İçeriğe atla

Nükhet Ruacan

Nükhet Ruacan
Nükhet Ruacan bir konser sırasında görülüyor.
Genel bilgiler
Doğum14 Aralık 1951(1951-12-14)
İstanbul, Türkiye
Ölüm6 Mayıs 2007 (55 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarCaz
MesleklerŞarkıcı, öğretim üyesi
Etkin yıllar1970'ler-1980'ler

Nükhet Ruacan (d. 14 Aralık 1951, İstanbul - ö. 6 Mayıs 2007, İstanbul), Türk caz şarkıcısı.

Hayatı

Nükhet Ruacan, 14 Aralık 1951'de İstanbul'da doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu grafik bölümüne kaydoldu. Ancak eğitimini yarıda bırakarak pop şarkıcılığına başladı. 1974 yılında İsviçre'ye giderek caz söylemeye başladı. İsviçre ve Norveç'te Emin Fındıkoğlu ve Tommy Dodd'un orkestraları ile birlikte çalıştı.[1] 1977 yılında Türkiye'ye dönerek caz vokalisti olarak çeşitli gece kulüplerinde çalıştı, festivallere katıldı.

1979'da Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. New York Conservatory of Music'te şan eğitimi aldıktan sonra, 1982'de Türkiye'ye döndü. Ruacan başlıklı bir albüm kaydeden sanatçı,[2] Kültür Bakanlığı adına Çin ve ABD'de konserler verdi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ekranlarına çıktı, bu programlarda ona TRT orkestrasının yanı sıra kendi caz grupları da eşlik etmişlerdir. 1984 Eurovision Türkiye elemelerine Hayallerin Işığında başlıklı şarkıyla katıldı.

Yine caz müziğinin tanınmış bir siması, caz gitaristi Neşet Ruacan'ın kardeşi olan Nükhet Ruacan, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin müzik bölümünde 10 yıl ders verdi.[1]

Nükhet Ruacan, 6 Mayıs 2007'de lösemi hastalığı sonucu İstanbul'da öldü ve Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.[3]

Diskografisi

Stüdyo Albümleri

  • Ruacan, 1 Numara Müzik Yapım, 1978

Toplama Albümler

Konuk Olduğu Albümler

  • Bülent Ortaçgil'in Benimle Oynar mısın başlıklı albümünde geri vokal yapmıştır, 1974
  • Şarkılar Bir Oyundur... Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları başlıklı albümde Yağmur başlıklı şarkıyı seslendirdi, 2000

Konuk olduğu televizyon programları

  • Anılarla Müzik, 1993, Program konukları Nükhet ve Neşet Ruacan.
  • Cazın Öyküsü, TRT, 1995. 13 bölümlük programın ilk bölümünün (12 Eylül 1995) konuklarından biri de programa solist olarak katılan Nükhet Ruacan'dı. Programın sunuculuğunu ise Neşet Ruacan yapıyordu.[4]
  • Yankılar, TRT 2, 2002,
  • Fatih Erkoç’la Caz, 16 Haziran 2002 tarihli programın konukları Neşet Ruacan ile Nükhet Ruacan.[5]
  • Kerem Görsev ile Caz, TV8, 2003

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Pazar SABAH - 13 Mayıs 2007, Pazar - Zaman yetmedi, yuh olsun!." arsiv.sabah.com.tr. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  2. ^ "TRT Arşiv Serisi - 108 / Nükhet Ruacan". www.esenshop.com (İngilizce). 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  3. ^ "Caz sanatçısı Nükhet Ruacan İstanbul'da vefat etti - Son Dakika Haberleri". web.archive.org. 17 Şubat 2022. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2008. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Levent Altındağ Türk müzisyen. Küçük yaşlarda, müzisyen olan babası Erdoğan Altındağ'ın teşviki ile mandolin çalarak müziğe başladı. Onno Tunç, Şerif Yüzbaşıoğlu, İsmet Sıral, Emin Fındıkoğlu, Neşet Ruacan, Süheyl Denizci, Okay Temiz, Erkan Oğur, Arto Tunç, Nükhet Ruacan ile çalışmalar yaptı.

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Tütüncü</span>

Ayşe Tütüncü, piyanist ve besteci. Müzik eğitimine 5 yaşında başlayan Tütüncü, İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndan mezun oldu. 1983'te kurulan ve dört albüm yapan Mozaik grubunun üyesi.

Cem İkiz, Türk gitaristtir.

Çekirdek Sanat Evi, Fikret Kızılok ve Şeyda Kızılok tarafından 1982'de Bostancı'da, Çatalçeşme'de kurulan sanat evidir. Çeşitli sergilerin açıldığı, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok, Erkan Oğur, Jak Esim, Cem İkiz, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü gibi birçok solist ve topluluğun dinletiler sunduğu bir sanat evi idi. Buradaki dinletiler kayıt edildikten sonra dinleyicilere kaset olarak verilirdi. 24 Ocak 1989 tarihinde kurulan T.C. Kültür Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün 1986 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu uygulamaya başlaması ile birlikte dinletilerin kaydedilip kopyalanması zorlaştı, bu uygulama sonlandırıldı ve Çekirdek Sanat Evi kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yeşilnil</span> Türk ressam ve müzisyen

Ayşegül Yeşilnil, Türk ressam, caz sanatçısı, moda tasarımcısı.

Caner Beklim,, Türk radyo yapımcısı, organizatör, prodüksiyon ve sahne amiri, araştırmacı-yazar, müzik danışmanı, videoart yönetmeni, fotoğrafçı ve müzik prodüktörü.

<span class="mw-page-title-main">Berklee College of Music</span> 1945te kurulmuş bağımsız müzik konservatuvarı

Berklee College of Music, 1945 yılında Boston, Massachusetts'te kurulmuş bağımsız müzik konservatuvarı. 2021 itibarıyla kayıtlı 7.177 öğrencisi bulunmaktadır. Akreditasyonlu dört senelik bir lisans programına sahip olan okul komposizyon, çağdaş bestecilik ve yapımcılık, film müziği, caz kompozisyon, müzik yönetimi, müzik eğitimi, yapımcılık ve mühendislik, müzik sentezleme, müzik terapisi, performans, profesyonel müzik ve şarkı yazımı alanlarında mezun vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Hürsever</span>

Volkan Hürsever; Türk kontrbas sanatçısı.

Ozan Musluoğlu,, Caz sanatçısı, Basçı, Besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ergun Pekakcan</span>

Hamit Ergun Pekakcan,, Türk piyanist ve besteci. Babası Kemal Pekakcan muhasebeci, annesi Füsun Pekakcan ise ev hanımıydı. Ortaokul ve liseyi İstanbul Erkek Lisesi ve Robert Koleji'nde okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nin grafik tasarım bölümünü kazandı. Müzikle tanışması ilkokul yıllarına dayanıyordu. 11 yaşında piyano çalmaya başladı. O zamanlar klasik müzik dersleri aldı ve konservatuvara kabul edildi. Üniversite yıllarında, 1971 senesinde, 20 yaşındayken okulda içinde bulunduğu Biz adında bir grup kurdu. Biz grubunun elemanları Mehmet Seven, Ercüment Ortaçgil, Ergun Pekakcan, Fatih Hunca ve Bülent Ortaçgil'di. Ercüment Ortaçgil'in aracılığıyla kardeşi Bülent Ortaçgil ile tanıştı. Biz grubu ile okullarda konserler verdiler ve Milliyet Gazetesi Liselerarası Müzik Yarışması'na katıldılar.

<i>Oyuna Devam</i>

Oyuna Devam, Bülent Ortaçgil'in 1991 yılında çıkarttığı üçüncü stüdyo albümüdür.

<i>Light</i>

Light, Bülent Ortaçgil'in 1998 yılında çıkan beşinci stüdyo albümüdür.

<i>Şarkılar Bir Oyundur</i> (Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları)

Şarkılar Bir Oyundur , Ada Müzik tarafından yayınlanan Bülent Ortaçgil saygı albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İmer Demirer</span>

İmer Demirer, Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Emin Fındıkoğlu</span> Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi

Emin Fındıkoğlu, Türk caz müzisyeni, aranjör, besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Denizci</span> Türk müzisyen

Süheyl Denizci, Türk müzisyen. TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ruacan</span>

Neşet Ruacan (d.1948), Türk caz müzisyeni, caz gitaristi.

<span class="mw-page-title-main">Kamil Özler</span> Türk caz müzisyeni

Kamil Özler, Türk caz sanatçısı, gitar ve klarnet virtüözü, eğitmen.