İçeriğe atla

Mısır koçanı

Bağlı mısır taneleri olan bir mısır koçanı
Tanelerinin çoğu çıkarılmış mısır koçanı
Hala koçanı bağlı çekirdekleri olan bir başak mısır koçanına yakın çekim

Mısır koçanı, mısır'ın ortasında yer alan genellikle sert bir yapıya sahip parçadır. Başak çekirdeklerinin büyüdüğü kısımdır. Başak, aynı zamanda bir koçan ya da sırık olarak kabul edilir, ancak kesilene veya kulak çevresindeki bitki materyalinden çıkarılana kadar tamamen "sırık" değildir.

Bebek mısır olarak da adlandırılan genç başaklar çiğ olarak tüketilebilir, ancak bitki olgunlaştıkça koçan sertleşir ve yenilmez bir duruma gelir.

Mısır hasat edilirken, mısır koçanı başağın bir parçası olarak toplanabilir veya bunun yerine tarlada mısır stoğunun bir parçası olarak bırakılabilir .

Koçanın en iç kısmı beyazdır ve köpük plastiğine benzer bir kıvama sahiptir.

Kullanımı

Mısır koçanın aşağıdaki şekillerde kullanım alanı bulunur:

  • Endüstriyel kimya sektörü için furfural kaynağı
  • Geviş getiren hayvanlar için yemdeki lif (düşük besin değerine rağmen)

Diğer iddia edilen kullanım alanları ise şu şekildedir:

  • Hayvanlar için yatak takımları - koçanlar nemi emer ve uyumlu bir yüzey sağlar
  • Kedi kumu yapmak için öğütülür ve yıkanır (daha sonra tekrar kurutulur)
  • Kaba zeminde bina yüzeylerini temizlemek için hafif bir aşındırıcı
  • Pipo çanakları için hammadde
  • Biyoyakıt olarak
  • Odun kömürü üretimi
  • Çevre dostu rodentisit (toz mısır koçanı )
  • Toprak düzenleyici, bahçıvanlıkta su tutucu
  • Sıvı ve katı atıkların güvenli bir şekilde atılması için emici ortam

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Mısır (bitki)</span> Gıda ürünü olarak yetiştirilen tarım bitkisi

Mısır , genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Silaj</span>

Silaj, sığır, koyun ve keçi gibi gevişgetiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve silolarda saklanan yüksek nem içeren fermente edilmiş yemlerdir. Suca zengin yemlerin oksijensiz ortamda bırakılarak süt asiti bakterilerinin etkisi ile fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen yemdir ve kısaca yeşil yemlerin turşulaştırılmasıdır. Yeşil otun olmadığı kış aylarında yeşil, sulu ve ekonomik olarak verilebilecek tek kaba yemdir. Daha çok mısır, sorgum darısı ve diğer tahılların yeşil kısmından yapılır. Silaj yapmak için birim alandan en fazla yeşil kitle verebilen bitkilerden olduğu için özellikle mısır kullanılır ve bu mısırlara silajlık mısır adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Buğdaygiller</span> bitki familyası

Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişik, sapları boğumlu ve ekseriya içi boş, başakçıklar, başak vaziyetinde toplanmış halde, 4000 kadar türe sahip, Poales takımına bağlı bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanat bahçesi</span> genellikle her tür hayvanın doğal şartlarda beslendiği, korunduğu, sergilendiği büyük bahçe

Hayvanat bahçeleri, farklı coğrafyalara ait hayvanların, doğal veya yapay engellerle sınırlandırılmış alanlarda kent insanlarıyla buluşturulduğu mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aktif karbon</span>

Aktif karbon veya amorf karbon, karbon elementinin bir allotropudur.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş</span>

Kumaş, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb maddelerden elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sulama</span>

Sulama, mahsullerin, peyzaj bitkilerinin ve çimenlerin büyümesine yardımcı olmak için toprağa kontrollü olarak su verilmesidir. Sulama, 5.000 yılı aşkın bir süredir tarımın ana özelliklerinden biri olmuştur ve dünya çapında birçok kültür tarafından geliştirilmiştir. Sulama, kuru alanlarda ve ortalamanın altında yağış alınan zamanlarda mahsullerin yetiştirilmesine, peyzajın korunmasına ve bozulmuş toprakların yeniden yeşillendirilmesine yardımcı olur. Bu kullanımlara ek olarak sulama, mahsulleri dondan korumak, tahıl tarlalarında yabani ot büyümesini engellemek ve toprak konsolidasyonunu önlemek için de kullanılır. Ayrıca hayvanları serinletmek, tozu azaltmak, kanalizasyon suyunu bertaraf etmek ve madencilik faaliyetlerini desteklemek için de kullanılır. Yüzey ve yüzey altı sularının belirli bir yerden uzaklaştırılmasını sağlayan drenaj ise genellikle sulama ile birlikte incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Tütsüleme</span>

Tütsüleme ya da füme yapma yiyeceklerin duman altında hazırlanması işlemidir.

Tozlaşma ya da polenleşme, bitkinin erkek organında üretilen polenlerin çeşitli nedenlerle dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Böylece tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan yumurtalığa iner döllenme meydana gelir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot gelişerek embriyoyu oluşturur. Bu polenlerin dişicik borusuna taşınması hava, su ve böceklerle olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Koçana</span>

Koçana, Kuzey Makedonya'nın doğu kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi. Kuzey Makedonya'da bulunduğu coğrafyada, genel Kuzey Makedonya kara yolu ağı içinde konumlanan bir yerdir.

Çöten, Karadeniz Bölgesi'nde kabuğu (furca) soyulmuş, fakat koçanından çıkarılmamış mısırların konulup hem kurutulmasını hem de saklanmasını sağlayan mimari yapı. Bölgenin bazı alanlarında pagen olarak da adlandırılmaktadır. 1,5–2 m eninde, 3 m ile 10 m arasında boya sahiptir. Dört direk üzerine inşa edilen yapının kenarları aralıklı çakılmış çıtalardan oluşur. Üzeri ise orta eğimde bir çatı ile kaplıdır. Türkiye'de serender adı ile bilinen yapı gibi Doğu Karadeniz'e özgüdür. Kullanım alanı göçlerle birlikte Orta ve Batı Karadeniz ile Doğu Marmara'ya dek uzanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya arması</span> Ulusal arma

Zambiya arması, Afrika ülkesi Zambiya tarafından resmî olarak kullanılan armadır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 24 Ekim 1964 tarihinde kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmış ve yeni ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik arması</span> Ulusal arma

Mozambik arması, Afrika ülkesi Mozambik tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karbon filtreleme</span>

Karbon filtreleme, kimyasal adsorpsiyon kullanarak kirleticileri ve safsızlıkları gidermek için bir aktif karbon yatağı kullanan bir filtreleme yöntemidir. Her bir karbon parçacığı veya granülü, kirletici maddelere filtre ortamı içindeki aktif alanlara maksimum maruz kalmayı sağlayan geniş bir yüzey alanı veya gözenek yapısı sağlar. Bir gram aktif karbon, 3.000 m²'den fazla bir yüzey alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Başak</span>

Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir. Ayrıca "bazı yapraklarda belirgin bir lob" anlamına da gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cumberland Platosu</span> Apalaş Dağlarındaki Apalaş Platosunun güney kısmı

Cumberland Platosu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Apalaş Dağları'ndaki Apalaş Platosu'nun güney kısmıdır. Doğu Kentucky ve Tennessee'nin çoğunu ve Alabama'nın kuzeyiyle kuzeybatı Georgia'yı içerir. "Allegheny Platosu" ve "Cumberland Platosu" terimleri, ana Apalaş Dağları'nın batısında yer alan kesilmiş plato topraklarını ifade eder. Terimler jeolojik farklılıktan ziyade tarihsel kullanımdan kaynaklanmaktadır, bu nedenle ikisi arasında kesin bir ayrım çizgisi yoktur. İki büyük nehir platoların adlarını eşlik ediyor, Allegheny Platosu'nda Allegheny Nehri doğuyor ve Harlan Cumberland Platosu'nda Cumberland Nehri doğuyor.

<span class="mw-page-title-main">Aztek mutfağı</span>

Aztek mutfağı, 1519'da Avrupa ile etkileşime girmeden önce Meksika Vadisi'ndeki eski Aztek İmparatorluğu ve Nahua halklarının mutfağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Körpe mısır</span> Yiyecek

Körpe mısır, bebek mısır olarak da bilinir, olgunlaşmadan hasat edilen mısırı ifade eder. Olgun mısırların koçanı tüketilemezken körpe mısırların koçanları da yenmektedir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Körpe mısır, stir frying usulüyle pişirilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester arması</span>

Transdinyester arması, Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester'in resmî devlet armasıdır.