İçeriğe atla

Nürnberg

Nürnberg
Şehir
Nürnberg
Nuremberg Castle
Skyline
Schöner Brunnen
Opera House
Pegnitz River
View from Nuremberg Castle
Nürnberg bayrağı
Bayrak
Nürnberg arması
Arma
Almanya üzerinde Nürnberg
Nürnberg
Nürnberg
EyaletBavyera
RegierungsbezirkMittelfranken
İdare
 • Belediye BaşkanıMarcus König (SPD)
Yüzölçümü
 • Toplam186.38 km²
Rakım309 m
Nüfus
 (30 Kasım 2016)
 • Toplam529.756
 • Yoğunluk2842/km²
Alan kodu0911
Plaka koduN
Resmî site
www.nuernberg.de

Nürnberg, Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı şehir. Bu eyaletin en büyük ikinci şehridir ve endüstri başkenti kabul edilir. Şehir, uluslararası olarak Nuremberg adıyla bilinmektedir. Nüfusunun %4,5'ini Türkler oluşturur. Nürnberg, Kuzey Bavyera'da yer alır ve Almanya'nın meşhur Frankonya (Franken) Bölgesi olarak da bilinir. Fürth ve Erlangen, Nürnberg'in 100.000 ve üzeri nüfuslu komşu şehirleridir.

Nürnberg Metropolitan bölgesi (Metropolregion Nürnberg), Orta Frankonya, Yukarı Frankonya, Aşağı Frankonya, Yukarı Pfalz ve Thüringen alt bölgelerinden 23 bölge ve 11 bağımsız şehirden oluşmaktadır. Nürnberg'in Büyükşehir Kenti 21.800 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 3,6 milyon nüfusa sahip, 134 milyar Euro Gayri safi yurtiçi hasıla ve yaklaşık 1,9 milyon kişinin istihdam edildiği Almanya'daki ekonomik açıdan en güçlü bölgelerinden biridir.[1]

Tarihsel olarak bu şehir Roma Germen İmparatorluk merkezlerindendir. Orta Çağ'da Alman ressam Albrecht Dürer'in de doğup yaşadığı yerdir. Nürnberg, Almanya'nın en büyük şehirleri arasında olup, günümüzde Orta Çağ'dan kalma surlarının büyük kısmına sahip olan tek şehirdir. Surların içine dahil olan Nürnberg Kalesi, tarihsel ve mimari açıdan Avrupa'nın en önemli tahkimatlarından biridir.

Siemens, Nürnberger Versicherung,[2] DATEV ve MAN gibi birçok büyük Şirketlerin önemli Merkezi konumundadır. Nürnberg Teknoloji, Sanayi, Sanat ve Kültür Kategorilerinde Almanyanın en iyileri arasında yer almaktadır. Ekonomik gücüne rağmen çeşitli Sosyal sebeplerden ötürü Şehirde sadece bir adet Business Tower[3] isimli Gökdelen vardır, Nürnberger Versicherung'un ev sahipliği yaptığı bu Plaza'da HSBC ve Çek Konsolosluğu gibi Kuruluşlar yer almaktadır.

Nürnberg şehir surları ve Frauentor kulesi.
Ortaçağdan kalma Nürnberg Kalesi

Kentte II. Dünya Savaşı öncesi kalabalık Nazi mitinglerinin yapıldığı yerler bugün müzedir. II. Dünya Savaşı sırasında, Nürnberg, Wehrkreis (askeri bölge) XIII. merkezi oldu ve uçak, denizaltı ve tank motorları dahil olmak üzere askeri üretim için önemli bir yerdi. Flossenbürg toplama kampındaki bir yan kampı burada yer aldı. Şehir ciddi şekilde 1943-1945 yılları arasında Müttefik uçaklarının bombalaması ile hasar gördü. 2 Ocak 1945 tarihinde, Orta Çağ'dan kalan şehir merkezi İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ABD Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından bombalandı ve şehrin yaklaşık yüzde doksanı sadece bir saat içinde yok oldu. 1.800 kişi öldü ve yaklaşık 100.000 kişi yerinden oldu. ABD 3. Piyade Tümeni, 42. Piyade Tümeni ve 45. Piyade Tümeni tarafından 17-21 Nisan 1945 tarihlerinde süren şiddetli bir savaş ile Alman direnişçilerine karşı kentte ev-ev ve blok-blok ilerleyerek savaşıldı.

Tahribatın yoğun derecesine rağmen, şehir savaştan sonra yeniden inşa edildi ve Orta Çağ'dan kalan bazı binaların yeniden inşası da dahil olmak üzere, savaş öncesi görünümünü geri dönüldü. Ancak, eski İmparatorluk kentinin tarihi yapısal durumun büyük bölümü sonsuza kadar ortadan kaybolmuş oldu.

Şehir, savaş suçlularının yargılandığı Nürnberg Mahkemesine de ev sahipliği yapmıştır. Hitler'in en sevdiği şehir olarak da bilinir.

Kent Dünyaca ünlü Lebkuchen'i[4] (Zencefilli Çörek/Tatlı) ile meşhurdur.

  • Nüfusu 529.756
  • Koordinatları 49.27° kuzey 11.5° doğu.
19. yy'ın sonunda Nürnberg

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ "Metropolregion Nürnberg", Wikipedia (Almanca), 6 Aralık 2020, erişim tarihi: 25 Aralık 2020 
  2. ^ "Nürnberger Versicherung", Wikipedia (Almanca), 23 Aralık 2020, erişim tarihi: 25 Aralık 2020 
  3. ^ "Business Tower Nürnberg", Wikipedia (Almanca), 11 Kasım 2020, erişim tarihi: 25 Aralık 2020 
  4. ^ "Nürnberger Lebkuchen", Wikipedia (Almanca), 5 Ekim 2020, erişim tarihi: 25 Aralık 2020 
  5. ^ "Kraków otwarty na świat". krakow.pl. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  6. ^ "Official portal of City of Skopje – Skopje Sister Cities". 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  7. ^ "Skopje – Die Partnerschaft" (Almanca). Town of Nürnberg. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  8. ^ "Kardeş Şehirler". ATAV — Antalya Guide © Copyright 2009 Antalya Tanıtım Vakfı. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012.  |yayımcı= dış bağlantı (yardım)
  9. ^ "Kardeş Şehirler - Nürnberg" (PDF). Antalya Büyükşehir Belediyesinin Resmi Sitesi. 16 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Augsburg</span> Bavyerada bağımsız büyükşehir (Almanya)

Augsburg, Bavyera eyaletinin güney-batısında yer almaktadır. Augsburg Almanya'nın en eski şehirlerinden biri olma özelliğine sahiptir ve ayrıca Münih ve Nürnberg'den sonra Bavyera eyaletinin en kalabalık 3. şehridir. Diğer Alman şehirlerine kıyasla en kalabalık 23. Alman şehridir. 31 Aralık 2012 nüfus sayımında şehrin nüfusu 272.699 olarak tespit edilmiştir. Bu nüfus sayımına göre şehirde yaşayan yabancıların oranı toplam nüfusun %16,5 olduğu tespit edilmiştir.

Alman Askerî Misyonu, Balkan Savaşları'ndan sonra Osmanlı ve Alman hükûmetleri arasında varılan anlaşma gereğince 14 Aralık 1913 tarihinde Otto Liman von Sanders başkanlığında Osmanlı Ordusu'nu ıslah etmek amacıyla kurulan askeri kurul, İstanbul'a geldi. 42 kişiden oluşmaktaydı. Savaş başlayınca misyonun mevcudu 70'e çıkarıldı. Savaşın sonuna kadar bu sayı 800'e ulaştı. Bu misyon dışında 23'ü general, 10'u amiral olmak üzere orduda 130, donanmada 60, toplamda 190 Alman subay görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig</span> Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Leipzig, Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı 590.000 nüfusu aşkın büyük iki şehirden biridir. Leipzig Kuzey Alman Ovası'nın güney ucunda bulunmaktadır ve "Weisse Elster", "Pleisse" ve "Parthe" nehirlerinin kavşağında konumlanmıştır. Orta Saksonya eyaletinde aşağı Saksonya sınırında Halle şehri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kraków</span>

Kraków, Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. 2019 yılı itibarıyla şehirde 779.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1936 Yaz Olimpiyatları</span>

1936 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XI. Olimpiyat Oyunları, II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 26 Nisan 1931 tarihinde Berlin, Barselona'daki 29. IOC Oturumu'nda, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği için teklif aldı ve bu teklif kabul edildi. O dönemde olimpiyat oyunları için yarışan diğer şehirler İskenderiye, Barselona, Buenos Aires, Köln, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Lozan, Nürnberg, Rio de Janeiro ve Roma idi.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Adolf Hollidt</span>

Karl-Adolf Hollidt, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası döneminde Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Frießner</span> Alman asker

Johannes Frießner, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Blaskowitz</span>

Johannes Albrecht Blaskowitz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Generalobersti.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Reichswehr</span> Almanyanın 1919-1935 yılları arasındaki, Versay Antlaşması hakları sahibi ordusu

Reichswehr, Almanya'nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması'nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lothar Rendulic</span>

Dr. Lothar Rendulic, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu vatandaşıydı. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na hizmet eden Hırvat asıllı Avusturya ordusu subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki şehirlerin kardeş şehirleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki şehirlerin kardeş şehirlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Curt Haase</span>

Curt Haase, I. Dünya Savaşı sırasında hizmet eden ve II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Yasaları</span>

Nürnberg Yasaları, 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Türkiye</span> II. Dünya Savaşında Türkiyenin izlediği dış politika

II. Dünya Savaşı öncesinde Çekoslovakya'nın ve Arnavutluk'un işgallerinden endişelenen Türk hükûmeti, 1939'da İngiltere ve Fransa ile ortak bir bildiri yayımladı. 19 Ekim 1939'da Ankara'da bu iki devlet ile Türkiye arasında ittifak kuruldu. Buna göre Akdeniz'de bir savaşın olması halinde üç devlet yardımlaşacaktı. Maddeler arasında askerî ve maddi yardımdan da bahsedilmekteydi. Ancak savaş zamanı Türkiye, Sovyet Rusya unsurunu gerekçe göstererek savaşa fiilen katılmadı. 25 Mart 1941 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında saldırmazlık halini duyuran bildiri yayımlandı. Aynı yıl Nazi Almanyası ile Sovyet Rusya arasında saldırmazlık paktı geçerliyken Balkan Seferi başladı. İşgal ihtimali üzerinden baskı yapan Müttefiklere rağmen Türkiye çatışmaya girmedi ve Alman büyükelçisi Von Papen aracılığıyla diplomatik ilişkiler geliştirildi; 18 Haziran 1941'de Türk-Alman Dostluk Paktı imzalandı.

Yelnya Muharebesi, Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Alman kuvvetlerinin Yelnya kenti ve çevresine yönelik taarruzlarıyla kentin ele geçirilmesi ve ardından Kızıl Ordu'nun icra ettiği bir karşı taarruz harekâtıdır. Karşı taarruz harekâtı, Stavka tarafından Smolensk Muharebesi sırasında uygulamaya konulmuştur ve ve Sovyet kaynaklarında Yelnya Taarruz Harekâtı olarak geçmektedir.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür imparatorluk şehri</span>

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda, bir özgür imparatorluk şehri, diğer şehirler gibi prensler ya da dükler tarafından değil doğrudan imparator tarafından yönetilen şehirlere verilen ad. Özgür şehirler aynı zamanda Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu İmparatorluk Diyeti'ında da bağımsız temsil hakkına sahipti.