İçeriğe atla

Nadejda Tokayeva

Nadejda Tokayeva
Doğum1957 (66-67 yaşında)
Sovyetler Birliği
Tanınma nedeniKasım Cömert Tokayev'in eski eşi
Çocuk(lar)Timur Tokayev (d. 1984)

Nadejda Davıdovna Tokayeva (Rusça: Надежда Давыдовна Токаева; d. 1957, Sovyetler Birliği), Kazakistan cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in[1] eski eşi.

Biyografi

Moskova Devlet Tarih ve Arşiv Enstitüsü mezunudur. Kasım Cömert Tokayev ile olan evliliğinden Timur (1984) adında bir oğulları vardır.[2] Daha sonra Tokayev'den boşanmıştır.[3] 2011-2012 yıllarında Cenevre'de Birleşmiş Milletler Kadınlar Birliği'nin onursal başkanıydı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Касым-Жомарт Токаев - биография, информация, личная жизнь, фото, видео". stuki-druki.com (Rusça). 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Жена, сын и отец президента Токаева - кто они?". Актобе Таймс (İngilizce). 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  3. ^ "The President of the Republic of Kazakhstan — Official site of the President of the Republic of Kazakhstan". Akorda.kz. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Astana</span> Kazakistanın başkenti

Astana, daha önce Akmola, Akmolinsk, Tselinograd ve Nur-Sultan olarak da adlandırıldı, Kazakistan'ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan'ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Nüfusun ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla, 1998'de Kazakistan'ın başkenti ilan edilmiş ve başkent Almatı'dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte "doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri" statüsüne sahiptir. Nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tenge</span> Kazakistan para birimi

Tenge, Kazakistan'ın para birimidir. Ülkenin SSCB'den ayrılması sonucu ekonominin yeniden yapılandırılması ve 1993 yılında ulusal para birimi olan tenge, Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tedavüle sürüldü. Kazakistan'ın bağımsız bir ekonomik gelişme yolunda ilerleme çabaları 1996 yılından itibaren sonuç vermeye başladı ve bağımsızlık tarihinde ilk defa büyümeye geçmiş, aynı yıl içerisinde enflasyon denetim altına alınmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan arması</span> Ulusal arma

Kazakistan arması, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet arması olarak 4 Haziran 1992'de kabul edilmiştir. Armanın tasarımcıları Jandarbek Melibekov ve Şot-Aman Valihanov'dur. Arma için düzenlenen yarışmasına yaklaşık 245 proje ve 67 açıklama tasarımı katıldı. 1992'den önce Kazakistan SSC'nin diğer tüm Sovyet ülkelerine benzer bir arması vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2019 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2019 Kazakistan erken başkanlık seçimleri, dönemin devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in istifasından dolayı 9 Haziran 2019'da yapılan seçimdir. Seçim gününe kadar vekaleten devlet başkanlığı görevini yapan Kasım Cömert Tokayev'in de aday olduğu seçimde kayıtlı olarak toplam yedi aday bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da siyaset</span>

Kazakistan'ın devlet yapısı, üniter anayasal başkanlık cumhuriyeti'dir. Şu anki Kazakistan Cumhurbaşkanı, Kasım Cömert Tokayev, devlet ve hükûmet başkanı'dır. Yasama organı hem hükûmete hem de iki meclise verilir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Kazakistan parlamento seçimleri</span>

Mazhilis'in üyelerini seçmek için 10 Ocak 2021'de Kazakistan'da parlamento seçimleri yapıldı. Pek çok uluslararası gözlemci, o dönemden bu yana yapılan seçimlerin hiçbirinin özgür ya da adil olmadığını düşünmesine rağmen, bu, Kazakistan'ın bağımsızlığından bu yana 8. yasama seçimiydi. 2021 yerel seçimlerine denk geldi.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kazakistan protestoları</span> Kazakistanda 2 Ocak 2022 tarihinde gaz fiyatlarının zamlanmasından sonra başlayan protestolar

2022 Kazakistan protestoları, Kazakistan hükûmetine göre, yüksek talep ve fiyat sabitlemesi nedeniyle gaz fiyatlarındaki ani keskin artışın ardından 2 Ocak 2022 tarihinde başladı. Protestolar ilk olarak petrol işleme tesislerinin bulunduğu Janaözen'de başladı, ancak daha sonra hükûmetten artan memnuniyetsizlik ve ekonomik eşitsizlik nedeniyle ülkenin diğer şehirlerine, özellikle de en büyük şehir olan Almatı'ya yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alihan İsmailov</span> 11. Kazakistan başbakanı

Alihan Ashanoğlu İsmailov, Kazak siyasetçi ve 11 Ocak 2022 - 5 Şubat 2024 tarihleri arasında Kazakistan başbakanı. Daha önce, Askar Mamin'in hükûmetinde Kazakistan'ın birinci başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Eylül 2018'den Mayıs 2020'ye kadar maliye bakanı olarak görev yaptı. İsmailov, 2022 Kazakistan protestolarının ardından ülkenin cumhurbaşkanı tarafından Kazakistan'ın yeni başbakanı olarak aday gösterildi. Adaylığı ülke parlamentosu tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Ocak 2023'ten bu yana JSC Ulusal Refah Fonu Samruk-Kazına'nın yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Dungan-Kazak etnik çatışmaları</span>

2020 Dungan-Kazak etnik çatışmaları, Kazakistan'ın Jambıl Eyaleti'nin Korday ilçesine bağlı Masançi köyünde 5-8 Şubat 2020 tarihleri arasında Dungan ve Kazaklar arasında yaşanan etnik çatışmalardır. Çatışma sonucunda 11 kişi öldü, 185 kişi yaralandı ve 47 kişi tutuklandı. Yaklaşık 1,7 milyar tengeye mal olan zararlara ve yaklaşık 20.000 kişinin komşu Kırgızistan'a göç etmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kazakistan devlet başkanı, halk oylamasıyla beş yıllık bir dönem için seçilen devlet başkanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan başbakanını ve birinci başbakan yardımcısını atar.

<span class="mw-page-title-main">Yerlan Koşanov</span> Kazak siyasetçi

Yerlan Koşanov, Kazak siyasetçi ve 26 Nisan 2022 tarihinden beri Amanat Genel Sekreteri. Daha önce, 18 Eylül 2019'dan itibaren Tokayev'e bağlı Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi'ne ve 14 Mart 2017'den 18 Eylül 2019'a kadar Karagandı Eyaleti akimliği ve 2 Şubat 2012'den 14 Mart'a kadar Başbakanlık Ofisi Başkanı gibi çeşitli başkanlık görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Beybit Atamkulov</span>

Beybit Atamkulov, şu anda Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı olarak görev yapan Kazak politikacı ve diplomat. Aralık 2018'den Eylül 2019'a kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Atamkulov'un ekonomik ve finansal bir geçmişi var. Daha önce Atamkulov, Kazakistan'ın yeni oluşturulan Savunma ve Havacılık Sanayi Bakanlığı'nın bakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">21. Nur Otan Olağanüstü Kongresi</span>

21. Nur Otan Olağanüstü Kongresi, eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Kasım 2021'de Kazakistan'ın en büyük iktidar partisinin liderliğinden istifa ettiğini açıklamasının ardından Nur Otan'ın yeni başkanını seçmek için 28 Ocak 2022 tarihinde, 2022 Kazakistan protestoları sırasında düzenlendi. Kongre çevrimiçi gerçekleştirildi ve 389 delege katıldı. Nur Otan 1999'dan beri ilk kez oybirliğiyle görevdeki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i yeni parti lideri olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

Kazakistan halkı, cumhurbaşkanını seçmek için 20 Kasım 2022 tarihinde erken bir devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Bu seçim, Kazakistan'ın 1991'deki bağımsızlığından bu yana yapılan yedinci başkanlık seçimi ve 1999'dan bu yana üst üste altıncı kez yapılan erken seçim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Halk Koalisyonu (Kazakistan)</span>

Halk Koalisyonu, mevcut Kazakistan cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i 2022 Kazakistan cumhurbaşkanlığı erken seçiminde desteklemek amacıyla kurulmuş, hükûmet yanlısı bir siyasi ittifaktır.

Haziran 2023'te, Kazakistan'ın kuzeydoğusundaki bölgede büyük bir orman yangını çıktı. Çıkan yangında 15 kişi öldü, 60 bin hektar alan yandı.