İçeriğe atla

Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Koordinatlar: 39°12′K 45°24′D / 39.200°K 45.400°D / 39.200; 45.400
Нахчыван Мухтар Совет Сосиалист Республикасы  (Azerice)
Naxçıvan Muxtar Sovet Sosialist Respublikası
Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Azerbaycan SSC Özerk cumhuriyeti
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti
1921–1990
BayrakArma
Bayrak Arma
Nahçıvan ÖSSC harita üzerinde
Nahçıvan ÖSSC harita üzerinde
İran ve
Ermenistan SSC arasında Nahçıvan.
MerkezNahçıvan
39°12′K 45°24′D / 39.200°K 45.400°D / 39.200; 45.400
Yönetim şekliCumhuriyet
Tarih20. yüzyıl
 - Kuruluşu Temmuz 1920
 - Nahçıvan ÖSSC
kuruluşu
16 Mart 1921
 - Kars Antlaşması13 Ekim 1921
 - Transkafkasya SFSC1922-1936
 - Azerbaycan SSC'ye bağlanması 9 Şubat 1924
 - Bağımsızlık ilanıOcak 1990
 - Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti19 Kasım 1990
Bugün parçası Azerbaycan

Nahçıvan ASSR olarak kısaltılmış Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan SSR içinde özerk bir cumhuriyet idi. Sovyetler Birliği sınırları içinde yer almaktaydı. 16 Mart 1921'de kuruldu ve 9 Şubat 1924'te Azerbaycan SSC'nin bir parçası oldu.

1940'lı yıllarda, Azerbaycan Latin alfabesi, Kiril yerine kullanılırken, önceki bayrak altın "Нахчыван МССР" ile Sovyet bayrağı ve fess birlikte koyu mavi bir bar ile değiştirildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Culfa (rayon)</span> Azerbaycan, Nahçıvanda bir idarî bölün

Culfa Rayonu, Azerbaycan'ın rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerinden biridir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde, İran sınırında yer almaktadır. Yönetim merkezi Culfa kenti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti</span> Azerbaycana bağlı özerk bir cumhuriyet

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

<span class="mw-page-title-main">Culfa, Doğu Azerbaycan</span>

Culfa, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan bayrağı</span>

Azerbaycan bayrağından farklı bir Nahçıvan bayrağı hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Azerbaycan Cumhuriyetinin sahip olduğu tüm devlet simgelerinin tamamı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti için de geçerlidir. Şu an Azerbaycan bayrağı olarak kullanılan, mavi, kırmızı ve yeşil renkli bayrak ilk defa 1988 yılında Nahçıvan'da kullanılmaya başlanmış ve daha sonra, 90'lı yılların başında Nahçıvan'ın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyetinin genelinde ise, aynı bayrak birkaç ay sonra tekrar kullanılmaya başlanmıştır.

Sovyetler Birliği Özerk Cumhuriyetleri, Sovyetler Birliği içindeki bazı halklar için oluşturulan yönetim birimleridir. Bu özerk cumhuriyetlerin statüsü ülkeyi oluşturan cumhuriyetlerden düşük olup, ülkedeki özerk oblastlardan ve özerk okruglardan daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Aras Türk Cumhuriyeti</span> Türk devleti

Aras Türk Cumhuriyeti, diğer adıyla Türk-Aras Cumhuriyeti, Kasım 1918'de Azerbaycan ve Osmanlı Devletinin desteğini alan Cafer Kuli Han tarafından kurulmuş olan, şu anki Nahçıvan Özerk Bölgesi'nde bulunan kısa süreli bir Türk cumhuriyetidir. Başkenti Nahçıvan şehri olan bu Cumhuriyetin arazisi 16.000 kilometrekare, nüfusu ise 1 milyona yakındı. Sınırları Nahçıvan, Şerur-Daralayaz, Ordubad Uyezdlerini ayrıca Uluhanlı, Vedibasar, Kemerli, Meğri vb. arazileri birleştirirdi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

Nahçıvan şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, altta mavi bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan coğrafyası</span> Asya kıtasında bir ülke

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. Üç fiziksel özellik Azerbaycan'da belirgindir: Kıyıları doğuda doğal bir sınır oluşturan Hazar Denizi; kuzeydeki Büyük Kafkas dağları; ve ülke merkezindeki geniş düzlüklerdir. Azerbaycan, eski Sovyetler Birliği'nin arazi alanının %0,4'ünden daha az, toplamda 86.600 kilometrekare toplam alana sahiptir. Üç Transkafkasya devletinden Azerbaycan en büyük toprak alanına sahiptir. Özel idari alt bölümler, Azerbaycan'ın geri kalanından bir Ermeni bölgesi şeridiyle ayrılan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve tamamen Azerbaycan'da bulunan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi</span>

Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin en yüksek yasama organıdır.

Dünya Azeriler Dayanışma Günü, 31 Aralık tarihinde Azerbaycanlıların kutladığı birlik günüdür.

Nahçıvan Yüksek Meclisi Yasama dönemleri, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin tarihçesi, kurulduğu 12 Kasım 1995 tarihinden 2021 yılına kadar 6 yasama dönemine ayrılır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Anayasası, Nahçıvan ÖC'de resmi yasadır. Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasından sonra özerk devlet'te ikinci anayasa'dır.

Afiyeddin Celil oğlu Celilov, Azerbaycanlı siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Garnizonu</span> Askeri ünite

Nahçıvan Garnizonu, Nahçıvan Ordusu olarak da anılır, eski adıyla 5. Kolordu, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin bölgesel bir askeri oluşumudur. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti topraklarındaki tüm hizmet şubeleri ve militarize müesseselerin yapıları hep birlikte Nahçıvan Garnizonunu oluşturmaktadır. Albay general Kerem Mustafayev'in komutanlığı altında yönetiliyor.