İçeriğe atla

NS-Frauen-Warte

NS-Frauen-Warte, Nazi Kadınlara yönelik dergi.[1] NS-Frauenschaft tarafından çıkarılan dergi, kadınlar için parti onaylı tek dergi statüsündeydi[2] ve propaganda amaçlarına hizmet ediyor, özellikle ev kadını ve anne rolünü örnek olarak destekliyordu.[3]

Tarihçe ve içerik

"NS-Frauen-Warte" ilk olarak 1934 yılında yayımlanmıştır.[4] Dergi iki haftada bir yayımlanıyordu[4][5] ve kadınları ilgilendiren çok çeşitli konularda makaleler ve dikiş kalıpları içeriyordu.[6]

Makalelerinde Nazi devletinde kadınların rolü, Polonya'daki ''Almanlaştırma'' çabaları, gençlerin eğitimi, çocuklar için oyunun önemi, II. Dünya Savaşı'ndan Birleşik Krallık'ın sorumlu olduğu iddiaları ve Sovyetler Birliği yenilmezse Bolşevizm'in Almanya ve Avrupa'yı yok edeceği gibi konulara yer vermiştir.[7] Anti-entelektüalizmi savunuyor,[8] Nazi kadınlarının başarılarını ve sistemin kadınlara nasıl fayda sağladığını vurguluyor,[9] ve gelin okullarını tartışıyordu.[10] Savaş zamanında kadınları çocuk sahibi olmaya,[11][12] ya istihdam ya da "Frauenschaft" olarak savaş çabalarına katılmaya[13] ve topyekûn savaşta daha fazla çaba göstermeye teşvik etti.[14] Nisan 1940 tarihli kapağında bir fabrikanın önünde çift süren köylü bir kadın ve tepesinde beliren bir asker yüzü görülüyordu.[15] Savaş sırasında hemşirelik yapan kadınları tasvir ediyordu, ancak esas olarak Bolşevizm karşıtı propaganda için bir araçtı.[16]

Propaganda içermesine rağmen ağırlıklı olarak bir kadın dergisiydi; bu, güçlü ve aktif Alman kadınına vurgu yapan Das deutsche Mädel ile keskin bir tezat oluşturmaktadır.[17] Derginin 1939 tirajı 1,9 milyon kopyaydı.[4] Dergi 1945'te yayınını durdurdu.[4]

Heidelberg Üniversitesi derginin 1941-1945 yılları arasındaki sayılarını dijital ortama aktarmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "The NS Frauen Warte 29 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  2. ^ "German History". GHDI. 10 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  3. ^ "NS-Frauenwarte: Paper of the National Socialist Women's League 17 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  4. ^ a b c d e htm "German Propaganda Archive" |url= değerini kontrol edin (yardım). Calvin. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. []
  5. ^ Sarah Rainey (16 Ağustos 2013). "Nazi Gelin Okulları: 'Bu kızlar Reich'ın çekirdeğiydi'". The Telegraph. 17 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014. 
  6. ^ "Mayıs 1937 - Frauen Warte 11 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  7. ^ "Frauen Warte 29 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  8. ^ "calvin.edu/academic/cas/gpa/fw6-20a.htm The Spirit of Race 14 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  9. ^ "Mothers' Day 1940 6 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  10. ^ "The Reich School for Brides 14 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  11. ^ "Ready to Die Ready to Live 30 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  12. ^ "edu/german-propaganda-archive/fw8-13a.htm Life Must Win"
  13. ^ Leila J. Rupp, Mobilizing Women for War, s 106, 9780691046495
  14. ^ "Sevgi ve İnançtan Gelen Güç 30 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  15. ^ Leila J. Rupp, Mobilizing Women for War, s 129, 9780691046495
  16. ^ "Comrade Nurse 30 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  17. ^ Leila J. Rupp, Mobilizing Women for War, s 45, 9780691046495

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anarko-feminizm</span>

19. yüzyılda ilk kez ortaya çıkan ve isimlendirilen Anarko-feminizm veya Anarka-feminizm, anarşizm ile feminizmi bir araya getirir ve ataerkilliği hiyerarşinin ve dolayısıyla da toplumun temel problemlerinden biri olarak değerlendirir. Anarko-feministler ataerkillik ve maşizm ile savaşın sınıf çatışmalarının ve devlete yönelik anarşist mücadelenin bütünleyici bir parçası olduğuna inanırlar. Özünde, bu felsefe anarşist mücadeleyi feminist mücadelenin gerekli bir bileşeni olarak görür. Feminizmi de anarşist felsefenin gerekli bir bileşeni olarak görür. L. Susan Brown, "Anarşizm, tüm güç ilişkilerine karşı çıkan bir siyaset felsefesi olduğundan, doğası gereği feministtir" iddiasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

II. Dünya Savaşı'nda Sovyet propagandası, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı oluşturduğu antifaşist propagandadır.

Vanity Fair, kültür, moda ve politika hakkında Amerika Birleşik Devletleri'nde çıkan bir dergidir. Condé Nast Publications tarafından yayımlanır. 1981'den beri yayınlanan dergi ABD'de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de yayımlanmaktadır. Editörü Graydon Carter'dır.

Almanya kadın millî futbol takımı, Almanya'yı uluslararası karşılaşmalarda temsil eden ve Almanya Futbol Federasyonu'na bağlı kadınlar millî futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği</span>

Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği, Nazi Partisi'nin kadınlar koluydu. Birkaç milliyetçi ve nasyonal sosyalist kadın derneğinin bir füzyonu olarak Ekim 1931'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Leymah Gbowee</span>

Leymah Roberta Gbowee Liberyalı barış eylemcisi ve kadın barış hareketi lideridir. 14 yıl süren Liberya İç Savaşı'nda, şiddet içermeyen, barışçıl eylemler yaparak dikkat çekmiştir. Yaptığı eylemlerle 2003 yılında ikinci Liberya iç savaşını bitirmiştir. 2011 yılı Nobel Barış Ödülünü, Liberya'nın ve Afrika'nın ilk kadın başkanı Ellen Johnson Sirleaf ve Yemenli kadın hakları savunucusu ve demokrasi eylemcisi Tevekkül Karman ile birlikte paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried Seidl</span>

Siegfried Seidl, Avusturyalı Nazi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Aleksiyeviç</span>

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu araştırmacı gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda kadınlar</span>

Nazi Almanyası'nda kadınlar, Nazi Partisi (NSDAP) tarafından Nazizm öğretilerine tabi tutuldu ve kadınların yürütme organı ve yürütme komiteleri ile birlikte siyasi hayattan dışlanmalarını sağladı. Nazi Partisi'nde, "kadınların ne partiye ne de idari komiteye kabul edilebileceği" ilan edildi fakat bu çok sayıda kadının parti üyesi olmasını engellemedi. Nazi öğretisi, Alman vatandaşlarının savaş yeteneklerini ve kardeşliğini vurgulayarak Alman erkeklerinin rolünü artırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi Ev</span> Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin genel merkez binası

Kahverengi Ev, Münih'te 1930'da Naziler için satın alınan ve Palais Barlow olarak da bilinen Karolinenplatz ve Konigsplatz arasında bulunan konağa verilen addır. Naziler binayı, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) karargâhına dönüştürdüler. Bina, adını Nazi Partisi'nin ilk üniformalarının rengi olan kahverenginden almaktaydı. Hitler de dahil olmak üzere pek çok önde gelen Nazi, partinin varlığı boyunca burada görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı'nda Müttefikler'in bombardımanı sırasında yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

Almanya Kadın Milli Ragbi Birliği Takımı, Almanya'nın ulusal kadın ragbi birliği takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın işgali sırasında tecavüz</span>

II. Dünya Savaşı'nın son kısımları sırasında Müttefik askerleri Alman topraklarına girdikçe ve bu toprakları işgal altında bulundurdukça, kadınların toplu tecavüzleri hem askerî harekâtlar ile bağlantılı olarak hem de daha sonraki Almanya işgali sırasında gerçekleşti. Akademisyenlerin ortak görüşü, tecavüzlerin çoğunun Sovyet işgal birlikleri tarafından işlendiğidir. Savaş zamanı tecavüzleri, savaştan sonra onlarca yıl boyunca sessizlikle çevriliydi. 2015'te kitapları bazı Rus okullarında yasaklanan tarihçi Antony Beevor'a göre, NKVD dosyaları Sovyet liderliğinin neler olduğunu bildiğini ancak bunları durdurmak için çok az şey yaptığını ortaya çıkardı. Tecavüzleri işleyenler çoğunlukla cephe gerisi karargâh birlikleriydi. Profesör Oleg Rzheshevsky'nin verdiği istatistiklere göre ise, 4.148 Kızıl Ordu subayı ve diğer birçok er, Alman sivillere karşı işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırıldı. Kızıl Ordu askerlerinin tecavüz gibi savaş suçlarını işlemelerinde Sovyet vatandaşlarını Almanlardan intikam almaya teşvik eden Yahudi kökenli İlya Ehrenburg'un çağırısının da etkisi vardı. Savaş ve sonrasındaki işgal sırasında Sovyet birlikleri tarafından tecavüze uğrayan Alman kadın ve kızlarının kesin sayısı belirsizdir, ancak tarihçiler sayılarının yüz binlerce ve muhtemelen iki milyon kadar fazla olduğunu tahmin etmektedir.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Margarete Himmler</span>

Margarete Himmler, Marga Himmler olarak da bilinir, Reichsführer-SS Heinrich Himmler'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Das Reich (gazete)</span> Nazi gazetesi

Das Reich, Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı Joseph Goebbels tarafından 1940 Mayıs'ında kurulan haftalık bir gazeteydi. Deutscher Verlag tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Vahşet propagandası</span>

Vahşet propagandası, bir düşman tarafından işlenen suçlar hakkında bazen gerçek olabilen, ancak çoğu zaman kasıtlı olarak uydurma veya abartma içeren bilgilerin yayılmasıdır. Bu tür propaganda fotoğraflar, videolar, illüstrasyonlar, röportajlar ve diğer bilgi sunumu veya raporlama biçimleri kullanılarak yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rus ve Sovyet ordusunda kadınlar</span>

Rus ve Sovyet ordusundaki kadınlar ülkelerinin askeri tarihinde birçok rol oynamıştır. Rusya ve Sovyetler Birliği'nin kadınları Dünya Savaşlarında, özellikle de II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.

Das Deutsche Mädel, kızları, özellikle de Alman Kızları Ligi üyelerini hedefleyen bir Nazi propagandası dergisiydi. Aslında, Ligin resmi organıydı. Dergi 1933-1942 yılları arasında aylık olarak yayımlanmıştır.