İçeriğe atla

NATO'nun Sırbistan Radyo Televizyonu merkezini bombalaması

NATO'nun Sırbistan Radyo Televizyonu merkezini bombalaması
Binanın zarar görmüş şekli
BölgeBelgrad, Sırbistan, Yugoslavya
Koordinatlar44°48′41″K 20°28′12″D / 44.81139°K 20.47000°D / 44.81139; 20.47000
Tarih24 Nisan 1999
02:06 (OAS)
Saldırı türü
Füze saldırısı
Ölü16
Yaralı16[1]
İşleyenlerNATO

NATO'nun Sırbistan Radyo Televizyonu merkezini bombalaması 24 Nisan 1999'da Kosova Savaşı'nda gerçekleşmiştir. NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması sırasında gerçekleştirilen füze saldırısıyla Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) merkezi ciddi biçimde zarar görmüştür. Ülkedeki diğer radyo ve elektrik tesisatları da saldırılara uğramış,[2] RTS'ye yönelik tek füzelik saldırıda 16 kişi ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "No justice for the victims of NATO bombings". Uluslararası Af Örgütü. 23 Nisan 2009. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2013. 
  2. ^ McCormack 2006, s. 381.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Niş, Sırbistan</span>

Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Radyo Televizyonu</span> Sırp radyo ve TV yayıncısı

Radyo Televizyon Sırbistan Sırpça: Радио-телевизија Србије (PTC) veya Radio-televizija Srbije) Sırbistan'ın kamu yayın kuruluşudur. Bu yayınlar ve haberler, tiyatro çeşitli üretir ve radyo, televizyon ve İnternet aracılığıyla spor programlama. RTS, Temmuz 2001 yılından bu yana, Avrupa Yayın Birliği üyesidir. RTS, eski Yugoslavya ve Balkanlar'daki en büyük yayın kuruluşudur. Önceden bu kanal Radyo Televizyon Belgrad (RTB) olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan</span>

Sırbistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2007 yılından günümüze 15 kez katılmıştır. Sırbistan daha önce Yugoslavya 'nın ve Sırbistan-Karadağ (2004-2006)'ın parçası olarak katılmıştır. Sırbistan bağımsız ülke olarak ilk kez katıldığı 2007 yılında Marija Šerifović'in seslendirdiği "Molitva" adlı şarkı ile yarışmayı kazanmıştır. Ülkenin diğer ilk beş sonuçları 2012 yılında Željko Joksimović'in seslendirdiği "Nije ljubav stvar" adlı şarkı ile üçüncü olarak ve 2022 yılında Konstrakta'nın seslendirdiği "In corpore sano" adlı şarkı ile beşinci olarak almıştır. Sırbistan'ın diğer ilk on sonuçları altıncı (2008) ve onuncu (2015) olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması</span>

NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması ya da Allied Force Operasyonu, Deliberate Force Operasyonu sonrasında ABD'nin geliştirdiği yeni askerî müdahale, Bosna Savaşı'ndan beri tecrit edilmiş durumda ve ambargo altında bulunan Yugoslavya'ya karşı 24 Mart 1999 tarihinde 11 NATO ülkesinin ordularınca başlatılmış olan askerî müdahaleler. Sonrasında ülkede yaşayan Sırplar direniş eylemlerinde bulundu. Afganistan'a, Irak'a ve diğer ülkelere operasyon amacıyla kullanılan Bondsteel Üssü'nü Amerikalılar ve Kosovalılar inşa etti.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

PGP-RTS (eski adıyla PGP-RTB,

Sırbistan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Sırbistan yayıncısı RTS tarafından Sırbistan'ın sanatçısı ve şarkısını belirleyen bir iç seçim yapılmıştır. "Nije Ljubav Stvar" adlı şarkısıyla Željko Joksimović Sırbistan'ı temsil etme hakkı kazanmıştır. Sırbistan ikinci yarı finalde yarışmış ve 159 puanla ikinci olarak finale yükselmiştir. Finalde ise 214 puanla üçüncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ušće Kulesi</span>

Ušće Kulesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Novi Beograd belediyesinde bulunan 25 katlı karışık amaçlarla kullanılan gökdelen. Bina ülkenin en yüksek binası ve Avala Kulesi'nden sonraki en yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avala Kulesi</span>

Avala kulesi, Belgrad'ın çevresindeki Avala'da yer alan telekominikasyon ve gözlem kulesidir. 29 Nisan 1999'da NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması sırasında yıkıldı. 21 Aralık 2006'da Avala Kulesi'nin yeniden yapılacağı duyuruldu. 21 Nisan 2010'da da törenle resmî olarak açıldı. Şimdi Sırbistan ile Balkanlar'ın en yüksek kulesidir.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

Sırbistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Sırbistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen Görevlendirme seçimi doğrultusunda Stockholm'de Sırbistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Sırbistan'ı Goodbye (Shelter) adlı şarkısıyla Sanja Vučić ZAA temsil etmiştir.

Sırbistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Borislav Milanov, Joacim Bo Persson, Johan Alkenas ve Lisa Ann-Mari Linder'in yazdığı "In Too Deep" adlı şarkıyla katılmıştır. Sırbistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Sırbistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Sırbistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Sanja Ilić, Tanja Ilić ve Danica Krstajić'in yazdığı "Nova deca" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Sanja Ilić & Balkanika seslendirmiştir. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil eden kişiyi Beovizija 2018 yarışması'nda seçmiştir.

Sırbistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İsrail'de yapılan 2019 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek katılımcı Beovizija 2019 yarışması'nın kazananı "Kruna" adlı şarkısıyla Nevena Božović olmuştur.

Sırbistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Sırp yayıncı Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek katılımcı Beovizija 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dragan Đilas</span> Sırp siyasetçi

Dragan Đilas, 2008'den 2013'e kadar Belgrad Belediye Başkanı olan Sırp politikacı ve iş insanı.

Sırbistan, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Sırbistan'ı Görevlendirme yöntemi sonucunda Hurricane'in "Loco Loco" adlı şarkıyla temsil edeceği belirlenmiştir. Daha önce Çin'deki 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını ve diğer ülkelere yayılması nedeniyle etkinlik iptal edilmeden önce Hurricane'in 2020 yılında "Hasta la vista" şarkısı ile yarışması'na katılacağı planlanmıştı.

Sovyetler Birliği'nin Ghagheharan'da mültecileri bombalaması, Ekim 1984'te Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi sırasında Pakistan'a kaçmakta olan 300 aileden oluşan bir mülteci kafilesinin Gur ilindeki Ghagheharan köyünde Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından jetler ve helikopterlerle saldırıya uğraması olayı. Kafile ve bulundukları bölge, herhangi bir askeri tehdit veya önem teşkil etmiyordu. Saldırıda ölen ve yaralanan sivil sayısı belirlenememiştir, ancak yüksek kayıp tahmin edilir.