İçeriğe atla

Nüzhet Haşim Sinanoğlu

Nüzhet Haşim Sinanoğlu (1898 - 1941), Türk diplomat ve çevirmen.

Hayatı

Rumelili Türk bir ailedendir. Galatasaray Lisesi'nde öğretmenlik yaparken Kurtuluş Savaşı başlayınca Anadolu'ya geçmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya daha sonra İtalya'nın Bari şehrine diplomat olarak atanmıştır. Bari'den Benito Mussolini'nin faşist devlet sistemini inceleyip Ankara'ya sürekli gönderdiği raporları sonradan Faşizm ve Onun Devlet Sistemi adlı kitapta toplamıştır. Türkçe olarak ilk Latince Edebiyatı Antolojisi kitabını çıkarmıştır. İtalyan Rönesans Edebiyatı'nı incelemiş ve Grek ve Romen Mitolojisi isimli kitabı yayınlamıştır. Carlo Goldoni'nin İki Efendinin Uşağı adlı tiyatro oyununu çevirmiştir. Dante Alighieri'nin İlahi Komedya kitabını ilk çeviren kişidir. İtalyanca, Latince ve Fransızca biliyordu. 1941'de 43 yaşında kalp krizi yüzünden ölmüştür. İlk evliliğinden Prof. Dr. Samim Sinanoğlu, Prof. Dr. Suat Sinanoğlu ve Avrupa Konseyi'nde görev yapmış olan Aydın Sinanoğlu; ikinci evliliği Rüveyde Hanım'dan ise Oktay Sinanoğlu ve Esin Afşar isimli çocukları olmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ Soner Yalçın (26 Nisan 2015). "B.k mu var Amerika'da? Diyarbakır'a git..." Sözcü (gazete). sozcu.com.tr. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1934 (MCMXXXIV) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

10 Aralık, Miladi takvime göre yılın 344. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 21 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Sinanoğlu</span> Türk kimyager ve akademisyen

Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir. Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

Laiklik veya laisizm, devlet yönetiminde dinin veya dinsizliğin referans alınmamasını ve devletin din veya dinsizlik karşısında tarafsız ve tepkisiz olmasını savunan ilkedir.

Giovanni Scognamillo, Türk yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen, ressam. Scognamillo ayrıca bazı Türk filmlerinde oyuncu olarak rol almış, bankacılık, reklamcılık, dekoratörlük, kitabevi yöneticiliği gibi pek çok farklı alanda da çalışmıştır. Kendisi hakkında “Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo” isimli bir belgesel çekilmiş, Yıldıray Çınar'ın çizgileriyle Karabasan isimli çizgi romanda da karakter olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

Fikret Türkmen akademisyen, Türk Dünyası Araştırmaları profesörüdür. 1992 yılında kurulan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün kurucu müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

Suût Kemaleddin Yetkin, Türk akademisyen, edebiyatçı, denemeci, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Esin Afşar</span> Türk şarkıcı, yazar, çevirmen ve oyuncu

Esin Sinanoğlu Afşar, şarkıcı, yazar, çevirmen ve oyuncu.

Edip Günay, müzikolog, müzik eğitimcisi.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Bilgin</span> Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Vedat Bilgin, Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, TBMM 28. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı, TBMM 25, 26 ve 28. Dönem Ankara Milletvekili.

Nuri Bilgin, Türk sosyal psikoloji profesörü ve akademisyen.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.