İçeriğe atla

NHK

Nippon Hōsō Kyōkai (NHK)
日本放送協会
TipRadyo ve televizyon ağı
Kuruluş6 Ağustos 1926
MerkezTokyo, Japonya
UlusJaponya
SahibiJaponya hükûmeti
Önemli kişiler
Terunobu Maeda
Resmi site
nhk.or.jp

NHK (Japonca日本放送協会, romanize: Nippon Hōsō Kyōkai; Japonya Yayın Kurumu), Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur.[1] 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

NHK, dünyada yüksek tanımlı Hi-Vision olarak da bilinen çoklu Nyquist alt örnekleme kodlamasını kullanan ve 8K yayın yapan ilk yayıncıdır.[2]

Tarihçe

NHK'nın en eski öncüsü, 1924'te Kont Gotō Shinpei'nin önderliğinde kurulan Tokyo Yayın İstasyonu'ydu (東京放送局). Tokyo Yayın İstasyonu, Osaka ve Nagoya'daki ayrı kuruluşlarla birlikte radyo yayınlarına 1925'te başladı. Daha sonra üç istasyon, Ağustos 1926 tarihinde NHK çatısı altında birleşti.[3] NHK, Birleşik Krallık merkezli BBC ağı model alınarak kurulmuştur ve birleşme ve yeniden yapılanma savaş öncesi Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleştirildi.[4] 1930'larda ve II. Dünya Savaşı sırasında ise Japonya hükûmetinin propagandasının sözcüsü haline geldi.[5]

Savaştan sonra NHK, 1950'de yeniden yapılandırıldı. Aynı zamanda, özel yayıncıların çalışmasına da izin verildi. NHK televizyon yayıncılığı bundan kısa bir süre sonra 1953'te başladı. Daha sonra NHK, yüksek çözünürlüklü televizyondaki yenilikleri ile tanındı. Japonya'da dijital televizyon yayını 2000 yılında uydu kanallarında, 2003 yılında ise karasal televizyon kanallarında başlamıştır.

Hizmetler

NHK, iki karasal televizyon kanalı (NHK General TV ve NHK Educational TV), dört uydu televizyon kanalı (NHK BS1 ve NHK BS Premium, ayrıca iki ultra yüksek çözünürlüklü televizyon kanalı, NHK BS4K ve NHK BS8K) ve üç radyo kanalı işletmektedir.

NHK ayrıca NHK World-Japan olarak bilinen uluslararası bir yayın hizmeti sunmaktadır. NHK World-Japan, NHK World TV, NHK World Premium ve kısa dalga radyo hizmeti Radio Japan'dan (RJ) oluşur. World Radio Japan ayrıca bazı programlarını internette kullanıma sunmaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "NHK WORLD-JAPAN Türkçe". NHK WORLD. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2021. 
  2. ^ "The history of Super Hi-Vision | 8K Super Hi-Vision". 8K Super Hi-Vision. NHK. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "NHK Corporate Information: History". nhk.or.jp. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  4. ^ "Regular Radio Broadcasting Begins". 8 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  5. ^ Sidensticker, Edward (1990). Tokyo Rising: The City Since the Great Earthquake. s. 67. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kral FM</span> radyo ve TV müzik kanalı

Kral FM, merkezi İstanbul'da olan, ulusal çapta yayın yapan arabesk ve fantezi müzik ağırlıklı radyo istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ORF</span> 1955 yılında yayın hayatına başlamış Avusturyanın devlet televizyonu

Österreichischer Rundfunk,, Avusturya ulusal kamu yayıncısı'dır. Televizyon lisans ücreti gelirleri ve sınırlı canlı reklamların birleşimiyle finanse edilen ORF, Avusturya yayın medyasının baskın oyuncusudur. Avusturya, Arnavutluk'tan sonra kıta Avrupası'nda ülke çapında özel televizyon yayınına izin veren son ülke olmasına rağmen, komşu Almanya'nın ticari TV kanalları Avusturya'da 1980'lerden bu yana ücretli TV ve karasal aşırı dağıtım yoluyla mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Norsk rikskringkasting</span>

Norveç Yayın Kurumu, yaygın olarak NRK baş harfleriyle bilinir, Norveç hükûmetine ait radyo ve televizyon kamu yayın şirketidir ve Norveç'teki en büyük medya kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">RAI</span> İtalyanın hükümete bağlı ulusal kanalı

RAI – Radiotelevisione italiana, 2000'den beri ticari olarak Rai, 1954 yılına kadar Radio Audizioni Italiane olarak biliniyordu. İtalya'nın Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'na ait ulusal kamu televizyon yayıncısıdır. RAI birçok karasal ve abonelikli televizyon kanalı ve radyo istasyonunu işletmektedir. Mediaset ve diğer küçük radyo ve televizyon ağlarıyla rekabet eden, İtalya'nın en büyük yayıncılarından biridir. RAI, %35,9 gibi nispeten yüksek bir televizyon izleyici payına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">NHK World-Japan</span> Haber kanalı

NHK World-Japan, NHK'ye bağlı uluslararası haber radyo ve televizyon kanalıdır. Kanal, 1 Nisan 1998 tarihinde NHK World adıyla kurulmuş olup Nisan 2018 tarihinde günümüz adını almıştır. İçerikler, dünya çapında kısa dalga radyo, uydu ve kablo operatörlerinin yanı sıra çevrimiçi ve mobil uygulamaları aracılığıyla yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Genç TV</span> Kıbrıs Genç TV ile karıştırılmaktadır

Genç TV, Temmuz 1994 yılında iş insanı Vedat Yelkenci tarafından Üsküdar ilçesine bağlı Çamlıca frekans verici karasal yayın 37. kanalda yayın yapmaya başlamıştır. Türkiye'nin ilk müzik televizyon kanallarındandır. Kral TV ve Number One TV'den sonra yayına başlamıştır. Lisansı Gençlik ve Müzik Televizyonu olarak alınan Genç TV, programlı yayın yapmıştır. Ayrıca bu kanalla ilişkili bir de radyo istasyonu vardır. Bu dönemde Ece Erken, Hande Kazanova, Fortuna Zafer, Beyaz, Esra Balamir, Melike Öcalan, Özlem Yıldız kanalın ekran yüzlerinden birkaçıdır. 24 şehirde karasal yayına başlayan ilk gençlik ve müzik televizyonu olan Genç TV izlenme oranlarında major kanallarla yarışmıştır. Smartcard dijital yayın sistemini Türkiye'ye ilk getiren kanaldır. 1998 yılında bir süre sonra brt'yi kurarak Bayındır Holding tarafından ulusal yayın haklarını sattı. 90'ların sonunda Karacan Ailesine satıldı. 2000'li yılların başında Entertainment Media Communication adlı gruba satıldı. Şu anda Raks Müzik bünyesindedir ve kanalın binası hâlen Rentaş Ticaret Merkezi'nde (Maslak) yer almaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 19 Temmuz 2017 tarihindeki toplantıda alınan kararla yayın lisansının iptal etmesi sonucu Türksat uydusundaki yayını ve İnternet yayınının da kesilmesiyle kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Radio Mydonose</span>

Radio Mydonose, 12 Ocak 1998'de Reysaş Holding tarafından kurulan Ankara merkezli ulusal yayın yapan bir radyo istasyonuydu. Doksanlı yılların sonunda Ankara ile birlikte İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük kentlerde karasal yayına başlamıştır. Karasal frekansların yanı sıra internet üzerinden de dinlenebilen radyo kanalının genel merkezi 2010 yılına kadar Ankara'da bulunmaktaydı. 2010 yılında Karnaval Grup bünyesine dahil olduktan sonra İstanbul'a taşınmıştır. Halen genel merkezi İstanbul'da bulunmaktadır. Kardeş istasyonları Joy FM, JoyTurk, Metro FM, Süper FM, MydonoseTürkPop ve Virgin Radio'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ultra yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından üzerinde çalışılan bir dijital video formatıdır. HDTV'ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şibuya</span> Japonyada özel semt

Şibuya, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Yüzölçümü 15.11 km² olan semtin nüfusu 1 Mayıs 2016 tarihi itibarı ile 221,801'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Skytree</span>

Tokyo Skytree, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Sumida semtinde yer almakta olup 2012 yılında tamamlanmıştır. 634 metre yüksekliğinde olup Japonya'nın ve dünyanın en yüksek kulesi ve Burç Halife'den sonra dünyanın en yüksek ikinci kendi başına duran yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seoul Broadcasting System</span> Güney Kore ulusal yayıncısı

Seoul Broadcasting System (SBS) Güney Kore'de bir ulusal radyo ve televizyon ağı 1990 yılında kurulmuştur. Mart 2000'de, şirket yasal olarak Seoul Broadcasting System kurumsal adını SBS olarak değiştirdi. Ana karasal televizyon istasyonu olan SBS TV 6. kanal olarak analog kablo ve dijitalde yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mainichi Broadcasting System</span> merkezi Osaka, Japonyada bulunan, Japan Radio Network (JRN), National Radio Network (NRN), Japan News Network (JNN) ve TBS Networke bağlı, Kansai bölgesinde hizmet veren radyo ve televizyon yayın şirketi

Mainichi Broadcasting System, Inc., Japonya merkezli bir televizyon ve radyo yayın şirketidir. Şirketin merkezi Osaka'nın Kita semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Broadcasting System</span> Yayın Şirketi

Tokyo Broadcasting System Holdings, Inc., Japonya merkezli bir televizyon ve radyo yayın şirketidir. Şirket 17 Mayıs 1951 tarihinde kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Minato semtinde yer almaktadır.

Dijital karasal televizyon, dijital televizyon ve karasal televizyon için bir teknolojidir. Karasal televizyon istasyonları, televizyon içeriğini radyo dalgalarıyla tüketicilerin konutlarındaki televizyonlara dijital formatta yayınlamaktadır. DTTV, önceki analog televizyona göre önemli bir teknolojik ilerlemedir. Test yayınları 2006'da başlayan DTTV'ye geçişle başladı ve şu anda birçok ülkede tamamlandı. Dijital karasal televizyonun avantajları, radyo spektrumu bant genişliğinin daha verimli kullanımı, analogdan daha fazla televizyon kanalı sağlanması, daha kaliteli görüntüler ve yayıncılar için potansiyel olarak daha düşük işletme maliyetleri idi. Farklı ülkeler, farklı dijital yayın standartları benimsemiştir; başlıca olanlar bunlar idi:

Mısır Radyo ve Televizyon Birliği (ERTU), Mısır merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 1971 yılında kurulmuştur. Merkezi Kahire'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NHK General TV</span>

NHK General TV veya kısaca NHK G, NHK'ye bağlı genel amaçlı bir televizyon kanalıdır. Kanal, 1 Şubat 1953 tarihinde kurulmuş olup ülkenin ilk televizyon kanalı ve NHK'nin ana kanalıdır.