İçeriğe atla

Münci Kalayoğlu

Münci Kalayoğlu
Doğum1940 (83-84 yaşında)
Ankara
EğitimAnkara Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
Pittsburg Çocuk Hastanesi
MeslekGenel cerrah
İşverenHacettepe Tıp Fakültesi (1971-1981)
Wisconsin Üniversitesi(1983-2006)
Memorial Şişli Hastanesi (2006-2018)
Koç Üniversitesi Hastanesi (2018-günümüz)
Tanınma nedeniKaraciğer nakli yapan ilk Türk doktor

Münci Kalayoğlu (d.1940, Ankara), Türk genel cerrah, karaciğer nakli yapan ilk Türk doktor.[1] Organ nakli, özellikle de karaciğer nakli konusunda uzmanlaşmış ve tanınmış Dr. Kalayoğlu dünyanın en iyi cerrahlarından biri olarak kabul edilir.[2]

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Kalayoğlu'nun ODTÜ, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden fahri doktorası vardır.[1]

Gençliği ve Eğitimi

Babası Cumhuriyet Savcısı, annesi ilkokul öğretmeni olan Kalayoğlu, ailesi Dinar'da yaşamasına rağmen Dinar'da doğum yapılamadığı için Ankara'da doğdu. Babasının mesleğinden dolayı çocukluğu boyunca pek çok farklı şehre giden Kalayoğlu ilkokulu Ankara'da, ortaokulu ise Antalya'da okumuştur.[3]

Ankara Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra mühendislik okumak için İstanbul Teknik Üniversitesi'nin sınavına girdi. Bu sınavda başarısız olunca 1963 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin sınavına girdi ve başarılı oldu.[3] Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girerek İhsan Doğramacı'nın asistanı olarak genel cerrahi eğitimi aldı.[3][4] Ardından New York Mount Sinai Tıp Fakültesi'nde 1967-1968 yılları arasında cerrahi staj yaptı. 1968-1970 yılları arasında Pittsburg Çocuk Hastanesi'nde çocuk cerrahisi alanında uzmanlık çalışmaları yaptı.[4]

Kariyeri

Amerika'da eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve 1971 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi alanında yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra doçent, 1977 yılında ise profesör oldu. 1981 ile 1983 yılları arasında Pittsburg Üniversitesi'nde misafir doçent olarak çalıştı. Bu sırada Prof. Thomas Starzl'ın yanında organ nakli üstüne çalışmaya başladı.[4] 1983 yılında Türkiye'ye dönüp karaciğer nakli üstüne çalışmak istedi ancak yetkililer bu dönemde Türkiye'de çocukların ishalden ölmesinin daha önemli bir sorun olduğunu belirtti ve bu görüşünü desteklemedi.[5][6] Bunun üstüne Madison Wisconsin Üniversitesi'nden aldığı davetle Amerika'ya gitti.[6]

Eşiyle birlikte Madison, Wisconsin'e yerleşen Dr. Kalayoğlu Wisconsin Üniversitesi'nde Organ Nakli ve Transplantasyon Bölümü'nü kurdu ve bu bölümün başkanlığını yaptı.[3][4] Başlangıçta tanınmadığı için hastası olmayan Dr. Kalayoğlu eğitimli bir cerrah bulunmadığı için yapışık ikizleri ayırdığı ameliyat sonrasında eyalette tanındı. Wisconsin'de kaldığı süre boyunca karaciğer nakli üstüne uzmanlaştı. Karaciğerin vücut dışında 20 saatten fazla canlı tutulmasını sağlayan Wisconsin solüsyonunun geliştirilmesine katkıda bulundu. 2006 yılında Türkiye'ye döndüğünde 1.500'den fazla karaciğer nakli ve toplamda 5.000'e yakın organ nakli yapmıştı.[3][6]

2006 yılından Memorial Şişli Hastanesi'nde Organ Nakli, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak çalışmaya başladı. Mart 2018'de Koç Üniversitesi Hastanesi'ne geçen Dr. Kalayoğlu burada Organ Nakil Merkezi'nde bölüm başkanı olarak çalışmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'na Tıp Bilim Nişanı". NTV. 12 Haziran 2017. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  2. ^ "2 Türk cerrah ilk 20'de". CNN Türk. 18 Nisan 2014. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  3. ^ a b c d e "Sağlıkta Fark Yaratanlar: Prof. Dr. Münci Kalayoğlu". Doktorclub. 5 Mart 2019. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  4. ^ a b c d e "Prof. Dr. Münci Kalayoğlu". Koç Üniversitesi Hastanesi. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  5. ^ Coşkun, Nesrin (22 Mart 2007). "Prof. Münci Kalayoğlu'nun 24 Yılık Sırrı". Haberler.com. DHA. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  6. ^ a b c Ak İkinci, Özlem (1 Mayıs 2012). "72 Yıllık Yaşamda Kurtarılan Binlerce Hayat Prof. Dr. Münci Kalayoğlu" (PDF). Bilim ve Teknik, 534. ss. 24-30. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Necip Göksel Kalaycı,, Türk hekim.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

İsmail Siyami Ersek, Türk cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Nebil Büyükpamukçu</span>

Nebil Büyükpamukçu, Türk cerrah ve akademisyen. Türkiye'de çocuk cerrahisi ve ürolojiye en çok katkıda bulunan kişilerden biridir.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan Ege</span> Türk hekim

Rıdvan Ege, Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

Prof. Dr. Nusret Aras, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

Erdal Taşçı, Türk cerrah.

Öztekin Oto, Türk doktor, akademisyen. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, yaptığı kalp ameliyatları ile tanınmaktadır. Prof. Dr. Öztekin Oto, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmaktadır.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

Hakkı Akalın, Türk siyasetçi ve tıp doktoru.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.

Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Karadeniz</span>

Prof. Dr. Ahmet Tarık Karadeniz, 1925 yılında Giresun'un Tirebolu ilçesinde doğmuştur. İstanbul Vefa Lisesi'ni bitirmiş, İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1950 yılında mezun olmuş, 1954'te Genel Cerrahi asistanlığına başlamış, 1956'da Ordinaryus Prof. Kazım İsmail Gürkan tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmiş ve 7 yıl burada kalmıştır. ABD'de Genel Cerrahi ihtisası sonrası Göğüs Cerrahisi de yapmıştır. 1964'te Türkiye'ye dönmesi sonrası, her iki uzmanlık alanında denklik sınavlarına girmiş ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde "Göğüs Cerrahisi Merkezleri" kurmaya başlamış: Heybeliada Sanatoryumu'nda 13 sene, Yedikule Hastanesi'nde 3 sene ve Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde 1 yıl çalışmıştır. 1972'de Doçentlik sınavına girerek Torasik Cerrahi Doçenti olmuştur. 1981'de emekliliğini istemiş akabinde Özel Vatan Hastanesi'ne geçmişken YÖK kanunundan yararlanmış, profesörlük tezi hazırlamış ve Haziran 1982'de Samsun Tıp Fakültesinde Profesör olmuştur. 1982-1992 yılları arasında iki dönem Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü görevinde bulunmuş ve 1992 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. Edirne Belediye Meclisi 2017 yılındaki Kasım ayı toplantısında Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz'e Fahri Hemşerilik Beratı verilmesini kararlaştırmıştır. 29 Kasım 2020 tarihinde İstanbul'da öldü.