İçeriğe atla

NATO bayrağı

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)NATO
Kabul tarihi14 Ekim 1953
Oran2:3 ve 1:2[1]
TasarımKoyu mavi (Pantone 280) bir arka fonun üzerinde dört beyaz çizgi yayan bir beyaz pusula figürü.
KullanımıDiğer
General Dwight D. Eisenhower NATO tarafından kullanılan ilk bayrağın önünde, 8 Ekim 1951
1951'den 1953'e kadar NATO tarafından kullanılan Avrupa Müttefik Kuvvetleri yüksek karargahının bayrağı

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) bayrağı, dört kardinal yönden yayılan dört beyaz çizgiyle beyaz bir pusula gül amblemi ile yüklü koyu mavi bir alandan oluşur. NATO'nun kurulmasından üç yıl sonra kabul edilen, 14 Ekim 1953'ten beri NATO'nun bayrağı olmuştur. Mavi renk Atlas Okyanusu'nu sembolize ederken, daire ise birlik anlamına gelir.

Tarihi

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, on iki ülkenin Sovyetler Birliği'nden algılanan tehdide karşı koymak için Kuzey Atlantik Antlaşması'nı imzaladığı 4 Nisan 1949'da kuruldu.[2] NATO tarafından kullanılan ilk bayrak, 5 Ekim 1951'de, tasarlamaya yardımcı olan General Dwight Eisenhower tarafından açıklandı.[3] 1951 bayrağı, hala bayrağı kullanan Avrupa Müttefik Kuvvetleri yüksek Karargahı'nın (SHAPE) arması olan yeşil bir alandan oluşuyordu. NATO, yeni kurulan bilgi Politikası Çalışma Grubu tarafından ele alınan bir görev olan onu şekilden ayırt etmek için bir amblem aramaya başladı. Birkaç tartışmadan sonra, amblemini içeren organizasyon için bir bayrağın gerekli olduğu ve bunu Kuzey Atlantik Konseyi'ne tavsiye edeceği sonucuna vardı. Konsey, Anlaşmanın "barışçıl amacını" vurgulamanın yanı sıra tasarımın "basit ve çarpıcı" olması gerektiğini belirtti; birkaç öneri reddedildi. NATO amblemi nihayet 14 Ekim 1953'te kabul edildi. Karar, NATO'nun ilk Genel Sekreteri olan 1. Baron Ismay olan Hastings Ismay tarafından tam iki hafta sonra 28 Ekim'de açıklandı ve burada seçilen tasarımın arkasındaki sembolizmi de detaylandırdı.[4] Bayrağı "basit ve zararsız" olarak nitelendirdi.[5] Bununla birlikte, bayrak evrensel olarak iyi karşılanmadı ve örneğin bayrağı "garip ve yabancı bir paçavra" olarak kınayan ABD Kongre Üyesi John Travers Wood'dan eleştiri aldı.[6] Açıklamaları, Atlantik Müttefik Yüksek Komutanı'nın Norfolk, Virginia'daki ABD bayrağının yerine NATO bayrağının getirildiği iddia edilen bir olayın ışığında yaptı.

Modern bayrak ilk olarak 9 Kasım 1953'te Paris'teki Atlantik sergisinin açılış töreninde çekildi.[4][7] Ancak olay hakkında çok az şey biliniyor çünkü etkinlikte yapılan konuşmanın dokümantasyonu mevcut değil.[4]

Sembolizm

Bayrağın renkleri kültürel, politik ve bölgesel anlamlar taşır. Koyu mavi alan Atlas Okyanusu'nu temsil ederken, daire NATO üyesi ülkeler arasında birliği temsil ediyor. Pusula gülü, üye devletlerin ulaşmaya çalıştığı hedef olan barış yoluna giden yönü sembolize ediyor; bir kez güncellendi.[4][8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2017. 
  2. ^ Cavendish, Richard (1999). "The Founding of NATO". History Today. 49 (4). 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  3. ^ Associated Press (6 Ekim 1951). "NATO Flag is Raised at Ike Headquarters". Cincinnati Enquirer. 
  4. ^ a b c d "The Birth of the Emblem". NATO.int. North Atlantic Treaty Organization. 12 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2016. 
  5. ^ "NATO: The Colors". Time. 9 Kasım 1953. 9 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  6. ^ "Idaho Lawmaker Raps NATO Flag". The Spokesman-Review. Associated Press. 18 Nisan 1952. s. 12. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  7. ^ "NATO Flag Flown". Toledo Blade. Reuters. 10 Kasım 1953. s. 2. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  8. ^ "Le Drapeau de L'OTAN—The Flag of NATO" (PDF). CPVA.ca. Canadian Peacekeeping Veterans Association. 13 Haziran 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı</span>

SHAPE, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün Müttefik Harekât Komutanlığı'nın (ACO) karargahıdır. 1967'den beri Belçika'nın Mons şehrinin kuzeyindeki Casteau'da bulunmaktadır. Ancak daha önce 1953'ten Fransa'nın Versay kentinin yanındaki Rocquencourt'ta bulunuyordu. 1951'den 2003'e kadar SHAPE, Müttefik Avrupa Komutanlığı'nın (ACE) merkeziydi. 2003 yılından bu yana Müttefik Harekât Harekâtları'nın merkezidir ve dünya çapındaki tüm NATO operasyonlarını kontrol etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Avustralya bayrağı, Avustralya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Ortası Sırtı</span> Atlas Okyanusunda deniz seviyesinin altında uzanan dağ silsilesi

Atlantik Ortası Sırtı ya da Atlantik Ortası Yükselimi Atlas Okyanusu'nun ortasında, tüm taban boyunca uzanan, büyük bölümü sular altında bulunan sıradağ kümesi ve okyanus ortası sırtıdır. Kuzey Kutbu'nun 333 kilometre güneyinde 87° Kuzey'den başlayarak 54° Güney'deki Bouvet Adası'na kadar uzanır. Dağların yüksek bölümleri yer yer su yüzeyine çıkarak okyanusta adalar oluşturur. İzlanda bu şekilde oluşmuştur. Yükselim 1950'lerde Marie Tharp ve Bruce Heezen tarafından bulunmuştur. Bu oluşumun bulunması Alfred Lothar Wegener'ın Kıta Kayması Teorisinin geliştirilmiş hali olan Levha hareketleri kuramının dünyaca kabul görmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">NATO Parlamenter Asamblesi</span> hükümetler arası kuruluş

NATO Parlamenter Asamblesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne üye ülkelerden 158 parlamenter 1955 yılında Paris’te toplanarak kurdukları örgüttür. Bu örgütün ismi 1966 yılında Kuzey Atlantik Asamblesi; 1999 yılında ise NATO Parlamenter Asamblesi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Baker</span>

Gilbert Baker, Amerikalı LGBT hakları aktivisti ve bayrak tasarımcısı. 1978 Gey ve Lezbiyen Özgürlük Günü Yürüyüşü için LGBT bireylerin eşcinsel gurur sembolü olarak kullandıkları Gökkuşağı bayrağını tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia bayrağı</span> Ulusal bayrak

Saint Lucia bayrağı, Saint Lucia'nın resmi ulusal bayrağıdır. İlk olarak 1 Mart 1967 tarihinde kullanılmaya başlanmış, 1979 ve 2002 yıllarında yapılan ufak değişiklikler ile günümüzdeki halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Atlantik Antlaşması</span> NATOnun yasal temelini oluşturan ve NATO üyeleri tarafından uygulanan antlaşma

Kuzey Atlantik Antlaşması, 4 Nisan 1949'da Washington'da imzalanan ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) kuran antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış İçin Ortaklık</span>

Barış İçin Ortaklık (BİO), (İngilizce: Partnership for Peace, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün ittifakı ile Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında güven oluşturmaya yönelik bir programıdır. Program 10-11 Ocak 1994 NATO Zirvesinde geliştirilmiş olup ; 22 ülke programa dahildir.

<span class="mw-page-title-main">NATO üyesi ülkeler</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan ülkeler

NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki 32 üye ülkeden oluşan uluslararası bir askeri ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanmasıyla kurulmuştur. Antlaşmanın 5. maddesi, üye devletlerden birine karşı silahlı bir saldırı olması halinde, bunun tüm üyelere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan üyeye gerekirse silahlı kuvvetlerle yardım edeceğini belirtmektedir. Antlaşmanın 6. maddesi, 5. maddenin kapsamını Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar, Kuzey Amerika ve Avrupa anakaraları, Türkiye'nin tamamı ve sonuncusu Temmuz 1962'den beri tartışmalı olan Fransız Cezayiri ile sınırlamaktadır. Dolayısıyla, Hawaii, Porto Riko, Fransız Guyanası, Falkland Adaları, Septe veya Melilla gibi yerlere yapılacak bir saldırı 5. madde kapsamında bir karşılık verilmesini tetiklemeyecektir.

<span class="mw-page-title-main">NATO Genel Sekreteri</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün baş görevlisi

NATO Genel Sekreteri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) başlıca sivil görevlisidir. Bu görevi üstlenen kişi, örgütün işleyişini koordine etmek, NATO'nun uluslararası kadrosunu yönetmek, Kuzey Atlantik Konseyi'nin toplantılarını ve örgütün önemli komitelerinin çoğunu yönetmekle sorumludur. NATO Askeri Komitesi dışında, NATO'nun sözcüsü olarak da hareket eder. Genel Sekreterin askeri komutada rolü yoktur; siyasi, askeri ve stratejik kararlar nihayetinde üye ülkelerin yetkisindedir. NATO'nun en üst düzey yetkililerinden biri olan genel sekreter, NATO Askeri Komitesi Başkanı ve yüksek müttefik komutanı ile birlikte çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 24 Ocak 1953 tarihinde Kazakistan SSC Yüksek Sovyeti tarafından kabul edilen bayrak. Bu bayrak, Sovyetler Birliği bayrağının bir versiyonudur. Aralarındaki fark, bu bayrakta 2/9 altta yatay olarak mavi şerit yer alır. Bayrağın yakın merkezinde orak ve çekiç figürü yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kara Komutanlığı</span>

Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), eski adıyla Müttefik Kara Kuvvetleri Güneydoğu Avrupa Komutanlığı (LANDSOUTHEAST), NATO Kara Kuvvetlerinin daimi karargâhıdır. LANDCOM komutanı ittifakın birincil kara savaşı danışmanıdır. Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı tarafından talimat verildiğinde kara harekâtlarının yürütülmesinden sorumlu olan karargâhın çekirdeğini oluşturur. 2012'de oluşturulan komutanlığın merkezi, İzmir'in Buca ilçesinde 1994'te inşa edilen Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel Antlaşması (1948)</span> 1948 Batı Avrupa savunma antlaşması

Brüksel Antlaşması veya Brüksel Paktı 1948-1954 yılları arasında faaliyet gösteren Batı Birliği'nin kurucu antlaşmasıydı. Sonraki dönemde Değiştirilmiş Brüksel Antlaşması (MTB) olarak düzenlendi ve 2010 yılında feshedilene kadar Batı Avrupa Birliği'nin (BAB) kurucu antlaşması olarak yürürlükte kaldı. Antlaşma, üye devletler arasında askeri, ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğinin düzenlenmesinin yanı sıra karşılıklı savunma maddesini de içeriyordu.