İçeriğe atla

Nakkaş Baba Mezarlığı

Koordinatlar: 41°02′14″K 29°02′06″D / 41.03722°K 29.03500°D / 41.03722; 29.03500
Nakkaş Baba Mezarlığı
Harita
Diğer ad(lar)Nakkaştepe Mezarlığı
Bahri Baba Mezarlığı
KonumÜsküdar, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′14″K 29°02′06″D / 41.03722°K 29.03500°D / 41.03722; 29.03500
TürSivil Mezarlık
Dinİslam
Açılış19. yüzyıl
Sorumluİstanbul Büyükşehir Belediyesi
DurumKullanımda

Nakkaş Baba Mezarlığı diğer bilinen isimleri ile Bahri Baba Mezarlığı veya Nakkaştepe Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk mahallesinde bulunan bir Müslüman mezarlığı.[1][2] Mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır.

Mezarlık Kuzguncuk'un kuzeybatısında, Nakkaş Baba Vadisinin Beylerbeyi yamacına bakan tarafta konumlanmıştır.[3] Adını buradaki açık kafesli bir kabirde medfun olduğu rivayet edilen, Yavuz Sultan Selim'in Tebriz'den getirttiği sanatkârlardan biri olan Baba Nakkaş'tan almıştır.[4] Yazar Mehmet Nermi Haskan'a göre ise mezarlık ismini Sultan I. Ahmed sadrazamlarından Nakkaş Hasan Paşa'dan almaktadır.[5]

Boğaziçine hâkim bir mevkide bulunan Nakkaştepe'de 19. yüzyılda topçu ve piyade askerleri için yapılan cülus merasimleri ile bayramlarda beş pare top atışı yapılan bir karakol inşa edilmiştir. Nakkaştepe Mezarlığındaki en eski mezar taşı 1810 tarihine tekabül etmektedir. II. Abdülhamid döneminde Şeyhülislamlık görevinde bulunan Uryanîzade Ahmed Esad Efendi’nin aile sofası burada yer almaktadır. Beylerbeyi Bedevî Settariye Tekkesi ilk postnişini Şeyh Muhammed Hamil Efendi'nin naaşı (ö. 1906), 1943’te bu mezarlığa nakledildi. Günümüzde mezarlık, aralarında bestekâr Şevki Bey (ö. 1890), Rauf Yekta Bey (ö. 1935) ve şair Orhan Şaik Gökyay'ın da olduğu çok sayıda müzisyen, oyuncu, siyasetçi ve gazetecinin kabrine ev sahipliği yapmaktadır.

Mezarlıkta bulunan tanınmış kişiler

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Nakkaş Baba Türbesi". www.uskudar.bel.tr. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  2. ^ "Nakkaş Baba Mezarlığı (Bahri Baba Mezarlığı)". www.uskudar.bel.tr. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  3. ^ Dünden bugüne İstanbul ansiklopedisi. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 1993. s. 31. ISBN 978-975-7306-06-1. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  4. ^ Hürel, Haldun (2005). İstanbul'u geziyorum gözlerim açık: bir İstanbul kültürü kitabı. Dharma. ISBN 978-975-8729-64-7. 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  5. ^ Sadi. S. Kucur. "İstanbul'un Tarihî Müslüman Mezarlıkları" (PDF). Marmara Üniversitesi. ss. 431-432. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bâkî</span> Türk divan edebiyatı şairi

Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî, Türk divan şairi.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Aşiyan Mezarlığı, İstanbul'da Bebek ile Rumelihisarı arasındaki sırtlarda bulunan Aşiyan semtinde İstanbul Boğazı'na bakan mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

Zeliha Sevim Burak, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Sahrayıcedid Mezarlığı</span> İstanbulda mezarlık

Sahrayıcedid Mezarlığı, İstanbul, Kadıköy'de bulunan mezarlık. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü - Merdivenköy ve Sahrayıcedit'teki büyük arsanın arasında kalır ve üçgen şeklindedir. İki caddenin arasındadır. Mezarlığın baş tarafında özel bir alanda Rauf Orbay'a ait mezar bulunmaktadır.

Remzi Kitabevi, 1927 yılında İstanbul'da kurulmuş yayınevi ve kitapevi.

Osman Şevki Uludağ Türk asker, doktor, tıp tarihçisi, besteci, milletvekili, yazar.

Adnan Veli Kanık,, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Zekai Dede Efendi</span> Osmanlı besteci

Zekâi Dede Efendi, Osmanlı klasik Türk müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan Mezarlığı</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde bulunan mezarlık

Eyüp Sultan Mezarlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan tarihi bir mezarlık.

Yusuf Kenan Orer, Türk siyasetçi.

Salih Zeki Ataergin,, Türk musikişinas, bestekâr ve hukukçu. Kanun virtüözü Hacı Arif Bey'in oğludur. Asıl ismi Salih Zeki olmasına rağmen, babasına izâfetle Zeki Ârif adıyla tanınmıştır. Annesi Hatice Huriye Hanım’ dır.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaş Hasan Paşa</span>

Nakkaş Hasan Paşa, Osmanlı nakkaş, asker ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Yekta</span> Türk müzikolog

Râuf Yektâ Bey,, Türk bestekâr, müzikolog ve neyzen. Asıl adı Mehmet Rauf'tur. Hat hocası Nasûhî Efendi tarafından kendisine yekta unvanı verildi. 1917 yılında Dârülelhan'ın kuruluşunda yer alan isimlerden biri oldu. Araştırma ve çalışmalarıyla Türk müziğinin temelini oluşturdu. Mevlevî tarikatına girerek önemli mevlevihanelerde baş neyzenlik yaptı. Tifo nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrasında Cemal Reşit Rey tarafından "musikî şehidi" olarak nitelendirildiği yönünde söylentiler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilenler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilen tanınmış kişilerin listesidir.

Çağlayan, Orhan Şaik Gökyay'ın Ekim 1925-Mayıs 1926 tarihleri arasında Balıkesir'de çıkardığı dergi. Dil Devrimi öncesine ait harflerle on beş günde bir sayı olmak üzere toplamda on beş sayı çıkmıştır. Dergi kapağında "Edebî, İlmî Mecmua" tabiri vardır. Saman kağıdına Balıkesir Karesi Matbaası tarafından basılmıştır ve arka ve ön kapak dahil edilmeden on altı sayfalık bir içeriğe sahiptir. Çeşitli kütüphanelerde dergi sayıları mevcuttur.

Topkapı Mezarlığı, İstanbul'un Avrupa yakasında Fatih ilçesi sınırları içerisinde Topkapı semtinde yer alan, ve olmak üzere 3 bölümden oluşan oldukça geniş büyük bir alanı kaplayan mezarlıktır. Mezarlık'ta birçok ünlü şahsiyetin; Kemal Türkler, Behçet Nacar, Erol Taş, Hersekli Arif Hikmet, Korkut Özal, İslam Çupi, Nevzat Yalçıntaş ve Nedret Özbek, Hikmet Kıvılcımlı vb. kabirleri bulunmaktadır.

Bu maddede, 1994 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.

Orhan şu anlamlara gelebilir: Türkçe bir isim olan Orhan isminin anlamı Şehrin yöneticisi ve şehrin hakimi anlamlarını taşımaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahının ismidir.