İçeriğe atla

Mühendislik, tedarik ve inşaat

Mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC ) sözleşmeleri (bir tür anahtar teslim sözleşme), özel sektör tarafından büyük ölçekli ve karmaşık altyapı projelerinde inşaat işlerini üstlenmek için kullanılan bir sözleşme şeklidir.[1]

Genel bakış

Bir EPC sözleşmesi kapsamında, bir yüklenici, tesisi işletmeye başlamak için yalnızca "bir anahtarı çevirmesi" gereken bir geliştiriciye eksiksiz bir tesis teslim etmekle yükümlüdür; bu nedenle EPC sözleşmeleri bazen anahtar teslimi inşaat sözleşmeleri olarak adlandırılır. Yüklenici, komple bir tesisi teslim etmenin yanı sıra, tesisi garantili bir fiyat karşılığında sabit bir tarihe kadar teslim etmeli ve belirtilen düzeyde performans göstermelidir. Herhangi bir gerekliliğe uyulmaması, genellikle yüklenicinin parasal yükümlülüklere maruz kalmasıyla sonuçlanacaktır. MSİ yüklenicisi, tüm tasarım, satın alma ve inşaat işlerini koordine eder ve tüm projenin gerektiği gibi ve zamanında tamamlanmasını sağlar. Gerçek saha çalışması yapabilirler veya yapmayabilirler.

Bu tür sözleşmeler için kullanılan çeşitli kısaltmalar, toptan anahtar teslimi için LSTK, mühendislik, satın alma, kurulum ve devreye alma için EPIC ve mühendislik, satın alma, inşaat ve devreye alma için EPCC'dir .[] EPIC kullanımı yaygındır, örneğin FIDIC ve çoğu Basra Körfezi ülkesi tarafından. LSTK'nın kullanımı Suudi Arabistan Krallığı'nda yaygındır. EPCC'nin kullanımı Katar'da ve diğer bazı ülkelerde yaygındır.[]

EPC işlevleri

EPC sözleşmeleri aşağıdaki konuları kapsar.[2]

Mühendislik fonksiyonları

  • Temel mühendislik
  • Detaylı mühendislik
  • Planlama
  • İnşaat mühendisliği

Tedarik fonksiyonları

  • Lojistik ve taşımacılık
  • Alma
  • Tedarik
  • Faturalama
  • Satın Alma

İnşaat fonksiyonları

  • Elektrik tesisatı
  • Mekanik montaj
  • İnşaat mühendisliği

Devreye alma fonksiyonları

  • Satış sonrası servis
  • Test ve devreye alma
  • Tesislerin modernizasyonu

Bir EPC, LSTK veya EPCC aynı türde sözleşmelerdir. Bu sözleşme şekli , EPC/anahtar teslim başlık sözcüklerini içeren FIDIC (Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu ) Gümüş Kitap[3] kapsamındadır. EPCM baş harflerine uluslararası projelerde de sıklıkla rastlanır, ancak bu EPC'den çok farklıdır. EPCM, yüklenicinin mühendislik, satın alma ve inşaat yönetimi hizmetlerini gerçekleştirdiği bir yalnızca hizmet sözleşmesidir. Bir EPCM düzenlemesinde müşteri, müşteri adına tüm proje için yönetim hizmetleri sağlayan bir yüklenici seçer.

Kaynakça

  1. ^ "Engineering procurement and construction contract". Designing Buildings Wiki. 4 Eylül 2018. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  2. ^ "What is EPC (Engineering Procurement, Construction)?". 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 
  3. ^ "FIDIC Silver Book" (PDF). 14 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2023. 
  • The Ten Commandments of Better Contracting: A Practical Guide to Adding Value to an Enterprise Through More Effective Smart Contracting. ASCE Publications. 2003. ss. 69-71. ISBN 978-0784470985.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

Dış kaynak kullanımı (DKK), en basit haliyle daha önce şirket içinde üretilen bir mal ya da hizmetin dışarıdan tedarik edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lojistik</span> kaynak akışının yönetimi

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliği'nin bir parçasıdır

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

Koray Holding AŞ ya da Koray Şirketler Grubu, Türkiye ve birçok ülkede faaliyet gösteren holding kuruluşu.

Değirmenköy İsmetpaşa, İstanbul ilinin Silivri ilçesine bağlı bir mahalledir.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">TAV İnşaat</span>

TAV İnşaat, Türkiye’de faaliyet gösteren inşaat şirketi.

Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

1977 yılında mühendislik, teknoloji ve inşaat alanlarında hizmet vermek üzere kurulmuş Türk şirketi.

Tedarik işletme yönetiminde daha fazla işleme veya malların yeniden satışı (ticaret) için malzeme satın alma ve tedarik lojistiği ile ilgilenen şirketlerde operasyonel bir işlevdir.

Proje teslim yöntemi, bir kuruluş veya mal sahibi tarafından bir başka kuruluşla yasal anlaşmalar yaparak bir yapının tasarım, inşaat, işletme ve bakım hizmetlerini organize etmek ve finanse etmek için kullanılan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

İnşaat hukuku; inşaat, mühendislik ve ilgili alanlarla ilgili konuları inceleyen bir hukuk dalıdır. Özünde sözleşme hukuku, ticaret hukuku, planlama hukuku, iş hukuku ve haksız fiil hukukunun bir karışımıdır. İnşaat hukuku, sözleşme, ihmal, garantiler ve kefaletler, hacizler ve diğer teminatlar, ihale, inşaat alacakları ve ilgili danışmanlık sözleşmeleri dahil olmak üzere çok çeşitli hukuki konuları kapsar. İnşaat hukuku, finans kurumları, bilirkişiler, metraj uzmanları, mimarlar, inşaatçılar, mühendisler, inşaat işçileri ve planlamacılar dahil olmak üzere inşaat sektöründeki birçok katılımcıyı etkilemektedir.

Anahtar teslim, tamamlanmış bir ürün olarak herhangi bir alıcıya satılabilecek şekilde hazırlanan bir proje türüdür.