İçeriğe atla

Nadine G. Barlow

Nadine G. Barlow
Doğum1958
La Jolla, Kaliforniya
Ölüm17 Ağustos 2020 (62 yaşında)
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri
EğitimArizona Üniversitesi
Kariyeri
DalıGezegen bilimi
Çalıştığı kurumlarAy ve Gezegen Enstitüsü
NASA
Merkez Florida Üniversitesi
Kuzey Arizona Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Robert G. Strom

Nadine G. Barlow (1958 - 17 Ağustos 2020), Amerikalı bir astrofizikçiydi. Kuzey Arizona Üniversitesi (NAU) Fizik ve Astronomi Bölümü'nde profesör unvanına sahipti. 2010 sonbaharında NAU Fizik ve Astronomi bölümü yardımcı başkanı oldu. Aynı zamanda Kuzey Arizona Üniversitesi / NASA Uzay Hibe Programı'nın yöneticisi, Arizona Uzay Hibe Konsorsiyumu'nun ise yardımcı yöneticisiydi. Dünyanın en iyi Mars bilim adamlarından biri olarak kabul edilir.[1]

Kariyeri

Barlow, kariyeri boyunca Palomar Koleji, Houston-Clear Lake Üniversitesi, Merkez Florida Üniversitesi ve son olarak görev yaptığı Kuzey Arizona Üniversitesi'nde ders verdi. Ayrıca, Flagstaff'taki NASA Johnson Uzay Merkezi, Ay ve Gezegen Enstitüsü ve Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) ve Astrojeoloji Bilim Merkezi'nde araştırmalar yaptı. Orlando'daki Merkez Florida Üniversitesi Robinson Gözlemevi'nin ilk yöneticisiydi. Barlow, 17 Ağustos 2020'de kanser nedeniyle 62 yaşında öldü.

Barlow, aşağıdakiler dâhil birçok NASA ay ve gezegen bilimi projesinde çalıştı:

  • Mars'taki Merkez Çukur Kraterlerinin Ayrıntılı Araştırmaları
  • Arabistan Terra, Mars'ta Uçucu Zengin Maddenin Göstergelerinin İncelenmesi
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) Ay Çarpma Kraterleri Veri tabanı
  • Ganymede Üzerindeki Çarpma Kraterlerinin Morfolojik Analizi
  • Mars Çarpma Kraterleri için CBS Veri Tabanı ve Araçları
  • Mars Çarpma Krateri Morfolojilerinin ve Morfometrilerinin İncelenmesi

Ödülleri ve adının verilmesi

Barlow, 2002'de Central Florida Üniversitesi Lisans Öğretiminde Mükemmellik Ödülü'nü ve 2002-2003 yılları için Palomar Community Koleji Yılın Öğrencisi Ödülü'nü kazandı. 1999'da, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından bilime yaptığı katkıları nedeniyle bir asteroide (15466 Barlow) adı verilerek ödüllendirildi.[2]

Çalışmaları (seçme)

  • Mars: İçine, Yüzeyine ve Atmosferine Giriş 978-0521852265 (2008)
  • Uzay Bilimleri 002865546X (yardımcı editör, 2002)
  • Yer Bilimleri Ansiklopedisi 0028830008 (yardımcı editör, 1996)

Kaynakça

  1. ^ "Nadine Barlow: Helping to Build Star Students". 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "JPL Small-Body Database Browser: 15466 Barlow". 3 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mars</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın 4. gezegen

Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa bilimleri</span> doğal dünyayı inceleyen bilim dalları

Doğa bilimleri, gözlem ve deneylerden elde edilen ampirik kanıtlara dayalı olarak doğal olayların tanımlanması, anlaşılması ve tahmin edilmesiyle ilgilenen bilim dallarından biridir. Akran değerlendirmesi ve bulguların tekrarlanabilirliği gibi mekanizmalar, bilimsel ilerlemelerin geçerliliğini sağlamaya çalışmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix (uzay aracı)</span>

Phoenix, NASA'nın denetimi altında Mars Keşif Programı çerçevesinde Mars'a gönderilen robotik bir uzay aracı. Programda görev alan bilim insanları, Mars üzerinde mikrobiyal yaşam olup olmadığını ve orada suyun geçmişini araştırmak için Phoenix'in iniş bölümünün üstünde yer alan cihazları kullanacaklardır. Çok ortaklı program, NASA'nın Roket İtiş Laboratuvarı yönetimi altında Arizona Üniversitesi'ndeki Ay ve Gezegenler Laboratuvarı bölümünün başkanlığında yürütülmekteydi. Program ABD, Kanada, İsviçre, Filipinler, Danimarka, Almanya ve İngiltere'den çeşitli üniversitelerin; NASA, Kanada Uzay Ajansı, Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü, Lockheed Martin Space Systems ve diğer uzay şirketlerinin ortak çalışmasıdır. Bir devlet üniversitesi tarafından yönetilen ilk uzay uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Çarpma krateri</span>

Çarpma krateri, bir gezegenin, Ay'ın veya başka bir katı cismin yüzeyinin de, daha küçük bir cismin yüzeye hiper hızla çarpmasıyla oluşan bir dairesel çöküntüdür. Patlama veya içsel çökme nedeniyle oluşan volkanik kraterlerin tersine çarpma kraterleri, çevresindeki araziden yükseklik olarak daha alçakta olan kenar ve zeminleri yükseltir. Çarpma kraterleri küçük, basit, kâse biçiminde çöküntüden geniş, karmaşık çoğul halkalı çarpma havuzuna kadar dağılım gösterir. ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan Barringer Meteor Krateri küçük çarpma kraterinin dünya üzerindeki en bilindik örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Olympus Mons</span> Marsta yer alan ve Güneş Sisteminde bilinen en yüksek volkan ve dağ

Olympus Mons, Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek volkan ve en yüksek dağdır. Son patlaması 25 milyon yıl önce olmuştur.

Gezegen bilimi, gezegenlerin, gök cisimlerinin ve gezegen sistemlerinin ve bunların oluşum süreçlerinin bilimsel olarak incelenmesidir.

<i>Deep Impact</i> (uzay aracı)

Deep Impact, Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan 12 Ocak 2005, 18.47 UTC'de fırlatılan bir NASA uzay sondasıydı. Bir çarpma aygıtı bırakarak Tempel 1 (9P/Tempel) kuyruklu yıldızının iç bileşimini incelemek amacıyla tasarlanmıştır. 4 Temmuz 2005, 05.52 UTC'de çarpma aygıtı kuyruklu yıldızın çekirdeğiyle başarılı bir şekilde çarpıştı. Çarpışma, çekirdeğin iç kısmındaki enkazı kazarak bir çarpma krateri oluşturdu. Uzay aracı tarafından çekilen fotoğraflar kuyruklu yıldızın beklenenden daha tozlu ve daha az buzlu olduğunu gösterdi. Çarpışma, beklenmedik derecede büyük ve parlak bir toz bulutu oluşturdu ve çarpma kraterinin görünümünü gizledi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay biliminin anahatları</span> özellikle uzay araştırmaları, uzay yolculuğu ve uzay kolonizasyonu ile ilgili konuların incelenmesi

Aşağıdaki taslak, uzay bilimi için hem konusal bir kılavuz hem de genel bir bakış olarak verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Meteor Crater</span> Dünyadaki en büyük gök taşı krateri

Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır. Derinliği ise yaklaşık 180 metredir. İlk kez 1891 yılında keşfedilen bu kraterin kökenin ne olduğu bilim insanları tarafından tartışılmış ve 1960 yılından itibaren ise oy birliğiyle gök taşı çarpması sonucunda oluştuğu görüşüne varılmıştır. Bu sonuca oy birliğiyle varılmasında temel sebep ise kraterin çevresinde demir ve nikel parçalarına çok fazla rastlanılmış olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bolden</span>

Charles Frank Bolden Jr., Eski NASA yöneticisi, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri'nden emekli Tümgeneral ve dört Uzay Mekiği görevinde uçmuş eski astronottur.

<span class="mw-page-title-main">Atmosfer bilimi</span> atmosferin incelenmesi ile ilgilenen bilim türü

Atmosfer bilimi, Dünya atmosferi ve içinde gerçekleşen fiziksel süreçlerinin incelenmesidir. Meteorolojinin kapsamında atmosferik kimya ve atmosfer fiziği bulunmasıyla beraber, ana odağı hava tahminidir. İklim bilimi, hem doğal hem de antropojenik iklim değişkenliği nedeniyle ortalama iklimleri ve bunların zaman içerisindeki değişimlerini tanımlayan atmosferik değişikliklerin incelenmesidir. Aeronomi, ayrışma ve iyonlaşmanın önem arz ettiği atmosfer üst katmanlarının incelenmesidir. Atmosfer bilimi, gezegen bilimi alanına, güneş sistemindeki gezegenlerin ve doğal uyduların atmosferlerinin incelenmesine kadar genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adriana Ocampo</span> Kolombiyalı gezegen jeoloğu

Adriana C. Ocampo Uria, Kolombiyalı-Amerikalı astrojeologdur. Günümüzde NASA'da bilim programı yöneticisi konumunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gerard Kuiper</span> Hollandalı-Amerikalı gökbilimci (1905 – 1973)

Gerard Peter Kuiper, Hollandalı astronom, gezegen bilimci ve yazardır. Kuiper kuşağı adı verilen kuşağın isim babasıdır. Genellikle Güneş Sistemi hakkında yaptığı çalışmalar ve keşiflerle tanınır. Hatta gezegen biliminin babası olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Reta Beebe</span> Amerikalı astronom ve yazar

Reta F. Beebe, Amerikalı astronom, yazar ve popüler bilimcidir. Jüpiter ve Satürn gezegenleri konusunda uzmandır ve Jüpiter: Dev Gezegen kitabının yazarıdır. New Mexico Eyalet Üniversitesi Astronomi Bölümü'nde fahri profesör ve 2010 yılında NASA Olağanüstü Kamu Hizmeti madalyası sahibidir.

Kuzey Arizona Üniversitesi (NAU), merkezi Flagstaff, Arizona'da bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir. Arizona'nın 48. eyalet olarak kabul edilmesinden 13 yıl önce, 1899 yılında Arizona Bölgesi'nde kurulan son devlet üniversitesi olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Huygens (krater)</span> Mars krateri

Huygens, Hollandalı gökbilimci, matematikçi ve fizikçi Christiaan Huygens'in onuruna adlandırılan Mars üzerindeki bir çarpma krateridir. Utopia, Hellas, Argyre ve Isidis'ten sonra Mars'taki fark edilebilir beşinci en büyük çarpma krateridir. Neredeyse sağlam bir kenarı olan en büyük kraterdir.

<span class="mw-page-title-main">Earth Impact Database</span> Dünya üzerindeki çarpma yapılarının veritabanı

Earth Impact Database, Dünya üzerindeki teyit edilmiş çarpma yapıları veya kraterlerin bir veritabanıdır. 1955 yılında, Carlyle S. Beals yönetiminde Ottawa'daki Dominion Gözlemevi tarafından başlatıldı. 2001 yılından bu yana, Kanada'nın New Brunswick Üniversitesi'ndeki Planetary and Space Science Centre'da kar amacı gütmeyen bir bilgi kaynağı olarak sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş Sistemi'nin ana hatları</span> genel bakış ve başlık listesi

Aşağıda yer alan ana hat, Güneş Sistemi'ne genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak hazırlanmıştır:

Agustin Chicarro, İspanya'nın Madrid şehrinde doğmuş bir gezegen jeoloğudur. Eğitimini Fransa'nın Orsay şehrinde bulunan Paris XI Üniversitesi'nde tamamlamış, burada jeoloji, jeokimya ve jeofizik alanlarında eğitim almıştır. 1983 yılında, Mars'ın yapısal özelliklerine odaklandığı bir tezle gezegen jeolojisi üzerine doktora derecesi elde etmiştir.