İçeriğe atla

Müjdat Ataman

Müjdat Ataman
Doğum7 Ekim 1973 (47 yaşında)
Tokat, Türkiye
MeslekYazar, Eğitimci
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
EğitimHacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi
EvlilikÜmit Ataman
ÇocuklarUmay Ataman

Müjdat Ataman (d. 7 Ekim 1973), Türk eğitimci, yazar, drama lideri.[1][2][3][4][5]

Hayatı ve kariyeri

1973 yılında Tokat’ta doğdu. İlköğrenimini Tokat’ta tamamlayan Ataman 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünü kazandı. Lisan eğitiminin ardından Bir Reklam Ajansında metin yazarlığı yaptı. 1996 yılında İstanbul'da MEB bünyesinde Kınalı Ada'da bir devlet okulunda üç yıl öğretmen olarak çalıştı. Devlet memurluğundan istifa ederek Ankara’da Bilkent Üniversitesine bağlı BLIS okullarında çalışmaya başladı. Bu süreçte Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yaratıcı Drama alanında yüksek lisans yaptı. Bilkent’teki görevinden ayrıldıktan sonra Özel İzmir Sev Okullarında çalışmaya başladı. İzmir’de Çağdaş Drama Derneği İzmir Şubesinin kuruluşunu yapmış ve dört yıl başkanlığını yürütmüştür. Bu süreçte yaratıcı drama alanında atölyeler düzenlemiştir. İzmir’de dokuz yıl süren öğretmenlik ve yöneticilik yaşantısının ardından İstanbul Tarabya İngiliz Okulları'nda kurucu müdür olarak çalıştı. Bir yılın sonunda Fide Okulları'nın Kurucu müdürü olarak çalışmaya başladı. Halen Fide Okulları Koordinatörü olarak çalışmaya devam etmektedir. Umay Ataman adında bir kızı vardır ve Ümit Ataman’la evlidir.

Müjdat Ataman Julian Boal’den Forum Tiyatro konusunda eğitim almıştır. Bu alanda çalışmalar yürütmüştür. Öğretmenlik günlerinde Türkçe derslerinde yapmış olduğu yenilikçi uygulamaları derleyerek paylaşmıştır. Dil eğitimi alanında yapmış olduğu çalışmaların yer aldığı kitap Pegem Akademi tarafından ‘Yaratıcı Türkçe Dersleri’ adıyla çıkmıştır. Yaratıcı Drama çalışmaları ile öğrencilerin yazma becerilerinin nasıl geliştirilebileceğinin anlatıldığı ‘Yaratıcı Yazma için Yaratıcı Drama’ kitabı Pegem Akademi tarafından yayınlanmıştır. Bu süreçte bağımsız bir eğitim platformu olan Eğitimpedia'da haftalık düzenli yazılar yazmaya başlamıştır. Bu platformdaki yazıların bir araya geldiği seçki, Pegem Akademi tarafından ‘Eğitim Gerçeğimiz’ adıyla kitaplaştırılmıştır.

Müjdat Ataman kendi öğretmenlik deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı “112 Öğretmenliğime Notlar” kitabı Elma Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Yine aynı yayınevinden öğretmenlerin teknik becerilerini destekleyecek “Açılın Ben Öğretmenim” kitabı yayınlanmıştır. Bu süreçte eğitimin aile penceresinden görmek ve okul paydaşlarının ilişkisinin öğrenciler üstündeki etkisini sergilemek için yazdıkları, Elma Yayınevi'nden “Açılın Ben Çocuğum” ismiyle yayımlanmıştır.

Müjdat Ataman eğitim, drama, yaratıcılık, öğrenci becerisini geliştirme, öğrenme tasarımı, öğretmenlik yolculuğu konusunda söyleşiler yapmakta ve seminerler vermektedir.[6][7][8][9][10][11]

Eserleri

  • Ağlamıyorum Gözüme Eğitim Kaçtı. Doğan Kitap ISBN: 9786050987263
  • Yaratıcı Yazma için Yaratıcı Drama, PEGEM Yayınevi ISBN: 9786053641568
  • Yaratıcı Türkçe Dersleri, PEGEM Yayınevi ISBN: 9786053184812
  • Eğitim Gerçeğimiz, PEGEM Yayınevi ISBN: 9786053185055
  • 112 Öğretmenliğime Notlar, Elma Yayınevi ISBN: 9786059367172
  • Açılın Ben Öğretmenim, Elma Yayınevi ISBN: 9786059367332
  • Açılın Ben Çocuğum, Elma Yayınevi ISBN: 9786059367592
  • 4. Sınıf Türkçe Kitabı, Koza Yayınları

Kaynakça

  1. ^ A.Ş, Kidega Elektronik Tic ve Yayıncılık. "Müjdat Ataman Kimdir? Biyografisi, Kitapları - Kidega". kidega.com. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  2. ^ "Bir eğitimcinin notları: Eğitimdeki en büyük hata kalbi kırılan çocuklar". CNN Türk. 24 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  3. ^ "Eğitmenlerimiz". mastercamp.com.tr. 23 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  4. ^ "Öğretmenler için el kitabı". hthayat.haberturk.com (İngilizce). 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  5. ^ "ÇOCUK SANAT FESTİVALİNDE MÜJDAT ATAMAN RÜZGARI". gazetekspres.com. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  6. ^ "Müjdat Ataman Kitapları". www.pegem.net. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  7. ^ DHA. "İzmir'de 'Eğitim Buluşmaları' dijital platformda devam edecek". Hürriyet. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  8. ^ ÜLKAR, Esra. "Okul müdürlerinden eğitim için dans". Hürriyet. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  9. ^ "Kitap Eki-8.11.2012 Günü 28. Sayfa". www.cumhuriyetarsivi.com. 14 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  10. ^ "Müjdat Ataman Söyleşisi". Balıkesir Memleket. 19 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  11. ^ "III. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Sempozyumu | Müjdat ATAMAN". Okeved | Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Eğitmenleri Derneği. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ayşe Sıdıka Avar, Türk öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Müjdat Gezen</span> Türk oyuncu, tiyatrocu ve eğitmen

Müjdat Gezen, doğum adıyla Halit Müjdat Gözen, ; Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Müjdat Gezen Sanat Merkezi</span>

Müjdat Gezen Sanat Merkezi İstanbul'da yerleşik, Ziverbey mevkiinde bulunan, tiyatro ve yazarlık eğitimleri veren bir sanat merkezidir. Tiyatro 2 ve yazarlık bölümlerinde 3 yıl süresince tam burslu eğitim verilmektedir. MSM, gönüllülerin bağışları ve merkezin sanatsal faaliyetlerinden ve kurslardan elde edilen gelirlerle etkinliklerini sürdürmektedir. Yetişkinler için akşam okulları, actor studio, temel oyunculuk, yazarlık, kamera önü, diksiyon ve dublaj kursları; çocuklar için hafta sonu kış ve yaz okulları düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Yaratıcılık</span>

Yaratıcılık, yeni ve kullanışlı ürünler ve çözümler geliştirmeye yarayan bir bilişsel yetenektir.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

PISA olarak kısaltılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (İngilizce: Programme for International Student Assessment) adında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 1997'de geliştirilen uygulama uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer İzgü</span>

Muzaffer İzgü, Türk yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Eflatun Cem Güney</span> Türk öykü ve masal yazarı

Eflatun Cem Güney, Türk öykü ve masal yazarı ve derleyicisi.

Nilbanu Engindeniz, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Oyunculuk bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansımı Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde "Yaratıcı Drama ve Çocuk Tiyatrosu" üzerine yaptı. Daniel Holiger ve Marlise Krause'den tiyatro pedagojisi, yaratıcı drama ve clan dersleri aldı.

Zehra İpşiroğlu Türk yazar, tiyatro eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Millet mektebi</span>

Millet Mektepleri, Türkiye'de 1 Kasım 1928'de yeni harflerin kabulünden sonra halkı okuryazar kılmak amacıyla gerçekleşen eğitim seferberliği için kurulmuş dört ay süreli eğitim veren halk eğitimi kurumlarıdır.

Yusuf Ziya Bahadınlı, Türk Öğretmen, yazar, yayıncı ve siyasetçidir.

2012 okul öncesi eğitim programı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde tüm bağımsız ana okulları ve ana sınıflarında uygulamaya başlanan eğitim programı. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNICEF'in teknik destek sağladığı program Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TED İzmir Koleji</span>

TED İzmir koleji, Atatürk tarafından kurulan ve 1928 yılından beri faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği eğitim kurumlarından biri olarak 3 yaştan 12. sınıfa kadar eğitim-öğretim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Kaygusuz</span> Yazar

Rasim Kaygusuz, Türk öğretmen ve yazar. Cin Ali kitaplarının yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Tanyol</span>

Hüseyin Cahit Tanyol, Türk şair, yazar, sosyolog ve akademisyendir. "Türkiye Sosyolojisi" anlayışının öncülüğünü yapmıştır.