Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.
Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.
Alain Marie Juppé Fransız merkez sağ siyasetçi. Fransa eski başbakanı.
Jean-Pierre Raffarin, Fransız siyasetçidir. 2002 yılından 2005 yılına kadar Fransa Cumhuriyeti Başbakanı olmuştur.
Hifikepunye Lucas Pohamba, Namibyalı siyasetçi. Pohamba, Afrika ülkesi Namibya'da 2005-2015 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Kim Yong-nam, 1998 ile 2019 yılları arasında Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi başkanıdır. 2010 yılında Kore İşçi Partisi merkez komitesi politbüro başkanlık üyesi seçildi.
Jean-Marc Ayrault Fransız siyasetçi. 15 Mayıs 2012 - 31 Mart 2014 tarihleri arasında Fransa başbakanı olarak görev yapmıştır. Sosyalist Parti'nin bir üyesidir. Daha önce Nantes Belediye Başkanlığı yapmıştır. 1997 ile 2012 yılları arasında Fransa Ulusal Meclisi'nde Sosyalist Parti Grup Başkanı olmuştur. 11 Şubat 2016 - 10 Mayıs 2017 tarihleri arasında ise Dışişleri Bakanı olmuştur.
François Léotard, Fransız siyasetçi.
Hage Gottfried Geingob, Namibyalı siyasetçi. Geingob, Afrika ülkesi Namibya'nın 2015-2024 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Rajkeswur Purryag, 2012-2015 yılları arası Mauritius eski Devlet Başkanı olmuş bir Mauritiuslu politikacı. Millet Meclisi tarafından Mauritius'un beşinci Cumhurbaşkanı seçildi ve 1 Temmuz 2012 tarihinde göreve başladı. Mart 2012'de istifa edene kadar 2003 yılından itibaren başkan olarak dokuz yıl geçirdi Sir Anerood Jugnauth'ın yerine göreve gelmiştir. Kailash Purryag, Meclis, Bakan ve Millet Meclisi Başkanı ve üyesi olarak görev yapmıştır. 1976 yılında erken yaşta siyasete başlamıştır.
Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.
Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.
Theo-Ben Gurirab, Namibyalı siyasetçi. Gurirab, Afrika ülkesi Namibya'da 2002 ile 2005 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.
Nickey Iyambo, Namibyalı siyasetçi, bakan ve fizikçi.
Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.
Kazenambo Kazenambo, Namibyalı siyasetçi.
Mburumba Kerina –, Namibyalı siyasetçi, çiftçi, akademisyen ve yazar.
Nangolo Mbumba, Namibyalı siyasetçi. Mbumba, Afrika ülkesi Namibya'da 4 Şubat 2024 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Mbumbo, 2018'den 2024'e kadar Namibya'nın ikinci başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Hage Geingob'un ölümünden sonra devlet başkanı oldu.
Caprivi çatışması, Afrika kıtasındaki Namibya hükûmeti ile Caprivi Ucu'nun ayrılması için 1999'da kısa bir ayaklanma başlatan isyancı bir grup olan Caprivi Kurtuluş Ordusu arasındaki silahlı çatışmaydı.
Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.