Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.
Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.
Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.
Alfred Rosenberg, Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.
Kurt Daluege, Nazi Almanyası'nda SS-Oberstgruppenführer Generaloberst Polizei ve RSHA subayı. Reinhard Heydrich suikastının ardından Bohemya ve Moravya'yı yönetti.
Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.
Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.
Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.
Tacikistan Komünist Partisi - Tacikistan'da 1918 yılında kurulan ve 1991 yılında yeniden teşkilatlanan Marksist-Leninist ideolojide siyasi parti. Sovyetler Birliği Tacikistan Komünist Partisi'nin halefi niteliğindedir. Eski Sovyet ülkelerindeki Komünist Partilerin 1993 yılında Rusya'da Oleg Shenin önderliğinde kurduğu Komünist Partiler Birliği'ne bağlıdır.
Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.
Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.
René Pleven, bir Fransız politikacısı.
Ludwig Maximilian Erwin von Scheubner-Richter, Alman siyasi aktivist ve Nazi Partisi'nin erken döneminde etkili bir üyesiydi.
Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.
Konstantin Hierl, Nazi Almanyası'nın memuru ve bakanı. Nazi Partisi'nin bir Reichsleiter'ı olarak, Reich İşçi Servisi'nin başkanıydı ve Adolf Hitler'in iktidara gelmeden önce bir arkadaşıydı.
Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.
Nazi Partisi/Yabancı Örgüt, Nazi Partisi'nin bir şubesiydi ve 43. ve bölgesel olmayan tek Gau]] ("bölge") Almancada kuruluş NSDAP/AO olarak anılır; "AO", Almanca Almanca: Auslands-Organisation bileşik kelimesinin kısaltmasıdır. Her ne kadar Almanca: Auslands-Organisation tek kelime olarak doğru bir şekilde yazılacağı için, Naziler kısa çizgi ile eski bir yazım seçtiler.
NSDAP Dışişleri Politika Bürosu (APA), bir Nazi Partisi örgütüydü. Nisan 1933'te, Nazi Machtergreifung'un hemen ardından Berlin'deki Hotel Adlon'da kuruldu. Alfred Rosenberg tarafından yönetildi. Neurath liderliğindeki Dışişleri Bakanlığı (AA), Nazi Partisi'nin Auslands örgütü (NSDAP/AO), Ernst Wilhelm Bohle, Joachim von Ribbentrop'un özel bürosu (NSDAP/AO) ile birlikte, Nazi Almanyası'nın dış politikasının merkezi otoritelerinden biriydi ve Joseph Goebbels yönetimindeki Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nın (RMVP) bir parçası.
NSDAP Askeri Politika Bürosu bir Nazi Partisi örgütüydü. 8 Eylül 1932'de Adolf Hitler'in kararnamesiyle kuruldu, Franz Ritter von Epp ve Anton Haselmayer tarafından yönetildi ve Alfred Rosenberg başkanlığındaki NSDAP Dışişleri Ofisi ile aynı binada bulunuyordu.