İçeriğe atla

Nagashino Muharebesi

Nagashino Muharebesi
Sengoku dönemi

Nagashino Muharebesi
Tarih28 Haziran 1575
Bölge
Mikatagahara, Mikawa vilayeti
SonuçOda-Tokugawa zaferi
Taraflar
Takeda boyu güçleriOda boyu güçleri
Tokugawa boyu güçleri
Komutanlar ve liderler
Takeda Katsuyori
Anayama Nobukimi
Oda Nobunaga
Tokugawa Ieyasu
Okudaira Sadamasa
Güçler
15,000 38,000
Kayıplar
10,000-12,000 60'tan az

Nagashino Muharebesi (Japonca長篠の戦い Nagashino no Tatakai), 28 Haziran 1575 tarihinde Nagashino Kalesi yakınlarında Takeda ile Oda ve Tokugawa boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebede Oda ve Tokugawa güçleri Takeda'nın "yenilmez" süvarilerin saldırılarını önlemiştir. Muharebe sırasında Takeda süvarilerine karşı Nobunaga'nın ateşli silahları ustaca kullanımı Japon savaş tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

Kaynakça

  • Lamers, Jereon P (2000). 'Japonius Tyrannus'. Leiden: Hotei Publishing.
  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. London: Cassell & Co.
  • Turnbull, Stephen (2000). 'Nagashino 1575: Slaughter at the Barricades'. Oxford: Osprey Publishing.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kagemuşa</i>

Kagemuşa , Akira Kurosawa'nın 1980 yılına ait bir filmidir. Başlık, taklit eden kimse için kullanılan bir terimdir. Japon tarihinin savaş yılları döneminde geçmektedir ve düşman kumandanları, savunmasız klana saldırmaktan vazgeçirmek için ölü bir kumandanın kılığına girmesi öğretilen düşük-sınıftan bir suçlunun hikâyesini anlatır. 1575 Nagaşino Savaşı'nın doruğa ulaştığı yıllar ve Kagemuşa 'nın kılığına girdiği kumandan, daimyo Takeda Şingen temel alınarak çekilmiştir.

Stephen Richard Turnbull, İngiliz akademisyen, tarihçi ve yazardır. Özellikle Japonlar ve Moğolların askerî tarihi ile ilgili yazdığı kitaplar ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anegawa Muharebesi</span>

Anegawa Muharebesi, 30 Temmuz 1570 tarihinde Biwa Gölü yakınlarında Oda ve Tokugawa ile Azai ve Asakura boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Oda Nobunaga ve Tokugawa Ieyasu arasındaki ittifakın ilk önemli savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikatagahara Muharebesi</span> 1573 yıllı Japonyada bir savaş

Mikatagahara Muharebesi, 25 Ocak 1573 tarihinde Mikatagahara'da Takeda ile Oda ve Tokugawa boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Takeda Shingen'in en ünlü savaşlarından biridir ve en iyi süvari taktiklerinden biri olup aynı zamanda Tokugawa Ieyasu'nun en ağır yenilgilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Okehazama Muharebesi</span>

Okehazama Muharebesi, Haziran 1560 tarihinde Nagashino Kalesi yakınlarında Imagawa Yoshimoto ile Oda Nobunaga güçleri arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebede Oda Nobunaga Imagawa Yoshimoto'yu yenerek Sengoku döneminde en büyük savaş ağalarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sengoku Dönemi</span>

Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kawanakajima Muharebeleri</span> savaş

Kawanakajima Muharebeleri, 25 Ocak 1573 tarihinde Kawanakajima'da Takeda ile Uesugi boyları arasında gerçekleşen muharebelerdir. Muharebeler sırasında 1553 Fuse, 1555 Saigawa, 1557 Uenohara, 1561 Hachimanbara ve 1564 Shiozaki olmak üzere beş büyük muharebe gerçekleşmiş olup en önemli muharebe Kawanakajima düzlüğünde gerçekleşmiştir. Muharebeler Japon askeri tarihinin en önemli anılarından biri olup birçok destan edebiyatı, tahta baskı ve filme konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Takeda Shingen</span> Japon derebeyi/daimyō (1521 – 1573)

Takeda Shingen, geç Sengoku döneminde Japonya'da seçkin ve saygın bir daimyō idi.

<span class="mw-page-title-main">Azuchi-Momoyama Dönemi</span>

Azuchi-Momoyama dönemi, Japonya tarihinde 1573-1603 yılları arasında Sengoku döneminin sonlarını kapsayan dönemdir. Azuchi-Momoyama döneminde Oda Nobunaga ve Toyotomi Hideyoshi'nin önderliğinde tüm Japonya birleştirildi ve daha sonra Sekigahara Muharebesi'nde Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Yamazaki Muharebesi</span> savaş

Yamazaki Muharebesi, 2 Temmuz 1582 tarihinde Yamazaki'de Akechi Mitsuhide ile Toyotomi Hideyoshi güçleri arasında meydana gelen bir muharebedir.

<i>Ashigaru</i>

Ashigaru, Feodal Japonya'da samuray sınıfı tarafından istihdam edilen kara askerleriydi. İlk olarak 14. yüzyılda kullanılmış olup ancak Ashikaga şogunluğu ve Muromachi döneminde ashigaru kullanımı çeşitli savaşan hizipler arasında yaygınlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azai boyu</span>

Azai boyu, Sengoku döneminde bir Japon boyu idi. 16. yüzyılın sonunda boy Oda Nobunaga'ya karşı Asakura boyu ile birlikte ittifak yaptı. Azai ve Asakura, Oda ile 1570'teki Anegawa Muharebesi'nde karşılaştılar ve yenildiler. Azai boyu, üç yıl sonra Oda'nın boyun merkezi olarak hizmet veren Odani Kalesi'ni fethetmesinden sonra yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Asakura boyu</span>

Asakura boyu, bir Japon boyu idi. Boy, köken olarak İmparator Temmu'nun oğlu olan Prens Kusakabe'den gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ishida Mitsunari</span>

Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Shibata Katsuie</span>

Shibata Katsuie, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Tsuruga ve Kitanosho Kalesi daimyōsu olup Oda Nobunaga'ya güvendiği generallerden biri olarak hizmet etti, 1571'deki ilk Nagashima Kuşatması'nda ağır yaralandı, ancak daha sonra 1575 Nagashino Muharebesi ve 1577 Tedorigawa Muharebesi'nde savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Ujiyasu</span> Japon derebeyi/daimyō (1515 – 1571)

Hōjō Ujiyasu, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Go-Hōjō boyunun lideri olup "Sagami Aslanı" olarak bilinmekteydi ve korkunç bir savaşçı ve kurnaz bir adam olarak saygı görüyordu. Özellikle Takeda Shingen ve Uesugi Kenshin'in kuşatmasını kırma stratejileriyle ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Katō Yoshiaki</span> Japon derebeyi/daimyō (1563 – 1631)

Katō Yoshiaki, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Katō boyunun lideri olup Toyotomi Hideyoshi'nin en güvendiği komutanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Iga ikki</span> Sengoku dönemi Japonyasındaki bağımsız ninja konfederasyonu

Iga ikki, tam adıyla Iga Sokoku Ikki, Iga Cumhuriyeti, Iga Konfederasyonu veya Iga Komünü olarak da bilinir, Japonya'nın Sengoku Dönemi'nde Iga vilayeti merkezli ninjaların cumhuriyet tarzı bir askerî konfederasyonuydu. İki büyük ninjutsu okulundan biri olan Iga-ryū, bu konfederasyona atfedilir ve adını buradan alır. Iga'daki ninja aileleri 15. yüzyılın ikinci yarısında vilayetin savunmasına adanmış bir askerî konfederasyon kurmuştur. Kuzey komşusu Ōmi vilayetindeki Kōka İlçesi ile yüzyıllar süren rekabetin ardından Iga, Kōka ile ittifak içinde yakın bir şekilde çalıştı. 16. yüzyılda, karşılıklı savunma ve gönüllü birlik ilkelerine dayanan bir anayasa hazırlandı. Konfederasyon Momochi Sandayu, Fujibayashi Nagato, Hattori Hanzō, Tateoka Doshun ve Shimotsuge no Kizaru gibi efsanevi figürler üretti. Iga'nın faaliyetleri sonunda 1579 ve 1581'de işgaller başlatan Oda boyunun öfkesini çekti. İlk işgal Iga tarafından kararlı bir şekilde püskürtüldü, ancak ikincisi Iga kuvvetlerini ezdi ve Oda Nobunaga konfederasyonu acımasızca yok etti. Bazı ninjaların canı bağışlandı ve faaliyetlerinin devam etmesine izin verildi. Nobunaga'nın 1582'de öldürülmesinden sonra Iga ve Kōka ninjaları Tokugawa Ieyasu'nun ve onun soyundan gelenlerin hizmetine girerek Tokugawa şogunluğuna katıldılar.

Kōka <i>ikki</i>

Kōka ikki veya Kōka Konfederasyonu, tarihsel olarak Kōka-gun Chūsō olarak bilinir, Japonya'nın Sengoku Dönemi'nde Güney Ōmi vilayetindeki Kōka İlçesi'nde bir askerî konfederasyon ve ninja ağıydı. Dağlara kaçarak hayatta kalan iki büyük ninjutsu geleneğinden biri olan Kōga-ryū, adını konfederasyondan alır ve kökenlerini ona dayandırır. Konfederasyon 15. yüzyılda yerel "jizamurai"ların karşılıklı savunma ve yardım kooperatifleri kurmasıyla ortaya çıkmıştır. Yerel kooperatifler bir araya gelerek daha büyük kooperatifler oluşturmuş ve bunların hepsi bölge düzeyinde bir araya gelmiştir. Kōka orduları 1487'de Magari Muharebesi'nde, Ashikaga Yoshihisa'nın cezalandırıcı bir seferini yenmek için Rokkaku klanına yardım ettiklerinde ün kazandılar. Rokkaku, yardımlarına minnettarlık olarak Kōka'nın önde gelen 21 ailesine hizmetkârlık görevi verdi.