İçeriğe atla

Naci Görür

Naci Görür
Doğum9 Eylül 1947 (77 yaşında)
Elâzığ, Türkiye
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi (BSc)
Imperial College London (PhD)
MeslekJeolog, sismolojist, akademisyen
ÖdüllerTÜBİTAK Teşvik Ödülü (1983)
NATO Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü (2004)

Naci Görür (d. 9 Eylül 1947, Elâzığ), Türk yer bilimci, deprem bilimci, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı[1] ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Görür, havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları ile tanınmaktadır.[2] Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.[3][4]

Kariyeri

Naci Görür 1947'de Elâzığ'da doğdu. 1967'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde lisans ve 1971'de yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra 1973'e kadar İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977'de Millî Eğitim Bakanlığı bursu ile İngiltere'deki Imperial College London'da doktora yaptı.[1][2]

1978'de Türkiye'ye dönerek İTÜ'de 1983'te doçent, 1989'da profesör oldu.[1] 1983 yılında, 40 yaşını aşmamış, parlak bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazandı. 2004'te İstanbul'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde verilen Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü'nü (NATO Bilim Ödülü) aldı.[5]

1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisine (TÜBA) seçilen Prof. Dr. Naci Görür, 2011'de TÜBA üyelerinin hükûmetçe atanmasını öngören yasa değişikliği ile birlikte bu kurumdan istifa eden bilim insanlarından biridir. Bilim Akademisi asli üyesidir.[6]

17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi altında yer almıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Naci Görür kimdir?". Hürriyet. 30 Eylül 2019. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 
  2. ^ a b "İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyeleri". 12 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  3. ^ "Prof. Dr. Naci Görür'den 7.4'lük deprem uyarısı: Bu fay uzun zamandır enerji biriktiriyor | Video". CNN Türk. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  4. ^ "İstanbul'da Deprem İçin Risk Ne? Prof. Dr. Naci Görür Anlatıyor - Habertürk TV Yayını". 4 Temmuz 2020. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  5. ^ "NATO Science for Peace and Security - News and Events". www.nato.int. 26 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  6. ^ "Asli Üyeler". Bilim Akademisi. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  7. ^ "17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bim Akademisi adresi altında yer aldım. Sahip çıkıp duyuran olmadığı için iş başa düştü, ben duyuruyorum. Umarım, hoş görür, yanlış anlamazsınız. Sevgiyle". X (formerly Twitter). 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

Münir Ülgür,, Türk akademisyen.

Umran Savaş İnan, Türk bilim insanı, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü, Stanford Üniversitesi Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Labratuvarları'nın (STAR) eski yöneticisi ve ordinaryüs profesörü.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

Yusuf Yağcı, Türk kimyagerdir. 1952'de Bursa'da doğdu. Yüksek lisans ve doktorasını İngiltere'de Liverpool Üniversitesi'nde yaptı. İTÜ'de doçent ve profesör oldu. Japonya, Almanya ve Çin' de pek çok kez misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunmuştur. Birleşik Krallık tarafından "Kraliyet Kimya Cemiyeti Üyeliğine" kabul edilmiştir. Kimya bilimine yaptığı katkılarla uluslarası büyük bir üne sahip olan Yusuf Yağcı adına özel dergi sayıları çıkartılmıştır. Macromolecular Chemistry and Physics, 2017 yılında Yusuf Yağcı'nın 65. yaşına ithafen, Polymer Chemistry dergisi ise 70. yaşına özel sayı basmıştır.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

Tuncay Taymaz, Türk bilim insanı, akademisyen ve jeofizik profesörüdür.

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Prof. Dr. Rahmi Güven - Fizikçi ve matematikçi. 1948 yılında Karaman'da doğdu. Annesi Ümmühan Güven, babası doktor Ziya Güven'dir. Prof. Dr. Asuman Güven Aksoy ve Prof. Dr. Bilgehan Güven'in ağabeyidir.

Mehmet Ali Alpar, Türk astrofizikçi ve Bilim Akademisi kurucu başkanı. Nötron yıldızları ve pulsarlar üzerine çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ulubelen</span> Türk kimyager

Ayhan Ulubelen, analitik kimyager ve akademisyen

Prof. Dr. Muzaffer Elmas Türk mühendis, öğretim görevlisi.

Ahmet Gül (d.1953) Türk kimya profesörü