İçeriğe atla

Naci Talat

Naci Talat Usar
Doğum1945
Büyükkonuk Köyü
Ölüm26 Haziran 1991
Londra
MeslekSiyasetçi
Tanınma nedeniSiyasi oluşumlar

Naci Talat Usar, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Hayatı

Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi girişi

1945 yılında Büyükkonuk köyünde doğmuştur. Polis teşkilatından Talat Çavuş ve Halide Hanım'ın 6 çocuğundan birisi idi.[1] Babasının mesleği gereği köy köy dolaşmak zorunda kalan Usar'ın hayatında Karpaz ve Mesarya bölgelerinin önemli bir yeri oldu. İlkokulu Yeniboğaziçi, Boltaçlı köylerinde ve Lefkoşa'da tamamlar. Ortaokulu Gönendere ve Lefkoşa'da tamamlar. Liseyi Lefkoşa Türk Lisesi'nde tamamlar. Lise hayatı boyunca edebiyata ilgi duyar ve şiir yazar. Liseden sonra, 1962 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ne başlar. Yüksek öğrenimi sırasında öğrenci hareketlerine katılır, etkilendiği fikirlerle beraber Kıbrıs'a geri döner ve 1963 yılında Kıbrıs'ta baş gösteren olaylardan etkilenerek silahlı eylemlere katılır. Bu sürecin ardından eğitimini tamamlamak üzere üniversiteye geri döner.[2]

1964 yılında Erenköy'de, daha sonraları Erenköy Mücahitleri olarak anılacak bir gruba katılır.[3] İki yıl boyunca silahlı mücadeleyi sürdürür. Erenköy'de iki yıllık bir sürecin ardından eğitimini tamamlamak üzere yeniden Ankara'ya döner. 1968 yılında Kıbrıs Türk Ulusal Öğrenci Federasyonu'nun kurulmasına öncülük eder. Örgütün ilk başkanı seçilir. 1971 yılında üniversiteden mezun olur. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başlar. Stajını dönemin Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu'nun yanında yapar. Bir süre sonra arkadaşlarıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne katılır. 29 Nisan 1972'de partinin Genel Sekreterliği'ne getirilir. Çatışma ortamında hakkında açılan davalar sonucunda 6 ay hapis cezası alır. 1973 yılında Londra'ya gider. Orada Kıbrıslı Türkler'in dayanışma hareketine destek verir. 1975 yılında ülkesine döner. Avukatlık yapmaya başlar.[2]

1975 yılında Kurucu Mecliste Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin temsilcisi olarak görevlendirilir. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin anayasasının hazırlanmasına katkıda bulunur. 1976 yılında yapılan ilk seçimlerde Gazimağusa'dan milletvekili seçilir. Bu nedenle avukatlık mesleğine ara verir.[3] O dönem, Yeni Düzen gazetesinde köşe yazarlığı yapar. 1981 yılında yapılan ikinci genel seçimlerde tekrar milletvekili seçilir. 1985 yılında yapılan üçüncü seçimlerde yeniden Gazimağusa milletvekili seçilir.[2]

1988 yılında, Yenidüzen'de yazdığı yazılar yüzünden sürekli mahkemelik olur, gazeteye haciz gelir. Bu sürecin engellenmesi amacıyla çıkan matbaa direnişinde önemli rol oynar.[2]

1990 yılında muhalefetin CTP, TKP ve YDP'nin DMP çatısı altında birleşmesinde rol oynar.[2] Bu seçimde milletvekili seçilse de meclisi boykot eder ve meclise girmez.[3]

Kısa bir süre sonra rahatsızlanır ve tedavisi için Londra'ya gider. Maksiller sinüs karsinomu adlı bir hastalığa yakalanır ve 26 Haziran 1991'de ölür.[2]

Aile hayatı

Vesile Vehbi ile 1969 yılında evlenmiştir. Bu evliliğinden Sıla Usar İncirli ve Talat Usar adında iki çocuğu olmuştur.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kuzey Kıbrıs'a sosyalizmi sevdiren Naci Talat anıldı". 30 Haziran 2012. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 
  2. ^ a b c d e f g "Siyasetin hitabet üstadı: Naci Talat Usar (1945-1991)". Kıbrıs Gazetesi. 10 Mayıs 2017. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 
  3. ^ a b c SEZGİN, Gülten Özyakup (19 Temmuz 2016). "Yitirdiklerimiz: Naci Talat Usar". Ada Basını. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Ferdi Sabit Soyer, eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel başkanı ve Cumhuriyet Meclisi Gazimağusa milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Sonay Adem Kıbrıslı Türk politikacı. 2. Soyer Hükûmeti'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış, 29 Ekim 2018'de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Girne (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Girne İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Girne'dir. Yüzölçümü 690 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

2005 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Şubat 2005 tarihinde gerçekleşecek parlamento seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Gazimağusa ilçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Gazimağusa'dır. Yüzölçümü yaklaşık 997 kilometrekaredir . Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nin batı kesimine tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">İskele (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

İskele İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biridir. Yüzölçümü 774 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Lefkoşa İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Lefkoşa'dır. Yüzölçümü 502 kilometrekaredir.

1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra 23 Haziran 1985 tarihinde yapılan ilk seçimlerdir.

Asım Akansoy, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Eski İçişleri ve Çalışma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Angolemli</span>

Hüseyin Angolemli, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Erdal Özcenk, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Lefke (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Lefke İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Lefke'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tufan Erhürman</span> 12. KKTC başbakanı

Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türk siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve diplomat. Kamu hukuku alanında akademisyenlik yaptı. 2008-2010 yılları arasında Kıbrıs Sorunu müzakerelerinde yer aldı. 1999-2004 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığında görev alıp Türkiye'de ombudsman makamının tesis edilmesinde rol oynadı. 2013 yılından beri milletvekili, 13 Kasım 2016 tarihinden beri Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanıdır. 2 Şubat 2018 tarihinde KKTC Başbakanı oldu. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi'ne Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin adayı olarak katılmıştır.

2006 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ara seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 25 Haziran 2006 tarihinde Cumhuriyet Meclisi'ndeki boş 2 milletvekilliğinin belirlenmesi için yapılan ara seçimlerdir.

Dr. Sıla Usar İncirli, Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Raif Denktaş</span> Kıbrıs Türkü besteci ve politikacı

Raif Denktaş Kıbrıslı Türk besteci, siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve yazardı. Arabasının askeri bir araçla çarpıştığı tartışmalı bir araba kazasında hayatını kaybetti.

Ahmet Gülle, (d. 4 Temmuz 1960, Kıbrıslı Türk doktor ve siyasetçidir.