İçeriğe atla

Müjde Köprüsü

Müjde Köprüsü
Harita
Resmî adıBlagoveshchensky most
Taşınanyaya ve motorlu taşıt
GeçişSaint Petersburg, Russia
Koordinatlar59°56′05″N 30°17′23″E / 59.934661°K 30.289706°D / 59.934661; 30.289706
TasarımGirder köprü ve Baskül yapı
Uzunluk331 m
Genişlik37 m
Başlangıç tarihi1843, 1936, 2006
Bitiş tarihi1850, 15 Ağustos 2007
Açılış12 Kasım 1850


Müjde Köprüsü, (İngilizce; Annunciation Bridge), (RusçaБлаговещенский мост - Blagoveshchensky köprüsü; 1855'ten 1918'e kadar Nikolaevsky Köprüsü, RusçaНиколаевский мост; 1918'den 2007'ye kadar Teğmen Schmidt Köprüsü, RusçaМост Лейтенанта Шмидта), Rusya'nın Saint Petersburg kentinde Neva Nehri üzerinde inşa edilen ilk kalıcı köprüdür. Vasilievsky Adası ile şehrin orta kısmını (Admiralteysky raion ) birbirine bağlar. Köprünün uzunluğu 331 metre, genişliği ise 24 metredir. Köprünün orijinal adı Nevsky Köprüsü idi. Daha sonra Blagoveshchensky Köprüsü olarak yeniden adlandırıldı. Çar I. Nicholas'ın ölümünden sonra onuruna Nikolaevsky Köprüsü adı verildi ve 1918'de Teğmen Schmidt olarak yeniden adlandırıldı.[1]

1776 yılında köprü

1727'de modern köprünün yerine geçici bir köprü inşa edildi. Yer, sarayı karşı kıyıda bulunan Menshikov tarafından seçilmiştir. Issakievsky olarak adlandırılan bu köprü, şimdiki köprü yapılıncaya kadar varlığını sürdürmüş, o tarihte bugünkü Saray Köprüsü'nün bulunduğu yere taşınmıştır. Köprü girişine de bir şapel eklenmiştir.[2]

Yükseltilmiş kollarıyla Müjde Köprüsü
Sökülen Teğmen Schmidt Köprüsü'nün yanındaki geçici köprü

Köprü 1843-1850'de inşa edilmiştir. Rusya'da çalışan Polonyalı bir mühendis olan Stanisław Kierbedź tarafından tasarlandı. Dekorasyona mimar Alexander Brullov katıldı. Tasarım, kuzey ucunda ikiz paralel salıncak bölümleri olan bir dökme demir köprüydü. O zaman için Avrupa'nın en uzun köprüsüydü. Efsaneye göre, Rus Çarı Nicholas, Kierbed'e, tamamlanan her aralık için bir terfi vereceğine söz verdi. Köprü toplamda sekiz açıklıkla tamamlandıktan sonra, Kierbedź General rütbesine terfi etti. Ancak aslında inşaata başladığında zaten Podpolkovnik rütbesine (yani yarbay ) sahipti.

Blagoveshchensky Köprüsü 1851 yılına ait resim

Köprü resmen 12 Kasım 1850'de açıldı. Blagoveshchenskaya (Müjde) Meydanı'na yakın olduğu için Blagoveshchensky Köprüsü olarak adlandırıldı. 1855'te İmparator I. Nicholas'ın anısına Nikolayevski Köprüsü olarak yeniden adlandırıldı. 1918'de devrimden sonra yeniden adlandırıldı. Bu kez 1905 Rus Devrimi sırasında Sivastopol Ayaklanması'nın lideri olan Pyotr Schmidt'in anısına adlandırma yapıldı.

2006 yılında köprünün yeniden inşası başladı. Bir yılı aşkın bir süre trafiğe tamamen kapalı olacağından Eylül 2005 ile Mayıs 2006 arasında geçici bir köprü inşa edildi. Yeniden yapılanma sırasında hem yaya hem de motorlu tüm trafik geçici köprüden geçti. Mayıs 2006'da Teğmen Schmidt Köprüsü trafiğe kapatıldı ve ardından köprü desteklerinin sökülmesi başladı. Yeniden yapılanma, çalışmaların başlamasından iki yıl sonra, 15 Ağustos 2007'de tamamlandı. Yeniden inşa sırasında genişlik 24 metreden 37 metreye genişletildi.

Peter Clodt tarafından köprü girişine yapılan anıt, 1843

Yeniden inşa edildikten sonra köprünün adı Blagoveshchensky Köprüsü olarak değiştirildi.

1910 yılında köprü girişinde yer alan küçük bir şapel

Kaynakça

  1. ^ "BLAGOVESHCHENSKY (ANNUNCIATION) BRIDGE". 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Nikolaevsky Bridge: View of small chapel at bridge entrance". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tower Bridge</span> Londrada bulunan asma köprü

Tower Bridge, Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Golden Gate Köprüsü</span> Asma köprü

Golden Gate Köprüsü, Kaliforniya'daki San Francisco Körfezi'nin girişinde, Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Londra Köprüsü</span>

Londra Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Thames Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Şehir merkezi ile Southwark semti arasında yer alır. 1750 yılına kadar Thames'in üzerindeki tek köprü olmuştur. Köprünün kuzey bitiminde Büyük Londra Yangını'nın anısına dikilmiş The Monument bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lavr Kornilov</span> Rus ordu komutanı

Lavr Georgiyeviç Kornilov Rus askerî istihbarat mensubu, I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Rus İç Savaşında Rus İmparatorluk Orduları komutanı, kâşif, Sibirya asıllı kazak general. Tarihte en çok Kornilov Olayı olarak bilinen ve Ağustos-Eylül 1917 tarihinde yaptığı başarısız darbe girişimiyle hatırlanır. Girişim Aleksandr Kerenski’nin geçici hükûmetini devirmek amacıyla yapılmış, sonunda Kerenski hükûmeti ile geçici bir ittifak içinde yer alan Bolşevikler'in çabalarıyla başarısız olmuş ve Kornilov, Kerenski tarafından tutuklanmıştır. Bu olay Ekim Devrimi’ne giden yolda Bolşeviklerin elini güçlendiren bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Hohenzollern Köprüsü</span>

Hohenzollern Köprüsü, Almanya'nın Köln şehrinde Ren Nehri'nin üzerinden geçen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Millennium Köprüsü</span>

Millennium Bridge Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Thames Nehri üzerinde yer alan ve sadece yayalara açık olan çelik asma bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çeşnigir Köprüsü</span>

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında, Keskin sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pulteney Köprüsü</span>

Pulteney Köprüsü, Bath, İngiltere'deki Avon Nehri'nin üzerinde bulunan bir köprü. 1774'te tamamlandı ve geliştirmek istediği Pulteney ailesinin arazisini Bathwick kasabasına bağladı. Robert Adam tarafından Palladyan tarzda tasarlanan köprünün başından sonuna karşılıklı dükkânlar bulunmaktadır. I.Derece koruma altında yapı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Russki Köprüsü</span>

Russki Köprüsü, Rusya'nın Vladivostok kentinde Doğu Boğaziçi üzerinde yer alan bir gergin eğik askılı köprüdür. Köprü Nazimov Yarımadası ile Russki Adası'nı birbirine bağlamaktadır. 1,104 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun gergin eğik askılı köprüsüdür. Dünyanın en büyük kablo köprü açıklığına sahiptir. 324 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ikinci köprüsü.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Köprüsü</span>

Kerç Boğazı Köprüsü veya Kırım Köprüsü, Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Krasnodar Krayı'ndaki Taman Yarımadası arasında Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de otoyol bölümü açıldı. Açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi. Rusya'nın Kırım'daki egemenliğinin sembollerinden birisi olarak kabul edilen köprü, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı neticesinde 8 Ekim 2022 tarihinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği bombalı saldırı sonucunda bir kısmı yıkılarak kullanılamaz hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tsakona Kemer Köprüsü</span>

Tsakona Kemer Köprüsü, dünyanın en uzun çok açıklıklı kemer köprülerinden biridir. Tsakona Vadisi'ni geçmek için inşa edilmiştir ve Megalopolis yakınlarında son yıllarda birçok toprak kayması yaşanan tehlikeli bir bölgeye bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü</span> Mekong üzerinde bir köprü

İkinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü Mekong üzerinde Tayland'ın Mukdahan ili ile Laos'un Savannakhet bölgesini birbirine bağlayan köprü. İki şeritli bu köprü 1600 metre (1.0 mi) uzunluğunda ve 12 metre (39 ft) genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramstor Köprüsü</span>

Ramstor Köprüsü İşim Nehri üzerinde uzanan Astana, Kazakistan'daki bir kemer köprüdür. İşim Nehri'nin üzerinden geçen bir karayolu köprüsü olan Ramstor Köprüsü, 2007 - 2008 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu Asma Köprüsü</span>

Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Ludendorff Köprüsü</span>

Almanya'da Remagen'deki Ludendorff Demiryolu Köprüsü, 1912'de planlandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 - 1918 yılları arasında Batı Cephesine asker getirmek için inşa edildi. Alman imparatoru Kaiser II. Wilhelm, Ordu Genel Komutanı Erich Ludendorff'un onuruna "Ludendorff Köprüsü" adını verdi. 325 metre uzunluğundaki çelik köprü, nehrin her iki kıyısına inşa edilmiş ayrıntılı taş kulelerle çevriliydi.