İçeriğe atla

Nükleer tahrik

Çift Modlu Nükleer Termal Roketi

Nükleer tahrik, ana güç kaynağı olarak bir tür nükleer reaksiyon kullanan bir tahrik sistemidir. Tahrik için nükleer madde kullanma fikri 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. 1903'te radyoaktif maddelerin motorlu taşıtlar, uçakları ve tekneleri hareket ettirmesi için uygun bir yakıt olabileceği varsayıldı.[1] H. G. Wells, 1914 tarihli The World Set Free adlı kurgu eserinde bu fikri ele aldı.[2]

Nükleer tahrik, günümüzde bazı denizaltı, gemi ve uçaklarda kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Some practical uses of radium rays, The Republic, Sunday, September 13, 1903
  2. ^ The new source of energy, The World Set Free, H G Wells, Collins, London and Glasgow, 1956 edition, page 55

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bussard, R.; DeLauer, R. (1958). "Nuclear Rocket Propulsion". McGraw-Hill. 
  • Bussard, R. (1965). "Fundamentals of Nuclear Flight". McGraw-Hill. 
  • Cushin, Harry (Nisan 1951). "Atomic Power — In your car". Motor Trend. 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tim McGraw</span> Amerikalı şarkıcı

Samuel Timothy "Tim" McGraw Amerikalı country şarkıcısı. Şu ana kadar 11 albüm yayınlamıştır. 1996 yılında ünlü şarkıcı Faith Hill ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Gaz türbini</span> içten yanmalı motor tipi

Gaz türbini, bir tür sürekli ve içten yanmalı motordur. Bütün gaz türbinlerinde ortak bulunan ana bileşenler aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik enerji</span>

Fizikte mekanik enerji, mekanik bir sistemin bileşenlerinde yer alan potansiyel ve kinetik enerjinin toplamı olarak ifade edilir. Bu enerji cismin hareketi ve konumu ile ilişkilidir. İdeal bir ortamda eğer bir cisim, yalnızca yer çekimi kuvveti gibi konservatif bir kuvvete tabi ise enerjinin korunumu yasası mekanik enerjinin sabit olduğunu söyler. Bir cisim konservatif net kuvvetin tersi yönünde hareket ederse potansiyel enerji artacak ve eğer sürati de değiştiyse kinetik enerjisi de değişecektir. Tüm gerçek sistemlerde sürtünme kuvveti gibi konservatif olmayan kuvvetler bulunacaktır, fakat bu değerler çoğu zaman ihmal edilebilir ve mekanik enerjinin yine de sabit olduğu söylenebilir. Esnek çarpışmalarda mekanik enerji korunurken esnek olmayan çarpışmalarda bir kısmı ısıya dönüşür. Kayıp mekanik enerji ile sıcaklıktaki artış arasındaki ilişkiyi James Prescott Joule keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer yakıt</span> nükleer enerji elde etmek için kullanılan maddeler

Nükleer yakıt, nükleer enerji elde etmek için kontrollü nükleer füzyon ya da nükleer fisyon yapmak amacıyla kullanılan maddelerdir. Nükleer yakıtlar tüm yakıtlar içinde enerji yoğunluğu en yüksek olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçak motoru</span>

Uçak motoru, uçağa itiş gücünü sağlamak için mekanik güç üreten bileşendir. Uçak motorları çoğunlukla hafif pistonlu motorlardan veya gaz türbinli motorlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silaha sahip devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nükleer silahları başarılı bir şekilde kullanmış olan sekiz egemen devlet bulunmaktadır. Bunlardan beşi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca "nükleer silahlı devlet" olarak kabul edilmektedir. Nükleer silah edinme sırası şu şekildedir: ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin.

<span class="mw-page-title-main">Siber seks</span>

Siber seks, İnternet seksi ya da bilgisayar seksi olarak da bilinen, iki veya daha fazla kişinin bilgisayar ağı yoluyla cinsel mesaj gönderdiği ve aldığı durumdur. Kişiler genellikle partnerlerine, tahrik etmek için kendi cinsel fantezilerini anlatırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bakır rengi</span>

Bakır Metal olan bakır'ı andıran bir kırmızımsı kahverengi renktir.

İlkbahar yeşili renk çarkına göre Camgöbeği ile yeşil arasında olan bir renktir. CIE kromatikliği diyagramı üzerine çizildiğinde, görünür spektrum üzerinde 505 nanometrelik bir görsel uyarıya karşılık gelir. İlkbahar yeşili renk tekerleğinde saf bir kroma rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Lavanta rengi</span>

Lavanta morun açık bir tonudur. Özellikle lavanta aynı adlı olan çiçek rengi için geçerlidir. Lavanta denilen web rengi sağda görüntülenir - lavanta çiçeğinin en açık tonlu tarafının rengiyle eşleşir; Ancak aşağıda çiçek lavanta olarak gösterilen daha doymuş renk, resimde gösterildiği gibi lavanta çiçeğinin ortalama rengiyle daha yakından eşleşir ve lavanta tonudur Tarihsel ve geleneksel olarak lavanta ortalama bir kişi tarafından web sitesi tasarımı olanın yerine düşünülür. The color lavender might be described as a medium purple or a light pinkish purple. "Lavanta" terimi genel olarak geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonunda olabilir. Hem de açık veya hafif maviimsi - indigo renkleri de tonda olabilir. Boyalardaki lavanta rengi, mor ve beyaz boya karıştırılarak yapılır.

Katharine "Kay" Way, Nükleer Veri Projesi üzerine çalışmalarıyla tanınan Amerikan fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Chicago'daki Metalurji Laboratuvarı'nda Manhattan Projesi üzerinde çalıştı. 1968 yılında Duke Üniversitesi'nde misafir doçent oldu.

1971 Sovyet nükleer denemeleri, Sovyetler Birliği'nin 1971 yılında gerçekleştirdiği 23 grup nükleer silah ve nükleer teknoloji denemesi olayıdır. Bu testler 1970'te yapılan nükleer denemelerin devamı ve aynı zamanda 1972 Sovyet nükleer denemelerinin de hazırlığıdır. Maksimum 2.4 megaton TNT eşdeğeri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalutron</span> Kütle spektrometresi

Kalutron, uranyum izotoplarını ayırmak için kullanılan bir kütle spektrometresidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-1860 Hornet B</span> uçak motoru

Pratt & Whitney R-1860 Hornet B, bir uçak motorudur. Pratt & Whitney'in daha önceki uçak motoru R-1690 Hornet'in geliştirilmiş halidir. Kapasitesi 1.690'dan 1.860 inç küpe (in³) çıkartıldı. Silindir çapı 1/8 inç krank mili stroku 3/8 inç artırıldı. Her iki motor da tek sıra dokuz silindirli, hava soğutmalı radyal motorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Davy Madalyası</span>

Davy Madalyası, Royal Society tarafından "kimyanın herhangi bir dalında son zamanlarda yapılan olağanüstü önemli bir keşif için" verilen ödüldür. Humphry Davy'nin adını taşıyan madalya, başlangıçta 1000 sterlin olan bir parasal hediye ile birlikte verildi. Davy Madalyası almak, Nobel Kimya Ödülü ile ödüllendirilmenin potansiyel bir öncüsü olarak tanımlanmıştır, Royal Society of Chemistry tarafından yapılan bir analize göre, 2022 itibarıyla 22 bilim insanı Nobel ödülü almadan önce bu madalyaya layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">MTV Avrupa Müzik Ödülleri 1995</span>

MTV Avrupa Müzik Ödülleri 1995, Jean-Paul Gaultier ev sahipliğinde Le Zenith, Pariste gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlardan arındırılmış bölge</span>

Nükleer silahlardan arındırılmış bölge (NWFZ), Birleşmiş Milletler tarafından, bir grup devletin, yükümlülüklerini yerine getirmek için doğrulama ve kontrol mekanizmalarına sahip olan ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bu şekilde tanınan belirli bir alanda nükleer silahların geliştirilmesini, üretilmesini, kontrolünü, bulundurulmasını, test edilmesini, yerleştirilmesini veya taşınmasını yasaklayan bir anlaşma veya konvansiyonla özgürce kurulan bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. NWFZ'lerin, beş nükleer silahlı devlet de dahil olmak üzere çoğu ülkenin taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na benzer bir amacı bulunsa da bu antlaşmadan farklıdır. Diğer bir terim olan nükleerden arındırılmış bölge, genellikle hem nükleer enerjiyi, hem nükleer silahları ve hem de bazen nükleer atık ve nükleer tahriki de yasaklayan bir bölge anlamına gelir ve genellikle BM tarafından kabul edilen bir uluslararası anlaşma anlamına gelmez.