yazılmış olan tiyatro oyunu, kitap. 144 sayfadan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Müzesi</span>

Kurtuluş Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 29 Ekim 2016 tarihinde kurulmuş olup Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır ve Türk Kurtuluş Savaşı'na adanmıştır.

Namık Kemal Evi Müzesi, Türkiye'nin Tekirdağ kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 21 Aralık 1993 tarihinde kurulmuş olup şair Namık Kemal'in hayatına ve eserlerine adanmıştır.