İçeriğe atla

NSDAP/AO

Nazi Party/Foreign Organization
NSDAP/AO (German)
Parteiadler
Organization overview
Formed 1 Mayıs 1931; 92 yıl önce (1931-05-01)
Dissolved 8 Mayıs 1945; 78 yıl önce (1945-05-08)
Organization executives

Nazi Partisi/Yabancı Örgüt, Nazi Partisi'nin bir şubesiydi ve 43. ve bölgesel olmayan tek Gau]] ("bölge") Almancada kuruluş NSDAP/AO olarak anılır; "AO", Almanca AlmancaAuslands-Organisation bileşik kelimesinin kısaltmasıdır ("Yabancı Kuruluş"). Her ne kadar AlmancaAuslands-Organisation tek kelime olarak doğru bir şekilde yazılacağı için, Naziler kısa çizgi ile eski bir yazım seçtiler.

Alman İmparatorluğu dışında yaşayan Nazi Partisi üyeleri, bu özel Parti departmanında bir araya toplandı 1 Mayıs 1931'de Reich Organizasyon Lideri'nin (Almanca inisiyatifiyle "AO" kuruldu.) AlmancaGregor Strasser ve yönetimi Hans Nieland'a verildi. 8 Mayıs 1933'te Hamburg polis teşkilatının başına geçtiği için görevinden istifa etti; onun yerine Ernst Wilhelm Bohle geçti. Yalnızca Alman pasaportuna sahip gerçek Alman İmparatorluğu vatandaşları AO'ya üye olabilirdi Alman kökenli kişiler, etnik Almanlar, Yaşadıkları ülkenin vatandaşlığına sahip olanların Nazi Partisi'ne girişi reddedildi.

Tarih

1928'de Paraguay ve Brezilya'dan parti üyeleri ilk kez birleşti. 1930'da İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri'nde benzer gruplar kuruldu. Bu dernekler, ancak kurulmasından sonra Nazi Partisi tarafından resmen tanındı. Yerel Grup Buenos Aires 7 Ağustos 1931'de kabul edildi, ardından Paraguay Ulusal Komitesi (20 Ağustos 1931) ve Yerel Grup Rio de Janeiro (5 Ekim 1931) geldi 1932'den 1934'teki yasağına kadar, Güney Afrika Birliği'nde oldukça popüler olan (bkz . Alman Namibyalılar) ve eski Alman Güney-Batı Afrika'sında (bugünkü Namibya) çok sayıda ofisi bulunan bir ulusal komite vardı. Nazi Partisi Yerel Grupları en az 25 "parti yoldaşı" içeriyordu.

NSDAP/AO'nun temel sorumlulukları ideolojik eğitim ve tüm parti üyelerinin Alman ulusunun çıkarlarıyla uyumlu olmasını sağlamaktı. Yurtdışında yaşayan tüm Parti üyelerini (ve Nazi Partisi'ne bağlı kuruluşların üyelerini) gevşek bir şekilde bağlı bir grupta birleştirmeyi ve onları Almanya'nın iyiliği için Nazi Partisi'nin felsefesi, ideolojisi ve siyasi programları konusunda eğitmeyi amaçlıyordu AO bir Beşinci Kol örgütü değildi ve aşağıdakileri içeren on temel ilkeye bağlı kaldı:

  1. "Misafir olduğunuz ülkenin kanunlarına uyun."
  2. "Misafir olduğun ülkenin iç siyasetine vatandaş baksın, sohbetle de olsa bu işlere karışma."
  3. "Kendinizi herkese, her durumda, bir NSDAP parti üyesi olarak tanıtın."
  4. "Her zaman NSDAP hareketi adına konuşun ve hareket edin, böylece yeni Almanya'yı onurlandırın. Dürüst, onurlu, korkusuz ve sadık olun."
  5. "Sizin kanınızdan, tarzınızdan ve kişiliğinizden olan tüm Alman arkadaşlarınıza dikkat edin. Sınıflarından bağımsız olarak onlara yardım edin. Hepimiz insanlarımızın yaratıcılarıyız."

Bu ilkeler, Almanlara ve genel olarak Almanya'ya karşı olumlu bir tutum geliştirmeyi ve olabildiğince çok yabancıyı Nazi Partisinin Almanya ve dolayısıyla dünyanın geri kalanı için doğru seçim olduğuna ikna etmeyi amaçlıyordu.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wels</span>

Otto Wels, 1919-1939 yılları arasında Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) başkanlığını yapmış Alman politikacı. 1873'te Berlin'de doğdu. 1891'de SPD'ye katıldı. 1912'de Reichstag'a girdi ve milletvekilliği yapmaya başladı. 14 Haziran 1919'da SPD'nin lideri oldu. Wels önderliğindeki Almanya Sosyal Demokrat Partisi; Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) ve Almanya Komünist Partisi (KPD) ile beraber Weimar Cumhuriyeti dönemi Almanya'sının en önemli 3 partisinden biri olmuştu. Wels, komünistlere ve nasyonal sosyalistlere karşı bir propaganda yürütmekteydi, çünkü ona göre fazlasıyla radikal olan komünistler ve nasyonal sosyalistler cumhuriyetin varlığı için birer tehlikeydi. SPD Temmuz 1932, Kasım 1932 ve Mart 1933 seçimlerinde sırasıyla % 21.58, % 20.43 ve % 18.25 oranında oy alarak ana muhalefet konumunda yer aldı. 1933'te NSDAP'nin iktidara gelmesiyle çıkan Yetki Yasası'na karşı konuşma yapan tek Reichstag üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Program</span>

Nasyonal Sosyalist Program, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 25 maddeden oluşan resmî parti programıdır. 24 Şubat 1920 tarihinde Adolf Hitler ve Anton Drexler tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler</span>

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler, Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Deutsches Jungvolk</span>

Deutsches Jungvolk, 10-14 yaş arası erkeklerin alındığı Nazi Almanyası'ndaki bir gençlik örgütü olarak, Hitler Gençliği hareketinin bir bölümüydü. Deutsches Jungvolk, açık hava etkinlikleri, gösteriler ve spor programları sayesinde, nasyonal sosyalist ideolojinin ilkelerini genç üyelerine öğretmeyi amaçlanmaktaydı. Üyelik, 1939 yılında erkekler için kısmen zorunlu hale getirildi. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Deutsches Jungvolk'tan bazı çocuk askerler oluşmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi</span> Siyasi parti

Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi, nasyonal sosyalizm ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Wilhelm Bohle</span>

Ernst Wilhelm Bohle, 1933'ten 1945'e kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin Dış Örgütü'nün lideriydi.

Völkisch Hareketi, 19. yüzyılın sonlarından Nazi dönemine kadar aktif olan ve daha sonra Federal Almanya Cumhuriyeti'nde kalıntıları olan bir Alman etno-milliyetçi hareketiydi. Tek beden metaforundan esinlenerek "kan ve toprak" fikri üzerine inşa edildi ve birlik içinde doğal olarak yetişen topluluklar fikriyle karakterize edildi. 1900'lerden itibaren organikçilik, ırkçılık, popülizm, tarımcılık, romantik milliyetçilik ve antisemitizm ile karakterize edildi. Völkisch milliyetçileri genellikle Yahudileri Almanlardan farklı bir Volk'a ait olan "yabancı bir ırk" olarak görüyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Wochenspruch der NSDAP</span>

Wochenspruch der NSDAP, 1937 ve 1944 yılları arasında Nazi Partisi tarafından yayınlanan ve çoğunlukla Nazi liderlerinden alıntılar içeren bir duvar gazetesiydi. Yaklaşık 1.100 sayı yayınlandı. Bazıları Reichspropagandaleitung tarafından, diğerleri ise yerel parti örgütleri tarafından yayınlandı. Posterlerde Nazi liderlerinin yanı sıra Ludwig van Beethoven, Carl von Clausewitz, Otto von Bismarck ve Friedrich Schiller de dahil olmak üzere tarihten ünlü Almanlardan alıntılar yapıldı. Posterler, belediye binaları, restoranlar, doktor muayenehaneleri, ofisler, okullar veya şirketler dahil olmak üzere birçok halka açık yerde sergilendi. Tarihçi Jeffrey Herf, Eylül 1939'dan derginin yayından kaldırıldığı zamana kadar toplam 32,5 milyon kopya basıldığını tahmin ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Şansölyeliği</span>

Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nationaal-Socialistische Beweging</span>

Hollanda'daki Nasyonal Sosyalist Hareket (NSB), kendisine " hareket " adını veren Hollandalı bir faşist ve daha sonra Nazi siyasi partisiydi. Yasama seçimlerine katılan bir parlamento partisi olarak NSB, 1930'larda bir miktar başarı elde etti. Alman işgali altında, İkinci Dünya Savaşı'nın büyük bölümünde Hollanda'daki tek yasal parti olarak kaldı.