İçeriğe atla

Nagaika

Nagaika

Nagaika[1] (Rusça: нага́йка, telaffuz [nɐˈɡajkə]) kısa, kalın bir kırbaçtır. Kazaklar tarafından kullanılır. Nogai halkından ödünç alınan yuvarlak kesitli olması nedeniyle orijinal adı "nogaika" veya "Nogai'nin kamçısı" olarak bilinir.[2] Ayrıca "kırbaç" için Türkçe "kamçı" kelimesinden камча, kamcha olarak da adlandırılır. İkinci kelime Orta Asya kökenli kısa kırbaçlar için de kullanılır.

Nagaika örgü ile deri şeritlerden yapılmıştır. Kamçı ucunda bir metal parçası mevcuttur.

Bir nagaika'nın ana amacı bir atı çağırmaktır. Kurtlara karşı savunma için ise metal parçası kullanılır. Vladimir Dahl'ın "Yaşayan Büyük Rus dilinin Açıklayıcı Sözlüğü" ne göre, bu kırbaç nagayka volkoboy (волкобой, "kurt avcısı") olarak da adlandırılır.

Modern zamanlarda nagaika'nın askeri kullanımının açıklamaları mitolojiktir ve geçmişte asal ve baskın kullanımı temsil etmektedir.[3] Aynı zamanda nagaika'nın silahsız insanlara karşı kullanıldığı biliniyordu, örneğin bedensel cezalandırma veya isyanları bastırma[4] (örneğin Rus Devrimleri sırasında).[5] Çarlık Rusya'sının son dönemlerinde Nagayka'lı bir kazak çarlık baskısının sembolü haline gelmiştir.

2005 yılında Kazaklar diğer geleneksel silahlara ek olarak nagaikas ile yeniden düzenlenmiş ve silahlandırılmıştır. 2014 yılında Pussy Riot üyelerine protesto sırasında nagaika ve biber gazı kullanan Kazaklar müdahale etmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Nagaika". Merriam-Webster Dictionary. 
  2. ^ This article incorporates text from a publication now in the public domain: "Нагайка 5 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary (Rusça). 1906.
  3. ^ "О современной нагайке и ее истории" 5 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "About the modern nagaika and its history"
  4. ^ Hingley, R. (1994). Joseph Stalin: Man and Legend 7 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Smithmark. ISBN 9780831758691
  5. ^ The Living Age, July 26, 1902, "The Russian Awakening" 21 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Whip-wielding Russian Cossacks attack Pussy Riot members near Sochi Olympics". washingtonpost.com. The Washington Post. 19 Şubat 2014. 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. Members of the performance-art group Pussy Riot were attacked on a public plaza Wednesday by Cossacks brandishing whips and discharging pepper spray, a day after police picked them up and held them for nearly four hours without charges. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazaklar (Slav)</span> etnik grup

Kazaklar, Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Dinyeper ve Don nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluk. Kazaklar, bugünkü Kazakistan'da yaşayan ve Türkî kökenli olan Kazaklar'la karıştırılmamalıdır. Kazak sözcüğü Eski Türkçede maceracı-özgür insan anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarusça</span> Belarusun resmî dili olan doğu Slav dili

Belarusça veya Beyaz Rusça, Rusça ile beraber Belarus'un resmî dili. Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri grubunun Doğu Slav dilleri alt grubuna dahil olup toplam konuşan sayısı yaklaşık 7 milyondur. Mevcut Anayasa uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ajitprop</span>

Ajitprop ya da Agitprop (Rusça:агитпроп) ajitasyon ve propaganda teriminin kısaltılmış halidir. Terim Bolşevik Rusya tarafından oluşturulmuş merkezi veya bölgesel komiteler olan отдел агитации и пропаганды ; Ajitasyon ve Propaganda Bürosunun kısaltılmış haliydi. Daha sonradan İdeoloji Bürosu olarak yeniden isimlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Hmelnitski Ayaklanması</span>

Hmelnytsky Ayaklanması, 1648'den 1657'ye kadar sürmüş bugünkü Ukrayna topraklarında meydana gelmiş bir isyan hareketidir. Hetman'ın komutasındaki Bogdan Hmelnitski, Zaporijya Kazakları ve müttefikleri Kırım Tatarları ve yerli Ukraynalılar ile Lehistan-Litvanya kuvvetlerine karşı verilmiş bir kurtuluş savaşıdır. Ayaklanma başarılı olmuştur, Kazak Hetmanlığı kurulmuş ve bölgede Polonya etkisi azalmıştır. Daha sonra bölgenin Rus etkisine girişi kolaylaşmıştır. Yahudi tarihi ve demografisinde özel bir öneme sahiptir.

Runet , Rusça konuşan internet kullanıcılarını tanımlayan isimdir.

Altay Sersenulı Amanjolov Kazak Türkolog. Babası Sarsen Amanzholov'a benzer alanlarda araştırmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zaporojya Kazakları</span> Dinyeper Nehrinin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklar

Zaporojya Kazakları veya kısaca Zaporojyalılar, Dinyeper Nehri'nin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklardı. Günümüzde Orta Ukrayna'da "Büyük Çayır" olarak bilinen bu bölge, Sovyet döneminde Kakhovka Reservuarı'nın suları altinda kalmıştır. Zaporijya Siçi 15. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği'nden kaçan serfler ile hızla büyümüştü. Parlamenter sistemi olan, saygın bir siyasi varlık haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Kırbaç</span> fiziksel acı verme yahut ses yoluyla hayvanları eğitmek için kullanılan araç

Kırbaç ve kamçı, genellikle sopa gibi sert bir cismin ucuna ip veya sırım gibi esnek ve hareketli malzemeler iliştirilerek yapılmış dayak ve kontrol araçları. Genellikle uzun, bükülgen ve uca doğru incelenlere kamçı, bir değnek ucuna deri veya sırım bağlanarak yapılan daha kısa olanlara kırbaç denir. Kırbaç ve kamçılar; hayvanların eğitimi veya kontrol edilmesi, insanların cezalandırılması, dini gerekçelerle kendi canını yakma veya sadomazoşist cinsel ilişki esnasında kendinin ya da partnerinin canını yakma amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pussy Riot</span>

Pussy Riot, Moskova merkezli protest ve feminist bir Rus punk rock grubudur. Ağustos 2011'de kurulmuştur ve 2012 itibarıyla 20 ila 33 arasında değişen 11 kadının üyeliğine sahiptir. Grup, birçok halka açık yerde izinsiz ve prokatif gerilla gösteriler düzenlemiştir, bu gösteriler esasen şarkılara klip olarak çekilmiştir ve daha sonra da internete yüklenmiştir. Kolektifin yazmış olduğu şarkı sözlerinin temaları arasında feminizm, LGBT hakları ve grubun bir diktatör olarak gördüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve onun politikalarına karşı bir baş kaldırış vardır. Bu temalar, Putin'in Rus Ortodoks Kilisesi'nin liderliğiyle olan bağlantılarını da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

Rusya'da din çeşitliliği oldukça fazladır; Ortodoks Hristiyanlık en yaygın inançtır, ancak dinsiz kişiler ve diğer inançlara sahip önemli azınlıklar da mevcuttur.

<i>Soviet Life</i>

Soviet Life, The USSR veya günümüzdeki adıyla Russian Life Sovyetler Birliği'inde yayınlanan ve Sovyet yaşam tarzını anlatan aylık kültür dergisi idi. 64 sayfa ve renkli olarak basılan dergi ilk kez 1956 yılında basıldı. Günümüzde Russian Life adıyla özel sektörde yayınlanan dergi ABDli ve Rus çalışanlar tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Don Kazakları</span>

Don Kazakları veya Donlar, orta ve aşağı Don boyunca yerleşmiş Slav asıllı Kazak halk. Tarihsel olarak Don Kazakları, Don Kazak Ordusu denen, kimi zaman tamamen bağımsız, kimi zamansa özerk bir şekilde 16. yüzyıl sonundan 1918'e kadar günümüz Güney Rusya'sı ve Ukrayna'nın Donets bölgesinde hüküm sürmüş demokratik cumhuriyetlerde yaşamışlardır.

İngilizce'de kamçı anlamına gelen 'whip', bir siyasi partide disiplini sağlamakla yükümlü resmî bir parti üyesidir. Bu genellikle parti üyelerinin kendi bireysel ideolojilerine veya seçmenlerinin iradesine göre değil, parti platformuna göre oy kullanmalarını sağlamak anlamına gelir. Kamçı, partinin "uygulayıcıları"dır. Diğer milletvekillerinin oylama oturumlarına katılmalarını ve resmî politikaya göre oy kullanmalarını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Masha Gessen</span>

Masha Gessen Rus-Amerikan gazeteci, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Kazakları</span>

Kuban Kazakları veya Kubanlar, Rusya'nın Kuban bölgesinde yaşayan Slav Kazaklarına verilen isim. Kuban Kazaklarının çoğu, 18. yüzyılın sonlarında Batı Kuzey Kafkasya'ya yerleşen farklı büyük Kazak gruplarının torunlarıdır. 1649'dan itibaren Kazak Hetmanlığı sınırlarında, 1792'den itibaren ise Karadeniz Kazakları, Ukrayna'nın Zaporojya Kazakları ile aynı bölgede yaşamaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Dekosalizasyon</span>

Dekosalizasyon Bolşevik politikasının sistematik baskılara karşı Kazaklar arasında ; Rus İmparatorluğu içinde özellikle Don ve Kuban bölgelerinde oluşan, 1919 ile 1933 yıllarında Kazakları hedefleyen etnik, siyasi ve ekonomik varlığını ortadan kaldırmaya çalışan gelişme. Bu Sovyet liderleri tarafından ilk defa karar alınan "ortadan kaldırmak, yok etmek ve sınır dışı ile bütün nüfusu topraklarından ayırma" politikasıydı. Dekosalizasyon Kazaklara karşı yapılan bir soykırım olan bir süreç olarak açıklayan araştırmacı Peter Holquist Sovyet rejiminin "sosyal bir düzenlemesi" olduğuna karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Jigit</span> Kuzey Kafkasya ve Orta Asyada bir at biniş stili

Jigit veya Cigit, Kuzey Kafkasya ve Orta Asya halkları arasında yetenekli ve cesur bir biniciyi tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Bunu Çerkeslerden benimseyen Kazaklar arasında da popülerdir.