İçeriğe atla

Mıgırdiç Margosyan

Mıgırdiç Margosyan
Doğum23 Aralık 1938(1938-12-23)
Sur, Diyarbakır, Türkiye
Ölüm2 Nisan 2022 (83 yaşında)
Maltepe, İstanbul, Türkiye
Defin yeriŞişli Ermeni Mezarlığı, İstanbul
MeslekYazar, öğretmen, gazeteci
MilliyetErmeni
VatandaşlıkTürkiye

Mıgırdiç Margosyan (ErmeniceՄկրտիչ Մարկոսեան), (23 Aralık 1938, Diyarbakır - 2 Nisan 2022, İstanbul[1]) Aras Yayıncılık'ın kurucularından Türkiye Ermenisi öğretmen, yazar ve gazeteci.

İlk yılları ve eğitimi

Mıgırdiç Margosyan 23 Aralık 1938'de Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Hançepek Mahallesi'nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. Eğitimini sırasıyla Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul'da Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Ermeni Lisesi'nde sürdürdü. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünde tamamladı.

Kariyeri


1966 ile 1972 yılları arasında Üsküdar'ın Selamsız semtindeki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi'nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebî çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Nor Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykulerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) başlığıyla 1984 yılında kitap haline getirildi. Bu kitabıyla 1988 yılında Paris'te Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.[3] Gâvur Mahallesi (1992), Tespih Taneleri (1995), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul'a Kesildi (1998) başlıklı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi. Gâvur Mahallesi, Avesta Yayınevi tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran başlığıyla Kürtçe'ye tercüme edildi. 2010 yılında Türkçe kaleme aldığı Kürdan başlıklı kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı. Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar başlıklı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan'ın bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006'da Diyarbakır'da yayımlandı. Aynı gazetede yazdığı makalelerin bir bölümü 1999 yılında Belge Yayınları tarafından Çengelli iğne başlığıyla yayımlandı. Agos gazetesinde 1996 ile 1999 yılları arasında yayımlanan makalelerinden bir seçki, Zurna başlığıyla 2009’da, Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazeteleri makaleleri derlemesi Kürdan başlığıyla 2010’da yayınlandı. Dünyanın yaratılışını mizahla anlattığı Tanrı'nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.
2018’de 80'inci yaşına giren yazar, TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı’nın onur konuğu oldu.[4]
Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinmektedir. Agos, Özgür Gündem, Nor Marmara ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde yazdı. Günlük olarak yayınlanan Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar başlığıyla köşe yazıları yayınlanmıştır.[5]

Ölümü

Karaciğer ile bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'daki Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Margosyan, 2 Nisan 2022'de 83 yaşında hayatını kaybetti.[6] Cenazesi 7 Nisan günü Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.[7]

Eserleri

  • Mer Ayt Goğmeri (Bizim O Yöreler)
  • Gâvur Mahallesi
  • Söyle Margos Nerelisen?
  • Biletimiz İstanbul'a Kesildi
  • Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından)
  • Tespih Taneleri
  • Zurna
  • Çengelli İğne
  • Kürdan
  • Tanrı'nın Seyir Defteri

Kaynakça

  1. ^ "Yazar Mıgırdiç Margosyan Hayatını Kaybetti". Kayıp Rıhtım. 2 Nisan 2022. 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  2. ^ Barış, Janet (20 Eylül 2018). "'Diyarbakır benim bir parçam, ben de Diyarbakır'ın bir parçasıyım'". Kitap sanat - röportaj. hurriyet.com. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  3. ^ Erol, Prof. Dr. Burçin (2004). "How Other is the "Other": Mıgırdıç Margosyan's Gavur Mahallesi (1988/1992 TR) (Christian Quarter), Söyle Margos Nerelisen? (1995)( Tell Me Margos Where are You from?), Biletimiz İstanbul'a Kesildi (1998) Our Ticket is for İstanbul_(1)" (PDF). HÜTAD: Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (İngilizce), 1. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü. ss. 179-186. 21 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  4. ^ "DİYARBAKIR 6. KİTAP FUARI ONUR KONUĞU". TÜYAP Kitap Fuarı. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2019. 
  5. ^ Mıgırdıç Margosyan - Tüm Yazıları 12 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 12 Ekim 2016.
  6. ^ "Türkiye Ermeni toplumu yasta: Mıgırdiç Margosyan'ı kaybettik". Agos. 2 Nisan 2022. 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2022. 
  7. ^ "Evrensel yazarı Mıgırdiç Margosyan son yolculuğuna uğurlandı". Birgün. 7 Nisan 2022. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Nazif</span> Osmanlı şair, yazar ve bürokrat

Süleyman Nazif, Osmanlı İmparatorluğu ve cumhuriyet döneminde yaşamış Türk şair, yazar ve bürokrattır.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirkor Zohrab</span>

Kirkor Zohrab Efendi, Osmanlı Ermenisi yazar, akademisyen, siyasetçi ve avukat. Ermeni Kırımı'nın başlangıcında Osmanlı hükûmeti tarafından İstanbul'da tutuklandı ve yargılanmak üzere Diyarbakır'da bir askeri mahkemeye gönderildi. Yolculuk esnasında 15-20 Temmuz 1915'te Urfa yakınlarındaki Karaköprü'de Çerkez Ahmet, Halil ve Nazım'ın başını çektiği bir grup eşkıya tarafından öldürüldü.

Parseğ Tuğlacıyan ya da bilinen adıyla Pars Tuğlacı, Türkiye Ermenisi yazar, dil ve tarih araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

Jaklin Çelik, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Agop Ayvaz</span> Türkiye Ermenisi yazar ve oyuncu

Hagop Ayvaz,, Türkiye Ermenisi tiyatro sanatçısı, yazar ve yayımcı. Türkiye’deki ilk Ermenice tiyatro dergisi olan “Kulis”’i 50 yıl boyunca (1946-1996) aralıksız yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Krikor Ağaton</span> Ermeni asıllı Osmanlı bürokrat ve siyasetçi (1823-1868)

Krikor Ağaton Efendi, Osmanlı Ermenisi eğitimci, ziraatçi, bürokrat, yazar ve siyasetçi. Yurtdışında aldığı eğitim, ailesinin çiftçilik faaliyetleri ve yaptığı ilmi çalışmalarla Osmanlı İmparatorluğunda tarımın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Ağaton Efendi görev yaptığı kurumlarda önemli hizmetlerde bulunarak bazı ilkleri de gerçekleştirdi. İmparatorluğun ilk ziraat mektebinde tercümanlık ve hocalık yaptı. İlk milli serginin tertip komisyonunda yer aldı ve bugünkü Sayıştay'ın temelini teşkil eden Divan-ı Muhasebat kurumunun ilk memurlarından birisi oldu. Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığı 'na getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Markar Esayan</span> Türk politikacı ve yazar

Markar Esayan, Ermeni-Çerkes asıllı Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hagop Baronyan</span>

Hagop Baronyan, Osmanlı gazeteci, oyun ve mizah yazarı.

Aras Yayıncılık, 1993 yılında İstanbul'da Mıgırdiç Margosyan, Yetvart Tomasyan, Ardaşes Margosyan ve Hrant Dink tarafından kuruldu. Okurlara Ermeni kültür ve edebiyatını tanıtmakta aracı olmaktadır. Ermenice, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Fransızca edebiyat, tarih, yemek kitapları, müzik ve çocuk kitapları yayımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taniel Varujan</span>

Taniel Varujan veya Çubukkâryan Osmanlı Ermenisi yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

<span class="mw-page-title-main">Zabel Yesayan</span>

Zabel Yesayan, Ermeni romancı, şair ve öğretmen.

Karin Karakaşlı, Türkiye Ermenisi yazar ve eğitmendir.

<span class="mw-page-title-main">Teotig</span>

Teotoros Lapçinciyan veya Teotig adıyla bilinir,, Osmanlı Ermenisi yazar ve salnameci.

Kevork Pamukciyan, Türkiye Ermenisi yazar, tarih ve biyografi araştırmacısı.