İçeriğe atla

Númenor

Kontrol Edilmiş
Nísimaldar, Númenor bölgesi.

Númenor, Tolkien mitolojisinde kurgusal bir coğrafi bölgedir.[1]Orta Dünya ve Aman'ın arasında, büyük denizin ortasında bir adada Dúnedain'lerin yaşadığı krallıktır.[2] Ada Melkor'la savaşan sadık insanlara Valar tarafından denizin ortasından çıkarılarak hediye edilmiştir. Númenor'un çöküşü Akallabêth'de anlatılmaktadır.[2]

"Hediye edilen ülke" anlamına gelen Andor, Arda'nın Atlantis'i; Númenor'un Elfçe isimlerinden biridir. Bu, Güneşin İkinci Çağının sonunda Büyük Deniz Belegaer sularına gömülen büyük ada krallığıdır. Undying Lands (ölümsüz Topraklar) ile Orta Dünya arasında bulunan bu adada yaşayan Numenorlular özellikle denizlerde büyük bir güç haline gelmişler fakat güçlendikçe kibirlenmişlerdi. Sonunda Sauron'un da çabaları ile Valar'a savaş açan Numenorlular kendi sonlarının da gelmesine neden olmuşlardır. Ve denir ki Aman topraklarına ayak basan Ar-Pharazôn ve savaşçıları Son Savaş'a ve Hüküm Günü'ne dek Unutulmuş Mağaralar'da hapis kalacaklardı.

Ancak Númenor'lular arasında Valar'a sadık kalanlar da olmuştur. Kendilerine "vefakarlar" diyen bu grup, yılları boyu Andunie lordlarının koruması altında yaşamış ve son Andunie lordu Amandil'in oğlu Elendil tarafından çöküşten kurtarılmışlardır. Númenor'un çöküşünden kurtulmayı başaran Elendil ve takipçileri Orta Dünya'ya gelir. Elendil Arnor Krallığını, oğulları Isildur ve Anarion ise Gondor Krallığı'nı kurar. Bu iki krallık "sürgündeki krallıklar" olarak bilinir.

Coğrafya

Numenor her biri kendisine özgü jeolojik ve fiziksel özelliklere sahip tam altı farklı bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar Forostar (Kuzey Toprakları), Andustar (Batı Toprakları), Hyarnustar (Güneybatı Toprakları), Hyarrostar (Güneydoğu Toprakları), Orrostar (Doğu Toprakları) ve Mitalmar'dır (İç Topraklar). Forostar nemli subtropikal ormanlar, Andustar geniş sıcak ovalar ve maki bahçeleri, Hyarnustar okyanusal iklim, Hyarrostar çöller ve kanyonlar, Orrostar ılık tundralar ve karlı taygalar, Mitalmar ise bozkırlar ile kaplıdır. Bölge geniş bir ekosistemik çeşitliliğe sahiptir ve Tolkien arşivlerinde orta dünyada olmayan pek çok kuş ve bitki türüne ev sahipliği yaptığı belirtilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5. 
  2. ^ a b Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Orta Dünya</span> Tolkienin kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıta

Orta Dünya kıtası, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreninde, yazarın eserlerinin büyük bir kısmına mekân olan hayalî kıtadır. Bu eserlerin en meşhurları Hobbit romanı ve Yüzüklerin Efendisi roman üçlemesidir. Tolkien'in öykülerinde, meleksi varlıklar valar, elfler ve bunlarla ittifak halindeki insanlarla, şeytani Melkor ya da Morgoth ve onun yolundan giden büyük çoğunluğu orklardan, ayrıca ejderhalar ve köleleştirilmiş insanlardan oluşan iki büyük gücün Arda'yı ele geçirmek için yaptıkları savaşlar anlatılır. Sonraki çağlarda, Morgoth'un yenilmesi ve Arda'dan sürülmesi sonucunda kötülüklerin efendisi rolünü, baş yardımcısı Sauron devam ettirir. Morgoth'un defedilmesinden sonra valar, Orta Dünya'nın işlerine doğrudan karışmaktan tamamen el çekerler ve Sauron'a karşı süren mücadelede valar safındaki halklara yardım etmesi için Orta Dünya'ya Istari olarak bilinen maiaları yollarlar. Bunların en önemlileri Boz Gandalf ve Ak Saruman olmuştur. Gandalf, görevine sadık kalarak Sauron'un yok edilişinde kritik görevleri yerine getirir, Saruman ise mutlak egemenlik kurmak amacıyla Sauron'a rakip olarak ortaya çıkar. Kötülüğe karşı mücadeleye katılan diğer ırklar ise cüceler, elfler ve hobbitlerdir. Orta Dünya üzerinde hakimiyet tesis etmek için karanlık güçler ile aydınlık güçler arasında yaşanan mücadelenin başlangıcı ve ilk devreleri Tolkien'in Silmarillion adlı eserinde hikâye edilir. İyilik ile kötülüğün son mücadelesi, sırasıyla Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Gondor</span>

Gondor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Elendil</span>

Elendil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evrenindeki bir karakter. Arnor ve Gondor'un yüksek kralı ve Isildur-Anárion kardeşlerin babası. Uzun Elendil diye de tanınan bir prens, ardından kral olmuştur. Ayrıca Valar'a olan sadakati nedeniyle Sadık Elendil ya da Dürüst Elendil diye de tanınmıştır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir insan soyu.

Maia, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evreninde bir ırktır.

Gil-Galad, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hayali kahraman ve üç elf soyundan biri olan Noldor'un Orta Dünya'daki son kralıdır. Adı, Yüzüklerin Efendisi'nde hobbit Sam Gamgee'nin onun hakkındaki bir şiiri okuduğu bölümde ve Silmarillon'da geçer. Elflerin ve İnsanların Son İttifakında Gil-galad ve Elendil, Karanlıklar Efendisi Sauron'un kalesi Barad-dûr'u kuşatıp Tek Yüzük için onunla birebir savaştılar. Burada hem Elendil hem de Gil-galad öldürüldüler; Elendil'in oğlu İsildur ise Sauron'u alt etmeyi başardı fakat Tek Yüzük'ü kendisi için aldı.

<span class="mw-page-title-main">Arda (Orta Dünya)</span> kurgusal dünya

Arda, J. R. R. Tolkien'in -gerçek dünya tarihinin kadim geçmişi olarak kurgulanan- kurgusal Orta Dünya evreninde dünyaya verilen isim. Arda yeryüzü (Ambar) ve çevresindeki yakın göğü içerir. Orta Dünya tarihindeki olayların büyük kısmı Arda'daki Orta Dünya kıtası üzerinde gerçekleşir. Arda'da, Orta Dünya dışındaki diğer kıtalar Aman, Karanlık Diyarlar, Númenor ve ismi Tolkien tarafından hiç zikredilmeyen birkaç başka kıta ve ayrıca birkaç tane okyanus ve deniz yer alır. Arda'da çeşitli akıllı türler vardır:.

Eru Ilúvatar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde her şeye gücü yeten tek yaratıcıdır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

'Beleriand, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, kuzeybatı Orta Dünya'da Birinci Çağ boyunca varlığı devam etmiş bir bölgedir. Beleriand'da geçen olayların büyük kısmı, Silmarillion isimli kitapta anlatılır. Tolkien'in bu eserinde Orta Dünya'nın ilk çağlarını anlatış üslûbu Kuzey Avrupa edebiyatındaki kahramanlık hikâyelerine benzetilmiştir. Beleriand ayrıca Unfinished Talesde, Húrin'in Çocuklarında ve Beleriand Şarkılarındaki destansı şiirlerde konu edilmiştir.

J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Aşağıdaki listede, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Arda'da kurulmuş olan krallıkların adları ve her bir krallığın isminin yanında adı geçen krallığın kurulduğu tarih belirtilmektedir. Arda, Tolkien'in –gerçek kainata bir alternatif olarak kurgulamış olduğu- hayalî Orta Dünya evreninde dünyaya verilen isimdir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenini anlatan Hobbit, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplarda bir ırkın adıdır. Hobbit gibi kimi insansı ırklar ve büyücüler gibi insansı karakterleri olan ırklar buna dahil edilmez.

Númenor Kralları sırasıyla şöyledir:

  1. Elros Tar-Minyatur
  2. Vardamir Nólimon
  3. Tar-Amandil
  4. Tar-Elendil
  5. Tar-Meneldur
  6. Tar-Aldarion
  7. Tar-Ancalime
  8. Tar-Anarion
  9. Tar-Surion
  10. Tar-Telperien
  11. Tar-Minastir
  12. Tar-Ciryatan
  13. Tar-Atanamir
  14. Tar-Ancalimon
  15. Tar-Telemmaite
  16. Tar-Vanimelde
  17. Tar-Alcarin
  18. Tar-Calmacil
  19. Tar-Ardamin
  20. Tar-Herunúmen
  21. Tar-Hostamir
  22. Tar-Falassion
  23. Tar-Telemnar
  24. Tar-Palantir
  25. Tar-Calion

Akallabêth J. R. R. Tolkien'in fantezi yapıtı Silmarillion'un dördüncü bölümüdür.

Dördüncü Númenor hükümdarı olan Tar-Elendil İkinci Çağ’ın 350 yılında doğmuştur. Tar-Elendil,Tar-Amandil ‘in oğlu ve vârisidir. Earendur erkek kardeşi, Mairen ise kız kardeşidir.

Aşağıda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, Birinci Çağ'ın sâdece Güneş Yılları kronolojisi gösterilmektedir.

Silmarien, Elendil’in, Arnor Kralları’nın ve Gondor Kralları’nın atasıdır. İkinci Çağ’ın 521 yılında Númenor’da doğdu. Tar-Elendil’in en büyük çocuğuydu. Silmarien’in Isilme adında bir kız kardeşi ve Meneldur adında da bir erkek kardeşi vardı.