İçeriğe atla

Nürnberg Yasaları

Yasalara ilişkin gazete kapağı

Nürnberg Yasaları (Almanca: Nürnberger Gesetze), 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

Yahudi karşıtı kampanyanın dikkate değer başka bir örneği olarak 1 Nisan 1933'te Yahudi işyerleri SA tarafından boykot edildi ve Alman halkının artık Yahudilerden alışveriş yapmamaları istendi. Bu boykotu Yahudi dükkânlarının yağmalanması ve işyeri sahiplerinin acımasızca dövülmesini izledi. Yahudilerin doktorluk, eczacılık, askerlik ve birçok diğer meslekleri yapması da yasaklandı. Yahudiler artık sadece Almanların evinde işçi olarak çalışabileceklerdi.

Nürnberg Yasaları, Yahudi toplumu üzerinde ekonomik ve sosyal açıdan sakatlayıcı bir etkiye sahipti. Evlilikle ilgili yasaları ihlal etmekten hüküm giyen kişiler hapsedildi ve (8 Mart 1938'den sonra) cezalarını tamamladıktan sonra Gestapo tarafından yeniden tutuklandı ve Nazi toplama kamplarına gönderildi. Yahudi olmayanlar yavaş yavaş Yahudilerle sosyalleşmeyi veya Yahudilere ait mağazalardan alışveriş yapmayı bıraktılar ve birçok yer müşteri eksikliği nedeniyle kapandı. Yahudilerin artık kamu hizmetlerinde veya tıp ve eğitim gibi hükûmet tarafından düzenlenen mesleklerde çalışmasına izin verilmediğinden, birçok orta sınıf işletme sahibi ve profesyoneli sıradan bir işte çalışmak zorunda kaldı. Yahudilerin ülkeyi terk ederken servetlerinin %90'ını vergi olarak vermeleri gerektiği için göç etmek sorunluydu. 1938'e gelindiğinde, potansiyel Yahudi göçmenlerin onları almaya istekli bir ülke bulması neredeyse imkansızdı. Madagaskar Planı gibi toplu sürgün planlarının gerçekleştirmesinin imkansız olduğu ortaya çıktı ve 1941'in ortalarından itibaren Alman hükûmeti Avrupa Yahudilerini toplu halde imha etmeye başladı.

Arka plan

Nazi Partisi, Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'da aktif olan birkaç aşırı sağ siyasi partiden birisi idi.[1] Parti, Weimar Cumhuriyeti'nin kaldırılmasını, Versailles Antlaşması'nın şartlarının reddini, radikal antisemitizmi ve anti-Bolşevizmi savunuyordu.[2] Güçlü bir merkezi hükûmet, Germen halkları için artan bir Lebensraum (yaşam alanı), ırka dayalı bir Volksgemeinschaft (halk topluluğu) oluşumu ve Yahudilere karşı ırksal temizlik vadettiler.[1]

Kanunlara göre sınıflandırma

1935[3]
Sınıflandırma Tercüme Kalıtım Tanım
DeutschblütigerAlman kanlı Alman Alman ırkına ve milletine ait; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
DeutschblütigerAlman kanlı 1⁄8 Yahudi Alman ırkına ve milletine ait olduğu düşünülen; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Mischling zweiten GradesKarışık ırk (ikinci derece) 1⁄4 Yahudi Sadece kısmen Alman ırkına ve milletine aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
Mischling ersten GradesKarışık ırk (birinci derece) 3⁄8 veya 1⁄2 Yahudi Sadece kısmen Alman ırkına ve milletine aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı var
JudeYahudi 3⁄4 Yahudi Yahudi ırkına ve topluluğuna aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı yok
JudeYahudi Yahudi Yahudi ırkına ve topluluğuna aittir; Reich vatandaşlığına sahip olma hakkı yok
İlk Derece Mischlinge ile İlgili Özel Durumlar[3]
Gün Kararname
15 Eylül 1935 Bir Mischling, Yahudi dini topluluğunun bir üyesiyse, Yahudi olarak kabul edilecektir.
15 Eylül 1935 Bir Mischling, bir Yahudi ile evli ise Yahudi olarak kabul edilecektir. Çocukları Yahudi sayılacaktır.
17 Eylül 1935 Bir Yahudi ile evlilikten doğan karışık ırklı çocuk, evlilik 17 Eylül 1935'ten sonra yapılmışsa Yahudi olarak sınıflandırılacaktır. 17 Eylül 1935'te veya daha önce resmi olarak yapılan evliliklerde doğanlar, yine de Mischlinge olarak sınıflandırılacaktır.
31 Temmuz 1936 31 Temmuz 1936'dan sonra evlilik dışı doğan bir Yahudi ile evlilik dışı yasak cinsel ilişkiden doğan melez bir çocuk Yahudi olarak sınıflandırılacaktır.

Diğer ülkelerdeki mevzuat

Diğer Mihver Devletlerinden bazıları Nürnberg Yasalarının kendi versiyonlarını çıkardı.

  • Faşist İtalya 1938'de, Yahudileri vatandaşlıktan çıkaran ve Yahudi ve Yahudi olmayan İtalyanlar arasındaki cinsel ilişkileri ve evlilikleri yasaklayan İtalyan ırk yasalarını ve Irk Manifestosu'nu kabul etti.
  • Macaristan, 28 Mayıs 1938 ve 5 Mayıs 1939'da Yahudilerin çeşitli meslekleri yapmasını yasaklayan kanunlar çıkardı. Ağustos 1941'de çıkan diğer bir kanun, Yahudileri en az iki Yahudi büyükanne ve büyükbabası olan herkes olarak tanımladı ve Yahudilerle Yahudi olmayanlar arasındaki cinsel ilişkiyi veya evlilikleri yasakladı.
  • 1940'ta Romanya'daki iktidardaki Demir Muhafızlar, Rumen Yahudilerinin hukuki durumunu tanımlayan bir yasa çıkardı.
  • 1941'de Codex Judaicus Slovakya'da yürürlüğe girdi.
  • 1941'de Bulgaristan, Ulusun Korunması Yasasını çıkardı.
  • 1941'de Hırvatistan'da Yahudileri tanımlayan ve bazı yasaklar getiren bir kanun çıkarıldı.
  • Japonya İmparatorluğu herhangi bir yasa taslağı hazırlamamış veya onaylamamış olsa da, Singapur'un Japon işgali sırasında Singapurlu Yahudileri ve Endonezyalı Yahudileri toplama kamplarına yerleştirmeleri konusunda Alman hükûmeti tarafında baskı gördüler.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Evans, Richard J. (2004). The coming of the Third Reich. 1st American ed. New York: Penguin Press. ISBN 1-59420-004-1. OCLC 53186626. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  2. ^ Goldhagen, Daniel Jonah (1996). Hitler's willing executioners : ordinary Germans and the Holocaust. 1st ed. New York: Knopf. ISBN 0-679-44695-8. OCLC 33103054. 
  3. ^ a b "Volltext Reichsbürgergesetz und Gesetz zum Schutze des deutschen Blutes und der deutschen Ehre [Nürnberger Gesetze], 15. September 1935, und die beiden ersten Ausführungsbestimmungen, 14. November 1935 / Bayerische Staatsbibliothek (BSB, München)". www.1000dokumente.de. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Inside the secret world of Indonesia's Jewish community". Haaretz.com (İngilizce). 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Neckermann</span>

Neckermann.de GmbH, 31 Aralık 2005 yılına kadar olan adıyla Neckermann Versand AG bir perakende satış yapan mağazalar zincirini oluşturan anonim şirkettir. Merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunur. Josef Neckermann tarafından Almanya'nın savaşta olduğu dönemde 1931 yılında kurulmuştur. 1950 ve 1960'lı yıllarda dev bir şirketler topluluğuna dönüşmüştür. Buldukları "Neckermann onu mümkün kılar" sloganıyla topladığı müşteri sayısı Almanya'da ekonomi mucizesi olarak algılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Rosenberg</span> Alman mimar ve Nazi Partisi mensubu siyasetçi (1893-1946)

Alfred Rosenberg, Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ahnenerbe</span> Nazi Almanyasında nasyonal sosyalizm ile birlikte spiritüel, eski Nordik Germen inanışlarını araştıran, Parapsikoloji ile ilgilenen ve medyumlardan oluşan gizli örgüt

Ahnenerbe, Nazi Almanyası'nda nasyonal sosyalizm ile birlikte, spiritüel, eski Nordik Germen inanışlarını araştıran, Parapsikoloji ile ilgilenen ve Nazi Partisini oldukça etkileyen medyumlardan oluşan gizli örgüt.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Slovakya'da 135.000 Yahudi yaşıyordu. Bazıları savaştan önce göç ettilerse de çoğu sürgün sırasında öldürüldü. Mart 1939'da Slovakya Cumhuriyeti Nazi Almanyası kontrolünde bağımsızlığını ilan ettikten sonra Yahudilere karşı kanunlar koymaya başladı; Yahudiler ilk olarak askeri ve hükûmet görevlerinden alındı. Hlinka Slovak Halk Partisi muhafızları Yahudilere saldırmaya başlayıp Eylül 1941'de "Yahudi Kod'u"nu yürürlüğe soktu. Nürnberg Yasalarını andıran bu kod'da Yahudilere sarı kol bandı takma zorunluluğu getirilip, birçok işten ve karışık evliliklerden mahrum edildiler.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Program</span>

Nasyonal Sosyalist Program, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 25 maddeden oluşan resmî parti programıdır. 24 Şubat 1920 tarihinde Adolf Hitler ve Anton Drexler tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SS-Rasse und Siedlungshauptamt</span>

SS Irk ve İskan Ana Ofisi,, Nazi Almanyası'nda SS'in ırk "saflığını" korumaktan sorumlu örgütüydü. Görevlerinden biri, SS personelinin evliliklerini Nazi Almanyası'nın ırk politikasına uygun olarak denetlemekti.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi işletmelerine yönelik Nazi boykotu</span>

Yahudi işletmelerine yönelik Nazi boykotu, Mart 1933'te başlatılan Anti-Nazi boykotuna karşı bir tepki olduğu iddia edilerek 1 Nisan 1933'te Almanya'da başlatılan ve Yahudileri hedef alan bir boykot kampanyasıydı. Alman popülasyonunun büyük çoğunluğu Yahudi işletmeleri kullanmaya devam ettikçe boykot başarısız oldu, fakat Nazilerin Yahudilere olan kötü niyetini açıkça ortaya koydu.

Radbruch formülü, ilk olarak Alman hukuk profesörü ve politikacı Gustav Radbruch tarafından 1946 tarihli bir makalede formüle edilen bir hukuk teorisidir. Teoriye göre bir yargıç, bir kanun ile adil olarak gördüğü şey (adalet) arasında bir çelişki olduğunu görüyorsa ve söz konusu kanun, ancak ve ancak "dayanılmaz derecede adaletsiz" ise veya insanların kanun önündeki eşitliğini ''kasıtlı olarak göz ardı ediyorsa'' yasayı uygulamamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Werner Goldberg</span> Yahudi asıllı Alman asker ve siyasetçi

Werner Goldberg, yarı Yahudi soyundan gelen bir Alman asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre asker olarak görev yapmıştır. Fotoğrafı Berliner Tageblatt gazetesinde "İdeal Alman Askeri" olarak yer aldı ve daha sonra Wehrmacht için askere alma afişlerinde kullanıldı.

Almanya'da 1933 yılındaki olaylar.

<span class="mw-page-title-main">Aryan sertifikası</span>

Aryan sertifikası, Nazi Almanyası'nda "Aryan ulusal topluluğundan" ve "tamamen Aryan kökenli" olan belirli gruplar için devlet ve hükûmet yetkilileri tarafından istenen bir kanıt belgesiydi. Bu sertifikaların kullanılmaya başlanmasıyla "Aryan olmayanların", özellikle de Yahudilerin ve Çingenelerin toplumdan dışlanması başladı; bu, sivil haklardan mahrum bırakılma ve dışlanmadan sınır dışı edilmeye, gettolaşmaya ve toplama kamplarında organize edilen toplu katliamlara kadar vardı. Öte yandan, "bir İngiliz ya da İsveçli, bir Fransız ya da Çek, bir Polonyalı ya da İtalyan... akraba ve dolayısıyla Aryan olarak kabul ediliyordu."

Mischling Nazi Almanyası'nda, 1935'teki Nürnberg ırk yasalarında kodlandığı şekliyle, Yahudi gibi soydan gelen karışık "Aryan" ve Aryan olmayan kişileri belirtmek için kullanılmış aşağılayıcı bir yasal terim. Almancada, kelime genel olarak melez anlamına gelir. Resmi Nazi terminolojisindeki kullanımının dışında, Mischlingskinder terimi daha sonra II. Dünya Savaşı sonrasında beyaz olmayan askerler ve Alman annelerden doğan savaş bebeklerini ifade etmek için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Irksal hijyen</span>

Irksal hijyen, 20. yüzyılın başlarında en kapsamlı uygulamasını Nazi Almanyası'nda bulan bir öjenik yaklaşımını tanımlamak için kullanılmıştır. Bu yaklaşım, ırkların karışmasını önlemeye yönelik çabalarla dikkat çekmiş ve safkan hayvanlar elde etmeye çalışan bir hayvan yetiştiricisinin yöntemlerine benzetilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğuna ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğu ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. O dönemdeki çoğu öjenikçi gibi ırksal hijyenistler de öjeni uygulanmadığı takdirde toplumun hızla yozlaşacağına ve medeniyetin, "aşağı" kabul edilen özelliklerin yayılmasıyla çökeceğine inanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag (Nazi Almanyası)</span>

Reichstag, resmi olarak Büyük Alman Reichstag'ı 1938'den sonra, 1933'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın ulusal parlamentosuydu. Nazilerin iktidarı ele geçirmesinin ve 1933 Yetkilendirme Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, Adolf Hitler'in diktatörlüğünün eylemleri için yalnızca bir süper noter işlevi gördü. Bu tamamen törensel rolde Reichstag, sonuncusu 26 Nisan 1942'de olmak üzere yalnızca 20 kez toplandı. Reichstag Başkanı bu dönem boyunca Hermann Göring'di.