İçeriğe atla

Nafaka

Nafaka, boşanma veya ayrılık sonrasında bir tarafın diğer tarafa belli bir süre maddi destek sağlamasını ifade eder. Bu maddi destek, genellikle boşanma ile haksızlık oluşmasını önlemek ve tarafların ekonomik olarak dengeyi korumak amacıyla verilir. Nafaka, ülkeden ülkeye ve durumdan duruma farklılık gösterebilir.

Önemi

Nafaka, ayrılmış veya boşanmış kişilerin maddi destek sağlaması için önemlidir. Özellikle çocukların bakımı için verilen nafaka, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için hayati önem taşır. Nafaka, ekonomik olarak zayıf olan kişilere yardımcı olur ve yaşam standartlarını korumalarını sağlar.

Tarihi

Nafaka uygulaması, tarihi kaynaklara dayanmaktadır. Örneğin, Roma İmparatorluğu döneminde kadınlar, kocalarından boşandıktan sonra kendilerine bakacak bir erkek bulana kadar nafaka almaya hak kazanırlardı. Aynı zamanda, Ortadoğu'da nafaka, erkeklerin kadınlarına bakmak zorunda olduğu İslami kanunlarla sıkı bir şekilde düzenlenmiştir.

Türkiye'de Nafaka

Türkiye'de nafaka, Osmanlı döneminden beri var olan bir uygulamadır. Osmanlı Devleti döneminde kadınlar, boşandıkları zaman kocalarından nafaka almaya hak kazanırdı. Ancak bu nafaka, boşanan kadının kusurlu olup olmamasına bağlı olarak belirlenirdi.

Türkiye'de nafaka, Türk Medeni Kanunu (TMK) tarafından düzenlenmektedir. Boşanma sonrasında, mahkeme tarafından nafaka ödeme kararı verilebilir. Bu karar, boşanma sürecindeki mal paylaşımına ve çocukların velayetine de bağlı olabilir.

Nafaka Hesaplama

Türkiye'de nafaka, belirli bir hesaplama yöntemine göre hesaplanmaktadır. Nafaka miktarı, tarafların gelirleri, masrafları, yaşam standartları ve çocukların ihtiyaçları gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bu hesaplama, TMK'de belirtilen hesaplama yöntemi ile yapılır.

Türk Medeni Kanunu'nda (TMK) Nafaka Türleri
  • Sürekli Nafaka: Boşanma sonrası dönemde, bir tarafın diğer tarafa maddi destek sağlaması amacıyla ödenen nafakadır. Bu nafaka, bir tarafın ekonomik olarak zayıf olduğu durumlarda verilir. Örneğin, çocuk bakımı, yaşlılık veya engellilik gibi durumlarda sürekli nafaka ödenebilir.
  • Tedbir Nafakası: Boşanma sürecinde bir tarafın diğer tarafa maddi destek sağlaması amacıyla ödenen nafakadır. Tedbir nafakası, boşanma davası sürecindeki ekonomik ihtiyaçları karşılamak için verilir.
  • Yardım Nafakası: Boşanma sonrası çocukların bakımı için verilen nafakadır. Bu nafaka, çocukların yaşam standardının korunması amacıyla verilir.
  • İştirak Nafakası: Boşanma sonrası çocukların eğitimi ve bakımı için tarafların eşit oranda katkıda bulunması gerektiği durumlarda verilen nafakadır. İştirak nafakası, çocukların ihtiyaçlarının eşit bir şekilde karşılanması için verilir.
Nafaka Ödenmeme Durumları

Türkiye'de nafaka, belirli durumlarda ödenmeme hakkı bulunmaktadır. Örneğin, nafaka alan tarafın evlenmesi, çalışmaya başlaması veya gelir durumunun iyileşmesi gibi durumlarda nafaka ödeme durumu sona erer.

Kaynakça

  • Hukukihaber.net, "Nafaka Nedir? Nafaka Türleri Nelerdir?" https://www.hukukihaber.net/aile-hukuku/nafaka-nedir-nafaka-turleri-nelerdir-h27831.html
  • Türk Medeni Kanunu (TMK)
  • Türk Hukuk Sitesi, "Nafaka Nedir? Nafaka Türleri Nelerdir?" https://www.turkhukuksitesi.com/nafaka-nedir-nafaka-turleri-nelerdir/
  • FindLaw, "The History of Alimony" https://www.findlaw.com/family/support/alimony/the-history-of-alimony.html
  • Avukat Yardım, "Nafaka Nedir? Nafaka Türleri Nelerdir?" https://www.avukatyardim.com/nafaka-nedir-nafaka-turleri-nelerdir/
  • Hukuknedir.org, "Nafaka Nedir? Nafaka Türleri Nelerdir?" https://www.hukuknedir.org/nafaka-nedir-nafaka-turleri-nelerdir/
  • Avukatara.com, "Nafaka Nedir? Nafaka Türleri Nelerdir?" https://www.avukatara.com/nafaka-nedir-nafaka-turleri-nelerdir-avukatara-com/
  • AvenesTeker Blog, "Nafaka", https://www.avenesteker.com/post/nafaka-nafaka-t%C3%BCrleri
  • PrenuptialAgreements.org, "The Pros and Cons of Alimony Payments" https://www.prenuptialagreements.org/alimony/pros-cons-alimony-payments/
  • American Bar Association, "Alimony/Spousal Support" https://www.americanbar.org/groups/public_education/resources/law_issues_for_consumers/alimony/
  • LegalZoom, "What You Need to Know About Alimony" https://www.legalzoom.com/articles/what-you-need-to-know-about-alimony
  • Investopedia, "Alimony" https://www.investopedia.com/terms/a/alimony.asp

İlgili Araştırma Makaleleri

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dava</span>

Dava, bir hakkın, devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılmasıdır. Dava; asli ve feri olur. İhtilaflı ve ihtilafsız veya ceza davası, hukuk davası, idari dava, amme (kamu) davası, şahsi dava olarak da tarif edilir. Tek başına dava sözcüğü, sıklıkla hukuk davalarını işaret eder.

Finansal kiralama veya İngilizce adıyla leasing, işletmelerin kuruluş veya büyüme dönemine geçtiklerinde, yatırımlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları orta vadeli finansman yöntemlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Baba</span> çocuğun erkek ebeveyni

Biyolojik olarak baba, anneye sperm vererek bir çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek. Genlerin yarısı babadan gelir. Bununla birlikte "baba" tanımı sosyolojiden hukuka, farklı alanlarda farklı şekillerde açıklanır.

<span class="mw-page-title-main">Boşanma</span> Evlilik birliğinin sona ermesi

Boşanma, evliliğin yasal olarak sona ermesidir. Günümüzde daha yaygın olmakla birlikte, eski çağlardan beri bütün toplumlarda boşanmaya rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evlilik</span> kişiler arasında gerçekleşen resmî veya gayriresmî ortaklık

Evlilik, hemen hemen tüm kültürlerde evrensel olarak yer edinmiş, evli çift ile sahip olabilecekleri çocuklar arasında haklar ve yükümlülükler içeren; ve yasalar, kurallar, gelenekler, inançlar ve tutumlarla düzenlenen, yasal ve sosyal olarak onaylanmış cinsel ve ekonomik bir birliktelik olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

Arabuluculuk hak ihlali veya hakkın ihlal edilme tehlikesiyle ortaya çıkan anlaşmazlıkların tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözümünde alternatif bir yol olarak öne çıkar. Hak, hukuk düzenince tanınan bir menfaattir. Hakkın ihlali veya ihlal edilme tehlikesinin ortaya çıkması ile anlaşmazlık söz konusu olur. Dilekçe yazılması gibi yöntemlerle anlaşmazlık, her iki taraf için de açığa çıkarılarak bir uyuşmazlığa dönüşür. Devlet yargılaması haricinde arabuluculuk ve uzlaştırma gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri aracılığıyla da belli şartlar altında aradaki uyuşmazlıklar mahkemeye başvurmaksızın sulh yoluyla sona erdirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebeveyn</span> biyolojik ya da manevi çocuğa sahip anne/baba

Ebeveyn kavramı, temel anlamda çocuğa bakım vermekle sorumlu olan biyolojik ya da evlat edinen anne ve/veya babayı kapsamaktadır.

Hukukun herkes bakımından bağlayıcı olması gerekir. Kişiler bazen olması gereken gibi davranırlar, bazen de bu düzeni bozarlar. Hukukun var oluş nedenlerinden biri de bu noktada başlar. Yani toplumun düzenini korunması durumu. Devreye giren hukuki kuralları çiğneyen kişilerin bu yanlış davranışlarına engel olunur ve o kişilere bu kurallara uymaya zorunlu kılınır. Yaptırım bir hukuk kuralına aykırı davranılmasının sonucunda yol açılan zararın ortadan kaldırılmasını amaçlar. Kısaca yaptırım "Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur.". Yaptırım bir hukuk kuralını diğer sosyal düzen kurallarından ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de engelli bakım hizmetleri</span>

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Ek 7. Maddesi gereğince, bakıma muhtaç derecede engelli vatandaşlara verilen aylık Evde Bakım Maaşını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

Get, Halaha'ya göre boşanırken, boşanmanın geçerli olması için, kocanın karısına sunmak zorunda olduğu belgedir. Belgedeki metin kısadır: "Bütün erkeklere müsaitsin". Burada anlatılmak istenen kadının artık evli olmadığı ve zina kurallarının kadın üzerinde uygulanamayacağıdır. Verilen get ile Yahudi evliliğinde kocaya geçen haklar kadına iade edilmiş olur.

<span class="mw-page-title-main">Karabina (kanca)</span>

Karabina açıldığında kanca, kapandığında halka işlevi gören, bir çeşit köstektir. Normalde halka olarak kullanılıp, sadece anlık ve geçici olarak kanca olması, yaylı, kendiliğinden kapanan kapısıyla hızlı kullanım kolaylığı sağlaması, bir de kazaen açılmaya karşı tedbirleri varoluş sebebidir.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

Kadın sığınmaevi, kadına yönelik şiddet olaylarına karşı kadınların varsa çocukları ile birlikte, şiddetten geçici olarak korunmasını sağlamak, bu dönemde şiddet mağdurlarının psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi için açılmış sosyal hizmet kuruluşlarıdır. Türkiye'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları'na bağlı toplam 143 kadın sığınmaevi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pueblos Mágicos</span>

Programa Pueblos Mágicos, diğer federal kurumların desteğiyle, Meksika Turizm Sekreterliği tarafından yönetilen ve doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, gelenekleri, folklor, tarihsel alaka, mutfak, sanat el sanatları ve misafirperverlik sunan bir dizi kasabayı ülke çapında tanıtmak amacıyla başlatılan programdır. Programla, turizmin daha fazla yöreye, özellikle kırsal kesimdeki küçük kasabalara artırılması amaçlanmaktadır.