İçeriğe atla

Nahnu Cund Allah Cund el-Vatan

Nahnu Cund Allah Cund el-Vatan

Sudan Sudan
Ulusal Marşı

GüfteAhmad Muhammad Salih
BesteAhmad Murdschan
Kabul tarihi1956
Ses örneği
noicon

Nahnu Cund Allah Cund el-Vatan (Türkçe:Biz Allah'ın ve Vatanın Askerleriyiz), Afrika ülkesi Sudan'ın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1956 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Arapça ulusal marş

نحن جند الله جند الوطن

إن دعى داعي الفداء لم نخن

نتحدى الموت عند المحن

نشتري المجد بأغلى ثمن

هذه الأرض لنا فليعيش سوداننا

عالما بين الأمم

يا بني السودان هذا رمزكم

يحمل العبء ويحمي أرضكم

Ulusal marş transliterasyonu

Nahnu dschund Allāh dschund al-watan.
In daʿā dāʿī l-fidā’ lam nachun.
Natahaddā l-maut ʿinda l-mihan.
Naschtarī l-madschd bi-aghlā thaman.
Hādhihī l-ard lanā! Fa-la-yaʿīsch Sūdānunā,
ʿālaman baina l-umam.
Yā banī s-Sudān, hādhā ramzukum;
Yahmil ulaʿba’, wa-yahmī ardakum.

Türkçe çevirisi

Biz Allah'ın ve vatanın askerleriyiz
Biz çağrıldığımızda kendimizi feda etmekte asla başarısız olmayacağız
Ölümü küçümsemek olsun, sefalet veya acı olsun
Biz hayatımızı şöhretin paha biçilmezliğine karşı vereceğiz
Bu araziyi, Sudan'ımızı, çok yaşat
Tüm uluslara yol gösterici olarak
Ey Sudan'ın aşiretleri, hizmet etmeye davet edilen
Yükünüzü alın ve vatanınızı koruyun

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Das Lied der Deutschen</span> Almanyanın ulusal marşı

Das Lied der Deutschen, Almanya'nın ulusal marşıdır. Ünlü Alman şair August Heinrich Hoffmann von Fallersleben'in 1841'de besteci Franz Joseph Haydn'in bir melodisinden ilham alarak Helgoland adasında dizdiği şiir, cumhuriyetçi ve liberal geleneği desteklemek amacıyla, şarkı Weimar Cumhuriyeti döneminde, 1922 yılında Almanya'nın millî marşı için seçildi. Nazi Almanyası döneminde (1933-1945) şiirin sadece ilk kıtası okunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Devrimi</span> Aralık 1989da Çavuşeskunun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrim

Romanya Devrimi, Aralık 1989'da Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrimdir. Romanya, Doğu Blokundaki sosyalist rejimlerin yıkıldığı sırada iktidarın kanlı bir yöntemle değiştiği tek ülke oldu.

Hıyanet-i Vataniye Kanunu, Türkiye'de 29 Nisan 1920'de çıkarılan ve 12 Nisan 1991'de yürürlükten kaldırılan vatana ihanet suçuna dair bir yasadır.

Edep, "toplum töresine uygun davranma" veya "iyi ahlak, incelik, terbiye" olarak tanımlanır. İslam'da, hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep, davranış bağlamında, öngörülen İslami görgü kurallarını ifade eder: "incelik, görgü, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik". Arapça kökenli adab terimi, çok geniş anlamlıdır ve en uygun doğru çeviri "bir şey hakkında uygun şekilde gitmek (davranma)" olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cund el-Hilafe</span> Silahlı örgüt

Cund el-Hilafe Cezayir'de faaliyet gösteren cihatçı Selefi örgüt. Örgüt Eylül 2014'te bir Fransız turistin başını kesmiştir. Örgüt, Ocak 2013'te 23 rehineyi Cezayir ordusunun baskını sonucu öldürmüştür. Örgüt IŞİD'e bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sudan cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Sudan'ın 1956'daki bağımsızlığından bu yana devlet başkanlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya Ulusal Marşı</span>

Moritanya Ulusal Marşı, Afrika ülkesi Moritanya'nın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ulusal marşın sözleri Baba Veled Şeyh'e ait eski bir Moritanya şiirine dayanmaktadır. Bu şiir eski dönemlerde de bir melodi ile kullanılmış, ülkenin bağımsızlığı sonrasında da ülkenin ilk devlet başkanı Muhtâr Veled Dâde tarafından görevlendirilen Tolia Nikiprowetzky, ulusal marşın melodisini belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kassaman</span> Cezayir ulusal marşı

Kassaman, Afrika ülkesi Cezayir'in ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1963 yılından kısa bir süre sonra kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Allah-u Ekber (Libya ulusal marşı)</span> Milli Marş

Allah-u Ekber, Afrika ülkesi Libya'nın eski ulusal marşıdır. Ülkenin Libya Krallığı adı ile bağımsızlığını kazandığı 1951 yılında Libiya, Libiya, Libiya marşı kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ülkenin 1969 yılında rejim değişikliğine gitmesi ve Muammer Kaddafi'nin iktidara gelmesi ile birlikte pan arap bir ideoloji benimsenmiş ve ulusal marş da bu doğrultuda değiştirilerek Allah-u Ekber marşı kullanılmaya başlanmıştır. 2011 yılında Kaddafi rejiminin yıkılması ile birlikte göreve gelen Geçici Ulusal Konsey'i Libya Krallığı bayrağının yeniden kabulünün yanı sıra eski marşı da yürürlüğe koyarak bu marşı kullanımdan kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan et-Turabi</span>

Hassan 'Abd Allah al-Turabi , Sudanlı İslami lider ve siyasetçi. Kendisi Sudan'ın tanınmış politik modern figürlerinden birisi olmuştur . Ünlü lider ve siyasetçi Hasan el-Turabi Kassala, Sudan'da doğdu. Al-Turabi Ulusal Sudan İslami Hareketi (NIF) kurucusudur. Ayrıca uluslararası Asamble'de 1996-1999 arası görev almıştır. Popüler Kongre Partisi'ni 1999'da kurarak ölümüne kadar başında kalmıştır. Sadık el-Mehdi ile görüş ayrılıkları yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cund el-Aksa</span> İslamcı terör örgütü

Cund el-Aksa veya el-Aksa Askerleri, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'de faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. 2013 başlarında, el-Nusra Cephesi'nden ayrılarak kuruldu. 9 Ekim 2016'da ise örgütün, Şam Fethi Cephesi'ne katıldığı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">İdrîsîler</span>

İdrîsîler, Fas'ta 788'den 985'e kadar hüküm süren Zeydi Arap hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Muiz (Fâtımî halifesi)</span> Fatımi Devletinin 4. halifesi ve 14. İsmailiyye imamı

Muiz veya el-Muiz Li-Dinillah veya Arapça tam adıyla Ebu Temim Mead el-Muizz Li-Dinillah, 19 Mart 953 - 21 Aralık 975 arasında Fatımi Devleti'nin 4. halifesi ve 14. İsmailiyye imamı.

Nizami Mammedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Polat Haşimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Polat İsrayil oğlu Haşimov, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde tümgeneral olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan ulusal kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Arap Lübnan Öncü Partisi</span> Lübnanda bir siyasi parti

Sosyalist Arap Lübnan Öncü Partisi Lübnan'da bir siyasi partidir. Parti, Temmuz 2017'deki ölümüne kadar Abdülmecid er-Rafei tarafından yönetildi. Irak liderliğindeki Baas Partisinin Lübnan bölgesel şubesidir. Parti Ekim 2011'de ikinci kongresini gerçekleştirdi. Partinin kurucuları arasında Dr. Abdülmecid er-Rafei, Cihad George Kerim, Refik Nasib Alfakiya, Kerim Muhammed Assahli, Hani Muhammed Şuhayib, Ammar Muhammed Şabli, Hasan Halil Garib ve Asaf Habin Alharakat vardı.

İlk Halifelik döneminde Cund, fethedilen topraklardaki Arap askeri kolonilerine ve daha özel olarak Büyük Suriye'nin (Levant) dahil olduğu eyaletlere uygulanan askeri bir bölge uygulamasıydı. Cund daha sonra Müslüman dünyasında çeşitli anlamlar kazandı.

Cund Hums Suriye'nin Halifelik askeri eyaletlerinden biriydi.

Cund Dimaşk, Suriye'nin Emevi ve Abbasi dönemlerindeki askeri eyaletlerin (cund) en büyüğüydü.

<span class="mw-page-title-main">Cund Filistin</span> Emevi ve Abbasi Halifeliğinin Biladüş-Şam eyaletinin askeri bölgelerinden biri

Cund Filistin Emevî ve Abbâsîler,n Biladü'ş-Şam (Şam) eyaletinin askeri bölgelerinden birisidir. Müslümanların 630'larda Şam'ı fethetmesinden kısa bir süre sonra kurulmuştur. Palaestina Prima ve Palaestina Tertia'nın çoğunu kapsayan Cund Filistin, başkenti olarak yeni kurulan Remle şehrini ve her biri merkezi bir kasabadan yönetilen on bir idari bölgeyi içermektedir.