İçeriğe atla

NTV Tarih

NTV Tarih
Derginin Şubat 2009 tahihli 1. sayısının kapağı
EditörGürsel Göncü (Yayın yönetmeni)
KategorilerDergi, süreli yayın
YayımcıDoğuş Yayın Grubu
İlk sayıŞubat 2009
Son sayıTemmuz 2013
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Websitehttp://www.ntvtarih.com.tr/
ISSN1308-7878

NTV Tarih, Doğuş Yayın Grubu'nun aylık olarak hazırlanan popüler tarih dergisi. İlk sayısı 17 Ocak 2009'da çıkan derginin yayın yönetmenliğini Gürsel Göncü yapmaktadır.

Haziran 2000'de yayın hayatımıza girerek önemli bir yer edinen, sevilerek okunan, hatta yeni tarih meraklıları oluşmasını sağlayan Popüler Tarih dergisinin şubat 2007'de ikinci kez yayın hayatına veda etmesinden beri iki yıldır duyulan boşluğu kapatmayı amaçlamaktadır. Derginin 2011 yılı itibarıyla yazarlarından bazıları şunlardır: Ayşen Gür, Necdet Sakaoğlu, Masis Kürkçügil, Hayri Fehmi Yılmaz, Enis Batur, Ahmet Kuyaş, Alp Ejder Kantoğlu, Burak Çetintaş, Duygu Yılmaz, Mina Gümrükçüoğlu, Gürsel Göncü, Ahmet Yeşiltepe, Şevket Dönmez, İsenbike Togan, Halil İnalcık.[1]

Derginin görsel yönetmenliğini Füsun Turcan Elmasoğlu, grafiğini ise Erhan Teksöz yapmaktadır.

Derginin Temmuz 2013 sayısıyla birlikte yayın hayatına son verilmiştir.[2]

Kapanma nedeni

NTV Tarih dergisi, son sayısında Gezi Parkı eylemlerini geniş bir biçimde ele aldığı ve kapağına Gezi Parkı temalı bir minyatürü taşıdığı için Doğuş Yayın Grubu'nda krize neden olmuştu. Krizin ardından derginin yayıma hazırlanmış olan Temmuz 2013 tarihli 54. sayısı basılamamış ve dergi için de kapatma kararı verilmişti. Aslında "Fevkalade nüsha" (özel sayı) üst başlığı ile basılacak olan bu sayı, dergi çıktığından beri özel bir konuya ayrılmış ilk sayı olacaktı.[3][4]

Bunun üzerine editoryal ekip ve diğer dergi çalışanları, derginin yayımlanmamış 54. sayısını internet ortamında yayımladılar [1]8 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Kaynakça

  1. ^ "NTV Tarih dergisi piyasada". 18 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2009. 
  2. ^ "NTV Tarih dergisi kapatıldı". 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2013. 
  3. ^ "NTV Tarih'in yayımlanmayan sayısı internette". radikal.com.tr. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  4. ^ "Gürsel Göncü: NTV Tarih kapatılınca kalmak benim için kabul edilemez". www.jurnal.net. 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Roll, 1996-2009 tarihleri arasında basılı olarak yayımlanan müzik ve kültür sanat dergisi.

Ferzende Kaya, Türk gazeteci, yazar.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

<i>Sızıntı</i> (dergi) dergi

Sızıntı, Türkiye'de yayımlanan aylık bir edebiyat ve popüler bilim ağırlıklı dinî dergiydi. 1979-2016 yılları arasında toplam 449 sayı olarak Kaynak Kültür Yayın Grubu bünyesinde yayınlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">NTV</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

Nergis Televizyonu ya da kısaca NTV, 1996 yılında Cavit Çağlar ve Nuri Çolakoğlu tarafından kurulan, Türkiye'nin ilk haber kanalıdır. Ocak 1999'da Doğuş Yayın Grubu bünyesine katılarak yakaladığı başarı ile Türk medya endüstrisini değiştiren NTV, Türkiye'de tematik haber kanalı dönemini başlattı. NTV, ulusal ve uluslararası haberler başta olmak üzere, ekonomi, kültür-sanat, yaşam ve spor konularına odaklanan programlar da yayınlamaktadır.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

F1 Racing, 12 Mayıs 2000'de Doğuş Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın hayatına başladı. Türkiye'deki tek Formula 1 dergisi olan F1 Racing, F1 temasıyla çıkan dergiler içerisinde dünyanın en çok satan dergisidir. F1 tutkunları, hız ve heyecanın hakim olduğu bu çok özel dünya ile ilgili aradıkları birçok şeyi bu dergide bulabilmektedirler. Tüm takımlar, otomobiller, çok özel fotoğraflar, söyleşiler, yarışların analizleri ve teknik raporlar her ay F1 Racing sayfalarında yer almaktadır.

Billboard Türkiye, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de dağıtımı yapılan, Kasım 2006'da yayına başlamış Türkçe bir müzik dergisidir.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Yayın Grubu</span> Türk medya şirketi

Doğuş Yayın Grubu, 1999'da NTV'yi bünyesine katarak kurulan Türkiye'de ve Avrupa'da Türkçe yayın yapan medya grubudur. Türkiye'nin en büyük 4 yayın grubundan biridir. Merkezi İstanbul, Maslak'ta Doğuş Center Maslak binasında olan yayın grubu, Doğuş Grubu'na bağlıdır.

<i>Hayat Tarih Mecmuası</i> 1965-1982 yılları arasında Türkiyede yayımlanan aylık resimli tarih ve kültür dergisi

Hayat Tarih Mecmuası, 1965 ve 1982 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve kültür dergisidir. İlk sayısı 1 Şubat 1965 tarihinde çıkan dergi 216 sayı sonunda 1982 yılında kapanmıştır. Nisan 1978 tarihinde derginin adı Hayat Tarih ve Edebiyat Mecmuası olarak değiştirilmiş, böylelikle tarih alanından çekilerek eski gazete ve dergi yazılarını yayımlamaya başlamış ve kısa süre sonra da kapanmıştır.

<i>NTV Bilim</i>

NTV Bilim, Doğuş Yayın Grubu'nun aylık olarak hazırladığı Mart 2009 - Mayıs 2011 tarihleri arasında 27 sayısı yayımlanmış popüler bilim dergisidir.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış tarih dergileri</span>

Türkiye'de tarih dergisi yayıncılığı ilk kez 1910 yılında Tarih-i Osmani Encumeni Mecmuası'yla başlamış ve günümüze kadar kimisi uzun, kimisi kısa ömürlü olan onlarca tarih dergisi yayımlanmıştır. Bunların yayın hayatları arasına bazen uzun boşluklar girmiştir. Tarih dergiciliği 1950'li yıllarda bir altın çağ yaşamış ve bu dönem içerisinde onlarcası bir arada çıkmaya başlamıştır. 1965'te aylık yayımlanmaya başlayan ve Şevket Rado ve Yılmaz Öztuna'nın birlikte çıkardıkları Hayat Tarih Mecmuası ise uzun yayın hayatı, yüksek tirajı, hem de popüler tarih konularına yaklaşımıyla hâlâ bir rekoru elinde tutmaktadır.

Deve dergisi genel yayın yönetmenliğini Ferzende Kaya'nın üstlendiği Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayınlanan aylık "hatır gönül dergisi"dir. Derginin periyodik olmayan aralıklarla çıkan MultiKulti Deve eki ise her sayısında farklı bir dilde yayınlanmaktadır. 8 Kasım 2013 tarihinde çıkan 8. sayısı ile yayın hayatını noktalamıştır.

<i>Tarih</i> (dergi) Popüler tarih dergisi

#tarih, Haziran 2014'teki ilk sayısıyla yayım hayatına başlayan aylık popüler tarih dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Ceyda Sungur</span> Türk akademisyen ve aktivist

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.

Yeşil Yaprak, Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlı göçmenler tarafından 1928 yılında yayınlanan bir dergidir.