İçeriğe atla

Naile Hanım Portresi

Naile Hanım
Sanatçı Osman Hamdi Bey
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 52 cm × 41 cm (20 in × 16 in)
Konum Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul

Naile Hanım Portresi, ressam Osman Hamdi Bey'in eşi Naile Hanım'ı resmettiği bir yağlı boya tablodur.

52x41cm boyutlarında tuval üzerine yağlı boya çalışılmış bir eserdir. Naile Hanım'ın siyah bir elbise ile göründüğü bu portrede arka planda altın yaldız kullanılmıştır. Ressamın başka tablolarında görülmeyen altın yaldız kullanımı, bu eseri sanatçının diğer tablolarından ayırır. Bizans ikonlarında kutsal kişilerin resimlerinde görülen bu uygulamanın, sanatçının eşine, dolayısıyla da kadına verdiği değeri gösterdiği düşünülür.[1]

Eser, 2009 yılı sonunda İstanbul'da gerçekleşen bir müzayede sonucu Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonuna katıldı.[2]

Osman Hamdi Bey'in Aile Portreleri başlığı altında Naile Hanım'a ait çeşitli ebatlarda portreleri bulunmaktadır.[3] Bunlardan Osman Hamdi'nin 100 yapıtı listesinde 43.sırada yer alan Eşi Naile Hanım (68 x 98) (Oval) tuval üzerine yağlı boya portresi de bulunmaktadır.[4] Naile Hanım'ın Mimozalı Kadın (1906, 130 x 93 cm) portresi de oldukça meşhurdur.

Kaynakça

  1. ^ "Osman Hamdi Bey". sakipsabancimuzesi.org. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  2. ^ Naile Hanım Portresi 500 bin TL'ye Sabancı'nın, Zaman Gazetesi, 14.12.2009[]
  3. ^ "Osman Hamdi Bey' in Hayatı". restoraturk.com. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. .(Türkçe)
  4. ^ "Osman Hamdi Bey'in Foto Albümünden. Osman Hamdi Bey ve "İkonografi"si". sanalmuze.org. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. .(Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Maddalena Doni Portresi (Rafael)</span> Raffaello tablosu

İngilizce: Portrait of Maddalena Doni İtalyan Rönesans ustası Raphael tarafından 1506 ve 1507 yılları arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Tablo şimdi Floransa'daki Pitti Sarayı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agnolo Doni Portresi</span> Raffaello tablosu

İngilizce: Portrait of Maddalena Doni İtalyan Rönesans ustası Raphael tarafından 1506 ve 1507 yılları arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Tablo şimdi Floransa'daki Pitti Sarayı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

<i>Mihrap</i> (tablo) Osman Hamdi Beye ait bir eser

Mihrap, Osman Hamdi Bey'in 1901 yılında yaptığı tablo. Son olarak Demirbank'ın arşivlerinde kayıtlı görünen tablo, kayıptır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Bordone</span>

Paris Bordone, Venedikli Rönesans ressamı. Şöhretini yapmış olduğu portrelerle kazanan Bordone, aynı zamanda dinsel ve mitolojik ögeleri de resmetmiştir.

Mevlüt Akyıldız, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Tintoretto</span> Venedikli ressam (1518/1519-1594)

Jacobo Tintoretto (d. 29 Eylül 1518, Venedik - ö. 31 Mayıs 1594, Venedik), Venedik Cumhuriyetinde doğup büyüyüp yaşamış İtalyan asıllı Venedik Rönesansı ekolüne bağlı ve maniyerist resim akımına dahil bir ressamdı. Jacopo Jacobo Tintoretto çok sayıda resim yapmış ve büyük ölçekli dinsel naratif sahne tabloları; büyük kilise sunak tabloları; Venedik Dükünün Sarayının duvar tabloları; mitolojik ve alegorik konuları içeren tablolar ve portreler ile tanınmıştır.

<i>Ressam Kız ve Atölyesi</i>

Ressam Kız ve Atölyesi, Ressam Halil Paşa'nın yağlı boya tablosu.

<i>Madam X</i> (portre, Halil Paşa)

Madam X, Ressam Halil Paşa'nın 1889 tarihli yağlı boya tablosu. “Eldivenli Kadın” olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

<i>İstanbul Hanımefendisi</i> (tablo) Osman Hamdi tablosu

İstanbul Hanımefendisi, Osman Hamdi Bey'in bir kadını resmettiği, 1881 tarihli tablosudur.

<i>Mimozalı Kadın</i> (tablo)

Mimozalı Kadın, Osman Hamdi Bey'in, eşi Marie'yi resmettiği 1906 tarihli tablosudur.

<i>Pembe Başlıklı Kız</i> Osman Hamdi Beye ait bir tablo

Pembe Başlıklı Kız, Osman Hamdi Bey'in Haziran 1904'te yaptığı yağlı boya tablo. Tabloda Batılı tarzda giyinmiş Pembe bir başlık ve başlık ile yakın tonda bir elbise giyen kız çocuğu açık bir alanda ayakta durmaktadır. Resimde Osman Hamdi Bey'in, 4 Eylül 1893 - 1 Ağustos 1958 yılları arasında yaşamış olan kızının 11 yaşındayken yaptığı portresi görülmektedir. Nazlı, Osman Hamdi Bey ile Mary/ Naile Hanım'ın son çocuğudur. Eser, yapıtlarında model olarak kendisi, ailesi ve yakınlarını kullanan Osman Hamdi Bey'in aile portreleri arasında yer almaktadır. Osman Hamdi Bey'in akrabası olan Edhem Eldem'in aktardığına göre; Osman Hamdi Bey'i 1908 ihtilalinden hemen sonra ziyaret eden Maurice de Sorgues adlı Fransız gazeteci o zamanlar 15 yaşında olan Nazlı'ya dair bilgiler vermiştir.

"Bir öğleden sonra Hamdi Bey'i evinde Renan'ın bir cildini tekrar okurken bulma şansına sahip oldum. bir de Madame Hamdi Bey ile babasının karakterine sahip olan ve büyük bir sanatçı gibi Chopin ve Beethoven yorumlayan zarif Nazlı'yı da görebildim".

<i>Kökenoğlu Rıza Efendi</i>

Kökenoğlu Rıza Efendi, Osman Hamdi Bey'in Mevlevi dervişi kıyafetleri içinde bir erkeği resmettiği 1871 tarihli tablodur.

<i>Beyaz Vazoda Çiçekler</i> Osman Hamdi Bey tablosu

Beyaz Vazoda Çiçekler, Osman Hamdi Bey'in 1876'da tamamladığı tablosudur.

<span class="mw-page-title-main">Städel</span>

Resmi olarak Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie olan Städel, Almanya'daki en önemli koleksiyonlardan birine sahip Frankfurt'taki bir sanat müzesidir. Städel Müzesi, 3.100 tablo, 660 heykel, 4.600'den fazla fotoğraf ve 100.000'den fazla çizim ve baskıya sahiptir. Yaklaşık 4.000 m 2 sergi alanına ve 115.000 kitaplık bir kütüphaneye sahiptir. Bu mükemmel müzenin kurucusu, bankacı Johann Friedrich Städel, sanat koleksiyonunu 1815'te şehre bıraktı. O zamandan beri, müze, satın almalar ve bağışlarla büyüdü ve şimdi, Jan van Eyck'in de dahil olduğu yedi yüzyıllık Avrupa sanatından birçok başyapıt içeriyor. Lucca Madonna (1437) ve Rembrandt'ın Samson'u Körlemesi (1636). 1878'de Main tarafından ağaçlıklı “müze setinde” bir NeoRönesans binasına taşındı. 1920'lerde Sigmaringen'den Hohenzollern koleksiyonunu satın aldı. Müze tadilattan geçmiş ve çağdaş sanat için bir yeraltı sergi salonu da dahil olmak üzere yeni binalar inşa edilmiştir.