İçeriğe atla

NSKK

NSKK bayrağı
Alman işgali altındaki NSKK eğitim taşıma hizmeti kamyonlar, Ekim 1939, Poznań

Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (Almanca: Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps, NSKK), Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 1931-1945 arasında faaliyet göstermiş, 1930 yılı başından beri var olan eski Nasyonal Sosyalist Otomobil Kolordusu'nun halefi olarak kurulmuş paramiliter bir örgütüydü.

Nasyonal Sosyalist Motor Kolordusu olarak da biliniyordu. 1934 yılında Adolf Hühnlein başkanlığında yönetildi. 1942 yılında Hühnlein'in ölümünden sonra Erwin Krauss Korpsführer (Kolordu Lideri) görevini devraldı.

Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu aslında NSDAP organizasyonlarının ve Sturmabteilung'un (SA) motorlu bir kolordu birimi olarak kurulmuştu. 1934 yılında yaklaşık on bin üyesi vardı ve bağımsız bir kuruluş haline gelerek SA'dan ayrıldı. Kısa bir süre sonra SA, Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında büyük bir tasfiye yaşadı.

NSKK'nın öncelikli amacı, otomobil kullanma becerilerinde kendi üyelerini eğitmek oldu. Genelde yüksek performanslı motosiklet ve otomobil bakım eğitimi verildi. 1930'ların ortalarında, NSKK da günümüz Amerikan Otomobil Kurumu veya İngiliz Otomobil Kurumu ile karşılaştırılabilecek bir düzeyde yol yardımı olarak görev yaptı.

NSKK üyeliğine otomobil kullanma bilgisi ve ehliyeti olmayan kişileri üyelik için kabul ediyordu. NSKK eğitim bilgisi herhangi eksikliği telafisi olarak düşünülmüştür. NSKK eğitimi ırksal doktrinine uygun olarak Aryan ırkı niteliklere uygun üyelerine gösterildi. NSKK kendi sistemi ile paramiliter bir örgüt oldu.

1939 yılında II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu, işe alım için Wehrmacht'ı bir hedef haline getirmiştir.

1945 yılında NSKK dağıldı ve Nürnberg Mahkemesi'nde suç örgütü olarak ilan edildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Model</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Otto Moritz Walter Model, Alman mareşal. II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Doğu Cephesi'nde ve batıda savaşın ikinci yarısında yaptığı savunma savaşları ile bilinir. Wehrmacht'ın en iyi savunma taktiklerinin ismi olmuştur. Agresif bir panzer komutanı olmasına rağmen, iyi savunma savaş uygulayıcısı olarak tanındı. 9. Ordu'nun başında iken 1941-1942'deki yaptığı savunma savaşları sayesinde onun başarısı gelecekteki kariyerini belirledi.

<span class="mw-page-title-main">SS-Brigadeführer</span>

Brigadeführer bir paramiliter idi. 1932-1945 yılları arasında kullanılan rütbe. Esas olarak bir SS rütbesi olarak kullanılmasıyla biliniyordu. Bir SA rütbesi olarak, 1929 sonları ve 1930'da kısa bir süre Untergruppenführer olarak bilindikten sonra kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kız Birliği</span>

Alman Kız Birliği, Nazi Almanyası'nda 1933-1945 yılları arasında kızlara yönelik faaliyet göstermiş örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Komsomol</span> Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik yapılanması

Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Strasser</span> Alman politikacı, Nazi Partisinde Adolf Hitlerin rakibi

Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği</span>

Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği, Nazi Partisi'nin kadınlar koluydu. Birkaç milliyetçi ve nasyonal sosyalist kadın derneğinin bir füzyonu olarak Ekim 1931'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman Öğrenci Birliği</span>

Nasyonal Sosyalist Alman Öğrenci Birliği, 1926 yılında akademik yaşamı nasyonal sosyalist dünya görüşü çerçevesinde birleştirmek amacıyla kurulmuş, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir alt kuruluşuydu. Üniversite öğrenimi görmekte olan Alman öğrencilerin üye olabildiği bir örgüttü. NSDStB mensupları Kameradschaftshäusern isimli binalarda ikamet eder ve kahverengi üniforma giyerlerdi. 10 Eylül 1945 tarihinde Müttefik Devletler tarafından yasa dışı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi</span> Siyasi parti

Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi, nasyonal sosyalizm ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İç Savaşı</span> Savaş

Avusturya İç Savaşı ya da Şubat Ayaklanması, Avusturya'da 12 Şubat ve 16 Şubat 1934 arasında sosyalistler ve Avusturya ordusu arasında dört gün süren çatışmalar için kullanılan bir terimdir. Çatışmalar Linz'de başladı ve esas olarak Viyana, Graz, Bruck an der Mur, Judenburg, Wiener Neustadt ve Steyr kentleriyle aynı zamanda Doğu ve Orta Avusturya'nın bazı diğer sanayi kentlerinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hühnlein</span>

Adolf Hühnlein bir Alman askeri ve Nazi Partisi (NSDAP) yetkilisiydi. 1933'ten 1942'deki ölümüne kadar Nasyonal Sosyalist Motor Kolordusu'nun (NSKK) Korpsführer'i idi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.