İçeriğe atla

Nail Nabiullin

Nail Nabiullin
Doğum27 Haziran 1989
Nurlat, Tataristan
MilliyetTatar
VatandaşlıkSovyetler Birliği (1989-1991), Rusya (1991'den beri)
MeslekSiyasetçi
Resmî sitehttps://vk.com/nailtatar

Nail Nabiullin (Tatarca: Наил Нәбиуллин) veya Nail Nabiula, Tatar milli hareketi aktivisti, Türkçü-Turancı, "Azatlık" Tatar Gençleri Birliği başkanı (2010 yılından beri) ve yazar.[1] Tatar Türkçesinin devlet dili statüsüne gelmesi için mücadele vermektedir. Tataristan bayrağına büyük saygı duyan Nail Nabiula, Kazan'da ve Tataristan'ın diğer bölgelerinde her yıl Tatar dili, bayrağı ve devletini Hatırlama Günü düzenlemektedir.

Türkiye'ye gelmesi

Nail Nabiula, Rus hükûmetinin kendisine baskı yapması yüzünden Tataristan'dan ayrılıp Türkiye'ye gelmek zorunda kalmıştır.[2] Gelen yardımlar sayesinde Tataristan'da çıkardığı Türk Bakışı gazetesini Türkiye Türkçesine aktarıp Türkiye'de yayımlamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatarca</span> Tatarlar tarafından konuşulan Türk dili

Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur. Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusça ile birlikte iki resmî dilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Komrat</span> Moldovada şehir

Komrat, Moldova'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Gagavuzya’nın başkentidir. Kent yerleşimi, Yalpuk deresi etrafına toplanmıştır. Ayrıca ülkenin üç ana yerleşim biriminden biri olan Komrat dolayının da merkezidir. 2004'teki sayıma göre nüfusu 47.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz İshaki</span> Tatar şair ve yazar

Ayaz İshaki, Kazan Tatarı yazar, gazeteci. Mezarı İstanbul Edirnekapı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Oblastı</span> Rusyanın idarî bir birimi

Orenburg Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Orenburg şehridir. 1938 - 1957 yılları arasında Sovyet pilotu Valeri Çkalov 'un onuruna Çkalov Oblastı adı kullanıldı. Oblastta Türk nüfusu önemli bir yere sahiptir. Bağımsız bir Türk ülkesi olan Kazakistan ile özerk Türk cumhuriyetleri Tataristan, Başkurdistan arasında köprü olması yönünden stratejik bir öneme sahiptir.

Kreşin Tatarcası, Kreşin Tatarlarının konuştuğu bir dizi Tatar şivesleri. Kreşence konuşanlar Rusya'da başta Tataristan, Başkurdistan, Udmurtya olmak üzere Samara, Kirov ve Çelyabinsk Oblastlarında yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fevziye Bayram</span>

Fevziye Bayram, , Tatar Türklerinden tanınmış yazar, tarihçi, toplum önderi ve düşünce kişisi. İttifak fırkası başkanı, Milli Meclis reisi. 1990'lı yıllarda faal siyasetçisi. Tatar güzeli diye adlandırılmış ve Süyümbike ile özdeşleştirilmiştir. Halen Tataristan'da olup Yar Çallı şehrinde çeşitli konulardaki yazılarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Ansiklopedisi</span>

Tatar Ansiklopedik Sözlüğü Tatarca Tataristan ve Tatar halkının tarihi hakkında yayınlanan ilk ansiklopedik sözlüktür. Yayın Tataristan Bilimler Akademisi Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Farhad Fatkullin</span>

Farhad Fatkullin, Rusya'nın Rusça konuşmayan halkları arasında Wikimedia hareketini teşvik etme faaliyetleriyle tanınan Tataristanlı bir Rus sosyal aktivistidir. Bunun için 2018 yılının Yılın Vikipedisti ilan edildi. Genel olarak, daha önce Tataristan'ın eski Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev için hizmet veren profesyonel bir simültane tercümandır.

<span class="mw-page-title-main">Alfiya Avzalova</span>

Alfiya Avzalova Avzalovna Sovyet ve Rus Tatar şarkıcısı. Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Onur Sanatçısı, Tatar ASSR Halk Sanatçısı, RSFSR Onur Sanatçısı, Tatar Filarmoni Derneği solisti ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Minnulin</span>

Robert Minnulin; Sovyet, Rus, Tatar şair, gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan kültürü</span> etnik yaşam kültürü

Tataristan kültürü, Volga Tatar halkının kültüründen, Rus ve Avrupa kültürü'nden izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tatar Kongresi</span>

Dünya Tatar Kongresi (Tatarca: Бөтендөнья татар конгрессы, Bötendönya tatar kongressı), DTK, dünyanın her yerindeki Tatarları birleştiren bir kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Devlet</span> Türkolog ve tarihçi

Prof. Dr. Nadir Devlet ; Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya'daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır.