İçeriğe atla

Nagravision

Nagravision veya kısaca Nagra, Kudelski Group bünyesinde olan şirket. Nagra, dijital kablo ve dijital uydu için şartlı erişim sistemleri geliştirmektedir.[1] İsim ayrıca şirketin ana ürünü olan Nagravision kripto cihazları için de kullanılmaktadır.

Nagravision şifre çözme işlemi, Nagravision standardına uygun bir akıllı kart okuyucuya veya bir koşullu erişim modülüne veya CAM'ye sahip bir alıcı tarafından gerçekleştirilir. Nagravision, özellikle Fransa ve İsviçre'de Canal+ tarafından, Canal-Uydu paketinde, Tivù Sat (İtalya ) üzerinde, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde (Dish Network, Echostar), Kanada'da (Bell Télé) ve 120'den fazla ülkede ve dünya çapında operatörler kullanılmaktadır.

Analog sistem

1990'larda analog uydu televizyon programlarını karıştırmak için bir analog Nagravision sistemi (Syster) kullanıldı. Bu satır karıştırma sisteminde, PAL TV sinyalinin alt 32 satırı bir video alanı tarafından zaman içinde kaydırılır ve bir psödo-rastgele sayı üretecinin kontrolü altında izin verilen sırayla okunur. Bir akıllı kart güvenlik mikro denetleyicisi (anahtar şeklinde bir pakette), teletekst ile karıştırılmış TV sinyalinin boşluk aralıkları sırasında iletilen verilerin şifresini çözer ve resmi geri döndürmek için gereken mevcut hat kombinasyonunu içeren rastgele tohum değerini çıkarır. Sistem ayrıca ses sinyalinin bir frekans karıştırıcı kullanılarak 12,8 kHz'de modüle edilmesine izin verdi.

Dijital sistemler

Nagravision'ın şu anda kullanılan 4 sürümü, Nagravision, Nagravision Cardmagedon, Nagravision Aladin ve Nagravision Merlin olarak bilinen dijital uydu televizyonu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Nagravision Cardmagedon ve Aladin genellikle birbirleriyle karıştırılır ve teknik olarak mevcut olmayan "Nagravision 2" terimi altında kullanılır. Ancak Nagravision Cardmagedon, Nagravision Aladin ve Mediaguard SECA 2 şifrelemesinin karmaşık bir birleşimidir. Nagravision Merlin, Nagravision 3 olarak da bilinir.

Şifre çözme birimi ya bir alıcıya entegre edilmiştir, bir koşullu erişim modülü (CAM) olarak ya da bir CAM öykünücüsünde desteklenen birçok şifreleme şemasından biri olarak mevcuttur.

Nagravision, tüm dünyada sağlayıcılarla birlikte bir koşullu erişim sistemi olarak benimsenmiştir:

Kaynakça

  1. ^ "The Group at a glance | Kudelski Group". www.nagra.com. 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Ses kartı</span>

Ses kartı, bilgisayarda analog ve dijital ses işlevlerini yerine getiren elektronik birimdir.

<span class="mw-page-title-main">Modülasyon</span>

Modülasyon ya da kipleme, bir taşıyıcı sinyal ile bilgi sinyalini birleştirmekten ibaret olan ve iletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir yöntemdir. Yöntem, başlarda anten yoluyla yapılan yayınlar için öngörülmüş ise de, günümüzde kablolu, kablosuz her tür iletişimde kullanılmaktadır. Çok alçak frekanslı sinyallerin çok uzak mesafelere gönderilmesi güçtür. Bu nedenle alçak frekanslı sinyalin, yüksek frekanslı taşıyıcı bir sinyal üzerine bindirilerek uzak mesafelere taşınması sağlanabilir. Bu noktada kiplemeye başvurulur.

<span class="mw-page-title-main">KabloTV</span>

KabloTV, Türkiye'de Kablo TV teknolojisini kullanarak yayın yapan, Türksat bünyesinde bir televizyon platformu.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

Renk sinyali renkli televizyon yayıncılığında görüntü sinyalinin bir bileşenidir.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

Nagra France, dijital televizyon yayınlarında kullanılan Mediaguard koşullu erişim sistemini geliştiren ve pazarlayan bir firmadır. Nagra France eskiden SECA olarak bilinirdi. Kudelski Group'un alt firmasıdır. Ayrıca Nagravision sistemini de geliştirirler.

EuroCrypt, analog uydu yayınlarını şifrelemekte kullanılan bir koşullu erişim sistemidir. M, S ve S2 gibi versiyonları çıkmıştır. Uydu alıcılarda kart slotları kullanılarak veya cihaza gömülü şifreler ile çalışır. Bu şifreleme sistemi özellikle İskandinavya bölgesinde yaygın olarak kullanılmıştır.

Canal Digital, Mart 1997 yılında Fransız televizyon platformu Canal+ ve Norveç telekomünikasyon operatörü Telenor ortaklığı ile Norveç ve İsveç te kurulan İskandinavya TV platformu ve internet servis sağlayıcısıdır. 2001 yılından beri, firma tamamen Telenor'a aittir. 2.9 milyon'dan fazla İskandinav hane halkı Canal Digital'in servislerine abonedir.

<span class="mw-page-title-main">Veri edinimi</span>

Veri edinimi gerçek dünyanın fiziksel koşullarını ölçen ve elde edilen örnekleri bilgisayar tarafından manipüle edilebilen dijital sayısal sonuçlara dönüştüren sinyalleri örneklendirme sürecidir. Veri edinim sistemleri DAS VEYA DAQ ile kısaltılmıştır. Genellikle analog dalga formlarını işlemek için dijital değere dönüştürür.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

Disk şifreleme içerisindeki bilgiyi kimliği doğrulanmamış kişilerden korumak için kolayca çözülemeyecek okunmaz bir koda dönüştüren bir teknolojidir. Disk şifreleme disk şifreleme yazılımı veya diske veya diskin herhangi bir bölümüne giden her bir bit veriyi şifreleyen bir donanım kullanır. Veri belleğine kimliği doğrulanmamış kişilerin erişmesini engeller.