
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.
STANAG, NATO üyesi ülkelerin askeri alandaki standartlarını belirleyen bir bildirimdir. NATO üyesi ülkeler ürettiği bütün askeri malzemeler de bu standartlara uymak zorundadır. Standartlara ulaşması için, ordusu modernize gerektiren ülkelere diğer ülkeler yardım etmektedir. Bu direkt olarak malzemeyi vermekten çok teknoloji/bilgi transferi ile olur. STANAG İngilizce ve Fransızca olarak iki dilde hazırlandı. NATO Standartlarını belirleyen merkez ajans Brüksel'dedir. STANAG'a örnek olarak STANAG'ın silahların mermi ölçülerin belirleyen STANAG şarjör standardı verilebilir. Böyle birçok standartlandırma getirilmiş ve bunlar STANAG's (STANAG'lar) olarak adlandırılmıştır.

NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması ya da Allied Force Operasyonu, Deliberate Force Operasyonu sonrasında ABD'nin geliştirdiği yeni askerî müdahale, Bosna Savaşı'ndan beri tecrit edilmiş durumda ve ambargo altında bulunan Yugoslavya'ya karşı 24 Mart 1999 tarihinde 11 NATO ülkesinin ordularınca başlatılmış olan askerî müdahaleler. Sonrasında ülkede yaşayan Sırplar direniş eylemlerinde bulundu. Afganistan'a, Irak'a ve diğer ülkelere operasyon amacıyla kullanılan Bondsteel Üssü'nü Amerikalılar ve Kosovalılar inşa etti.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.
Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

Finlandiya Savunma Kuvvetleri, Finlandiya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli savunma kuvvetleridir. Savunma kuvvetlerinin toplam mevcudu 34.700 kişidir. Bu birimlerin içinde ayrıca 8.900 subay ve 15.800 profesyonel asker bulunmaktadır. Finlandiya'da askerlik zorunludur. On sekiz yaşının üzerindeki tüm erkekler eğitim durumlarına göre 6, 9 veya 12 aylık dönemler hâlinde bu görevini yerine getirir.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Ukrayna'nın belirtilen ulusal politikası Avrupa Birliği ile, Avrupa-Atlantik entegrasyonunu sağlamaktır. Ukrayna'nın NATO ile bir "Ayrıcalıklı Ortaklık" vardır ve "Barış için Ortaklık" ve "Balkanlar'da barışı koruma" gibi askerî kuruluşların etkin bir katılımcısı olmuştur. NATO ile bu yakın ilişki Kosova'da, komşusu Polonya ile iş birliği ve ortak barış operasyonunda belirginleşmiştir. Ukraynalı askerler, Irak ve Afganistan'da NATO komutası altında görev yapmaktadır. Viktor Yuşçenko döneminde 2008 başlarında Ukrayna, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Müttefik Dönüşüm Komutanlığı, 2003'te kurulan bir NATO askerî komutası. İttifakın yeniden yapılandırma çalışmaları nedeniyle oluşturuldu. NATO Mukabele Kuvveti gibi yeni oluşumları ve yeni doktrinleri kullanarak müttefik kuvvetlerinin askerî dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Fransa NATO'nun Komuta Yapısı'na 2009'da tekrar katıldıktan sonra SACT'nin başına bir Fransız subay geçti.

Stabilization Force (SFOR) (Türkçe: İstikrar Gücü), Bosna Savaşı'ndan sonra Bosna-Hersek'e gönderilen NATO önderliğindeki çok uluslu barış gücüydü. SFOR, NATO'nun önderliğinde olmasına rağmen pek çok NATO üyesi olmayan bazı ülkeler de asker katkısında bulundu. Aralık 2004'te yerini EUFOR Althea aldı.
Eagle Assist Harekâtı, 11 Eylül saldırılarının ardından Kuzey Atlantik Konseyi'nin 4 Ekim 2001 tarihli toplantısında alınan Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. maddesinin uygulanması kararı sonucu 9 Ekim 2001'de ABD'de başlatılan operasyon. 13 NATO ülkesinden 830 askerin görev yaptığı harekât 16 Mayıs 2002'de sona ermiştir.
Crisis Response Operations in NATO Operating Systems (CRONOS), sınıflandırılmış bilgileri iletmek için NATO tarafından kullanılan bir bağlantılı bilgisayar ağları sistemi. NATO Secret seviyesinde operasyonları, NATO istihbarat uygulamalarına ve veri tabanlarına erişim ile sunmaktadır. 1999 itibarıyla NATO, Avrupa'da yeni teknoloji geniş alan ağı bilgisayarları kullanmaktadır. CRONOS e-posta, Microsoft Office Suite gibi hizmetler sağlamaktadır. NATO topluluğu içinde resmî olmayan e-posta ve bilgi paylaşımı hizmeti sunmaktadır. CRONOS ile herhangi bir ABD ağı arasında bağlantı yoktur.

Ordu Jeouzamsal Bilgi Merkezi Portekiz Ordusu askeri, coğrafi ve kartografi kuruluşudur.

Savunma sanayii veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.
Askerî harekât, gelişmekte olan bir duruma tepki olarak bir devlet veya devlet dışı bir aktör tarafında gerçekleştirilen koordine edilmiş askerî bir eylemdir. Bu eylemler, durumu harekâtı gerçekleştiren taraf veya devletin lehine çözmek için askerî bir plan olarak tasarlanmıştır. Harekâtlar, muharebe veya savaş dışı nitelikte olabilir ve ulusal güvenlik amacıyla bir kod adı ile belirtilir. Askerî harekâtlar genelde, operasyonel hedeflerinden ziyade genel olarak kabul görmüş yaygın kullanım adlarıyla bilinir.

Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), eski adıyla Müttefik Kara Kuvvetleri Güneydoğu Avrupa Komutanlığı (LANDSOUTHEAST), NATO Kara Kuvvetlerinin daimi karargâhıdır. LANDCOM komutanı ittifakın birincil kara savaşı danışmanıdır. Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı tarafından talimat verildiğinde kara harekâtlarının yürütülmesinden sorumlu olan karargâhın çekirdeğini oluşturur. 2012'de oluşturulan komutanlığın merkezi, İzmir'in Buca ilçesinde 1994'te inşa edilen Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'dır.

Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.
Harp ortamı, birleşik bir askerî stratejiyi belirtmek için kullanılan bir askerî terminolojidir. Askerî sahada silahlı kuvvetleri entegre eder ve birleştirir. Askerî hedeflere ulaşmak için harp ortamlarına hava, bilgi, kara, deniz, siber ve uzay alanları dahildir

Psikolojik Operasyonlar (PSYOP), seçilen bilgileri ve göstergeleri izleyicilere, onların duygularını, güdülerini, nesnel muhakemelerini ve nihayetinde hükûmetlerin, organizasyonların, grupların ve bireylerin davranışlarını etkilemek için kullanma operasyonlarını gerçekleştiren ABD'nin bir ordu kurumudur.
Askerî tedarik zinciri yönetimi, askeriyede tedarik zinciri yönetimidir. Bu, askerî malzeme uygulamaları için ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesi, imalat ve sunulmasına yönelik çapraz fonksiyonlu bir yaklaşımdır. Geniş yönetim kapsamı alt tedarikçileri, tedarikçileri, dahili bilgileri fonlamanı içerir. Askerî lojistik de, silahlı kuvvetlerin hareketini ve bakımını planlama ve yürütme bilimidir.