İçeriğe atla

Namık Çevik

Prof. Dr. Namık Çevik (d. 10 Kasım 1934, Beyşehir, Konya - ö. 8 Mayıs 2018, Çiğli, İzmir) Türk çocuk sağlığı uzmanı, hekim, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin eski rektörü.

Eğitimi

1959 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirmiş. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimini 1963 yılında Ankara Üniversitesi Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nde tamamlayıp uzman olmuştur. 1963-1965 yıllarında Virginia Üniversitesi'nde, 1965-1966 yıllarında New York Memorial Kanser Hastanesi ve Sloan Kettering Araştırma Enstitüsü'nde "Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Yan Dal Uzmanlık" eğitimini tamamlamıştır.

Akademik Kariyeri

1969'da doçent, 1975'te ise profesör olmuştur.

İdari Görevleri

Hacettepe Üniversitesi'nde; 1981-1987 yıllarında başhekim, Tıp Fakültesi dekan yardımcısı, Çocuk Sağlığı Enstitüsü müdürü olarak görev yapmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde; 1987-1996 yıllarında Rektörlüğü görevini 2 dönem üstlenmiş ve Temmuz 1998 tarihinde kendi isteğiyle emekli olmuştur.[1]Başkent Üniversitesi'nde; 2000 yılında rektör danışmanlığına getirilmiş, 2004 yılından itibaren Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini üstlenmiştir.

Akademi Dışı Görevleri

Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliği, Milli Pediatri Derneği başkanlığı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Vakfı başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Temmuz 1999'da PETKİM Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmış,[2] bir yıl sonra bu görevinden ayrılmıştır.

Siyasi Yaşamı

Namık Çevik'in Doğançay Mezarlığındaki mezarı, 2024

1999 Türkiye genel seçimlerinde ANAP'tan İzmir 1. bölge 4. sıra milletvekili adayı olmuş,[3][4] ancak bu seçim çevresinden ANAP 3 milletvekili çıkarınca kendisi milletvekili seçilememiştir.

Prof. Dr. Necla Çevik ile evli olup, iki çocuk, üç torun sahibidir. İngilizce bilmektedir.[5]

Vefat

Karşıyaka'da karşıdan karşıya geçerken otomobil çarpması üzerine düşüp ağır yaralanmış ve olay yerinde ölmüştür.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Dokuz Eylül Üniversitesi internet sitesindeki şahsi sayfası". 8 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  2. ^ "Yalova'dan 27 kuruluşa, 45 atama..." 26 Temmuz 1999. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  3. ^ "İzmir (1. Bölge)". 25 Şubat 1999. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  4. ^ "Profesörün onur gözyaşı". 3 Mart 1999. 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  5. ^ "Kimkimdir internet sitesindeki özgeçmişi". 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 
  6. ^ "Otomobil çarpan Prof. Dr. Namık Çevik, hayatını kaybetti". 8 Mayıs 2018. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Demokrasi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Demokrasi Üniversitesi, 7 Eylül 2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 6745 sayılı kanunla kurulan devlet üniversitesidir. 2016 Türkiye askerî darbe girişiminin ardından kapatılan İzmir Üniversitesi'nin yerine kurulmuştur. Karabağlar ilçesinde bulunan üniversiteye yine bu ilçeye bağlı Uzundere'de yeni bir kampüs inşa edilmektedir.

Prof. Dr. Refet Saygılı Ege Üniversitesi eski rektör, tıp akademisyeni.

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş Türk hekim, eski Sivas Cumhuriyet Üniversitesi rektörü.

Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç Türk hekim ve akademisyen, Pamukkale Üniversitesi eski rektörü.

Prof. Dr. Faruk Kocacık Türk sosyolog, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi eski rektörü.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Tamer Koçel Eski İstanbul Kültür Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Can Özşahinoğlu Türk kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı, Çukurova Üniversitesi'nin eski rektörüdür.

Ali Akmaz Türk akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Murat Tuncer</span>

Murat Tuncer Türk tıp profesörü, Hacettepe Üniversitesi eski rektörü.