İçeriğe atla

Müslüman Sırplar

Müslüman Sırplar
Срби муслимани
Sokollu Mehmed Paşa (1506-1579), Osmanlı İmparatorluğu Sadrazamı (1565-1579), doğuştan etnik Sırp.
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Sırbistan4,238[1]
 Slovenya53[2]
Diller
Din
Sünni İslam
İlgili etnik gruplar
Torbeşler, Pomaklar, Goralılar, Boşnaklar, Etnik Müslümanlar

Sırp Müslümanlar (Sırpça Kiril: Срби муслимани, romanlaştırılmış: Srbi muslimani) veya Müslüman Sırplar (Sırp Kiril: Срби мухамеданци, romanlaştırılmış: Srbi muhamedanci), aynı zamanda Čitaci (Sırp Kiril: Читаци) olarak da anılır, dini bağlılıklarına göre Müslüman olan (İslam'ın taraftarları) etnik Sırplardır.[3]

Čitaci teriminin kullanımı

Terimin birkaç özel kullanımı vardır:

  • Ahşap tahta satan tüccarları ifade etmek için kullanılan Türkçe "Çıtacı" kelimesinden türetilen terim.
  • Etnografik, tarihi ve karşılaştırmalı dini çalışmalarda etnik Sırp kökenli Müslümanlaştırılmış aileler için bir isim olarak kullanılır.
  • Eski Yugoslavya'da kendini tanımlama (Čitaci) olarak kullanılmıştır.
  • Tarih çalışmalarında Sırp asıllı Osmanlı halkını tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır.
  • Sancak (Sırbistan) bölgesindeki Müslüman nüfus için kullanılmaktadır.[4]

Önemli kişiler

  • Avdo Karabegović (1878–1908), Bosnalı yazar[5]
  • Osman Đikić (1879–1912), Bosnalı yazar[5]
  • Muhamed Mehmedbašić (1886–1943), Bosnalı devrimci[6]
  • Mustafa Golubić (1889–1941), Çetnik ve Sovyet istihbarat subayı[7]
  • Hasan Rebaç, yazar
  • İsmet Popovac (ö. 1943), İkinci Dünya Savaşı Çetnik
  • Fehim Musakadić (ö. 1943), Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı Çetnik Sırp askeri
  • Meša Selimović (1910–1982), Yugoslav yazar
  • Emir Kusturica (d. 1954), Sırp film yapımcısı
  • Mustafa Mijajlović (d. 1972) Bosnalı Sırp spor yorumcusu
  • Süleyman Spaho (d. 1949) Sırp siyasetçi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Population by nationality and religion, by region". 22 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  2. ^ "Population by religion and ethnic affiliation, Slovenia, 2002 Census". Statistical Office of the Republic of Slovenia. 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  3. ^ "Čitaci | Hrvatska enciklopedija". 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2023. 
  4. ^ Jørgen Schøler Nielsen; Samim Akgönül; Ahmet Alibašić; Brigitte Maréchal; Christian Moe (2009). Yearbook of Muslims in Europe. BRILL. ss. 213-. ISBN 978-90-04-17505-1. and it is mainly frequented by Serb Muslims from Sandjak. 
  5. ^ a b Stanoje Stanojević; Jovan Jovanović; Slobodan Jovanović; Nikola Stojanović (1935). Srpski narod u XIX veku. 15. Geca Kon. s. 90. 
  6. ^ Alija S. Konjhodžić (1974). Spomenica Bratstva: 1954-1974. s. 381. 
  7. ^ Vojska. 11. Vojnoizdavački i novinski centar. 2002. s. 175. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırplar</span> Güney Slav halkı

Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Soykırımı</span> Soykırım

Bosna Soykırımı ya da Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Terim, hukuksal bir kavram olarak daha çok Srebrenitsa ve Jepa katliamları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da din</span>

Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir. Balkanların Osmanlı yönetimi sırasında Sünni İslam başta Sırp Bölgesi olmak üzere Sancak ve Preşeva Vadisi'nin güney bölgelerinde olduğu kadar Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'nin tartışmalı topraklarında da yayılmıştı. Katolik Kilisesi, Voyvodina'da bulunan Macarların varlığından bu yana ülkede kök salmaktadır; Protestanlık 18. ve 19. yüzyıla Voyvodina'daki Slovakların yerleşmesiyle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te İslam</span>

İslam, Bosna-Hersek'teki en yaygın dindir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna-Hersek fetihleri sonucu 15. ve 16. yüzyıllarda yerel nüfus İslam ile tanıştı. Müslümanlar, Bosna-Hersek'teki en büyük dini topluluktur (%51), diğer iki büyük grup, hepsi Bosnalı Sırplar olarak tanımlanan Doğu Ortodoks Hristiyanları (%31) ve neredeyse tamamı Bosnalı Hırvatlar olarak tanımlanan Katolikler'dir (%15).

Müslümanlar ya da Müslimani, Yugoslavya'da devleti oluşturan altı halktan biri olarak sınıflandırılmış bir etnik gruptur. Bu terim 1971'de Yugoslavya vatandaşı Slav Müslümanlar için resmi bir tanımı olarak kabul edildi, bu nedenle başta Bosna Hersek’in modern Boşnakları olmak üzere, Goralılar ve Torbeşler gibi farklı etnik kökenlere sahip Güney Slav kökenli İslami halkları tek bir topluluk olarak bir araya getirdi. Bu tanım, Arnavutlar, Türkler ve Romanlar gibi Slav olmayan Müslümanları içermiyordu.

Slovenya'daki Müslümanlar etnik olarak çoğunlukla Boşnaklar ve etnik Müslümanlardan oluşur. 2014 yılında Slovenya'da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 2,4'ünü oluşturan 48.266 Müslüman vardı. Orta Asya'dan da birkaç Müslüman göçmen işçi vardır, ancak bunlar Slovenya vatandaşı olmadıkları için nüfus sayımına dahil edilmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da İslam</span>

Beş yüzyıl süren Osmanlı yönetimi sırasında İslam Sırbistan'a yayılmıştır. Sırbistan'daki Müslümanlar çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar, etnik Müslümanlar, Goralılar ve Sırplar gibi grupların üyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da İslam</span>

Macaristan'da İslam, en az 10. yüzyıla kadar uzanan uzun bir tarihe sahiptir. Sünni İslam'ın etkisi, özellikle Macaristan'ın Osmanlı toprağı olduğu 16. yüzyılda belirgindir. Macaristan'daki Müslüman nüfus yaklaşık 5.000'dir.

Karadağ'da İslam Hristiyanlıktan sonra ülkedeki en büyük ikinci dindir. 2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir.

İskoçya'da İslam, İskoçya'daki İslam inancının tüm yönlerini içerir. İskoçya'da olduğu bilinen ilk Müslüman, 1858'den 1859'a kadar Edinburgh Üniversitesi'nde okuyan bir tıp öğrencisiydi. İskoçya'daki Müslümanların çoğu, 20. yüzyılın son on yıllarında göç etmiş ailelerin üyeleridir. 2022 nüfus sayımında, Müslümanlar İskoçya nüfusunun 2,2 sini (119,872) oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki Sırplar ve Karadağlılar</span>

Arnavutluk'taki Sırplar ve Karadağlılar, Arnavutluk sınırları içindeki Sırpları ve Karadağlıları ifade eder. Arnavutluk'ta devlet tarafından tanınan azınlıklardan biridir. Daha önce sadece Sırp azınlık olarak adlandırıldıysa da 2011'deki nüfus sayımında Karadağlı seçeneği de sunuldu. 366 vatandaş kendini Karadağlı olarak ifade etmiştir. Bağımsız kuruluşlara göre 2000 olan Sırp ve Karadağlı sayısı Sırbistan hükümetine ve belli örgütlere göre 30 bindir. Topluluk anadillerinin yanında Arnavutça da konuşur. Çoğunluk Doğu Ortodoks Kilisesi'ne kilisesine mensup kişiler olsa da Müslüman olan bir azınlık grup da vardır. Ahmet Zogoğlu'nun krallık yaptığı dönemde topluluğun Arnavutluk'a göçtüğü biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sırpları</span>

Karadağ Sırpları veya Karadağlı Sırplar Karadağlılardan sonra Karadağ'daki en büyük ikinci etnik grubu oluşturur. Sırplar, Eski Karadağ, Eski Hersek, Brda, Raška, Kotor Körfezi ve Zeta'nın yerli nüfusudur.

Boşnaklar, Slovenya'daki etnik gruplardan biri. 2002 yılında yapılmış nüfus sayımına göre, Slovenya'daki Boşnakların toplam sayısı 21.542; yani Boşnaklar, toplam Slovenya nüfusunun %1,6'sını oluşturur ve Sırplar ile Hırvatlardan sonra Slovenya'daki en büyük üçüncü etnik azınlık grubunu teşkil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.