İçeriğe atla

Nadejda Troyan

Nadezhda Troyan
Doğum24 Ekim 1921
Drissa, Beyaz Rusya SSCB
Ölüm7 Eylül 2011 (89 yaşında)
Moskova, Rusya
MilliyetSovyet
VatandaşlıkSSCB
MeslekHemşire
ÖdüllerSovyetler Birliği Kahramanı
Kızıl Bayrak İşçi Nişanı
Kızıl Yıldız Nişanı

Nadezhda Viktorovna Troyan (Belarusca: Надзея Віктараўна Траян, Nadzieja Viktaraŭna Trajan; Rusça: Надежда Викторовна Троян), (d. 24 Ekim 1921 - ö. 7 Eylül 2011), Sovyet Belarus istihbarat subayı. Aynı zamanda partizan birliğinde hemşire olarak görev yapıyordu. En çok Wilhelm Kube suikastındaki rolüyle tanınıyor. Kendisi ve diğer komplocu arkadaşları 29 Ekim 1943'te Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla onurlandırıldı.[1]

Erken dönem

Nadezhda Viktorovna Troyan, 24 Ekim 1921'de, günümüz Beyaz Rusya'sının Vitebsk ilinde bulunan Drissa köyünde işçi sınıfı Belaruslu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Çeçenistan ve Sibirya dahil olmak üzere Sovyetler Birliği'nin farklı bölgelerinde yaşadı. Okulunu tamamladıktan sonra Moskova Tıp Enstitüsü'nde eğitime başladı. Ancak ailesi Minsk'e taşınınca Minsk Tıp Enstitüsü'ne transfer oldu.[2][3]

II. Dünya Savaşı

1941'de Almanya'nın Sovyetler Birliği'ni işgalinden sonra Alman ordusu Troyan'ın memleketinin kontrolünü hızla ele geçirdi. O dönem Wehrmacht'ın kışlasını temizleme görevi verildi. Daha sonra mutfak görevine atandı ve burada birkaç savaş esiriyle çalıştı. Arka bahçesinde işgal karşıtı bir broşür buldu ve birkaç kopyasını çevresindekilere dağıttı. Ailesi Smalyavichy'ye taşındıktan sonra, hemşire arkadaşı Nyura Kosarevskaya'nın direnişdeki rolünü yaptıklarını öğrendikten sonra direniş hareketine daha fazla dahil oldu. Sonrasında Troyan, Kosarevskaya'nın güvenini kazandı. Bir süre sonra Troyan Almanca bildiği için tercüman olarak çalışarak partizan birliğine yardım etti. Wehrmacht birliklerine yönelik Almanca yazılmış broşürler üretmeye başladı. Bunları Alman birliklerine satılan yiyecek kaplarının diplerinde sakladı. Bir Alman subayı onu Minsk'e götürdüğünde Minsk direnişine silah ve malzeme kaçırdı. Daha sonra 1942 yazında Almanlar ondan şüphelenmeye başladılar. Onu partizan olduğu iddia edilenlerin toplu infazını izlemeye zorladılar. Bundan sonra Smalyavichy'den ayrılmayı başardı ve "Dyadi Koli" partizan birliğinde hemşire olarak çalışmaya başladı. Daha sonra 5. alt müfrezeye atandı. Burada trenlerin raydan çıkarılması, Alman teçhizatını imha edilmesi ve Sovyet mahkûmlarının kaçmasına yardım etmek gibi görevlerde yer aldı.[4][5]

1943 Baharında Troyan'a, SS'nin yüksek rütbeli bir üyesi ve Nazi işgali altındaki Belarus'un General Komiseri Wilhelm Kube'ye suikast düzenleyecek birini bulma gibi tehlikeli bir görev verildi. Troyan sonunda Kube'nin malikanesinde hizmetçi olarak çalışan ve bir partizan olan Valentina Shchutskoi'nin kız kardeşi Yelena Mazanik adında genç bir kadına karar verdi. Mazanik ilk başta Troyan'a güvenmekten çok korkuyordu. Ancak Mazanik'in kız kardeşi bombayı sağlayacak komplocu Mariya Osipova'nın kimliğini doğruladıktan sonra Mazanik daha rahatladı ve planı kabul etti. Suikast planlandığı gibi gitti ve Mazanik bombayı yerleştirdi. Daha sonra Troyan da dahil olmak üzere komplonun üç üyesine de 29 Ekim 1943'te Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Savaşın sonuna kadar direniş faaliyetlerine katılmaya devam etti.[3][4]

Sonrası

Savaşın bitiminden sonra Troyan, 1947'de Moskova'daki tıp fakültesinden mezun oldu ve cerrah oldu. Tezini yazdıktan sonra 1962 yılında Tıp Bilimleri Adayı oldu. Ardından Sağlık Bakanlığı'nda SSCB Sağlık Eğitimi Merkezi Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nde çalıştı ve sonunda programın yöneticisi oldu. Oğlu Aleksei kalp-damar cerrahı oldu. 7 Eylül 2011'de yaşında Moskova'da öldü.[2][6]

Kaynakça

  1. ^ Sakaida, Henry (20 Nisan 2012). Heroines of the Soviet Union 1941–45 (İngilizce). Bloomsbury Publishing. ISBN 9781780966922. 
  2. ^ a b "Троян Надежда Викторовна" (Rusça). 1 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Надежда Викторовна Троян – партизанский врач". 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b Women in War and Resistance: Selected Biographies of Soviet Women Soldiers. 
  5. ^ Shkadov, Ivan, (Ed.) (1988). Герой Советского Союза II, Любовь - Яшчук. Moskova: Voenizdat. ISBN 5203005362. OCLC 312615596. 
  6. ^ "ГЕРОЙ СОВЕТСКОГО СОЮЗА ТРОЯН НАДЕЖДА ВИКТОРОВНА". Белгосмузей истории ВОВ (Rusça). 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Saburov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Saburov II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Fyodorov</span> Sovyet partizan

Aleksey Fyodoroviç Fyodorov, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde verilen Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarında faaliyet gösteren Sovyet partizanlarının komutanı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilen iki partizandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman şehir</span>

Kahraman şehir II. Dünya Savaşı sırasında çarpışmalar sırasında olağanüstü direniş gösterilen yerleşim yerlerine verilen onursal Sovyet unvanıdır. Aynı zamanda Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti de şehirlere bu unvanı vermiştir. Brest Kalesi ise benzer şekilde "kahraman tahkimat" unvanına layık görülmüştür. Unvan, kişilere verilen Sovyetler Birliği Kahramanı unvanının şehirlere verilen hali olarak düşünülebilir. İlgili yasa uyarınca kahraman ilan edilen şehre Lenin Nişanı ile birlikte kahramanlık madalyasının yanı sıra Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından hazırlanan sertifika verilmekteydi. Ayrıca şehre kahramanlık anıtı yapılırdı.

Samand Aliyeviç Siyabendov, Belarus Cephesi 48. Ordu 217. Piyade Tümeni 755. Piyade Alay komutan yardımcısı yarbay, Sovyet Kürdü Sovyetler Birliği Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rus partizanlar</span>

Bölge çok sık ormanlar ve bataklıklar içeren coğrafi yapısı ve Batı ile iletişimi sağlayan stratejik yapısı nedeniyle önemlidir. Belarusu komünistler Barbarossa Harekâtının ilk günlerinden hemen sonra direniş örgütlemeye başlamışlardır. Partizanların iddialarına göre işgal sırasında yapılan eylemler sonucunda 500.000 Alman ve işbirlikçi öldürülmüştür. Belarus'un Nazi işgali altında olduğu dönemde partizanların komutanlığını Panteleymon Ponomarenko yapmıştır.

Tatiana Nikolaevna Baramzina, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda bir Sovyet keskin nişancısıydı. Ölümünden sonra Altın Yıldız ödülüne layık görüldü ve 24 Mart 1945'te Sovyetler Birliği Kahramanı statüsü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Berezovoy</span> Sovyet kozmonot

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Vlasov</span> Sovyet savaş pilotu, yarbay ve Sovyetler Birliği Kahramanı

Nikolay İvanoviç Vlasov, Sovyet savaş pilotu, yarbay ve Sovyetler Birliği Kahramanı. 2. Dünya Savaşı sırasında 29 Temmuz 1943'te Yak-1 ile uçuşunu sürdürürken Leningrad'da uçaksavar ateşi ile vuruldu ve Nazilerce esir alındı. Gönderildiği pek çok toplama kampında direniş örgütledi ve birçok kez kaçış girişimi gerçekleştirdi. Bu girişimleri nedeniyle Mauthausen-Gusen toplama kampına gönderildi. Yine bir kaçma girişimi organize ettiği sırada bir esirin ihanetine uğradı ve SS tarafından Müttefik birliklerin bölgeye yaklaşmasına yakın dönemde SS tarafından işkence gördü ve 26 Ocak 1945'te bir krematoryum fırınında canlı canlı yakıldı. Diğer mahkûmlar Vlasov'un ölümünden sonra ayaklanmaya devam etti ve 3 Şubat 1945'te yaklaşık 500 esir kamptan kaçmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda partizan karşıtı operasyonlar</span>

II. Dünya Savaşı sırasında partizan karşıtı operasyonlar, çeşitli partizan direniş hareketlerine karşı yapılan temizlik operasyonlarıydı. II. Dünya Savaşı sırasında bu operasyonlar öncelikle işgalci Mihver Devletleri tarafından gerçekleştirildi, ancak savaşın değişen seyri ile Sovyetler Birliği ve Müttefik güçler de partizanlarla uğraşmak zorunda kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Manşuk Mametova</span>

Manşuk Mametova II. Dünya Savaşı sırasında Kalinin Cephesinde 3. Şok Ordusunun 21. Muhafız Tüfek Bölümünde 100. Tüfek Tugayı'nın makineli tüfekçisiydi. Yüksek Sovyet ölümünden sonra ona 1 Mart 1944'te unvan verdikten sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan ilk Kazak kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Kube</span> Alman politikacı

Wilhelm Kube bir Nazi yetkilisi ve Alman politikacıydı. Nazi yönetiminin ilk yıllarında Alman Hristiyan hareketinde önemli bir figürdü. Savaş sırasında Sovyetler Birliği'ndeki işgalci hükûmette kıdemli bir yetkiliydi ve Weissruthenien'de Generalkommissar rütbesine ulaştı. 1943'te Minsk'te suikasta kurban gitti ve bu suikast Minsk vatandaşlarına karşı acımasız misillemelere yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Olga Sanfirova</span>

Olga Aleksandrovna Sanfirova, II. Dünya Savaşı sırasında 46. Taman Muhafızları Gece Bombardıman Uçak Hava Alayında kaptan ve filo komutanı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Bu unvanı alan ilk Tatar kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Noah Adamia</span>

Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.

Maksim Yakubov Kazakça: Максим Якубович Якубов — Uygur, II.Dünya Savaşında asker, Sovyet askeri. Sovyetler Birliği Kahramanı (1943), Kızıl Ordu askeri olan 38'inci Voronej Cephesi'nin 240'ıncı Piyade Tümeni'nin 836'ncı Tüfek Alayı'nın tüfekçisi olarak Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın bir katılımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Gettosu</span>

Minsk Gettosu, Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni istilasından kısa süre sonra kuruldu. Alman işgâli altındaki Sovyet topraklarındaki en büyük gettolardan biriydi. Neredeyse 100 bin Yahudi barındırdı; bunların çoğu Holokost'ta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Polivanova</span>

Mariya Semyonovna Polivanova, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet keskin nişancıydı. 14 Ağustos 1942'de Alman askerleri tarafından kuşatılmışken o ve meslektaşı Natalya Kovshova'nın sadece iki el bombası kalmıştı, bombaları patlatarak kendilerini ve çevredeki Alman askerlerini öldürdüler. Cesaretlerinden dolayı Kovshova ile birlikte 14 Şubat 1943'te ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldılar.

<span class="mw-page-title-main">İvan Sereda</span> Sovyetler Birliği Kahramanı

İvan Pavloviç Sereda Sovyet teğmen, aşçı ve Sovyetler Birliği Savaş Kahramanı. Dvinsk bölgesindeki başarıları ile dikkatleri üzerine çekti. 1945 yılında terhis edildikten sonra Donetsk bölgesinin Aleksandrovka köyünde köy konseyi başkanı olarak çalıştı.