İçeriğe atla

Nahum Rabinovitch

Nahum Rabinovitch
DoğumNahum Eliezer Rabinovitch
1928
Montreal, Québec, Kanada
Ölüm6 Mayıs 2020 (92) yaşında
Tel Aviv, İsrail
EğitimJohns Hopkins Üniversitesi (BS)
Toronto Üniversitesi (PhD)
MeslekHaham ve posu
Çocuk(lar)6, evlatlık ve Dina Rabinovitch
Nahum Rabinovitch

Haham Nahum Eliezer Rabinovitch (İbranice: נחום אליעזר רבינוביץ'; 1928, Montreal - 6 Mayıs 2020, Tel Aviv, İsrail), Kanada doğumlu İsrailli Ortodoks haham ve posu.[1]

Hayatı

Rabinovitch 1928'de Montreal, Kanada'da doğdu. Kanada'da Toronto Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Johns Hopkins Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Ma'ale Adumim'de Yeshivat Birkat Moşe Okulu'nun yetkili ismiydi. 2015 yılında, kurucularından biri olduğu Giyur K'halacha Dönüşüm Mahkemesi'nin başkanı olarak görev aldı.[2] Evli altı çocuğu bulunan Rabinovitch'in İngiltere'de gazetecilik yapan kızı Dina Rabinovitch 2007'de 45 yaşında göğüs kanserinden ölmüştür.[3]

Ölümü

Rabinovitch 6 Mayıs 2020'de Tel Aviv, İsrail'de 92 yaşında vefat etti.[4]

Kaynakça

  1. ^ Resmi Facebook Sayfası
  2. ^ "In first, Israeli judge recognizes conversion to Judaism by private court". 13 Eylül 2018. 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. Convert 'Katya' and her daughter sit before the independent Giyur K'halacha conversion court, led by Rabbi Nahum Rabinovitch (center) on August 10, 2015. Giyur K’halacha’s rabbinical courts, which follow the precepts of Jewish law, were founded by Farber along with many of Modern Orthodoxy’s biggest names — Efrat’s Rabbi Shlomo Riskin; Rabbi Nachum Rabinovitch from Ma’ale Adumim 
  3. ^ staff, T. O. I. "Prominent religious Zionist rabbi Nachum Rabinovitch dies at 92". www.timesofisrael.com (İngilizce). 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Dean of Maale Adumim yeshiva, Rabbi Nahum Rabinovitch passes away at age 92". 28 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Makkabi Tel Aviv (futbol takımı)</span> İsrailli futbol kulübü

Maccabi Tel Aviv, Maccabi Tel Aviv spor kulübünün futbol şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beerşeba</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beerşeba veya Birüssebi, Güney İsrail ve Necef Çölü'nün en büyük şehridir. İsrail'in en büyük yedinci şehri olan Birüssebi (Beerşeba), Necef bölgesinin başkenti olarak da tanınır. Ülkenin güney bölümünde bulunur ve Ben-Gurion Üniversitesi ve Soroka Tıp Merkezi de bu şehirdedir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

Yahudiliğe geçiş, Yahudi cemaatinin üyesi olmayı arzulayan Yahudi olmayan birinin yaptığı dini işlemdir. Yahudiliği tercih etmek, Yahudilik ilkelerine uymayı istemektir. Yahudi milletinin bir parçası olunamaz, çünkü Yahudiler bir etnisitedir. Bu dini geçiş bazen Yahudilikleri şaibeli olanların Yahudiliğini tasdiklemek için de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meir Dizengoff</span>

Meir Dizengoff, 1921–1925 yılları arasında Tel Aviv'in ilk ve 1928–1936 yılları arasında üçüncü belediye başkanı olmuştur. Genel Siyonistler partisinin üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Eytan Fox</span>

Eytan Fox, İsrailli film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Beth Hatefutsoth</span> İsraildeki müze

Beth Hatefutsoth ya da Diaspora Müzesi, İsrail'in Tel Aviv kentine bağlı Ramat Aviv bölgesinde bulunan bir tarihi müzedir. Tel Aviv Üniversitesi yerleşkesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mordechai Shmuel Ashkenazi</span>

Mordechai Shmuel Ashkenazi, İsrailli Ortodoks haham ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yisrael Friedman</span>

Yisrael Friedman, ,İsrailli haham ve eğitimcidir. Friedman, 8 Kasım 1923'te Buhuși'de doğmuştur. Tel Aviv Üniversitesi eski öğretim görevlisi, Negev'deki Ben-Gurion Üniversitesi ve Netivot'da hesder yeshiva'nın rosh yeshiva'sı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yisrael Rosen</span>

Yisrael Rosen, Ortodoks Yahudi İsrailli hahamdır. İsrail'de baş haham olduktan sonra Museviliği yaymak için Hahamlar Ofisi'ni kurup idareciliğini yapmıştır. İsrailli haham Yirael Rosen Tel Aviv'de doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yechiel Eckstein</span>

Rabbi Yechiel Eckstein, Amerikalı-İsrailli haham ve hayırseverdir.

Dina Rabinovitch, Amerika Birleşik Devletleri doğumlu İngiliz gazeteci ve yazar. Kariyerinin büyük bölümü köşe yazıları yazdığı The Guardian gazetesinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Esther Hayut</span>

Esther Hayut İsrail Yüksek Mahkemesi eski başkanı. 26 Ekim 2017'de yemin etti ve Ekim 2023'e kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliği</span>

İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliği (ARIS) Müslüman ülkelerdeki Yahudi yaşamını desteklemek amacıyla bu ülkelerde yaşamakta olan hahamlar tarafından 2019 yılının Aralık ayında kurulmuş bir birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Moshe Safdie</span>

Moshe Safdie, İsrail, Kanada ve Amerikan vatandaşı olduğu iddiasında bulunan bir mimar, şehir plancısı, eğitimci, teorisyen ve yazardır. 50 yılı aşkın bir kariyere sahip olan Safdie, kapsamlı ve insancıl bir tasarım felsefesi aracılığıyla sosyal tasarımın temel ilkelerini araştırmıştır. Safdie, çok kültürlülüğü, bir yeri tanımlayan coğrafi, sosyal ve kültürel unsurlara bağlılığı ve sürekli tipolojik ve teknolojik yenilik arayışı nedeniyle yirminci yüzyılın ikinci yarısının ve yirmi birinci yüzyılın başlarının önemli bir mimarıdır. "Herkes İçin Bir Bahçe" ifadesinin yaratıcısı olan Safdie, kültürel, eğitimsel ve sivil kurumları içeren projeleri tamamlamıştır. Mahalleler ve halka açık parklar; Konut; karma kullanımlı kentsel merkezler; havaalanları; ve hem mevcut topluluklar hem de tamamen yeni şehirler için master projeleri bulunmaktadır. Safdie'nin Kuzey ve Güney Amerika'da, Orta Doğu'da ve Asya'da projeleri de bulunmaktadır. En fazla Marina Bay Sands ve Jewel Changi Havaalanı'nın yanı sıra McGill Üniversitesi'nde yüksek lisans tezi olarak tasarlanan ilk projesi Habitat 67'yi tasarlamakla tanınmıştır. Bu onun uluslararası kariyerine adım atmasına sebep olmuştur. Safdie, bir düşünce lideri olarak kabul edilir ve örnek projeleri nesiller boyu mimarlara ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chaim Walkin</span>

Chaim Walkin, İsrailli Ortodoks haham ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda Deri</span>

Yehuda Deri, İsrailli haham.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Ciechanover</span>

Joseph Ciechanover, İsrailli diplomat ve bürokrat.