İçeriğe atla

NSDAP Sömürge Politika Bürosu

NSDAP Sömürge Politika Bürosu
Kolonialpolitisches Amt der NSDAP
Parti kartalı

Ladeburg-Bernau'da sömürgecilik okulunu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1934
Kapanış tarihi1943
BağlılığıNSDAP
Yönetici(ler)

NSDAP Sömürge Politika Bürosu (Almanca: Kolonialpolitisches Amt der NSDAP, KPA veya KPA), 1934'te kurulmuş bir Nazi Partisi ofisiydi. Belirtilen amacı, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar formüle etmekti. Ofis, II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra anlamını büyük ölçüde yitirdi ve 1943'te Nazi Almanyası'nın askeri zaferlerinin tersine çevrilmesinin ardından feshedildi.

Nazi Partisi'nde Alman sömürge sorununa yanıt olarak oluşturulan birkaç öncül örgüt vardı. Sonuncusu, SA liderliğinin merkezi komutası altındaki, Nazi Partisi'nin paramiliter kanadının Sömürge Bölümü'ydü. Uzun Bıçaklar Gecesi'nde SA'nın tasfiye edilmesinin ardından, 1934'te Franz Ritter von Epp'in lideri olduğu Sömürge Siyasi Bürosu olarak yeniden düzenlendi. O andan itibaren görevi, sömürgeci, siyasi ve ekonomik her türlü sorunla ilgili olarak partiye ve basınına açık direktifler ve politika yönergeleri sağlamaktı. Ayrıca ofis, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar da hazırladı. Merkezi rejimin sömürge politikalarıyla eşleşmesi gerekiyordu. Ofisin erken gelişimi hakkında çok az kaynak mevcuttur. Genel merkezi NSDAP'nin Münih'teki parti merkezinde bulunuyordu, ancak Planlama Departmanı, Dışişleri Bakanlığının Sömürge Bölümü ile işbirliğini geliştirmek için 1936'da Berlin'e taşındı. O zamanlar kendisine ait herhangi bir bütçe kaynağı yoktu. Uygun bir bütçe oluşturmak için Nazi Partisi'nden birkaç devlet yöneticisi görevlendirildi. Önde gelen uzmanlardan birçoğu bu tür görevleri üstlendi ve geri kalanı bazı üst düzey siyasi yetkililerden oluşuyordu.

1943'ün başında Hitler, savaşın sürdürülmesiyle doğrudan bağlantılı olmayan tüm Parti ofislerinin ve bağlantılarının kapatılması emrini vermişti. Reichskolonialbund ile birlikte nihayet 17 Şubat 1943'te feshedildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Townsend, Mary E. (1938). "The German Colonies and the Third Reich". Political Science Quarterly. 53 (2): 186-206. doi:10.2307/2143721. ISSN 0032-3195. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Rosenberg</span> Alman mimar ve Nazi Partisi mensubu siyasetçi (1893-1946)

Alfred Rosenberg, Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Daluege</span> Alman politikacı

Kurt Daluege, Nazi Almanyası'nda SS-Oberstgruppenführer Generaloberst Polizei ve RSHA subayı. Reinhard Heydrich suikastının ardından Bohemya ve Moravya'yı yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Komünist Partisi</span>

Tacikistan Komünist Partisi - Tacikistan'da 1918 yılında kurulan ve 1991 yılında yeniden teşkilatlanan Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. Sovyetler Birliği Tacikistan Komünist Partisi'nin halefi niteliğindedir. Eski Sovyet ülkelerindeki Komünist Partilerin 1993 yılında Rusya'da Oleg Shenin önderliğinde kurduğu Komünist Partiler Birliği'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in koruması</span> Adolf Hitlerin güvenliğinin sağlanması

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">René Pleven</span> Fransız siyasetçi (1901 – 1993)

René Pleven, bir Fransız politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Max Erwin von Scheubner-Richter</span>

Ludwig Maximilian Erwin von Scheubner-Richter, Alman siyasi aktivist ve Nazi Partisi'nin erken döneminde etkili bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Hierl</span>

Konstantin Hierl, Nazi Almanyası'nın memuru ve bakanı. Nazi Partisi'nin bir Reichsleiter'ı olarak, Reich İşçi Servisi'nin başkanıydı ve Adolf Hitler'in iktidara gelmeden önce bir arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Şansölyeliği</span>

Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP/AO</span>

Nazi Partisi/Yabancı Örgüt, Nazi Partisi'nin bir şubesiydi ve 43. ve bölgesel olmayan tek Gau]] ("bölge") Almancada kuruluş NSDAP/AO olarak anılır; "AO", Almanca Almanca: Auslands-Organisation bileşik kelimesinin kısaltmasıdır. Her ne kadar Almanca: Auslands-Organisation tek kelime olarak doğru bir şekilde yazılacağı için, Naziler kısa çizgi ile eski bir yazım seçtiler.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP Dışişleri Politika Bürosu</span>

NSDAP Dışişleri Politika Bürosu (APA), bir Nazi Partisi örgütüydü. Nisan 1933'te, Nazi Machtergreifung'un hemen ardından Berlin'deki Hotel Adlon'da kuruldu. Alfred Rosenberg tarafından yönetildi. Neurath liderliğindeki Dışişleri Bakanlığı (AA), Nazi Partisi'nin Auslands örgütü (NSDAP/AO), Ernst Wilhelm Bohle, Joachim von Ribbentrop'un özel bürosu (NSDAP/AO) ile birlikte, Nazi Almanyası'nın dış politikasının merkezi otoritelerinden biriydi ve Joseph Goebbels yönetimindeki Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nın (RMVP) bir parçası.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP Askerî Politika Bürosu</span>

NSDAP Askeri Politika Bürosu bir Nazi Partisi örgütüydü. 8 Eylül 1932'de Adolf Hitler'in kararnamesiyle kuruldu, Franz Ritter von Epp ve Anton Haselmayer tarafından yönetildi ve Alfred Rosenberg başkanlığındaki NSDAP Dışişleri Ofisi ile aynı binada bulunuyordu.