İçeriğe atla

Nahalal

Nahalal,2016

Nahalal (İbraniceנַהֲלָל) kuzey İsrail'de bir moşavdır. Jezreel Vadisi Bölge Konseyi'nin yetkisi altındadır. 2022 yılında nüfusu 1,351 idi.

Nahalal, Richard Kauffmann tarafından tasarlanan hafif oval yuvarlak, jant teline benzeyen, "merkez"deki kamu binaları ve buradan simetrik olarak yerleştirilmiş yollar oluşturan parmaklıklar gibi yayılan bireysel tarım arazileri ɡibi genel düzeniyle tanınır, sekiz eşit sektör, konut binalarından oluşan bir iç halka ve bir dış çevre yolu bulunur.[1]

Tarih

Antik Çağ

Bölgedeki arkeolojik bulgular, buradaki insan yerleşiminin Tunç Çağı'na kadar uzandığını ve Demir Çağı, Pers Dönemi, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans Dönemi'ne kadar devam ettiğini göstermektedir. Bulunan eserler arasında Nahalal veya yakınlardaki Shimron'dan gelen, bir kayanın üzerinde "Şabat" kelimesinin yazılı olduğu eski bir Yahudi yazıtı da vardı.[2]

Osmanlı İmparatorluğu: Ma'alul

Bölgedeki bir Arap köyü olan Ma'alul, 1517'de Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edildi. 1850'de Haham Joseph Schwarz tarafından İncil'deki Nahalal ile özdeşleştirildi.

20. yüzyıl

Arap köyü Ma'alul

20. yüzyıla gelindiğinde Ma'alul'un sakinleri, Beyrut'taki Sursuq ailesinin kiracılarıydı; bu aile, araziyi daha önce satın almış olan mülk sahipleriydi 1921'de Ma'alul'un 2.000 dönümlük arazisi dışında tamamını Siyonist Filistin Arazi Geliştirme Şirketi'ne sattılar.[3]

Nahalal, Zorunlu Filistin'deki ilk moshav ovdim'di (işçi kooperatifi tarım yerleşimi).[4] Kurucuları, Osmanlı yönetiminin sonunda, 1904 ile 1914 yılları arasında İkinci ve Üçüncü Aliya'nın bir parçası olarak Doğu Avrupa'dan Filistin'e göç etti.

Kurucular, Yahudi Ulusal Fonu tarafından kendilerine verilen topraklara ilk kez 11 Eylül 1921'de ulaştılar. Tahsis edilen araziyi ilk olarak tepeden gördüler ve küçük derelerin ovayı sıtma yayan anofel sivrisineklerini çeken bataklıklara dönüştürdüğünü fark ettiler. Dr. Hillel Yaffe gibi uzmanların uyarılarını dikkate alan Yahudi öncüler, geçici olarak Arap köyü Ma'lul yakınlarındaki yakındaki bir tepeye yerleştiler. Daha sonra tepeden inerek araziyi başlangıçta 75'i üyey, 5'i Nahalal tarım okuluna olmak üzere 80 eşit parsele böldüler.

İngiliz Mandası yetkilileri tarafından 1922 yılında yapılan nüfus sayımına göre Nahalal'ın nüfusu 437 Yahudi'ydi.[5]

22 Aralık 1932'de Nahalal üyesi Yosef Ya'akobi ve 9 yaşındaki oğlu David[6] evlerine atılan bomba sonucu öldürüldü. Zorunlu hükûmetin Kıpti polisi Halim Basta, ertesi yıl suçu çözdü ve katillerin İzzeddin el Kassam'ın takipçileri olduğunu tespit etti Basta 1937'de öldürüldü.

Eğitim

1929'da Uluslararası Kadın Siyonist Örgütü'nden Hana Meisel tarafından Nahalal'da bir Kız Çocukları Tarımsal Eğitim Çiftliği kuruldu. 1940'larda Gençlik Aliyah hareketinin karma eğitim veren bir çiftçilik okulu haline geldi.

Kaynakça

  1. ^ Richard Kauffmann, Die Bebauungsplaene der Kleinsiedlungen Kfar-Nahalal und Kfar-Jecheskiel 14 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ('The construction plans for the agricultural small housing estates Kfar Nahalal and Kfar Jecheskiel'), published by the Department for Agricultural Colonization of the Zionist Executive, Jerusalem (1923), in German.
  2. ^ Mordechai Aviam (2011).
  3. ^ a total of 16,000 dunams, with 90 families, according to List of villages sold by Sursocks and their partners to the Zionists since British occupation of Palestine 9 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., evidence to the Shaw Commission, 1930
  4. ^ Bernard Reich and David H. Goldberg (2008). Historical Dictionary of Israel. 2. Scarecrow Press. s. 329. 
  5. ^ "Palestine Census ( 1922)" – Internet Archive vasıtasıyla. 
  6. ^ Sanagan, Mark (2013). "Teacher, Preacher, soldier, Martyr: Rethinking 'Izz al-Din al-Qassam". Die Welt des Islams. 53 (3–4): 315-352. doi:10.1163/15685152-5334p0002. []

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Nahalal ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Balfour Deklarasyonu (1917)</span> Arthur Balfour tarafından kaleme alınan ve 1917 yılında İngiliz hükûmeti tarafından yayımlanan, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Filistinde "Yahudi halkı için ulusal bir yurt" kurulmasını destekleyen bildiri

Balfour Deklarasyonu, Lloyd George'un başbakanlığındaki Britanyalı savaş kabinesinde dışişleri bakanı olan Arthur Balfour'un girişimiyle başlatılan ve sonuçta Filistin'de bir Yahudi devletinin -İsrail- kurulmasıyla sonuçlanan girişimdir. 1917 yılındaki bu deklarasyon, ilk Balfour Deklarasyonudur. Balfour'un girişimiyle 1926 yılında, Britanya sömürgeleri hususunda ikinci bir Balfour Deklarasyonu yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Irgun</span>

Irgun, 1931-1948 arasında Filistin Mandası'nda faaliyet gösteren siyonist bir milis örgütüdür. Eski ve büyük Yahudi paramiliter örgüt Haganah'ın bir koluydu. Grup Haganah'tan ayrıldıktan sonra Haganah Bet veya alternatif olarak haHaganah haLeumit ya da Hama'amad olarak tanınmaya başlandı. Irgun üyeleri, 1948 Arap-İsrail savaşının başlangıcında İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne dahil edildi. Irgun ayrıca İbranice harflerin bir kısaltması veya IZL kısaltması Etzel olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Filistin Paylaşım Planı</span>

Filistin için Birleşmiş Milletler Paylaşım Planı veya Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 181'nolu Kararı: Filistin'in Gelecek Hükümeti Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 29 Kasım 1947'de alınan kararına göre uyarlanmış bir plandır.

<span class="mw-page-title-main">Faysal-Weizmann Anlaşması</span>

Faysal-Weizmann Anlaşması, Hicaz Kralı'nın oğlu Emir Faysal ile daha sonra Dünya Siyonist Teşkilatı'nın başkanlığına gelecek olan Chaim Weizmann arasında, I. Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması amacı ile toplanan 1919 Paris Barış Konferansı kapsamında, 3 Ocak 1919 tarihinde imzalanmıştır. Filistin'de Yahudiler için bir yurt, Orta Doğu'nun büyük bölümünde de bir Arap devleti kurulması amacıyla Arap-Yahudi işbirliğini öngören, ancak kısa ömürlü olmuş bir anlaşmadır.

Filistin Yahudileri, tarihin herhangi bir anında Filistin'de yaşamış Yahudilere denir. İsrail devleti kurulmadan önce Filistin Yahudilerine "Yahudi cemaati" anlamına gelen Yişuv denmekteydi. 1881'de Yahudilerin Filistin'e olan göçleri başlamadan önce bölgede yaşayan Yahudilere "Eski Yişuv", 1881'den sonra göç edenlere "Yeni Yişuv" denmeye başlandı. Modern İsrail devleti 1948'de kurulduktan sonra, Filistinli Yahudiler İsrail vatandaşı olduğundan, "Filistinli Yahudi" terimi kullanılmamaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Kama</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Kama, İsrail'de aşağı Celile'de bulunan bir Çerkes kasabasıdır. Nüfusu 2,900 olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Siyonist Teşkilâtı</span> Uluslararası bir oluşum

Dünya Siyonist Teşkilâtı, Ağustos 1897'de İsviçre'nin Basel kentinde gerçekleşen I. Siyonist Kongresi'nde Theodor Herzl'in girişimi ile Siyonist Kuruluş olarak kuruldu. Kurulduğunda, Siyonist hareketin hedefleri, bu Kongreden gelen ve "Basel Programı" olarak bilinen bir kararla belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">1936-39 Arap ayaklanmaları</span> 01

1936-39 Arap ayaklanmaları veya Büyük ayaklanma, Filistin Mandası'ndaki Filistinli Arapların İngilizlerin manda idaresine karşı Arap bağımsızlığı ve açık uçlu Yahudi göç ve toprak alımları yoluyla Yahudi ülkesi oluşturulması politikalarının sona ermesi hedefiyle gerçekleşmiş geniş ölçekli ayaklanmalardır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Haavara Anlaşması</span>

Haavara Anlaşması, Nazi Almanyası ile Siyonist Alman Yahudileri arasında 25 Ağustos 1933'te imzalanan bir anlaşmaydı. Anlaşma, Almanya Siyonist Federasyonu, Anglo-Filistin Bankası ve Nazi Almanyası'nın ekonomik otoriteleri tarafından üç aylık görüşmelerin ardından kesinleşti. 1933-1939'da yaklaşık 60.000 Alman Yahudisinin Filistin'e göçünü mümkün kılan önemli bir faktördü.

<span class="mw-page-title-main">Filistin'de Yahudilerin toprak satın alması</span> 1880lerden 1948e kadar Yahudilerin Filistin mandasının topraklarını kazanması

Yahudilerin Filistin'de toprak satın almaları, 1880'lerden 1948'de İsrail Devleti'nin kuruluşuna kadar Yahudilerin Osmanlı ve Filistin Mandasından toprak satın almalarıydı. Şimdiye kadar bu tür en büyük satış Sursock Satın Alımları olarak biliniyordu. 1944 itibarıyla Yahudiler Filistin topraklarının %6'sını satın almıştı.

Kafr Kaddum, Batı Şeria'nın kuzeyinde, Nablus'un 13 kilometre batısında ve Kalkilya Valiliği'nde Kalkilya'nın 17 kilometre doğusunda yer alan bir Filistin kasabasıdır. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na (PCBS) göre 2006 yılı ortalarında kasabanın nüfusu yaklaşık 3.500 kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan Siyonizm</span>

Hristiyan Siyonizmi, Hristiyan bağlamında Yahudi halkının Kutsal Topraklara dönüşünü savunan bir ideolojidir. Benzer şekilde, 1948'de İsrail Devleti'nin kuruluşunun İncil'deki kehanete uygun olduğu savunulmaktadır: Levant'ta Yahudi egemenliğinin yeniden kurulması eskatolojik "İsrail'in Toplanması" İsa'nın ikinci gelişi için bir ön koşuldur. Bu terim, 20. yüzyılın ortalarında Hristiyan restorasyonculuğu yerine, ideolojinin savunucularının Yahudi ulusal vatanını desteklemek için Siyonistlerin arkasında toplanmasıyla kullanılmaya başlandı.

Hayfa Petrol Rafinerisi katliamı, 30 Aralık 1947 tarihinde İngiliz Filistin Mandası'nda meydana gelen ve hem Arap hem de Yahudi sivil işçilerin öldüğü katliamdır.