İçeriğe atla

Nadine Kasırgası (2012)

Nadine Kasırgası (2012)
Kategori 1 {{{Tip}}} (SSKÖ)
Hurricane Nadine at peak intensity on September 30
Hurricane Nadine at peak intensity on September 30
Hurricane Nadine at peak intensity on September 30
Oluşma
Dağılma
En yüksek rüzgâr
90 mph (150 km/h) (1-dakikadaki gücü)
En alçak basınçBilinmiyor
Etkilenen
alanlar
Azores, Birleşik Krallık
{{{Kasırga Sezonu}}}

Nadine Kasırgası, kayıtlardaki en uzun ömürlü dördüncü Atlantik kasırgasıdır. On dördüncü tropikal siklon ve 2012 Atlantik kasırga mevsiminin fırtınası olarak adlandırılan Nadine, 10 Eylül'de Yeşil Burun Adaları'nın batısında Tropikal bir dalgaydı. Ertesi gün, Tropikal dalga Nadine'ye dönüştü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Florida</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Florida, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu bölgesinde yer alan bir eyalettir. Batıda Meksika Körfezi, kuzeybatıda Alabama, kuzeyde Georgia, doğuda Bahamalar ve Atlantik Okyanusu; güneyde ise Küba ve Florida Boğazı ile komşudur. Hem Meksika Körfezi'ne hem de Atlantik Okyanusu'na sınırı olan tek eyalettir. Nüfusu 21 milyonu aşan eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık üçüncü eyaleti, doğudaki eyaletler arasında en kalabalık olanı ve 2020 itibarıyla nüfus yoğunluğu bakımından sekizinci sırada yer almaktadır. Yüzölçümü 65.758 milkare (170.310 km2) olup, 50 eyalet arasında 22. sırada yer almaktadır. Miami, Fort Lauderdale ve West Palm Beach şehirlerinin yer aldığı Miami metropolitan alanı 6,138 milyonluk nüfusuyla eyaletin en büyük metropolitan alanıdır ve eyaletin en kalabalık şehri 949.611 kişilik nüfusuyla Jacksonville'dir. Florida'nın diğer büyük nüfus merkezleri arasında Tampa Körfezi, Orlando, Cape Coral ve eyalet başkenti Tallahassee yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">1780 Büyük Kasırgası</span>

1780 Büyük Kasırgası, Atlantik'in gelmiş geçmiş en ölümcül tropikal kasırgası olarak kabul edilir. Fırtınanın Küçük Antiller'den Barbados, Martinik ve Sint Eustatius'u 10 Ekim-16 Ekim tarihleri arasında vurması sonucu yaklaşık 22.000 kişi ölmüştür. Binlerce ölü kıyıdan uzakta ortaya çıkmıştır. Mitch Kasırgası ise 1998 Atlantik kasırgası sezonunda Honduras ve çevresinde 11.000-18.000 kişinin ölümüne yol açmıştır. 1780 fırtınasındaki ölü sayısı yalnız başına, diğer tüm Atlantik kasırgalarının 10 yıllık zaman aralıklarındaki toplamlarından daha fazladır.

Hugo Kasırgası, 1989'un Eylül ayında, Saffir-Simpson Kasırga Ölçeğine göre 5 şiddetinde; Guadeloupe, Montserrat, Porto Riko, Saint Croix, Güney Karolina ve Kuzey Karolina'yı vuran, 82 kişinin ölümüne ve 56.000 kişinin evsiz kalmasına neden olan kasırgadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielle Tropikal Fırtınası (2007)</span> Kuzey Karolinanın doğusundan geçen tropikal fırtına

Gabrielle Tropikal Fırtınası, denize geri dönmeden önce Kuzey Karolina'nın doğusundan geçen bir tropikal fırtınadır. 2007 Atlantik kasırga sezonunun yedinci adlandırılmış kasırgasıydı. Gabrielle bir subtropikal kasırga olarak 8 Eylül günü Lookout Burnu'nun 625 km güneydoğusunda oluştu. Rüzgârın yönünün değişmesi fırtınanın ömrünü kısalttı, hâlbuki yine böyle değişimler Gabrielle'in tropikal fırtına seviyesine yükselmesine neden oldu. 9 Eylül günü, Gabrielle Kuzey Karolina kıyısından karaya giriş yaptı. Kuzeydoğuya dönen fırtına hızlı bir şekilde zayıfladı ve 11 Eylül günü sona erdi. Fırtınanın karaya giriş yerine aşırı miktarda yağmur düştü; fakat diğer alanlara düşen yağış miktarı daha küçüktü. Fırtınanın yol açtığı zarar küçüktü ve doğrudan sonuç olarak hiçbir ölüm vakası bildirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Tropik Bunalım On</span>

Tropik Bunalım On, 2005 Atlantik kasırga sezonunun onuncu kasırgasıdır. Kasırga 8 Ağustos'ta Atlas Okyanusu'na giren bir tropik dalga sonucu 13 Ağustos'ta meydana gelmiştir. Bölgede oluşan güçlü rüzgâr makasından dolayı kasırga zayıf kaldı ve daha fazla şiddetli duruma gelmedi. Kasırga kara üzerinde hiçbir etki meydaha getirmedi ve herhangi bir hasara yol açmadı. 14 Ağustos'ta oldukça azaldı, fakat gerisinde kalanlar başka bir fırtınanın, Katrina Kasırgası'nın meydana gelmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinin en kötü kasırgalarından biri olan Katrina Kasırgası ABD'de maddi şiddelli hasarlar meydana getirdi, topşam 1836 kişinin ölümüne yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına dalgası</span> alçak basınçlı bir hava sistemi ile ilişkili su yükselmesi

Fırtına dalgası, deniz yüzeyinin fırtına veya kasırga gibi bir alçak basınç sistemi nedeniyle kabarması. Fırtına dalgaları, başlıca rüzgârın deniz yüzeyini itmesi sonucu dalgaların deniz seviyesi üzerinde yuğulmasıyla oluşur. Bizzat alçak basınç ve suyun derinliği de fırtına dalgalarının oluşmasında etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Okeechobee Kasırgası</span>

Okeechobee Kasırgası veya San Felipe Segundo Kasırgası, ölümlü kasırga. 1928 Atlantik kasırga sezonunda meydana gelen kasırga, Rüzgâraltı Adaları, Porto Riko, Bahamalar ve Florida'yı vurmuş ve büyük kayıba neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Kasırgası</span>

Sandy Kasırgası, Atlantik Okyanusu'nda oluşan ve kayıtlara geçen en büyük kasırgadır. Jamaika, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Küba, Bahamalar, Kanada ve ABD'yi etkilemiş kasırgadır. Kasırga Ekim 2012 tarihinde Atlantik'te oluşmuştur. Daha sonra iyice kuvvetlenmiştir. Günümüzde halen etkinliğini koruyan kasırga, ABD'ye ulaşmıştır. Onlarca insan ölmüştür. Zararın 50 Milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Gerek yol açtığı ölümler gerekse maddi hasarlar yüzünden maliyeti beklenenden büyük olan Sandy kasırgası, hızı saatte 140 kilometreye yaklaşan rüzgâr ve sağanak yağmur ile ABD'nin özellikle Doğu yakasındaki eyaletlerinde hayatı felce uğrattı. Sandy Kasırgası'nın 17 eyalette 4.9 milyon insanın hala elektrikten yoksun olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">1970 Bhola Kasırgası</span>

1970 Bhola Kasırgası, 12 Kasım 1970 tarihinde Doğu Pakistan ve Hindistan'ın Batı Bengal civarında gerçekleşen bir tropikal kasırgaydı. Kasırga dalgalarıyla Ganj Deltası'nın birçok adasının sular altında kalması sonucu yaklaşık yarım milyon insan ölmüştür. Pakistan'da General Yahya Han yönetimi afet sonuçlarının giderilmesi yönünde yeterli önlemler almaması nedeniyle hem Doğu Pakistan yönetimi hem de uluslararası medya temsilcilerinin eleştirisine maruz kaldı. Bu afet ayrıca Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasının nedenlerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vince Kasırgası</span> 2005te Atlantikte meydana gelen kasırga

Vince Kasırgası, 8 Ekim 2005'te Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda meydana gelen kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin bir parçası olup tropikal siklonlar için çok soğuk olduğu düşünülen sularda ortaya çıkmıştır. Kasırga, çok aktif geçen bu kasırga mevsiminde gerçekleşen 20. adlandırılmış hava olayı ve 12. kasırgadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilma Kasırgası</span> 2005 Wilma kasırgası

Wilma Kasırgası 16-27 Ekim 2005 tarihleri arasında etkinlik gösteren ve Atlantik havzasında kaydedilmiş en şiddetli kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin 22. fırtınası ve 13. kasırgası olup Karayip Denizi'nde meydana gelen bir tropikal stresin güneye yönelmesiyle doğmuştur. Kısa süre içinde gittikçe güçlenen ve 18 Ekim'de kasırgaya dönüşen Wilma'nın hızı 298 km/sa (185 mph) düzeyine ulaşmıştır.

1842 Atlantik kasırga mevsimi Meksika Körfezi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısında etkili olmuş; İber Yarımadası'nı doğrudan etkileyen tropikal siklonlar meydana getirmiştir. Mevsimin Atlantik kasırga veritabanı kapsamında olmaması nedeniyle, bu dönemde gerçekleşen hava olaylarına ilişkin kısıtlı bilimsel veri mevcuttur. Temmuz ayında gözlemlenen ve Kuzey Karolina kıyısında etkili olan fırtına 1842 Atlantik kasırga mevsiminin kayda değer ilk hava hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">1952 Atlantik kasırga mevsimi</span>

1952 Atlantik kasırga mevsimi 3 Şubat - 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen hava olaylarını kapsayan kasırga mevsimidir. 1946 Atlantik kasırga mevsiminden sonraki en düşük yoğunluklu dönemi temsil etmiştir. 7 tropikal siklonun yaşandığı mevsim 28 Ekim tarihinde gözlemlenen Fox Kasırgası'yla sona ermiştir.

Dorian Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyılarını etkileyen güçlü bir tropikal siklondur. 2019 Atlantik kasırga sezonunun ilk büyük kasırgası olan Dorian, 24 Ağustos'ta tropikal bir dalga sonucu gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Irene Kasırgası (2005)</span> 4 Ağustos 2005te Atlantikte oluşmuş şiddetli kasırga

Irene Kasırgası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminin adlandırılacak güce ulaşmış 9. kasırgasıdır. 4 Ağustos'ta Yeşil Burun Adaları yakınlarında oluşan siklon, Atlas Okyanusu'nu geçti ve Newfoundland'ın güneydoğusundayken ekstratropikal siklon tarafından emilmeden önce Bermuda çevresinde kuzeye döndü. 10 Ağustos'ta neredeyse dağılma safhasına geçse de, 16 Ağustos'ta etkisinin zirvesine ulaşarak Kategori 2 kasırgası olarak sınıflandırıldı. 2005 mevsiminin en uzun siklonu olan Irene, tropikal bir sistem olarak 14 gün boyunca etkisini sürdürdü.

Fernanda adı, Doğu Pasifik Okyanusu'ndaki on bir tropikal siklon için kullanıldı ve Fernanda'yı en sık kullanılan Pasifik fırtınası isimlerinden biri haline getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal dalga</span> tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgu

Tropikal dalga ; Atlantik Okyanusu'nun içinde ve çevresinde, kuzeyden güneye doğru hareket eden nispeten alçak hava basıncına sahip uzun bir dönence olan bir tür atmosferik yataktır. Aynı zamanda tropikal dalga tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgudur. Yüksek hava basıncı alanları ile alçak hava basıncı alanları arasında hareket ederken yoğun yağış, fırtına ve kasırga oluşumuna neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mitch Kasırgası</span>

Mitch kasırgası, 22 Ekim 1998 tarihinde başlayıp 9 Kasım 1998 tarihinde dağılmış olan bir kasırgadır. 1998 Atlantik Kasırga Sezonu'nun en ölümcül ikinci kasırgasıdır. Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5 olarak kategorize edilen Mitch Kasırgası'nın en çok etki ettiği bölgeler; Yucatan Yarımadası, Florida ve de Jamaika olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Flora Kasırgası</span> 1963te gerçekleşen ölümcül kasırga

1963 Flora Kasırgası, Atlantik kasırgaları arasında en ölümcül olanlarından biridir. Atlantik'teki tropik siklonlarından biriydi ve özellikle Jamaika'ya büyük zararlar vermiştir. Kayıtlı tarihte en az 7.193 kişinin ölümüne neden olmuştur.