İçeriğe atla

Nagoya Havalimanı

Koordinatlar: 35°15′18″K 136°55′28″D / 35.25500°K 136.92444°D / 35.25500; 136.92444
Nagoya Havalimanı
名古屋飛行場
Nagoya Hikōjō
İç hatlar terminali
IATA: NKM - ICAO: RJNA - LID:
Japonya üzerinde NKM
NKM
NKM
Havalimanının Japonya'daki konumu
Özet
Havalimanı tipiSivil
YerKomaki, Japonya
Açılış1944
Rakım (ODS)18 m / 58 ft
Koordinatlar35°15′18″K 136°55′28″D / 35.25500°K 136.92444°D / 35.25500; 136.92444
Web sitesiwww.nagoya-airport-bldg.co.jp
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
m ft
16/34 2,800 9,186 Asfalt beton
İstatistikler (2014)
Yolcu668,710
Kaynaklar: AIS Japan AIP[1]
Osaka Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Sivil Havacılık Bürosu[2]

Nagoya Havalimanı (Japonca名古屋飛行場 Nagoya Hikōjō) (IATA: NKMICAO: RJNA), Japonya'nın Komaki kentinde yer alan bir havalimanıdır. Havalimanı Chūbu Centrair Uluslararası Havalimanı'nın açılmasına kadar bölgenin ana havalimanı idi. 2014 yılında havalimanı 668,710 yolcuya hizmet vermiştir.

Kaynakça

  1. ^ "AIS Japan". 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2016. 
  2. ^ "Nagoya Airport Statistics" (PDF) (Basın açıklaması). Osaka Ministry of Land, Infrastructure and Transport Civil Aviation Bureau. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çubu</span> Honshū Adasının ortasında, Japonyanın sekiz bölgesinden biri

Çubu, Japonya'nın sekiz bölgesinden biridir. Bölge, Honshū Adası'nın ortasında yer almaktadır. Chūbu bölgesi Aichi, Fukui, Gifu, Ishikawa, Nagano, Niigata, Shizuoka, Toyama ve Yamanashi prefektörlüklerinden oluşmaktadır. Bazen Mie prefektörlüğü de bölgeye dahil edilmektedir. Bölge Honshu adasında bulunan diğer bölgeler içinde yüzölçümü en geniş olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yokohama</span> Japonya şehri, Kanagawa Eyaletinin başkenti

Yokohama, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Tokyo Körfezi'nin batısında ve Tokyo'nun yaklaşık 30 km güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan Havalimanı</span> Türkiyede havalimanı

Hasan Polatkan Havalimanı, eski adıyla Anadolu Havalimanı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne ait olan havalimanı. Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kökes</span>

Kökes, Arnavutluk'un Kökes ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 933.86 km² olan belediyenin nüfusu 2011 itibarı ile 47,985. olup merkez nüfusu ise 16,719'dur. Şehre Kukës Şeyh Zayed Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Havalimanı</span> Antalyada bulunan uluslararası bir havalimanı

Antalya Havalimanı, Türkiye'nin Antalya iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin güney sahillerine gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) 2018 verilerine göre yolcu hareketliliği bakımından Avrupa'nın en işlek 14. havalimanı olan yapı, DHMİ'nin 2019 Aralık sonu verilerine göre İstanbul Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Havalimanı</span> Türkiyede bir havalimanı

Diyarbakır Havalimanı, Diyarbakır'da hizmet veren uluslararası havalimanı. 1952 yılında hizmete giren ve şehre uzaklığı 11 km olan havalimanı, sivil-askerî kategoridedir. 16/34 pistinin boyutları 3549x45 olup beton kaplamadır. Yolcuya açık alanlar 95.691 m² olup 1100 araçlık otopark kapasitesine sahiptir. Havalimanına ulaşım taksi ve belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır. 2008 yılı itibarıyla ILS kullanılmaya başlanmıştır; bu da düşük görüş şartlarından kaynaklanan sefer iptallerini büyük ölçüde azaltmıştır. 2016 yılında hizmete giren yeni terminal binası altı adet körüğe sahiptir. Altı adet körük dışında dört uçağa da körük dışında hizmet verebilme kapasitesindedir. Böylelikle toplam on uçağın yanaşabileceği büyüklüktedir. Yeni terminal binası ile yıllık yolcu kapasitesinin yaklaşık 5 milyon kişi olması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazipaşa-Alanya Havalimanı</span>

Gazipaşa-Alanya Havalimanı, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde hizmet veren bir havalimanıdır. Alanya'ya 45 kilometre mesafede yer alır, 2 bin 144 metre kapalı terminal binasına ve 105 araçlık otoparka sahiptir. Yapımına 1991'de başlanan havalimanı, 1999'da Türkiye eski ulaştırma bakanı Arif Ahmet Denizolgun döneminde tamamlanmasına rağmen, aynı yıl yapılan genel seçimlerde iktidarın değişmesi sebebi ile bekleme salonundaki koltuklara kadar hazır olan havaalanının 11 senelik bekleyişi başlamıştır. Kapanan havaalanının tüm teçhizatı başka havalimanlarına gönderilmiştir. 2007 sonlarında havaalanı tekrar ihaleye çıkarıldı ve işletme hakkı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 4 Ocak 2008 tarihinde yapılan sözleşme gereği TAV Holding'e verildi. 13 Temmuz 2009 tarihinde tamamlanıp hava trafiğine açılan havaalanı, 150 kişilik yolcu uçaklarının inebileceği büyüklüktedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Havalimanı</span> İstanbulda bulunan uluslararası bir havalimanı

İstanbul Havalimanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 2022 ve 2023 yıllarında Avrupa'nın en çok uçuş yapılan uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gifu</span> Şehir

Gifu, Japonya'nın Gifu prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 202,89 km² olan şehrin nüfusu Haziran 2011 tarihi itibarı ile 412.895'tir.

<span class="mw-page-title-main">Okazaki</span> Japonyada kent

Okazaki, Japonya'nın Aichi prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir prefektörlüğün güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 387.24 km² olan şehrin nüfusu Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 376,912'dir.

<span class="mw-page-title-main">Central Japan Railway Company</span> Şirket

Central Japan Railway Company veya JR Central , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Nagoya'nın Nakamura semtinde bulunan JR Central Towers'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">West Japan Railway Company</span> demiryolu şirketi ve Japan Railwaysin yedi şirketinden biri

West Japan Railway Company veya JR West , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Osaka'nın Kita semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Gökçen Havalimanı saldırısı</span>

Sabiha Gökçen Havalimanı saldırısı, 23 Aralık 2015 tarihinde yerel saatte 02:05'te İstanbul'daki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na gerçekleştirilen havan topu saldırısı.

<span class="mw-page-title-main">Chūbu Centrair Uluslararası Havalimanı</span>

Chūbu Centrair Uluslararası Havalimanı, Japonya'nın Nagoya kenti ve çevresine hizmet veren bir havalimanıdır. Havalimanı Ise Körfezi'nde yapay bir ada üzerinde inşa edilmiş olup şehir merkezinin 35 km güneyinde yer almaktadır. Havalimanı Kansai bölgesinin ikinci ve ülkenin yedinci büyük havalimanıdır. 2015 yılında havalimanı 10,424,663 yolcuya hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çangçun Longjia Uluslararası Havalimanı</span>

Çangçun Longjia Uluslararası Havalimanı, Çin'in Jilin eyaletinde bulunan bir havalimanıdır. Jilin eyaletinin başkenti Çangçun'un 31,2 kilometre kuzeydoğusunda ve Jilin şehrinin 76 kilometre kuzeybatısındadır. Her iki şehir havalimanının işletilmesine dair sorumluluğu üstlenmektedir. Çangçun Longjia Uluslararası Havalimanı, China Southern Airlines'in bölgesel bir hub'ıdır.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevo Havalimanı</span> Rusya, Blagoveshchensk şehrinin 20 km kuzeybatısında bir havalimanı

Ignatyevo Havalimanı Rusya'daki Blagoveshchensk şehrinin 20 km kuzeybatısında olan büyük bir havalimanıdır. Orta büyüklükteki uçaklara hizmet vermekte ve 24 saat uçuş faaliyetleri yürütmektedir. Sivil alana 44 uçak park edebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanı</span> Çinin Şanghay şehrinde bulunan ikincil havalimanı

Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanı, Çin'in Şanghay kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezinden 13 km uzakta Changning semtinde yer almakta olup Pudong Havalimanı'ndan daha yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya Grampus</span>

Nagoya Grampus ya da eski adıyla Nagoya Grampus Eight, 2017 yılında J2 League'den yükselerek J1 League'de oynayan bir Japonya merkezli futbol kulübüdür. Takımın sahibi Toyota şirketidir.