İçeriğe atla

Naci Bengisu

Kontrol Edilmiş
Naci Bengisu
Doğum1901
İstanbul
Ölüm10 Eylül 1978 (77 yaşında)
İstanbul
Ölüm sebebiKalp krizi
MilliyetTürk
MeslekGöz doktoru, akademisyen
Tanınma nedeniTrahomla savaş ve göz cerrahisi alanındaki çalışmaları

Naci Bengisu (1901, İstanbul - 10 Eylül 1978), Türk doktor ve bilim insanıdır.

Türkiye’nin ilk yıllarında trahomla savaş ve göz cerrahisi alanındaki çalışmalarıyla göz hastalıkları hekimliğine önemli katkılarda bulunmuş bir tıp adamıdır.[1]

Heykeltıraş Lerzan Bengisu'nun eşidir.

Yaşamı

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri

1901 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Eczacı Ahmet Celal Bey'dir.[2] Orta öğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı.[3] 1924 yılında Darülfünun Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Beytüşşebap ve Çölemerik'te hükümet tabipliği, Gureba Hastanesi'nde asistanlık yaptıktan sonra Siir Vilayeti Özel İdaresi hesabına Fransa'ya giderek Paris'te Lariboisiere Hastanesi Göz Servisi'ne serbest hekimlik yaptı.[4] Türkiye'ye döndükten sonra Siirt'te Memleket Hastanesi'nin kuruluşunda çalıştı; 1934 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Göz Hastalıkları Kliniği'ne girdi. 1942'de profesör, 1952'de ordinaryüs profesör oldu.

"Göz Hastalıkları" adlı ders kitabı 1945'te yayımlandı. Tamamladığı başarılı retina dekolmanı (ağtabaka ayrılması) ameliyatları nedeniyle 1946'da Kızılay tarafından ödüllendirildi.[2] 1953-1962 ve 1968-1970 yıllarında Türk Oftalmoloji Derneği’nin başkanlığını yürüttü.[5]

Cerrahpaşa yerleşkesinde Göz Hastalıkları kliniğinin başkanlığını yürütmekte olan Bengisu, 27 Mayıs Darbesi sonra üniversiteden ihraç edilen 147 bilim insanı arasında yer aldı.[6] 1962’de çıkarılan kanunla üniversiteye geri döndü. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin devamı olan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi içinde İstanbul Göz Kliniği'ni kurdu.

1973'te emekliye ayrıldı. Geçirdiği kalp krizi sonucu[3] 1978'de hayatını kaybetti.

Ayrıca Societe Française d’Ophtalmoloqie, Societe Ophtalmoloqie de Paris, Societe Heléne d’Ophtalmologie, Lique Contre le Trahome gibi uluslararası derneklerin üyesi olan Bengisu, Türkiye'de "Körleri Kalkındırma ve Eğitme Derneği"’ni kurmuştur.[4]

Kaynakça

  1. ^ Bengisu, Naci, Nuveforum.net Erişim tarihi:20.02.2013 9 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "Naci Bengisu". tozlumagazin.net. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Ordinaryüs Prof Bengisu Öldü". Milliyet gazete arşivi. 11 Eylül 1978. 12 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b Ertin, Hakan; Özaltay, Bülent; Yıldırım, Nuran. "Reform Sonrası İlk 10 Yılda Çizgileriyle Öğretim Üyelerimiz" (PDF). İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  5. ^ "Dr. Gülhan Slem, Derneğin Kuruluşu ve Gelişimi Hakkında Birkaç Söz, Türk Oftalmoloji Derneği web sitesi". 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2013. 
  6. ^ "Üniversiteler öğretim üyelerinden bâzılarının vazifelerinden affına ve bâzılarının diğer fakülte ve yüksek okullara nakline dair Kanun, Resmî Gazete ile ilânı : 28.10.1960 - Sayı : 10641" (PDF). 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Esat Işık</span> Türk göz hekimi, siyasetçi (1865 - 1936)

Mehmet Esat Işık veya bilinen adıyla Mehmet Esat Paşa, Türk göz hekimi, siyasetçi.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Melahat Okuyan</span> Türk hekim ve öğretim üyesi

Prof. Dr. Melahat Okuyan, Türk veteriner hekimdir. AIDS ile Mücadele Derneği'nin kurucu başkanı, bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Celal Ertuğ</span> Türk siyasetçi

Celal Ertuğ, Türk siyasetçi.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazım İsmail Gürkan</span>

Kazım İsmail Gürkan, Türk doktor ve yazardır.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Muhiddin Erel, Türk hekim ve profesör.

Tevfik Remzi Kazancıgil, Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

Ekrem Şerif Egeli, Türk hekim ve akademisyen.

Fevzi Aksoy, Türk spor yazarı, tıp profesörü, nörolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş Türk hekim, eski Sivas Cumhuriyet Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Osman Cevdet Çubukçu</span>

Ordinaryus Profesör Doktor Osman Cevdet Çubukçu ; Türkiye'de fiziksel tıp ve rehabilitasyon'un öncü ismi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span> Ankarada eğitim kurumu

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ankara Üniversitesi'nin Beşevler Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Lisans düzeyinde beş yıl süreli eğitim verir. Eğitim dili Türkçe ve İngilizcedir.