İçeriğe atla

NAVTEX

Taşınabilir bir NAVTEX cihazı
Bir NAVTEX alıcısı gelen mesajı yazdırıyor
NAVTEX 4+

NAVTEX (NAVigational TEleX), Navtex veya NavTex, orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet, hava rapor ve uyarılarını otomatik olarak ileten uluslararası haberleşme sistemi.[1]

NAVTEX yayınları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hava raporu yayınları ise basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır.[1]

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçasıdır.[1]

NAVTEX ilanı, NAVTEX cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade edebilir.[2]

Teknik bilgiler

Orta frekans NAVTEX anteni

Cihaz, kıyıdan 740 km (yaklaşık 400 NM) uzaklıkta, tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. NAVTEX yayınları ikili kodlama sistemi kullanılarak yapılır. yayınlar, 518 kHz ve 490 kHz orta frekansında (MF), NBDP (Narrow-Band Direct Printing) sistemiyle yapılmaktadır. Uluslararası NAVTEX frekansı 518 kHz'dir ve bu frekansta mesaj İngilizce olmak zorundadır. Ülkeler yerel dillerinde ulusal NAVTEX yayınlarını ise, yerel diller için özelleşmiş olan 490 kHz bandını kullanarak yapar.[3] Yüksek frekansta (HF) NAVTEX tipi yayınlar 4209.5 kHz'de yapılır, fakat NAVTEX cihazı yüksek frekansta alma yapamaz, bu nedenle HF bandındaki yayını alan cihaz HF alıcısıdır.

Mesaj formatı

Baltık Denizi için bir NAVTEX mesajı

Tüm NAVTEX yayınları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar, mesaj hakkında bilgiler veren B1, B2, B3 ve B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.[4]

B1 karakteri yayın istasyonunu tanımlamak için, B2 ise mesaj içeriğini belirtmek için kullanılır. Alıcılar bu karakterleri, bazı istasyonlardan yapılan yayınları ve mesaj içeriğinin kullanıcıyı ilgilendirmediği durumlarda engellemek için kullanır.

B3 ve B4 karakterleri iki haneli sayılardan oluşur ve mesajların sıra numarasını belirtir. Alıcılar bu karakterleri, halihazırda gelmiş mesajların tekrarlamasına engel olmak için kullanır.

Örneğin, B1, B2, B3 ve B4 karakterlerini içeren "FE01", ABD'ye ait bir NAVTEX istasyonundan yapılan hava tahmin raporunu ifade eder.

NAVTEX mesaj örneği:

(sinyal aşaması >= 10 saniye)
ZCZC FE01
(mesaj metni...)
NNNN
(mesaj sonu için sinyal aşaması >= sonraki mesajdan önce 2 saniye)

Mesaj başlangıcı

ZCZC ile mesaj başlar.

Verici tanımlama (B1)

Verici kimliği tanımlanarak kapsama alanı hakkında bilgi verilir.

İçerik tanımlama (B2)

İçerik tanımlayıcı karakter, alıcı tarafından farklı tür mesajların tanımlanması ve aynı zamanda gemi için gerekli olmayan opsiyonel mesaj içeriklerinin reddedilmesini sağlar (ör: LORAN C mesajları eğer gemide LORAN C alıcısı bulunmuyorsa reddedilebilir.).

Mesaj içeriğini belirten B2 karakterleri aşağıdaki gibidir:

ASeyir uyarıları
BMeteorolojik uyarılar
CBuz raporları
DArama - kurtarma raporları ve korsan uyarıları
EMeteorolojik tahminler
FPilot servis mesajları
GAIS mesajları (eskiden Decca mesajları[5])
HLORAN mesajları
IKullanım dışı (eskiden OMEGA mesajları[5])
JSATNAV mesajları (GPS veya GLONASS)
KDiğer elektronik sistem mesajları
LSeyir uyarıları - A mesaj tipine ek olarak (Alıcıdan reddedilmemelidir)
TTest iletişimleri (Sadece Birleşik Krallık - resmi değil)
VBalıkçılara duyurular (Sadece ABD - şu anda kullanım dışı)
WÇevresel duyurular (Sadece ABD - şu anda kullanım dışı)
XÖzel servisler - IMO NAVTEX Panel tarafından tahsis edilir
YÖzel servisler - IMO NAVTEX Panel tarafından tahsis edilir
ZYayın yapacak mesaj olmadığını belirtir

Not: Bu mesajlardan A, B ve D türleri reddedilemez, diğer mesajlar ise cihaz menüsünden isteğe bağlı olarak seçilebilir. Normalde B, F ve G türleri ABD'de, Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) mesajlarında meteorolojik tahminleri bulundurduğundan beri kullanılmamaktadır.

Mesajın seri numarası (B3, B4)

B3 ve B4 karakterleri, her B2 mesaj türünün seri numarasını (sınıf) ifade eder. Seri numaraları genellikle "01" değeriyle başlar, ancak özel durumlarda bu değer "00" olur. 00 değeri, alıcıyı mesajı yazdırmaya zorunlu kılar.

Menşe zamanı

Menşe zamanı "DDHHmm UTC MMM" biçimindedir; DD tarih, HH saat, mm dakika ve MMM ayın üç karakterli kısaltmasıdır. Mesajın iletim zamanı UTC'ye göredir.

Mesaj metni

Detaylı mesaj metni.

Mesaj sonu

"NNNN" karakterleri mesajın bittiğini belirtir.

Türkiye'de NAVTEX

Türk karasularında NAVTEX yayınları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından yayınlanmaktadır. Duyuru ve uyarılar sivil veya askerî fark etmeksizin tüm gemi ve tekneler için bağlayıcı niteliktedir. Bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde halka açık bir şekilde yayınlanmaktadır.[6]

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunmaktadır.[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Navtex nedir?". Yelken Okulu. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Navtex nedir? Navtex ilanı ne demek? Navtex ilan etmek ne anlama geliyor?". NTV. 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 
  3. ^ "NAVTEX ilanı nedir ve ne anlama gelir?". Hürriyet. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 
  4. ^ a b "NAVTEX nedir? NAVTEX ilan etmek ne anlama geliyor?". Sözcü. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 
  5. ^ a b Fastnet Radio GMDSS Marine Radio Decoder FMD25 Manual 24 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p. 5-3
  6. ^ "NAVTEX nedir? NAVTEX ne anlama geliyor?". TRT Haber. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Digiturk</span> uydu tabanlı dijital platform (Digiturk beIN Media Group)

Digiturk, Türkiye'de abonelik sistemiyle işleyen bir dijital televizyon yayını platformudur. 1999 yılının Ocak ayında Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet tarafından kurulmuş, 2000 yılının Nisan ayında hizmet vermeye başlamıştır. Süper Lig maçlarının yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 15 Kasım 2022'de Eutelsat uydusundaki yayınlarını sonlandırmış ve tamamen Türksat uydusuna geçiş yapmıştır. Şirket, 2015'te beIN Media Group'a satıldı ve hisselerin devri resmi onay sürecinin ardından, 2016 yılı Ağustos ayında tamamlandı.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">VOR</span>

VOR ; alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Bir yer istasyonu ile hava aracındaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir. Tek başına VOR sistemi baş ve mesafe bilgisi vermez.

500 kHz, 20. yüzyılın başlarından itibaren, mors sinyalleriyle yapılan deniz haberleşmesinde Uluslararası Çağrı ve Tehlike Frekansı olarak kullanılan frekans. Bütün dünyada sahil güvenlik hizmeti veren kurumlar ile deniz haberleşmesi hizmeti sunan sahil telsiz istasyonları bu frekansta dinleme yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Amatör telsizcilik</span> hobi

Amatör telsizcilik veya Amatör radyo, dünya üzerinde organize olmuş, hiçbir menfaat gözetmeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında ve yapılan sınavlarda başarı göstermiş kişilerce yürütülen amatör bir hobi faaliyetidir. Amatör telsizciler; "radyo amatörü", "Hams" veya "amatör telsizci" olarak isimlendirilir.

Uluslararası havacılık terimi olarak, SELCAL veya SelCal bir hava taşıtı ile temas kurmak isteyen bir yer istasyonunun söz konusu hava taşıtındaki uçuş ekibini uyararak iletişim kurmasını sağlayan bir radyo sistemidir. Kısaltma İngilizce, "selective-calling" den türetilmiştir. SELCAL'in çalışma prensibinde yer tabanlı bir kodlayıcı ve verici ile ses yayını ve uçakta bulunan dekoder ve radyo alıcısı bulunur. SELCAL kullanımı ile uçuş ekibinin uçaktaki radyo komünikasyon sisteminin sesinin kısık olduğu veya dinlenmediği halde dahi gelen iletişim çağrısıdan bilgisi olması sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">DX'cilik</span>

DX'cilik, Amatör telsizcilerin uzak mesafelerden yayınlanan radyo ve televizyon sinyallerini saptayıp bu yayınların yapıldığı istasyonları tanımlamaları ve onlarla iletişim kurmalarına dayalı hobilerini tarif eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal GPS</span>

Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 cm 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bluetooth Low Energy</span>

Bluetooth Low Energy (BLE) sağlık alanında, fitness'ta, güvenlikte ve ev eğlencelerinde yeni uygulamalar hedefleyen Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından tasarlanan ve pazarlanan kablosuz kişisel alan ağı teknolojisidir. "Bluetooth Smart" olarak da anılan BLE, Klasik Bluetooth'un bir alt grubudur ve Bluetooth 4.0 temel özelliklerinin bir parçası olarak tanıtılmaktadır. Klasik Bluetooth ile örtüşüyor olsa da BLE, aslında tamamen farklı bir kökene sahiptir ve Bluetooth SIG tarafından benimsenmeden önce Nokia’da "Wibree" adı verilen bir şirket projesi olarak başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda voleybol</span> 1964ten beri Yaz Olimpiyatlarında yapılagelen turnuva

Voleybol, 1964'ten beri Yaz Olimpiyatları oyunlarında düzenli olarak yer alan hem erkekler hem de kadınlar için yapılmakta olan turnuva.

TRT EBA, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de COVID-19 salgınında ilk vakaya rastlanması sonucunda, ilk ve orta düzeydeki okulların tatil edilmesiyle okula gelinmesine gerek kalmadan bir uzaktan eğitim platformu oluşturma amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 19-20 Mart 2020 tarihinde TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise şeklinde 3 ayrı kanal olarak test yayınına başlayıp daha sonra 23 Mart 2020'de normal yayına başlayan kanallara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Duga</span>

Duga, füze saldırılarına karşı erken uyarı ağının bir parçası olarak kullanılan bir Sovyet ufuk ötesi radar (OTH) sistemidir. Sistem Temmuz 1976'dan Aralık 1989'a kadar çalıştı. Biri Ukrayna SSC'de Çernobil ve Çernihiv yakınlarında, diğeri ise Doğu Sibirya'da olmak üzere iki operasyonel Duga radarı konuşlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Radyo vericisi</span>

Radyo vericileri radyo yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan teknik araçlardır. Programlar kent merkezlerindeki stüdyolarda hazırlanır. Stüdyolarda sesler ses sinyaline (AF) çevrilir. Ses sinyali kablo, radyolink veya uydu yardımıyla verici istasyonlara gelir. Yayın verici istasyondan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">16.kanal VHF</span>

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.