İçeriğe atla

Najm Hosain Syed

Najm Hosain Syed (1936 doğumlu) Pakistanlı bir yazardır. Punjabi dilinde şiir ve oyunların yanı sıra, Punjabi Şiirinde Yinelenen Örüntüler (1968) adlı eserinde Pencap edebiyatı üzerine edebiyat eleştirisi yazmıştır.[1][2]

Erken yaşam ve kariyer

Najm Hosain Syed, 1936'da Batala, Punjab, Britanya Hindistan'da doğdu ve daha sonra 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra Lahor, Pakistan'a taşındı.[1][2] 1958'de Lahor'daki Forman Christian College'dan İngilizce yüksek lisans derecesi aldı. Kariyeri için Pakistan Devlet Hizmetine katıldı ve 1995'te emekli olana kadar orada çalıştı. 2016 yılında ölen klasik şarkıcı Samina Syed ile evlendi.[3]

Najm Hosain Syed birçok yazara rehberlik etmiş ve Pencap edebiyatıyla ilgilenen diğer birçok yazar için bir rehberlik kaynağı olmuştur. Kasabası Lahor'dan ayrılmayı sevmeyen utangaç bir insan olmakla ünlüdür. Televizyonda veya radyoda röportaj vermediği bildirildi. Kitaplarını nispeten daha az tanınan yayıncılarla yayınlamayı seçiyor.[1]

Büyük işler

Najam Hussain Syed, Pencap'ta şiir, eleştiri ve oyunlar yazdı. Modern Pencap edebiyatının öncüsü olarak kabul edilir. Başlıca İşleri şunları içerir:

  • Deewa Mundri (2010),
  • Gal Waar Di (2010)
  • Khyal Dukkad (2011)
  • Çaldı (2000)
  • Khappay (1986) - Pencap Adabi Markaz, Lahor[4]
  • Kafian (1976)
  • Chandan Rukh Tay Vehda[2]
  • Kkyal keh Khayal
  • Takht Lahore
  • Alfo Pairni Di Vaar[5][1]
  • Bar di Var (1969)

Syed'in birçok eseri, Huma Safdar'ın "Rajni"[6] ve Ik Raat Ravi Di gibi tiyatrosu "Sangat" ın oyunları şeklinde yönetilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Najm Hosain Syed: A Literary Profile" (PDF). (Punjab.global.ucsb.edu ) Journal of Punjab Studies, University of California Santa Barbara campus website. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ucsb" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b c "Modern Punjabi Poetry: Poetry from West Punjab". rspurewall.wordpress.com website. 27 Nisan 2014. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "wordpress" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ "Najm Hosain Syed's wife passes away". DAWN (newspaper) (İngilizce). 18 Eylül 2016. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 
  4. ^ "West Punjabi Poetry: From Ustad Daman to Najm Hosain Syed". Academy of the Punjab in North America (APNA) website. Center for Sikh and Punjab Studies, University of California, Santa Barbara. 1 Mayıs 2006. 27 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 
  5. ^ "Najam Books List at Puncham.com". 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2012. 
  6. ^ Correspondent (21 Şubat 2020). "Rajni performed at Sahiwal college". DAWN.COM (İngilizce). 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2021. 
  7. ^ "Punjabi is the language of love, activism and art, says Lahore-based thespian". The Indian Express (İngilizce). 25 Aralık 2015. 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İkbal</span> Filozof

Muhammed İkbal, Pakistanlı İslam alimi, şair, filozof ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şalvar</span> ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş pantolon

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana'dan başlayıp Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kadar olan bölgede sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hâlâ kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Refik Tarar</span> 9. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Refik Tarar, Pakistanlı siyasetçi. Pakistan 9. cumhurbaşkanı.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

2018 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Birinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ilk aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyd Cemşid</span> Pakistanlı müzisyen, şarkıcı ve moda tasarımcısı

Junaid Jamshed ,Pakistanlı müzisyen, şarkıcı ve moda tasarımcısı. Lahor, Pakistan doğumludur. Junaidi dini firmda ilahiler yanında Pakistan yerel müziği ve pop müzikte icra etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şalemar Bahçeleri</span>

Şalemar Bahçeleri, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bulunan bir Babür bahçe kompleksidir. Bahçelerin inşaatı İmparator Şah Cihan döneminde 1637'de başlamış ve 1641 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Calibi</span> araştırmacı

Muhammed Cemil Han, Pakistanlı eğitimci, yazar, dilbilimci ve eleştirmen.

Tarık Aziz, Pakistanlı aktör, televizyon sunucusu ve siyasetçidir.

Syed Ata Ullah Shah Buhari, Hindistan alt kıtasından bir Müslüman Hanefi alimi, dini ve siyasi liderdi. Meclis-i Ahrar-ı İslam'ın kurucu üyelerinden biriydi. Biyografi yazarı Ağa Shorish Kashmiri, Buhari'nin en büyük katkısının Hint Müslümanlar arasında güçlü İngiliz karşıtı duyguları filizlendirmesi olduğunu belirtir. Muhammed Ali Cinnah'a muhalefet ve bağımsız bir Pakistan kurulmasına muhalefet ve Ahmediye Hareketi'ne muhalefetle ilişkilendirilen Ahrar hareketinin en önemli liderlerinden biridir. Onu Müslümanlar arasında ünlü yapan efsanevi bir retorik olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Khanum</span>

Sabiha Khanum, Pakistanlı kadın oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Imtiaz Ali Taj</span>

Syed Imtiaz Ali Taj Urdu dilinde yazılar yazan bir oyun yazarıdır. Günümüzde her şeyden önce, Anarkali'nin hayatına dayanan, yüzlerce kez sahnelenen ve Hindistan ve Pakistan'daki Hint filmi Mughal-e-Azam (1960) da dahil olmak üzere uzun metrajlı filmlere uyarlanan 1922 oyunu Anarkali ile hatırlanıyor.

Dang humması Pakistan'da giderek daha sık salgınlar gösteren önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Pakistan Hükûmeti'nin özellikle Pencap'taki çabalarına rağmen, salgın tedbirlerinin yüksek maliyeti Pakistan'ın salgınları kontrol etme yeteneğini sınırladı. Pakistan'da 2011 yazında Dang hummasından 300'den fazla kişi öldü. Hastalığın prevalansı 14.000'in üzerindeydi. Salgınlar çoğunlukla Pakistan, Pencap, Lahore bölgesinde meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Teddy</span> Pakistanlı oyuncu ve komedyen

Tarık Teddy, Pakistanlı aktör ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Metrosu</span>

Lahor metrosu, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir metro ağıdır. Lahor metrosu 25 Ekim 2020 tarihinde açılmış olup ülkenin ilk metro hattıdır. Sistem 27,1 km uzunlukta olup bir hat ve 26 istasyona sahiptir.

Ayesha A. Malik Pakistanlı bir yargıçtır. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin ilk kadın yargıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Subahı</span>

Lahor Subahı, günümüzde Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş olan orta Pencap bölgesini kapsayan Babür İmparatorluğu'nun bir vilayetiydi. Ekber Şah tarafından 1580 yılında gerçekleştirilen idari reformlar kapsamında Babür İmparatorluğu'nun orijinal 12 Subah'ından biri olarak kurulmuştur. Eyalet, son genel valisi Adina Beg'in 1758'de ölümünden sonra büyük bir kısmı Dürrânîler'e dahil olarak varlığını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Han Ludî</span>

Devlet Han Ludî Ludî hanedanının son hükümdarı İbrahim Ludî döneminde Lahor valisiydi. Devlet, İbrahim'e karşı duyduğu hoşnutsuzluk nedeniyle Babür'ü krallığı istila etmeye davet etti. Başlangıçta Jalandhar Doab'ın valisiyken daha sonra tüm Pencap'ın valiliğine getirilmiştir. Tatar Han'ın oğluydu, Pencap'ın önceki Nizamı, Sikander Ludî'nin babası Behlül Han Ludî yönetimindeki Ludî hanedanından bağımsızlığını ilan etmişti. Devlet Han hanedana sadıktı ancak katı, gururlu ve şüpheci doğası nedeniyle İbrahim'e ihanet etti.