İçeriğe atla

Nado Mahmudov

Nado Mahmudov
Doğum1 Ocak 1907
Martuni, Rus İmparatorluğu
(şimdi Azerbaycan)
Ölüm1990
Erivan, Sovyetler Birliği
MilliyetSovyet Kürdü
Vatandaşlık Sovyetler Birliği
MeslekYazar, siyasetçi
Siyasi parti Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Çocuk(lar)Dolores Mahmudova
Donara Mahmudova
Selahaddin Eyyubi Mahmudov
ÖdüllerKafkas Savunma Madalyası Kızıl Bayrak İşçi Nişanı Onur Nişanı Onur Nişanı Büyük Vatanseverlik Savaşı 30. Yıldönümü Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı 40. Yıldönümü Madalyası
Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Emektar Kültür İşçisi

Nado Mahmudov (Rusça: Nado Hudoeviç Mahmudov (Надо Худоевич Махмудов, Kürtçe: Nadoyê Xudo Maxmûdov); 1 Ocak 1907 – 1990), Sovyet Kürdü yazar ve siyasetçi, SSCB Yüksek Sovyeti 1. dönem milletvekili,[1] Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ulaştırma bakanı yardımcısı, kamu hizmetleri komiseri, belediye ekonomisi ve pamuk üretiminden sorumlu devlet komitesi başkanı.[2][3]

Nado Mahmudov, 1 Ocak 1907'de Azerbaycan'nın Martuni kentinde dünyaya geldi. On yaşında babasını kaybettikten sonra zor bir çocukluk geçirdi. Annesi ve küçük kızkardeşine bakabilmek için küçük yaşta çobanlık yapmaya başladı. Mahmudov'un hayali eğitimli bir kişi olmak iken, onun yerine zengin bir toprak sahibinin emrinde çobanlık yapmak zorunda kaldı. Daha çok çalışması karşılığında ev sahibinin oğlu özel ders alırken odanın bir köşesinde oturup dersi birlikte takip etmesi için izin verildi. Bu şekilde küçük çoban okuma ve yazmayı öğrendi.[3]

Ekim Devrimi'nin ardından yetenekli Ermeni ve Kürt gençlerinin ücretsiz eğitim alması mümkündü. Mahmudov aktif bir Komsomol üyesi olduğu için Komünist Parti Gümrü Yüksek Okulu (o dönemde Aleksandropol), Transkafkasya Parti Üniversitesi ve Moskova Yüksek Parti Okulu'ndan mezun oldu. Parti eğitimine ek olarak Erivan Devlet Üniversitesi Tarih bölümünü bitirdi.[3][4]

1920'den itibaren hayatının sonuna kadar çok sayıda devlet mevkilerinde etkin rol oynadı. Başta Sovyetler Birliği Komünist Partisi Aparan ve Armavir (o dönemde Hoktemberyan) kentleri başkanlığı olmak üzere farklı dönemlerde Ermenistan sovyetinin çeşitli bölgelerinde başkanlık yaptı.[5] Ulaştırma bakanı yardımcılığı, kamu hizmetleri komiserliği, belediye ekonomisi ve pamuk üretiminden sorumlu devlet komitesi başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 1938 - 1946 yıları arasında Sovyetler Birliği ve Ermenistan SSC milletvekilliği yaptı.[1][6] 1943'te görev bölgesinde çoğu bağış olmak üzere Stalingrad için 3.315.000 ruble toplanmasına yardımcı oldu.[5] Başarı ve katkılarından dolayı çok sayıda madalya ve nişanla ödüllendirdi.

Sovyet Ermenistan'da Kürt okullarının kurulmasında, Riya Teze gazetesinde ve Erivan radyosu Kürtçe departmanının gelişmesinde büyük rol oynadı. Bunun yanında Ermeni ve Kürt edebiyatlarının ve iki halk arasındaki sosyal bağların güçlendirilmesi üzerinde durdu. Kürtlerin geçmişteki ve şimdiki sorunlarına derinlemesine yer verdi. Çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri yayınlandı. Mustafa Barzani'nin tarihi Sovyetler Birliği ziyareti sırasında Sovyetler Birliği kahramanı Samand Siyabendov ile Barzani'ye rehberlik etti.[3][7]

Mahmudov bir devlet adamı olduğu kadar aynı zamanda bir yazardı. Kürtçe, Ermenice ve Rusça olmak üzere çok sayıda öykü, masal, deneme ve anı yazdı .1959 yılında Kürtlerin geçmişten günümüze kadar uzanan tarihine dair "Kürt Halkı" isimli monografisini yayınladı. Bu monografi hâlen şarkiyatçılar için önemli bir kaynak olmaya devam etmektedir. Avetik Isahakyan, Derenik Demirciyan ve Nairi Zarian gibi şair ve yazarlar Mahmudov'un arkadaşları arasındaydı. Edebi başarılarından dolayı Sovyet Yazarlar Birliği'ne alındı. Ermeni asıllı Emma Mahmudova ile evlendi. Ailesi kızlarını Kürt asıllı birisine vermek istemediği için Emma'yı kaçırmak zorunda kaldı. Büyük kızı Donara Mahmudova SSCB'de tıbbi bilimler alanında derece alan ilk Kürt kadın oldu. Çeşitli kademelerinde görev aldığı sovyet hükûmetinin temelinden sarsıldığı 1990 yılında, Erivan'da öldü.[8]

Eserleri

  • Bahar - (1989) (Têmûrê Xelîl ile)
  • Kürt Halkı,1959 Erivan (Ermenice)
  • Hikayeler, 1964 Erivan (Kürtçe)
  • Keklik Kalbi, 1968 Erivan (Ermenice)
  • Küçük Çoban, 1959 Erivan (Ermenice), 1974 Moskova (Rusça)
  • Alagyaz, (Elegez) (1948-1953)
  • Gulizar, 1956 Erivan
  • Kar û Kuluke Slemane Slivi (Карр и Кулукэ Слеманэ Сливи), 1941 Erivan (Ermenice ve Kürtçe)
  • Mem ve Zin: Kürt Aşk-Kahramanlık Destanı (Маме и Зине: Курдская любовная-героическая поэма), 1956 Erivan
  • Hikayeler ve Anılar, 1987 Erivan

Kısa Hikâyeler

  • Kafkasya Efsanesi (Kovkasian Avandavep), Erivan, 16 Nisan 1975. (Ermenice)
  • Beyaz Atlı (Spitak Dziavore), Erivan, Edebiyat Gazetesi, 19 Haziran 1964 (Ermenice)
  • Partizan Sevük (Partizan Sevuke), Erivan, Edebiyat Gazetesi, 5 Ağustos 1977 (Ermenice)
  • Söğüt Ağacı Altındaki Efsane (Avandavep Urenu Tak), Erivan, Edebiyat Gazetesi, 25 Temmuz 1975 (Ermenice)
  • Büyükbaba ve Torunları (Papikn u Torniknere), Erivan, Bahar Dergisi, 1974 (Ermenice)
  • Mame ve Gule (Маме и Гуле/Mame i Gule), Erivan, Ermenistan Edebiyatı, 1974 (Rusça)
  • Çanların Uğultusu (Колокола Гудят/Kolokola Gudyat), Erivan, Ermenistan Edebiyatı, 1972 (Rusça)
  • Leylek ve hırsız kedi (Aragiln u Gokh Pison), Erivan, 3 Mart 1966 (Ermenice)
  • İlk Ayakkabım (Moi Pervye Chusty), Erivan, Ermenistan Edebiyatı (Literaturnaya Armeniya), 1976 (Rusça)
  • Yaşam Tanığı (Kendani Vkan), Mısır, Güneş Dergisi (Arev), 10 ve 11 Şubat 1966 (Ermenice)
  • Yırtıcı Hayvanlar Erivan, Komsomol Gazetesi, 1967 (Rusça)
  • Konuşma Yeteneğim Nasıl Kayboldu (Te Inchpes Lezus Kap Enkav), Tiflis, Tiflis Akşamı (Erekoyan Tiflis), 1968. (Ermenice)
  • Yoğurt hakkında iki hikaye (Erku Arkac Macuni Masin), Erivan, Bahar Dergisi, 1975 (Ermenice)
  • Benim İlk Öğretmenim (Моя Первая Учительница/Moya Pervaya Uchitelnitsa), Erivan, Ermenistan Edebiyatı, 1970 (Rusça)

Ödülleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Герои Советского Союза и кавалеры ордена Славы". 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Надо Худоевич Махмудов". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  3. ^ a b c d "Амарике Сардар. Мои воспоминания о Надо Махмудове". 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  4. ^ Hayastani krdakan azgain khorhrdi pashtonatere
  5. ^ a b "Неизвестные союзники Сталина. 1940–1945 гг". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  6. ^ "Nadoyê Xudo - Nûçe - Dengê Rûsya". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  7. ^ "Dosiya ser Barzanî sandoqa Stalîn ya polayî da" (PDF). 26 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  8. ^ "Nadoyê Xudo Maxmûdov (1907 - 1990)". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silva Kaputikyan</span>

Silva Kaputikyan, Ermeni, Sovyet şair, yazar ve siyaset polemikçisi. Ermenistan’da şiirin en önemli temsilcilerinden birisidir.

Sovyetler Birliği'nin madalya ve nişanları, Sovyetler Birliği'nde askerî ve sivil başarıları ödüllendirmek için verilmekte idi. Bu madalyaların verilmesi Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra son bulmuş ancak birçok eski Sovyet Cumhuriyetinde isimleri değiştirilerek ve dizaynlarında küçük değişiklikler yapılarak devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Erebê Şemo</span>

Erebê Şemo (Rusça: Arab Şamoyeviç Şamilov, Sovyet Kürdü yazar. İlk Kürtçe roman olan Şivanê Kurmanca’yı kaleme almıştır. Kürt romanının babası Şemo, latin harflerinden oluşan Kürtçe alfabenin de mimarlarından biri olmuştur. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Emektar Kültür İşçisi ve Kızıl Bayrak Nişanı gibi ödüllerin sahibidir. 1930'lu yılların başlarında oluşturulan Kürtçe alfabe Şemo-Marogulov alfabesinin hazırlıyıcılarındandır.

Samand Aliyeviç Siyabendov, Belarus Cephesi 48. Ordu 217. Piyade Tümeni 755. Piyade Alay komutan yardımcısı yarbay, Sovyet Kürdü Sovyetler Birliği Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanate Kurdo</span> Kürt yazar

Kanate Kurdo,, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci, akademisyen, Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji bölümü başkanı.(1961-1985)

<i>Riya Teze</i>

Riya Teze veya kiril alfabesiyle Р’йа т'әзә, Mart 1930 tarihinde Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Ermenistan'daki Kürtler için Kürtçe dilinde yayımlanmaya başlayan gazete. Gazete Ermenistan Komünist Partisi'nin Kürtçe yayın organıydı.

<span class="mw-page-title-main">1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası</span>

1941-1945 Büyük Yurtsever Savaşında Almanya üzerinde Zafer Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır. 9 Mayıs 1945 yılında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası Sovyet silahlı kuvvetlerinin zaferine askeri katılımı gösterenlere SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararnamesiyle yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Yirmi Yılı" Jübile Madalyası</span>

"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Yirmi Yılı" Jübile Madalyası, 7 Mayıs 1965'te SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesiyle II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası üzerindeki Sovyet zaferinin yirminci yıldönümü nedeniyle kurulan Sovyetler Birliği devlet hatıra madalyasıydı.

<span class="mw-page-title-main">"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Otuz Yılı" Jübile Madalyası</span>

"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Otuz Yılı" Jübile Madalyası, 25 Nisan 1975'te SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesiyle II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası üzerindeki Sovyet zaferinin otuzuncu yıldönümü nedeniyle kurulan Sovyetler Birliği devlet hatıra madalyasıydı.

<span class="mw-page-title-main">"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Kırk Yılı" Jübile Madalyası</span>

"1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşında Zaferin Kırk Yılı" Jübile Madalyası, 12 Nisan 1985'te SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararnamesiyle II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası üzerindeki Sovyet zaferinin otuzuncu yıldönümü nedeniyle kurulan Sovyetler Birliği devlet hatıra madalyasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mîroyê Esed</span>

Mîroyê Esed , Sovyet Kürdü yazar, Ermenistan SSC Yüksek Sovyeti 10. Dönem milletvekili, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Heciyê Cindî</span>

Heciyê Cindî veya Hajiye Jndi, Sovyet Kürdü yazar, araştırmacı ve filologdur.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

Ermenistan Devlet Radyosu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 1955'ten beri yayın yapan radyo kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Têmûrê Xelîl</span>

Têmûrê Xelîl, Yezidi Kürt gazeteci, yazar ve tercüman. İsveç'te yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elina Bıstritskaya</span> Rus aktris

Elina Avraamovna Bystritskaya, Sovyet-Rus oyuncu. Oyuncu Aksinya rolünü canlandırdığı Sergei Gerasimov'un yönettiği Mikhail Sholokhov'un romanında uyarlanan 1958 yapımıAnd Quiet Flows the Don adlı film ile akıllarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kürtler</span>

Sovyetler Birliği'nde Kürtler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kürt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Çerkezê Reş</span>

Çerkezê Reş, Sovyet Kürdü entelektüel, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Eliyê Ebdilrehman</span> Sovyetlerde yaşayan Kürt Yazar

Eliyê Ebdilrehman, Sovyet Kürdü yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da konuşulan diller</span>

Ermenistan'daki resmî dil Ermenicedir; ülkenin etnik açıdan homojen olmasından dolayı, burada yaşayan insanların çoğu Ermeniceyi anadil olarak konuşur.